De aansprakelijkheidsverzekering dekt bij schade die je bij anderen veroorzaakt. Is zo’n verzekering verplicht en waar kun je ze vergelijken?

Verschil aansprakelijkheid en WA-verzekering

auto icoonEr ontstaat nogal eens wat verwarring over de aansprakelijkheidsverzekering. Dit komt omdat de WA-verzekering voor motorrijtuigen en personen bijna dezelfde naam heeft. In de praktijk zijn het echter twee verschillende verzekeringen met een hele andere dekking. Het is dus belangrijk om te weten wat het verschil is.

Een WA-verzekering voor auto’s is wettelijk verplicht en dekt schade die jij toebrengt aan anderen in het verkeer. Dit kan schade zijn aan andere motorvoertuigen of personen maar ook eigendommen zoals een paaltje van de gemeente. Een aansprakelijkheidsverzekering voor personen is niet wettelijk verplicht maar dekt juist schade die jij persoonlijk toebrengt aan anderen of andermans eigendommen.

De persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering

Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het per ongeluk omstoten van een dure vaas als je bij iemand op bezoek bent. Maar ook als jij bijvoorbeeld op de fiets (wat je autoverzekering niet dekt) iemand schade toebrengt is dit gedekt door de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Een WA-verzekering is dus alleen voor motorvoertuigen terwijl de persoonlijke verzekering veel breder is.

Een voordeel is daarbij dat een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering vaak erg goedkoop is. Het kost maar een paar euro per maand en het gedekte bedrag is hoog. Zo is de dekkingslimiet bij veel verzekeringen tot 1,5 of zelfs 3 miljoen euro. Daarmee hoef je je nooit zorgen te maken dat je zelf moet betalen voor schade die je veroorzaakt bij anderen.

Niet verplicht, wel een aanrader

huis icoonOndanks dat een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, is het wel een aanrader. De kans dat je (grote) schade veroorzaakt aan andermans eigendommen is misschien klein maar vaak zijn de kosten als het gebeurd een stuk hoger dan de premiekosten. De meeste verzekeringen kosten namelijk maar 2 of 3 euro in de maand.

Voor een paar tientjes per jaar dek je jezelf dus af tegen een hoop ongelukjes. Daar komt bij dat de aansprakelijkheidsverzekering wellicht niet wettelijk verplicht is maar vee banken die bij een hypotheek wel verplicht stellen. Dit om te voorkomen dat je door een dergelijke schade je hypotheekverplichtingen niet meer kan voldoen. Voor huurders is de verzekering meer vrijblijvend maar vaak bieden verzekeraars een pakketcombinatie aan met een woonverzekering.

Onderdeel van de woonverzekering

Zodra je dus zelfstandig gaat wonen krijg je dus te maken met de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering en sluit je die meestal af in combinatie met een woonverzekering. Daarbij heb je de mogelijkheid om de aansprakelijkheidsverzekering een heel gezin te laten dekken zodat ook minderjarige of thuiswonende kinderen verzekerd zijn.

Wij zijn daarbij naar aanleiding van deze blog gaan zoeken naar de goedkoopste wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Tijdens onze zoektocht vonden we verreweg de beste aanbieding voor een woonverzekering met aansprakelijkheidsverzekering bij Deck. Een vernieuwende online aanbieder van verzekeringen.

Vernieuwd verzekerd met Deck

Deck is een opvallende aanbieder in de Nederlandse verzekeringsmarkt omdat ze alles net wat anders doen. Het is een moderne, volledig online aanbieder met korte lijnen en snelle service. Daarbij is het bijzondere dat Deck een hoog eigen risico gebruikt als middel om tijd te besparen op kleine claims en fraude buiten de deur te houden.

Deck rekent namelijk standaard een eigen risico vanaf 500 euro op hun woonverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Daar staat tegenover dat de premie een stuk lager is, soms wel tientallen euro’s per maand vergeleken met andere verzekeraars. Daarbij is Deck er dus nadrukkelijk voor de grote pech en de kleine pech kun je eventueel betalen van de premiebesparing. Dat kost Deck minder tijd en levert jou meer op.

Tegen verspilling

Het is namelijk gebleken dat als mensen zelf hun schade moeten betalen ze zuiniger zijn met spullen en sneller iets laten repareren dan vervangen. Deze filosofie trekt Deck ook door in hun uitbetalingen waarbij de nadruk ligt op iets repareren tot nieuwstaat en alleen vervangen indien het echt niet anders kant.

Hiermee gaat het verzekeringsmodel van Deck verspilling tegen, zowel in de portemonnee door onnodige vervanging als het milieu door onnodig afval van producten die nog repareerbaar zijn. Een verzekering van Deck is dus in meerdere opzichten gunstig; je bespaar op premiekosten, het is duurzaam, het helpt tegen verzekeringsfraude en je krijgt moderne, snelle service.

Aansprakelijkheidsverzekeringspakket

wijzende vingerEen aansprakelijkheidsverzekering bij Deck kun je alleen afsluiten in combinatie met een reisverzekering en een woonverzekering. Daarbij hanteert Deck standaard een dekking van 2,5 miljoen op de verzekering. Het eigen risico is standaard 500 euro maar je kunt ook kiezen uit een eigen risico van 750 tot 1000 euro om de premie verder te verlagen. Je partner is standaard meeverzekerd.

In aanvulling daarop krijg je een Europa reisverzekering die optioneel uitbreidbaar is met werelddekking. Tot slot krijg je een woonverzekering waarbij je inboedel is gedeekt op nieuwwaarde. Optioneel kun je sieraden, mobiele elektronica en huurdersbelang meeverzekeren tegen een hogere premie. Voor de reisverzekering en de woonverzekering geldt het zelfde eigen risico als de aansprakelijkheidsverzekering.

Wat kost het?

Dan natuurlijk de vraag, is het hoge eigen risico van Deck financieel de moeite waard? We hebben de kosten van de Deck wettelijke aansprakelijkheidsverzekering vergeleken met onder andere Centraal Beheer en de Nationale Nederlanden. De conclusie was dat Deck voor een alleenstaande al best wat goedkoper is. Met het laagste eigen risico en de meeste beperkte dekking bespaar je al bijna een tientje per maand.

Voor gezinnen en meer uitgebreide dekking of een hoger eigen risico loopt dit verschil snel op. Zeker als je ook nog aanvullende verzekeringen afsluit bij Deck zoals een rechtsbijstandverzekering of een autoverzekering (die andere WA-verzekering). Het is dan zeker mogelijk om met Deck een paar honderd euro per jaar aan premie te besparen tegen opzichte van andere verzekeraars.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Hieronder de kosten voor een 2-persoons huishouden in een gemiddelde hoekwoning buiten de randstad met standaarddekking (inboedel tot 50.000 euro all-risk, wettelijke aansprakelijkheid tot 2,5 miljoen en een basis reisverzekering met Europadekking). Peildatum: 27-2-2021

  • Deck premie voor 2 personen € 11,67 per maand (€ 750 eigen risico)
  • Nationale Nederlanden premie voor 2 personen € 26,68 per maand (€ 100 eigen risico)
  • Centraal Beheer premie voor 2 personen € 35,04 per maand (€ 100 eigen risico)

Inclusief rechtsbijstandsverzekering (alle modules) (alle verzekeraars rekenen geen eigen risico voor claims op de rechtsbijstand verzekering)

Is de aansprakelijkheidsverzekering Deck de moeite?

Zoals je ziet lopen de premieverschillen bij een 2 persoons- huishouden al snel op. Voor het basispakket van de aansprakelijkheidsverzekering + woon- en reisverzekering is Deck al 15 tot bijna 25 euro per maand goedkoper dan Centraal Beheer en de Nationale Nederlanden. Dat is een besparing van 180 tot 300 euro per jaar.

Neem je de rechtsbijstandsverzekering mee wordt het verschil zelfs nog groter. Je bespaart dan 250 tot ruim 320 euro per jaar. Dat betekend dat als je 2 tot 3 jaar niet claimt je het eigen risico van Deck al volledig hebt terugverdient. En zoals gezegd kan dit premieverschil nog groter zijn als je een gezin met kinderen hebt of als je bijvoorbeeld ook nog een autoverzekering neemt.

Aansprakelijkheidsverzekering samengevat

Samenvattend is een WA-verzekering voor auto’s iets heel anders dan een aansprakelijkheidsverzekering voor personen. Ondanks dat deze tweede verzekering niet verplicht is kunnen wij hem wel van harte aanraden. De premiebedragen zijn vaak minimaal en je bespaart jezelf een hoop zorgen mocht je ooit in een situatie komen dat je flinke schade toebrengt aan andermans eigendommen.

Daarbij is verreweg de voordeligste keuze voor een aansprakelijkheidsverzekering + woonverzekering online aanbieder Deck. Hun businessmodel is verfrissend en duurzaam en het klantenservice contact is prettig. Daarnaast zijn de premiekortingen hoog genoeg om het eigen risico te rechtvaardigen. Als je niet al te veel pech hebt is Deck een serieuze besparing op de vaste laten maar ben je nog steeds verzekerd tegen de grootste pech.

Meer weten over Deck? Bereken je premie op de Deck website of bekijk onze Deck review.