Wil je een bankrekening openen? Dat kan tegenwoordig zelfs gratis. In deze blog vergelijken we maar liefst 17 verschillende banken op kosten en service. Zo zie je eenvoudig en snel welke bank de beste keuze is op basis van jouw wensen.

Samenvatting voor de snelle lezers

spaarrekening openenWil je een bankrekening openen dan heb je nog nooit zoveel keuze gehad als nu. Nederlanders kunnen kiezen uit maar liefst 17 verschillende banken. Van een klassieke banken zoals de ABN AMRO en de Rabobank tot moderne digitale banken zoals N26 en Bunq.

Deze nieuwe online banken zijn vaak nog geen volwaardig alternatief voor de grote drie; ABN AMRO, ING en Rabobank. Toch zijn banken zoals Knab, Bunq en N26 de moeite waard omdat ze zich meer richten op een specifieke doelgroep.

Zo is Knab bijvoorbeeld heel voordelig als je wilt sparen of starten met beleggen. N26 is dan weer ideaal vakantierekening omdat ze gratis prepaid Mastercard bieden en veel lagere tarieven dan bijvoorbeeld een ING creditcard.

Het Britse Transferwise is dan weer ideaal voor wie vreemde valuta wil aanhouden. Bijvoorbeeld als je familie hebt in het buitenland of regelmatig op zakenreis gaat. Triodos is de bank voor wie duurzaam wil banken. Tot slot is Bunq sterk in innovatie en vernieuwing, voor iedereen die graag alle bankzaken op zijn mobiele telefoon wil regelen.

Kortom, een bank voor elke doelgroep en het zeker de moeite waard om wat verder te kijken dan de bekende namen. Daarmee doe je niet alleen jezelf een plezier maar steun je innovatie en vernieuwing in de financiële sector, iets dat in mijn ogen hard nodig is. Lees meer over de mogelijkheden in deze blog.

De komst van internetbanken

internetbank vectorSinds de komst van internetbankieren zijn steeds meer bankzaken langzaam verschoven van het bankkantoor naar het internet. Daarmee is ook de manier waarop banken zelf werken veranderd. Kantoren en geldautomaten zijn minder noodzakelijk, immers kun je bellen of chatten met een klantenservice op afstand en we gebruiken steeds minder contant geld.

Dit heeft veel voordelen gehad in gebruiksgemak; bedenk maar eens wanneer jij voor het laatst een acceptgiro daadwerkelijk op de post hebt gedaan? Overboekingen worden tegenwoordig sneller verwerkt, je hebt altijd inzicht in je saldo, enzovoorts. Een bankrekening openen kan bijvoorbeeld bij sommige banken inmiddels lekker makkelijk helemaal online en je hebt meer keuzemogelijkheden.

Het is namelijk niet langer nodig om een heel netwerk aan dure kantoren en automaten te hebben, daardoor is het voor veel partijen goedkoper en eenvoudiger geworden om een bank op te richten. Deze nieuws banken profiteren van een eenvoudigere en kleinere organisatiestructuur waardoor ze vaak persoonlijkere service kunnen bieden en sneller kunnen vernieuwen. Maar hoe betrouwbaar en vernieuwend zijn deze online banken nu eigenlijk?

De grote banken zijn ouderwets

Na een bankrekening openen bij een online bank besef je pas hoe ouderwets banken zoals ING en de Rabobank zijn. Zo moet je bij ING nog steeds afspraak maken en fysiek op kantoor voor een bankrekening openen. Het hele aanvraag- en activatie proces is omslachtig en duurt bovendien meerdere werkdagen.

Terwijl bij banken zoals Bunq, Knab en  N26 een bankrekening openen eenvoudig online kan in een paar minuten, gewoon vanuit je lui stoel. Ook op het gebied van prijs en functionaliteit lopen de grotere banken achter op kleinere banken.

Gratis bankieren

Zo bieden veel online banken zoals  N26, Revolut, Transferwise of Holvi een bankrekening openen gratis aan. Zij zien dit als een gratis service en verdienen op extra diensten zoals verzekeringen of bijzondere transacties. Terwijl banken zoals ING en de Rabobank nog geld vragen voor een betaalpakket en ook nog eens extra geld verdienen op de verzekeringen en hypotheken.

Het is een beetje alsof je moet betalen om door een winkelstraat te mogen lopen om je geld uit te geven. Ook aan functionaliteit merk je dat de grote banken hier minder moeite in steken of simpelweg niet snel genoeg kunnen veranderen. Functies zoals dynamische pincodes, Apple Pay, prepaid creditcards of instant sepa transfers worden niet of met vertraging ingevoerd.

Depositogarantiestelsel geeft vertrouwen

100000 euro biljetEen bankrekening openen bij een online bank zorgt dus vaak voor een goedkopere en betere klantervaring. Maar hoe zit het met de betrouwbaarheid van deze nieuwe, veelal onbekende namen? Het goede nieuws is dat bijna alle banken in deze blog een officiële bankvergunning hebben, binnen Nederland of een ander Europees land.

Hierdoor zijn alle tegoeden bij de bank tot 100.000 euro per persoon gedekt middels het depositogarantiestelsel. Dit betekend dat mocht een bank failliet gaan of omvallen je tot 100.000 euro van je (spaar)geld terugkrijgt via een garantiefonds of de verantwoordelijke nationale banken zoals De Nederlandsche bank of bijvoorbeeld de Deutsche Bundesbank.

Een kleine bank is dus niet onveiliger of onbetrouwbaarder dan een grote bank. In tegenstelling zelfs, want als een hele grote bank zoals de ING of ABN AMRO failliet zou gaan zou dit zoveel kosten dat dit niet gedekt zou kunnen worden door het depositogarantiestelsel. Dus je hebt eigenlijk meer kans om je geld terug te zien bij een kleine bank die failliet gaat dan een grote.

Bankrekening openen bij 17 banken

Kortom, een kleine bank is veilig, vernieuwend en goedkoop. Dat klinkt potentieel interessant, maar gaan we dat bankkantoor of die geldautomaat vroeg of laat niet toch missen? Omdat uit te vinden kijken we voor een bankrekening openen in dit artikel naar maar liefst 17 verschillende banken, verdeeld in 2 verschillende groepen.

De eerste groep betreft de ABN AMRO, Rabobank, ING en de Volksbank (ASN/SNS/Regiobank). Dit zijn allemaal Nederlandse banken met een fysiek netwerk aan kantoren en geldautomaten, de trationele banken zogezegd.

De tweede groep zijn de online banken, daartoe behoren de Nederlandse banken Knab, Bunq, Moneyou en Triodos maar je maakt ook kennis met hippe, onbekende namen zoals N26, Mistertango, Monese, Anyti.me, Holvi, Transferwise en Revolut, We zullen straks zien of deze partijen een serieuze en volwaardige bankervaring kunnen bieden en we gaan kijken wat de voor- en nadelen zijn van een bankrekening openen bij elk van deze banken.

Bankrekening openen bij een ‘ouderwetse’ bank

Er zullen weinig Nederland zijn die niet bekend zijn met de eerste groep banken en geen rekening hebben (gehad) bij een ‘ouderwetse’ bank zoals ABN AMRO of de Rabobank. Het voordeel van een bankrekening openen of reeds hebben bij een ‘ouderwetse’ bank is vooral het gevoel van betrouwbaarheid en veiligheid. Je wilt natuurlijk het gevoel hebben dat je geld veilig is en een grote bank met veel kantoren wekt daarin het meeste vertrouwen.

Je vraagt je dan misschien ook af, waarom zou ik overstappen of een bankrekening openen bij een klein, onbekende bank? Het simpele antwoord is dat banken zoals de Rabobank en ING helemaal niet zo betrouwbaar en eerlijk zijn als het lijkt. Zo zijn deze banken al talloze malen negatief in het nieuws gekomen en nemen ze veel doelgroepen sinds de kredietcrisis van 2008 totaal niet meer serieus. Ook lopen ze achter op het gebied van innovatie en vernieuwing.

Omstreden en achterhaalt

Omdat de meeste mensen niet beter weten en een bankrekening openen of overstappen vaak een gedoe is blijven ze zitten bij hun huidige bank. Maar wanneer je kijkt naar het aanbod van veel nieuwe online banken dan zie je hoeveel goedkoper, eerlijker, duurzamer en gebruiksvriendelijk een bankrekening openen kan zijn.

We gaan per bank kijken naar belangrijke punten bij een bankrekening openen. Bijvoorbeeld hoe duurzaam is een bank? Hoe stabiel is hun internetbankieren omgeving? Wat zijn de kosten en hoe zit het met bereikbaarheid en service? We kunnen alvast verklappen dat de grote banken in een paar jaar tijd al hopeloos achterhaalt en omstreden zijn door de vernieuwende internetbanken.

Punt 1: Bankrekening openen

toetsenbordHet eerste vergelijkingspunt is simpelweg de bankrekening openen zelf. Wat opvalt is dat banken zoals ING, SNS en de Rabobank nog steeds willen dat je een afspraak maakt op kantoor. Hier moet je fysiek een paspoort overleggen en worden allerlei gegevens door de bankmedewerker ingevuld. Als alles akkoord is ontvang je na enkele werkdagen de benodigde gegevens per post thuis.

Dit is erg omslachtig als je bedenkt dat je bij internetbanken geheel online een rekening kunt openen. Bij banken zoals Knab, Bunq, N26 en Triodos kun je een bankrekening openen geheel online doen, gewoon vanuit je luie stoel. Bij Bunq en N26 kun je het hele aanvraagproces zelfs in een paar minuten doorlopen. N26 adverteert bijvoorbeeld met een bankrekening openen binnen 8 minuten.

Sommige banken zoals Knab en Triodos hanteren nog wel een handmatige controle waardoor je soms een werkdag langer moet wachten. Echter over het algemeen gaat het aanvraagproces bij de online banken een stuk sneller en soepeler. Je merkt ook dat bij deze banken het aanvraagproces prettiger werkt op een tablet of mobiel.

Punt 2: Bereikbaarheid en service

Een tweede punt is natuurlijk bereikbaarheid en service. Je zou denken dat een bank zoals de ING met veel bankkantoren toegankelijk is dan een online bank. In de praktijk blijkt dit echter tegen te vallen. Zo zijn veel kantoren niet meer open op koopavond en werken ze bovendien vooral op afspraak. Zomaar even binnenlopen als je zelf tijd hebt is dus lastig geworden.

Wil je de ING echter bellen dan blijkt dat ze op weekdagen maar tot 21.00 bereikbaar zijn, op zaterdag tot 17.00 en op zondag helemaal niet. Ter vergelijking, de chat van Bunq is 7 dagen per week geopend tot 23.00 uur s’avonds. Ook bijvoorbeeld Knab is 7 dagen per week tot 22.00 s’avonds per chat of telefoon te bereiken.

Bovendien krijg je bij de kleinere banken vaak persoonlijker en sneller antwoord op je vragen. Vooral bij de echt grote banken zoals ABN AMRO, Rabobank of ING krijg je vaak een standaard antwoord of moet je lang wachten op de reactie van een gespecialiseerde afdeling. Daarnaast blijkt uit een overzicht van allestoringen.nl dat grote banken vaker en langer te maken hebben met storingen internetbankieren dan kleine banken.

Punt 3: Pakketkosten en rente

Kleinere banken lijken dus beter bereikbaar en een bankrekening openen is eenvoudiger. Maar hoe zit het met kosten en bijvoorbeeld opbrengsten zoals rente? Op dit gebied zitten de grotere banken weer min of meer op 1 lijn. Je krijgt bij banken zoals ABN AMRO, SNS, de Rabobank of ING voor 2-3 euro per maand een betaalpakket. Hierin zit dan een bankpasje en een betaalrekening. Een creditcard is optioneel en rente krijg je tegenwoordig niet meer (ook niet op de spaarrekening).

De kleinere banken verschillen op dit punt sterk van elkaar. Zo is een rekening bij de groene internetbank Triodos qua functies en prijs ongeveer even duur. Knab is met 5 euro per maand wat duurder dan de standaardbanken maar geeft wel een relatief hoge spaarrente waardoor spaarders alsnog voordeliger uit zin. Bunq is met 8 euro per maand verreweg de duurste bank, maar geeft wel heel veel vernieuwende functionaliteit waaronder gratis creditcards en ook rente op de betaalrekening.

Andere online banken zoals N26, Revolut en Transferwise zijn dan weer volledig gratis. Zij zien een betaalrekening meer als een service en proberen winst te maken op optionele extra diensten zoals verzekeringen. Met uitzondering van Bunq is een bankrekening openen bij een internetbank onder de streep in veel gevallen voordeliger dan een bankrekening openen bij de papieren bank zeker als je ook nog een creditcard wilt. Deze is bij veel online banken gratis.

Punt 4: Duurzaamheid en maatschappij

Een ander punt steeds actueler wordt is duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is geen geheim dat grote banken hier slecht op scoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootschalige libor fraude van de Rabobank. Het gigantische bedrag aan staatssteun dat de ABN AMRO heeft ontvangen of de megaboete die ING kreeg van het openbaar ministerie. Ook scoren de ING, Rabobank en ABM AMRO zonder uitzondering slecht in de eerlijke bankenwijzer.

Kleine banken doen het op dit gebied veel beter. Zo kun je bij een bankrekening openen bij Triodos of SNS ook rekenen op een uitstekende score in de eerlijke bankenwijzer. Bunq kwam dan weer als eerste bank met een initiatief om zelf te beslissen in welke sectoren je (spaar)geld wordt belegd.

Ook andere online banken lijken meer bezig met duurzaamheid en integriteit door een jonger en kleiner team. Daarnaast speelt natuurlijk mee dat een online bank met alleen een hoofdkantoor op zichzelf al duurzamer is dan een grote bank met honderden kantoorpanden. Los van de manier waarop ze bankieren.

Punt 5: Productaanbod

In het basispakket bieden alle banken bij een bankrekening openen hetzelfde; een bankpas + bankrekening en mogelijkheid om te internetbankieren. Echter in de uitwerking zitten soms toch opmerkelijk verschillen. Daarnaast bieden natuurlijk graag extra diensten aan zoals verzekeringen, leningen, hypotheken enzovoorts.

Het is niet mogelijk om elke dienst apart te bespreken voor 17 verschillende banken (dit artikel is nu al erg uitgebreid). Maar er zijn een paar extra diensten die voor een bankrekening openen wel relevant zijn en die we toch willen benoemen; creditcards, contant geld, vreemde valuta en verzekeringen.

Creditcards

In Nederland is de meest gebruikte betaalpas een pinpas (Maestrokaart) terwijl dit in het buitenland een creditcard is (Visa of Mastercard meestal). De meeste banken geven Nederlands klanten bij een bankrekening openen dus standaard een pinpas. Een creditcard kun je bij banken zoals ING, Rabobanke en ABN AMRO tegen bijbetaling aanvraag. Vaak betaal je hiervoor een jaarlijkse kaartbijdrage van een paar tientjes en moet je een inkomenstoets en BKR registratie doorlopen.

Online banken zijn vaak internationaler georienteerd maar hebben nog niet de middelen om elke klant een creditcard met krediet aan te bieden. Daarom krijg je bij een bankrekening openen bij een online bank vaak een prepaid creditcard. Dit is feitelijk een Nederlandse pinpas maar dan met een Visa of Mastercard logo en een creditcardnummer erop. Je kunt deze pas gewoon gebruiken als creditcard, maar er zit geen krediet op en geen BKR registratie.

Pinpas

Triodos en Moneyou bieden geen creditcards aan, je krijgt alleen een pinpas. Bij Knab kun je een gewone creditcard aanvragen zoals bij de ING or Rabobank. Bij Bunq en N26 krijg je een Nederlandse pinpas en daarnaast een gratis prepaid Mastercard. Je krijgt dus een pinpas en een creditcard. Bij Transferwise, Monese, Revolut en andere online banken krijg je alleen een prepaid creditcard. Je krijgt dus geen Nederlandse pinpas bij deze banken want betalen in Nederland soms lastiger kan maken.

Een prepaid creditcard werkt over het algemeen goedkoper en beter dan een gewone creditcard. Maar bij een bankrekening openen is een gewone pinpas wel noodzakelijk omdat niet alle winkels in Nederland een creditcard accepteren. De beste opties op dit gebied zijn dan ook Bunq en N26. Lees voor meer informatie over de verschillen tussen een (prepaid) creditcard- en een pinpas ook deze blog.

Contant geld

Belangrijk om te benoemen is dat online banken zoals Knab, Bunq en N26 natuurlijk geen kantoren en dus ook geen geldautomaten hebben. Om die reden kun je bij deze banken geen contant geld storten, dit kan alleen (tegen relatief hoge kosten) bij een GWK geldwisselkantoor in grotere steden. Hierin hebben de grote banken dus een voordeel.

Overigens zijn met name Bunq, N26, Transferwise en Revolut wel weer voordeliger met geld opnemen, vooral met de creditcard. Zo rekenen ING en de Rabobank 4,50 per contant geld opname met een creditcard. Terwijl dit bij Bunq 10x per maand gratis is en bij N26 5x per  maand gratis. Dus zeker in het buitenland waar men niet overal een pinpas accepteert kan dit een besparing opleveren.

Vreemde valuta

Hetzelfde geld voor vreemde valuta. Banken zoals ABN AMRO en ING rekenen een koersopslag van minimaal 2% voor transacties in vreemde valuta (via de bankrekening, pinpas of creditcard). Banken zoals N26, Bunq en Tranferwise hebben deze koersopslag niet en rekenen alleen de Mastercard wisselkoers door.

Dit betekend, zeker op vakantie buiten de Eurozone een flinke besparing op transactiekosten. Maar ook als je bijvoorbeeld online gaat winkelen bij een webshop in US dollars kun je dus 2% van het transactiebedrag in je zak steken. Wil je meer weten over koersopslag en de kosten pinnen buitenland? Lees dan ook deze blog.

Verzekeringen en andere diensten

Op dit gebied merk je nog dat online banken wat minder mogelijkheden hebben. Zo biedt Transferwise bijvoorbeeld een vreemde valuta rekening en hebben N26 en Revolut een klein verzekeringspakket. Echter echt uitgebreide verzekeringen zijn nog niet mogelijk.

Ook lenen kan bij veel online banken nog niet, een doorlopend krediet, een roodstand of een hypotheek is (nog) niet mogelijk. Hierin hebben grote banken nog wel een voorsprong omdat ze een totaalaanbod aan financiële diensten kunnen leveren onder 1 dak.

Waar nu een bankrekening openen?

Ondanks dat online banken op het gebied van lenen nog beperkte mogelijkheden hebben is een bankrekening openen bij een online bank zeker de moeite waard. Veel online banken zijn gebruiksvriendelijker, duurzamer en beter bereikbaar. Bovendien bieden ze soms interessante opties zoals vreemde valuta rekeningen, prepaid creditcards en slimme functionaliteit zoals dynamische pincodes die gewone banken niet kunnen of willen bieden.

Echter waar moet je nu een bankrekening openen? Met maar liefst 17 banken hebben Nederlanders namelijk meer keuze dan ooit bij een bankrekening openen. Daarom hebben we hieronder alle 17 banken opgesomd met de belangrijkste kosten en eigenschappen. Zo zie je snel en eenvoudig welke bank het beste aanbod heeft voor een bankrekening openen in jouw situatie.

Een overzicht van 17 banken

ABN AMRO

abn amro bankpasSamengevat: ABN AMRO is een grote Nederlandse bank en momenteel de 8e grote bank in Europa. Bij ABN AMRO kun je breed aanbod van diensten afsluiten waaronder een betaalrekening, leningen, hypotheken, verzekeringen en (pensioen)beleggen. Tijdens de kredietcrisis van 2015 is ABN AMRO samengevoegd met Fortis bank met behulp van staatssteun.

Bankrekening openen: Duurt meerdere werkdagen, een afspraak op kantoor of met een koerier is noodzakelijk

Bereikbaarheid en service: 24/7 telefonisch bereikbaar, serviceniveau valt echter tegen. Vaak kan de eerstelijnsmedewerker de vraag niet beantwoorden.

Pakketkosten en rente:  € 1,55 per maand voor een basisbetaalpakket met 1 bankpas en 1 bankrekening, geen noemenswaardige rente op de (spaar)rekening.

Duurzaamheid: ABN AMRO scoort slecht op de Eerlijkegeldwijzer

Extra diensten/bijzonderheden: Full service bank waar je kunt bankieren, beleggen en lenen. Tikkie en de online bank Moneyou zijn onderdeel van ABN AMRO.

Meer informatie: Bekijk de website van ABN AMRO

Rabobank

rabobank bankpasSamengevat: De Rabobank, voluit uit de Cooperatieve Rabobank U.A. is naar eigen zeggen de grootste bank van Nederland. In 2013 had de Rabobank 802 kantoren en meer dan 2.700 geldautomaten. Rabobank claimt duurzaam en integer te zijn maar onder andere het Liborschandaal en de eerlijkegeldwijzer laten een negatiever beeld zien.

Bankrekening openen: Duurt meerdere werkdagen, kan enkel via een afspraak op kantoor.

Bereikbaarheid en service: Op werkdagen tot in de avond en zaterdag overdags bereikbaar, zondags onbereikbaar. Serviceniveau valt ook tegen, veel eerstelijnsmedewerkers kunnen alleen standaardinformatie verstrekken.

Pakketkosten en rente: € 1,55 per maand voor een basisbetaalpakket met 1 bankpas en 1 bankrekening, geen noemenswaardige rente op de (spaar)rekening.

Duurzaamheid: Rabobank scoort slecht op de Eerlijkegeldwijzer

Extra diensten/bijzonderheden: Full service bank waar je kunt bankieren, beleggen en lenen.

Meer informatie: Bekijk de website van de Rabobank

ING

ing bankpasSamengevat: ING Groep is ontstaan uit de voormalige Rijkspostspaarbank en een latere fusie tussen de NMB Postbank Groep en verzekeraar Nationale Nederlanden. ING is net als de ABN AMRO niet alleen in Nederland maar ook internationaal actief. De laatste jaren komt ING veelvuldig slecht in het nieuws met o.a. een miljardenboete van het openbaar Ministerie en een zeer slechte score in de eerlijke geldwijzer. Meer daarover is ook te lezen in deze blog.

Bankrekening openen: Duurt meerdere werkdagen, kan enkel via een afspraak op kantoor.

Bereikbaarheid en service: Op werkdagen tot in de avond en zaterdag overdags bereikbaar, zondags onbereikbaar. Serviceniveau valt ook tegen, veel eerstelijnsmedewerkers kunnen alleen standaardinformatie verstrekken.

Pakketkosten en rente: € 1,55 per maand voor een basisbetaalpakket met 1 bankpas en 1 bankrekening, geen noemenswaardige rente op de (spaar)rekening.

Duurzaamheid: ING scoort het slechtst van alle banken op de Eerlijkegeldwijzer

Extra diensten/bijzonderheden: Full service bank waar je kunt bankieren, beleggen en lenen.

Meer informatie: Bekijk de website van de ING

De Volksbank (SNS, Regiobank en ASN Bank)

volksbank bankpasSamengevat: SNS Bank, Regiobank en ASN Bank zijn allemaal onderdeel van De Volksbank, de vierde bank van Nederland. Met ASN richt de Volksbank zich vooral op duurzaam bankieren terwijl een bankrekening openen bij SNS zich meer richt op algemeen bankieren. Vergeleken met de grote drie banken scoort de Volksbank relatief goed op duurzaamheid maar ze lopen achter op het gebied van digitalisering en innovatie.

Bankrekening openen: Duurt meerdere werkdagen, aanvraag kan via kantoor of internet

Bereikbaarheid en service: Met name de ASN bank is slecht bereikbaar, alleen tijdens kantooruren via de telefoon. Serviceniveau is wel iets beter dan bij de grote drie banken.

Pakketkosten en rente: € 1,65 p/m voor ASN, € 2,75 p/m voor SNS, € 2,25 p/m voor Regiobank voor een basisrekening met bankpas. Geen noemenswaardige rente op de (spaar)rekening.

Duurzaamheid: De Volksbank als geheel scoort relatief goed op het gebied van duurzaamheid in de Eerlijkegeldwijzer.

Extra diensten/bijzonderheden: Ondanks dat SNS bank wel fysieke kantoren heeft kun je geen geld storten bij SNS bank. ASN bank heeft helemaal geen kantoren en Regiobank werkt met intermediairs. Extra diensten zoals geld lenen of een hypotheek afsluiten zijn vaak niet mogelijk.

Meer informatie: Bekijk de website van de Volksbank

Triodos

triodos bankpasSamengevat: Triodos is een relatief kleine Nederlandse bank met ongeveer 700.000 rekeninghouders. De focus van Triodos ligt op duurzaam bankieren, beleggen en investeren. Hoewel Triodos net als de Volksbank scoort op duurzaamheid zijn ze niet onomstreden door bijvoorbeeld investeringen in alternatieve geneeswijzen. Daarnaast scoort Triodos relatief slecht op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en innovatie door een beperkt budget.

Bankrekening openen: Online aanvragen, behandeling duurt meerdere werkdagen.

Bereikbaarheid en service: Beperkt bereikbaar, alleen telefonisch op werkdagen. Serviceniveau ligt wel iets hoger dan bij de grote banken.

Pakketkosten en rente: Een basispakket kost bij Triodos 3 euro per maand met bankpas en rekening.

Duurzaamheid: Triodos scoort goed op duurzaamheid.

Extra diensten/bijzonderheden: Bankieren bij Triodos moet nog met een e.dentifier, wat redelijk omslachtig werkt. Daarnaast merk je dat de app niet zo uitgebreid is als die van veel andere banken. Een creditcard of lening aanvragen is bij Triodos niet mogelijk.

Meer informatie: Bekijk de website van Triodos

Knab

knab bankpasSamengevat: Knab is een online bank van de Nederlandse investeringsmaatschappij Aegon. Knab richt zich met name op spaarders en kleine ondernemers. Dit kenmerkt zich met name door de relatief hoge rente op de betaalrekening, voordelige tarief voor de zakelijke rekening en scherp geprijsde beleggingsmogelijkheden.

Bankrekening openen: Online aanvragen, binnen 15 minuten geregeld

Bereikbaarheid en service: Bijzonder goed, 7 dagen per week van 08.00 tot 22.00 per e-mail, chat of telefoon.

Pakketkosten en rente: € 5,- per maand (zakelijk en prive), bovengemiddelde rente op de betaal- en spaarrekeningen.

Duurzaamheid: Niet meegenomen in de eerlijkebankwijzer, als online bank wel relatief duurzaam.

Extra diensten/bijzonderheden: Je kunt bij Knab geen lening of hypotheek afsluiten maar Knab heeft wel diverse extra diensten voor spaarders en ondernemers. Denk hierbij aan boekhoudrapportages, beleggingsmogelijkheden en laagdrempelige crowdfunding.

Meer informatie: Bekijk de website van Knab of lees onze Knab review

Bunq

bunq bankpasSamengevat: Bunq is de jongste bank van Nederland en een echte IT bank. Ze zetten volop in op mobiel en innovatief bankieren. De Bunq app zit vol met slimme functionaliteit zoals dynamische pincodes, digitale pasjes, een zeer uitgebreid incasso- en betalingsbeheer enzovoorts.

Bankrekening openen: Online aanvragen, binnen 8 minuten geregeld

Bereikbaarheid en service: Redelijk goed, 7 dagen per week tot 22.00 s’avonds te bereiken maar alleen per chat, sommige mensen vinden dit onhandig.

Pakketkosten en rente: € 7,99 per maand, hiervoor krijg je wel standaard 25 bankrekeningen en 3 betaalpassen. Daarnaast krijg je rente op de betaalrekening tot een saldo van € 10.000,-

Duurzaamheid: Bunq heeft als enige mogelijkheid de optie om zelf te kiezen hoe de bank jouw (spaar)geld belegd.

Extra diensten/bijzonderheden: Bij Bunq krijg je naast een pinpas ook een prepaid creditcard in je pakket, ideaal voor aankopen in het buitenland of op vakantie. Daarnaast staat de Bunq app vol van unieke mogelijkheden en functies. Lees hierover meer in onze Bunq review.

Meer informatie: Bekijk de website van Bunq of lees onze Bunq review

N26

n26 bankpasSamengevat: N26 is een Duitse bank en de eerste echt Europese bank. Zo kunnen klanten uit heel Europa een bankrekening openen bij N26. N26 kenmerkt zich door een geheel gratis bankrekening, met gratis pinpas en gratis prepaid creditcard. Samen met een zeer goed werkende internetbankieren app maakt dit N26 ideaal als tweede rekening of vakantierekening.

Bankrekening openen: Online aanvragen, binnen 8 minuten geregeld

Bereikbaarheid en service: Redelijk goed, 7 dagen per week te bereiken via een chat, premium klanten kunnen ook telefonisch contact opnemen.

Pakketkosten en rente: Gratis betaalpakket, geen rente, wel 0,1% cashback voor zakelijke gebruikers op de Mastercard

Duurzaamheid: Niet meegenomen in de eerlijkebankwijzer, als online bank wel relatief duurzaam.

Extra diensten/bijzonderheden: Je krijgt bij N26 naast een pinpas bij een bankrekening openen ook een gratis prepaid Mastercard. Dit is een creditcard zonder krediet, BKR toetsing of hoge kosten bij geld opnames of koersopslagen. Dit maakt N26 vooral interessant voor op zakenreis en op vakantie. Er is ook een betaald pakket beschikbaar met een reisverzekering (vergelijkbaar met het verzekeringspakket bij een gewone creditcard).

Meer informatie: Bekijk de website van N26 of lees onze N26 review

Tranferwise

transferwise bankpasSamengevat: Transferwise is een Britse bank die zich vooral richt op vreemde valuta. Bij Transferwise kun je een rekening openen in verschillende vreemde valuta, waardoor je geen geld meer hoeft te wisselen. Daardoor is deze bank ideaal voor wie regelmatig buiten de Eurozone is of daar bijvoorbeeld familie heeft wonen.

Bankrekening openen: Online aanvragen, in een paar minuten geregeld

Bereikbaarheid en service: Goed bereikbaar op weekdagen en zaterdagochtend via telefoon of chat.

Pakketkosten en rente: Gratis bankpakket, geen rente

Duurzaamheid: Ook niet opgenomen in de eerlijke bankenwijzer, als internationale online bank wel duurzaam opgezet.

Extra diensten/bijzonderheden: Je krijgt bij Transferwise alleen een prepaid creditcard en geen pinpas. Prepaid creditcards zijn binnen Nederland minder goed geaccepteerd waardoor deze rekening vooral interessant is voor buitenlands gebruik.

Meer informatie: Bekijk de website van Transferwise of lees onze Transferwise review

Monese

monese bankpasSamengevat: Monese is net als Transferwise een Britse online bank waar je naast een Eurorekening ook een pondenrekening kunt openen. Monese heeft echter minder keuze uit vreemde valuta, waardoor Tranferwise eigenlijk de betere optie is.

Bankrekening openen: Online aanvraag, in enkele minuten een bankrekeningnummer

Bereikbaarheid en service: Redelijk bereikbaar via een chatservice

Pakketkosten en rente: Gratis bankpakket, geen rente

Duurzaamheid: Net als andere online banken duurzaam opgezet maar niet opgenomen in de eerlijke bankenwijzer.

Extra diensten/bijzonderheden: Net als bij Transferwise krijg je alleen een prepaid creditcard en geen pinpas. Hierdoor is Monesse minder goed bruikbaar binnen Nederland. Extra diensten zoals een lening of verzekering afsluiten zijn niet mogelijk.

Meer informatie: Bekijk de website van Monese of lees onze Monese review

Revolut

revolut bankpasSamengevat: Revolut is net als Monese en Transferwise is online bank uit Groot-Brittanie. Revolut biedt wel iets meer mogelijkheid zoals een verzekeringspakket. Daarnaast kunnen ook zakelijke gebruikers een bankrekening openen bij Revolut.

Bankrekening openen: Online aanvraag, in enkele minuten geregeld

Bereikbaarheid en service:  Revolut heeft een 24/7 chatservice, echter de kwaliteit is niet geweldig. Je krijgt vaak geen antwoord of moet lang wachten.

Pakketkosten en rente: Gratis basispakket, betaalde opties zijn beschikbaar

Duurzaamheid: Onbekend in de eerlijke bankenwijzer maar wel duurzaam opgezet met  kantoren.

Extra diensten/bijzonderheden: Net als Transferwise zet Revolut in op voordelig wisselen in vreemde valuta. Voor mensen in de Eurozone is dit nu eenmaal minder interessant. Daarnaast krijg je net als bij Transferwise en Monese alleen een prepaid creditcard. Dit maakt de rekening een stuk minder bruikbaar dan bijvoorbeeld N26 of Bunq waar je wel een pinpas krijgt.

Meer informatie: Bekijk de website van Revolut of lees onze Revolut review

Moneyou

moneyou bankpasSamengevat: Moneyou is de online dochterbank van ABN AMRO en presenteert zich als een budget online bank. Je krijgt bij Moneyou alleen bankapp en een pinpas, bankieren via internet is niet mogelijk.

Bankrekening openen: Online aanvraag, in enkele minuten geregeld

Bereikbaarheid en service: Telefonisch en via whatsapp bereikbaar op werkdagen en zaterdag. Kwaliteit van de service is niet geweldig.

Pakketkosten en rente: Gratis basispakket met pinpas

Duurzaamheid: Niet duurzaam als ABN AMRO dochter

Extra diensten/bijzonderheden: De Moneyou app is zeer kaal uitgevoerd, zelfs periodieke overboekingen zijn niet mogelijk. Je kunt dus eigenlijk alleen geld overmaken en pinnen. Ook meerdere rekeningen openen of pasjes aanvragen is niet mogelijk. Daarmee is Moneyou te beperkt als bankrekening.

Meer informatie: Bekijk de website van Moneyou of lees onze Moneyou review

MisterTango

mistertango bankpasSamengevat: MisterTango is een online bank uit Litouwen die klanten uit heel Europa een bankrekening aanbiedt. Op dit moment kun je bij MisterTango echter geen betaalpas aanvragen en een bankrekening zonder betaalpas is niet bijzonder nuttig.

Bankrekening openen: Online aanvraag, in enkele minuten een bankrekening

Bereikbaarheid en service: Slecht, alleen per e-mail

Pakketkosten en rente: Gratis bankpakket, echter geen bankpas

Duurzaamheid: Onbekend

Extra diensten/bijzonderheden: Op dit moment beperkte dienstverlening, niet aan te raden voor een bankrekening openen.

Meer informatie: Bekijk de website van Mistertango

Holvi

holvi bankpasSamengevat: Holvi is een Finse online bank die zich vooral richt op zakelijke gebruikers. Uniek is dat je bij Holvi niet alleen bankrekening krijgt maar ook een webshop en boekhoudprogramma ingebouwd in je bank app. Ideaal dus voor wie meer wil dan alleen bankieren op zakelijk gebied.

Bankrekening openen: Online aangevraagd, binnen 15 minuten een bankrekeningnummer

Bereikbaarheid en service: Slecht, alleen per e-mail op werkdagen

Pakketkosten en rente: Gratis bankpakket, voor extra rekeningen en opties zoals de webshopmodule moet echter worden bijbetaald

Duurzaamheid: Onbekend

Extra diensten/bijzonderheden: Webshop en boekhoudsoftware ingebouwd in de bankapp. Net als bij de Britse banken krijg je alleen prepaid Mastercard en geen pinpas. Ook wordt iDeal in de Holvi webshops nog niet ondersteunt. Op papier is Holvi dus interessant voor ondernemers maar in de praktijk moet ze eerste pinnen en iDeal gaan ondersteunen voor ze echte serieuze optie zijn.

Meer informatie: Bekijk de website van Holvi of lees over onze eerste indruk van Holvi

Anyti.me

anytime bankpasSamengevat: De laatste bank in dit overzicht is de Franse bank Anyti.me. Net als Holvi richt Anyti.me zich vooral op zakelijke gebruikers die eenvoudig een bankrekening openen online willen doen.

Bankrekening openen: Online aanvragen, binnen 15 minuten geregeld

Bereikbaarheid en service: Slecht, alleen per e-mail op werkdagen

Pakketkosten en rente: vanaf € 9,50 per maand voor een basispakket, wel inclusief 50 digitale creditcards en 3 fysieke betaalpassen, een zakelijke rekening + een privérekening.

Duurzaamheid: Onbekend

Extra diensten/bijzonderheden: Net als bij de Britse banken en Holvi is het probleem dat Anyti.me geen pinpas aanbiedt. Hierdoor is de rekening minder bruikbaar binnen Nederland. Zakelijke gebruikers zijn dan ook beter af bij Knab, Bunq of N26.

Meer informatie: Bekijk de website van Anyti.me

Bankrekening openen conclusie

We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt van waar een bankrekening openen mogelijk is als Nederlander. Natuurlijk zijn een aantal banken nog niet volwassen genoeg. Met name de banken die geen Nederlandse pinpas aanbieden zoals Anyti.me, Holvi, Revolut, Monese en Transferwise zijn amper bruikbaar binnen Nederland.

Alsnog kan zeker een bankrekening openen bij Transferwise interessant als je vaak te maken hebt met vreemde valuta. Voor wie op zoek is naar een voordelige vakantierekening of tweede rekening is N26 de perfecte keuze. Een bankrekening is hier helemaal gratis, de internetbankieren app werkt prima en je krijgt een pinpas + prepaid creditcard gratis. Daardoor is de rekening goed bruikbaar binnen en buiten Nederland.

Als hoofdrekening is N26 echter niet perfect door het ontbreken van iDeal. Welke rekening dan het beste is hangt af van je persoonlijke voorkeuren en situatie. Over het algemeen zijn spaarders het meest voordelig uit bij Knab. Wil je de nieuwste innovatie en technologie? Kies dan voor Bunq. Groen en duurzaam bankieren kan het beste bij Triodos bank.

Heb je nog vragen of opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een reactie achter.