In deze blog kijken we naar het rekeningpakket van maar liefst 11 verschillende banken. Zo kun je eenvoudig een Nederlandse bankrekening vergelijken en besparen op bankkosten of profiteren van vernieuwing zoals pinnen met je mobiel.

Mensen wisselen zelden van bankrekening omdat het zo’n gedoe is. Toch loont het wel degelijk qua kosten om soms over te stappen naar een andere bank. Daarnaast kan ook een tweede bankrekening de moeite waard zijn. Zo kun je bijvoorbeeld profiteren van diensten die je huidige bank niet aanbiedt, zo zijn er tegenwoordig zelfs volledig gratis bankrekeningen.

Hieronder vind je onze bankrekening vergelijken tabel en een aantal belangrijke tips/opmerkingen om op te letten wanneer het gaat om een bankrekening vergelijken. Wil je meer weten over een specifieke bank? Lees onder de tabel een algemene toelichting per bank.

Kosten betaalpakket?

Een bankrekening vergelijken begint natuurlijk met de kosten van een betaalpakket. Deze kosten verschillen onderling flink. Zo kun je bij een paar banken tegenwoordig zelfs geheel gratis een bankrekening openen. Bij de ‘betaalde’ rekeningen lopen de kosten uiteen van iets meer dan een euro tot een kleine 8 euro per maand.

Nu ga je natuurlijk voor een paar tientjes per jaar niet overstappen naar een andere bank. Maar als je bijvoorbeeld een gratis 2e rekening kunt openen is dat mooi meegenomen. Kijk naast kosten ook naar andere zaken bij een bankrekening vergelijken zoals bijvoorbeeld extra dienstverlening of duurzaamheid.

Wel of geen creditcard?

Een tweede punt van aandacht bij een bankrekening vergelijken is of je wel of geen creditcard wilt en zoja, wat voor soort creditcard. Tegenwoordig bieden een aantal banken namelijk een debitcard aan bij het betaalpakket. Dit is een creditcard zonder limiet en het beste te vergelijken met een pinpas voorzien van een creditcardnummer.

Zo’n debitcard is aanzienlijk goedkoper en makkelijker aan te vragen dan een creditcard (geen BKR toetsing). Ideaal voor wie maar af- en toe een internationale (online) aankoop doet en voor de rest iDeal of een pinpas gebruikt.

Online banken zoals N26 en Bunq bieden een debitcard aan in hun standaardpakket. Bij N26 is deze zelfs gratis. Meer traditionele banken zoals ING en ABN bieden deze mogelijkheid niet. Wel kun je natuurlijk ‘ouderwetse’ creditcard krijgen voor enkele tientjes per jaar (mits je geaccepteerd wordt).

Innovaties zoals mobiel betalen?

Het laatste belangrijke punt bij een bankrekening vergelijken zijn extra diensten. Waar banken jarenlang weinig vernieuwing lieten zien behalve internetbankieren zijn er tegenwoordig volledig digitale banken. Deze proberen zichzelf te onderscheiden met extra slimme dienstverlening.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan je mobiele telefoon gebruiken als pinpas. Of bijvoorbeeld de N26 bank app die je gemakkelijk kunt openen met je duim en hun slimme digitale kasboek. Knab die je de mogelijkheid geeft om een onbeperkt aantal rekening te openen, voor elk project 1. Of bijvoorbeeld de Bunq bank waar je persoonlijke pagina kunt krijgen waarop mensen je met iDeal kunnen betalen. Je persoonlijke tikkie pagina als het ware.

Keerzijde van deze innovatie is natuurlijk dat deze banken geen fysieke kantoren hebben, ze werken geheel online. Maar bedenk eens, wanneer ben jij voor het laatste in een bankkantoor geweest. Waarschijnlijk is dat een stuk langer geleden dan de laatste keer dat je je bankapp opende of een betaallinkje of bankrekeningnummer deelde met iemand. Innovatie kan dus zeker meerwaarde hebben ten opzichte van een ouderwetse bank.

Hieronder vind je de belangrijkste prijzen, creditcard mogelijkheden en innovaties terug in onze bankrekening vergelijken tabel. Wil je meer weten over de verschillende banken? Lees de toelichting onder de tabel.

Bankrekening vergelijken

In het onderstaande overzicht kun je een Nederlandse bankrekening vergelijken. Dit overzicht bevat de meest belangrijke Nederlandse en buitenlandse banken waar Nederlanders klant kunnen worden of een rekening kunnen openen. Klik voor meer informatie door naar de website van de bank (opent in een nieuw venster).

Betaalpakket Betaalpakket + (prepaid) Creditcard Bijzonderheden
ABN AMRO € 1,40 p/m € 3,15 p/m
RABOBANK € 1,30 p/m € 2,60 p/m
ING € 1,45 p/m € 2,90 p/m € 0,50 p/m voor pinnen met mobiel
SNS € 2,50 p/m + € 15,75 p/j Incl. gratis aankoopverzekering
ASN € 1,50 + € 20,- p/j Duurzame bank
KNAB € 5,- Inclusief Rente op betaalrekening
BUNQ Gratis Geen pas bij gratis rekening
BUNQ (premium) € 7,99 p/m Inclusief tot 25 rekeningen gratis
N26 Gratis Inclusief Duitse IBAN, gratis pinpas
Monese Gratis Inclusief Brtise IBAN, pondenrekening mogelijk
ANYTI.ME € 2,25 Inclusief Franse IBAN, RFID tags
Mistertango Gratis Inclusief Litouwse IBAN

Een toelichting op de banken

Anyti.me

De kans dat je nog nooit van deze bank hebt gehoord is groot. Toch kun je als Nederlander gewoon een bankrekening openen bij de Antyime bank. Er is echter weinig reden om dit te doen. Een account bij Anytime kost maar liefst 9,50 per maand en komt zonder pinpas of iDeal ondersteuning.

Wel krijg je een hele moderne internetbankieren app vol met instelmogelijkheden voor je account en debitcard (vervanging voor de pinpas). Daarnaast kun je een armband of sleutelhanger bestellen met een NFC chip erin die je kunt gebruiken voor contactloze betalingen, dat is dan weer wel gaaf. Antyime is echter veel te duur en beperkt om echt interessant te zijn bij een Nederlandse bankrekening vergelijken.

Mistertango

Ook van deze bank zullen de meeste Nederlanders nog nooit hebben gehoord. Toch kun je ook bij deze Letse bank als Nederlander terecht. Het aanbod van Mistertango is wat interessanter dan dat van Anytime maar zal toch voor veel Nederlanders niet echt overtuigend zijn.

Het aanbod bestaat uit een volledig gratis bankrekening in combinatie met een prepaid creditcard. Hierbij liggende tarieven wat lager en scherper dan bij veel andere aanbieders maar het Mistertango account is niet bruikbaar als dagelijkse bankrekening, met name door het ontbreken van een pinpas. (creditcards worden in Nederland niet overal geaccepteerd).

Monese

De Britse bank Monese is net als Mistertango en Anti.me een buitenlandse internetbank. Net als bij de andere banken krijg je naast een bankrekening beschikking over een prepaid creditcard. Uniek is daarbij dat je bij Monese een pondenrekening kunt openen.

Hiermee kun je dus als Nederlander beschikken over een Brits bankrekeningnummer waarmee je transacties en geldopnames kan doen in ponden. Ideaal voor wie regelmatig op zakenreis of vakantie is in het Verenigd Koningrijk. Voorlopig is een Monese rekening geheel gratis en de tarieven voor het betalen en geld opnemen zijn zeer scherp. Ideaal voor mensen die vaak te maken hebben met Engeland dus maar voor de rest niet heel bijzonder of interessant.

N26

Een stuk interessanter in een bankrekening vergelijken tabel klinkt N26. Ook dit is een internetbank, actief in heel Europa. Hun land van oorsprong is Duitsland. Bij N26 krijg je als Nederlandse klant een geheel gratis rekening in combinatie met een gratis prepaid creditcard en een pinpas. Daarmee is het aanbod van N26 een stuk completer dan dat van veel andere buitenlandse internetbanken.

Weliswaar ontbreekt iDeal maar N26 kan zichzelf neerzetten in onze bankrekening vergelijken tabel als een volwaardige mogelijkheid om te kunnen bankieren. Hierbij zet N26 sterk in op het idee van een dienstenplatform in plaats van een traditionele bank. Hierdoor is het mogelijk dat N26 hun basisdiensten zoals een bankrekening en betaalpas volledig gratis kan aanbieden.

N26 is daarmee een aanrader voor alle Nederlanders die benieuwd zijn naar Europees bankieren, een goedkope tweede bankrekening willen of regelmatig betalen met een credit- of debitcard. Ook de opname- en wisselkoerstarieven zijn bij N26 namelijk erg scherp. Lees voor meer informatie onze geschreven review van N26 waarin we hun diensten en achtergrond nader bespreken.

Bunq

Bunq is net als bovenstaande banken in onze bankrekening vergelijken tabel een internetbank, echter van Nederlandse bodem. Waar de buitenlandse banken vooral proberen te concurreren op prijs wil Bunq het anders aanpakken.

Ze richten zich vooral op innovatie en profileren zichzelf als ICT’ers die een bank hebben opgericht. Bunq kenmerkt zich door veel vernieuwende functies zoals mobiel betalen, een dynamische pinpas, je eigen persoonlijke betaalpagina etc.

Bunq is daarmee ideaal voor wie op vernieuwende wijze zijn of haar bankzaken wil regelen. Let wel dat al deze innovatie met een prijskaartje komt, een Bunq premium pakket waarin je alle functies krijg kost 7,99 euro per maand. Lees meer over Bunq in deze geschreven review.

Knab

Knab is de laatste online banken in onze bankrekening vergelijken tabel en is net als Bunq een bank van Nederlandse bodem. Het voordeel hiervan zit hem vooral in de acceptatie van iDeal. Knab richt zich in tegenstelling tot Bunq minder op innovatie en probeert meer op prijs te concurreren.

Daarbij zijn ze wat goedkoper dan Bunq maar wat duurder dan N26. Daarbij proberen ze zich te onderscheiden door bijvoorbeeld rente op de betaalrekening en een betaalbare rekening voor ondernemers. Daarmee is Knab vooral interessant voor specifieke doelgroepen zoals spaarders en kleine zelfstandigen, maar dan ook gelijk de allergoedkoopste en beste keuze. Lees hier meer over Knab.

ABN, Rabobank, ING, SNS en ASN

We gaan ervanuit dat deze banken uit de bankrekening vergelijken tabel al wel bij de meeste mensen bekend zijn. Dit zijn allemaal banken die al langer in het Nederlands banklandschap aanwezig zijn. Hierbij focust ASN zich meer op duurzaam bankieren en zijn de andere 4 banken met fysieke kantoren duidelijk aanwezig in de Nederlandse straten.

Deze banken bieden doorgaans een prima service en compleet dienstenpakket maar voor wie op zoek is naar innovatie en vernieuwing zit hier niet goed. Denk bijvoorbeeld aan de klantenservice van ING die in het weekend dicht is. Of de peperdure tarieven van een Rabobank creditcard, de beperkte functionaliteit van de mobiel bankieren app van ABN vergeleken met Bunq. Of het trage papieren aanvraagproces van ASN.

Onze tip is om als je van vernieuwing houdt het volledig gratis N26 uit te proberen. Wil je liever een gevestigde Nederlandse bank? Probeer dan KNAB.