Sparen is met de lage rentes steeds minder interessant maar beleggen in aandelen is ook niet zonder risico. Is beleggen of investeren in zilver of goud het ideale compromis of kun je je geld beter in iets anders steken? Je leest het in deze blog.

Samengevat

Investeren in fysiek zilver of goud is zeker de moeite waard. Door de groeiende wereldbevolking wordt goud en zilver per inwoner steeds schaarser. Daarnaast duurt de onzekerheid van de schuldeneconomie voort. Het gevolg is dat steeds meer mensen teruggrijpen naar een betaalmiddel wat al meer dan 5000 jaar wordt gebruikt; goud en zilver.

Dit is ook terug te zien in de goud en zilverprijs. Die is de afgelopen 20 jaar gemiddeld gezien alleen maar gestegen. Hoewel het veilig opslaan en verzekeren van fysiek goud en zilver een uitdaging kan zijn overstijgen de voordelen de nadelen. Met name zilver is een in onze ogen ondergewaardeerde en interessante belegging. Dankzij de komst van het internet en websites zoals the Silver Mountain is het aankopen van goede kwaliteit zilver tegen een scherpe prijs bovendien erg eenvoudig geworden.

Lage spaarrentes vragen om andere opties

De spaarrentes zijn de laatste jaren historisch laag door het beleid van de Europese Centrale bank. Voor consumenten is het belangrijkste gevolg dat ze bijna geen rente meer krijgen hun spaargeld. Zo hanteren de grote banken ING, Rabobank en ABN AMRO nog maar een spaarrente van 0,01%.

Kleinere banken bieden opvallend genoeg nog wel wat meer rente. Zo geeft Knab 0,16% en Bunq 0,27% rente op een vrij opneembare spaarrekening. Bij depositosparen loopt dit bij Knab op tot 0,75% en kun je bij buitenlandse deposito’s zoals Bigbank zelfs nog tot 1.75% rente krijgen. Echter moet je daarvoor je geld wel 10 jaar vastzetten. Kortom, serieus rendement op je geld zonder risico’s te nemen zoals dat bij sparen kon is eigenlijk niet meer mogelijk.

Alternatieven voor sparen

Het is dan ook niet meer dan logisch dat veel mensen op zoek zijn naar een alternatief. Immers geld verdienen is doorgaans hard werken en als je dan eenmaal een spaarpotje hebt wil je daar ook graag wat rendement van. Bovendien als je lang genoeg wacht wordt je geld vanzelf minder waard door zaken als vermogensbelasting en inflatie. Rendement is dus van belang om je spaargeld op peil te houden of zelfs te laten groeien.

Het probleem met veel populaire alternatieven zoals gemaksbeleggen of lenen via crowfunding is echter dat het investeringsrisico toch nog betrekkelijk groot is. De kans dat je je inleg verliest of kwijtraakt is niet ondenkbaar. Een andere mogelijkheid is investeren in vastgoed, antiek of kunst maar dit is erg specifiek en vraagt vaak ook bepaalde kennis. Waarom dan niet beleggen of investeren in zilver of goud?

Bewezen betaalmiddel

Goud en zilver bestaan al ruim 5000 jaar als betaalmiddel en hebben bewezen een relatief stabiele waarde te hebben. Bovendien is goud en zilver wereldwijd bekend dus het is altijd eenvoudig te verhandelen. Daarnaast heb je met goud en zilver in tegenstelling tot vastgoed of kunst geen last van lastige juridische of praktische voorwaarden. Denk aan de noodzaak van een notaris of een opslagruimte met een bepaalde luchtvochtigheid.

Een ander voordeel van investeren in zilver of goud is dat het naast belegging als alternatief kan dienen voor gewone valuta zoals de Dollar en Euro. Je kunt goud en zilver niet alleen verhandelen om rendement te behalen als belegger maar ook zeker gebruiken als betaalmiddel. Vooral tijdens een mogelijke nieuwe economische crisis zullen fysiek goud en zilver meer zekerheid en waarde bieden dan de virtuele euro’s op je bankrekening.

Onvoorspelbaar koersverloop (?)

Beleggen of investeren in zilver en goud heeft dus zeker een aantal voordelen maar ook een paar nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat de waarde van zilver en goud omdat deze wordt bepaald door vraag en aanbod minder voorspelbaar is dan de waarde van gewone valuta zoals euro’s of dollars. Als je gaat beleggen of investeren in zilver en goud is het dus belangrijk om te beseffen dat de waarde ook kan dalen.

Toch is de koers voor zowel goud als zilver over de afgelopen 20 jaar gemiddeld genomen alleen gestegen. Hiervoor zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen. Allereerst zijn goud en zilver in tegenstelling tot valuta niet bij te drukken. Er is een beperkte voorraad edelmetaal op de wereld, gezien we tegelijkertijd met steeds meer mensen zijn is het dan ook logisch dat goud en zilver per persoon schaarser worden.

Economische uitdagingen

Daarnaast speelt mee dat het economische vertrouwen minder aan het worden is. Veel mensen zijn de economische crisis van 2008 alweer een beetje vergeten maar het onderliggende probleem is niet opgelost. Zeker de Amerikaanse economie draait volledig op een grote berg schulden. Daardoor grijpen veel mensen terug naar fysiek goud of fysiek zilver.

Het grote voordeel van investeren in zilver of goud is namelijk dat het zijn eigen waarde dekt. De waarde van een eurobiljet of euromunt wordt weliswaar gedekt door de Europese Centrale bank, maar bij een crisis hebben het papiertje of het nikkelmuntje zelf geen enkele waarde. Het is niet voor niets dat muntgeld vroeger van echt goud of zilver was omdat men dan zeker was van de waarde. Maar er is nog een andere factor die met name voor zilver belangrijk is.

Edelmetalen als grondstof of sieraad

Zilver wordt namelijk veel ingezet als industriële grondstof, bijvoorbeeld in mobiele telefoons. Doordat echter zeer kleine hoeveelheden worden gebruikt is het bijna onmogelijk om het fysieke zilver te recyclen als een telefoon kapot gaat. Dit betekend dat de fysieke zilvervoorraad wereldwijd krimpt door het gebruik in industriële productie. Hierdoor wordt zilver nog sneller schaars.

Bij goud speelt dit probleem minder omdat het minder wordt toegepast in industriële producten. Maar juist veel meer wordt gebruikt als beleggingsproduct of sieraad. Ook speelt mee dat Goud per gram een vele hogere waarde heeft dan zilver. Goud wordt dus voor een groot deel gerecycled waardoor de goudvoorraad min of meer gelijk blijft of zelfs groeit door de ontdekking van nieuwe mijnen.

Veilig en verantwoord

Het is dus wel te verwachten dat goud en zilver voorlopig niet sterk zullen dalen in waarde. Omdat zolang de wereldbevolking groeit goud en zilver per definitie schaarser wordt en het probleem van de schuldeneconomie voorlopig nog blijft bestaan. Bij investeren of beleggen in zilver (en goud) is dus die onvoorspelbare waarde niet het grootste probleem.

Het enige echte probleem bij fysiek beleggen of investeren in zilver en goud blijft de opslag. Want de investering in zilver mag dan misschien veilig en verantwoord zijn, maar hoe bewaar je het veilig en verantwoord? Dankzij moderne technieken zoals beveiligingscamera’s is het (inbraak)risico echter te overzien. Ook kun je kiezen voor oplossingen zoals de Nederlandse Kluis.

Geen digitaal goud of zilver

We zouden iedereen die wil beleggen in zilver of goud in ieder geval aanraden om te beleggen in fysiek goud en zilver. Er zijn ook partijen die je aanbieden om aandelen te kopen in zilver, of fysiek zilver kopen en het dan voor je op te slaan in hun eigen kluis. Die kluizen staan echter vaak in het buitenland zodat geen Nederlandse BTW betaalt moet worden wat weer onzekerheden geeft. Echter juist de meerwaarde van fysiek zilver is dat je echt iets in handen hebt wat de waarde garandeert. Opslag thuis of in een kluis dichtbij zoals de Nederlandse Kluis heeft dus de voorkeur.

Juist beleggingen in goud en zilver komen het best tot hun recht als het economisch wat minder gaat. En juist dan wil je er op kunnen rekenen dat jouw belegde goud of zilver ook weer beschikbaar komt. Dan wil je niet afhankelijk van een derde partij waarvan niet altijd duidelijk is of ze bijvoorbeeld een hefboomeffect hanteren of het zilver opslaan in het buitenland met alle risico’s van dien.

Belastingen en verzekeringen

Ga dus altijd voor beleggingen in fysiek in goud of zilver en combineer dit bij voorkeur met een goede kluis thuis.  Met een goede verzekering die de inhoud van de kluis dekt. Voel je je echt niet prettig bij de opslag van fysiek goud of zilver in je eigen huis huur dan een kluis bij de Nederlandse Kluis. Dit is een landelijke dekkende aanbieder van kluisruimte waardoor je bezittingen in ieder geval in de buurt zijn.

Tot slot benoemen we nog even kort de belastingen op goud en zilver. Goud is vrijgesteld van BTW, voor Zilver zit er echter een groot verschil in belastingen. Zilverbaren zijn belast met 21% BTW terwijl zilveren munten een margeregeling kennen. Dit betekend dat je alleen BTW betaald over de winstmarge van de verkoper. Investeren in zilver munten of goud is dus aanzienlijk voordeliger dan investeren in zilverbaren, die door de belastingdienst als grondstof worden gezien.

Conclusie

Beleggen of investeren in goud en zilver is iets waar iedereen eigenlijk naar zou moeten kijken. Natuurlijk moet je niet heel je vermogen omzetten in fysiek goud of zilver, het is altijd beter om dit te spreiden over verschillende soorten producten. Bovendien zijn er praktische veiligheidsrisico’s, maar daar staan voordelen tegenover.

Goud en zilver zijn niet alleen geschikt als belegging maar bieden ook zeker een stukje zekerheid bij een economische crisis of geldontwaarding. Iets wat gezien de geopolitieke veranderingen en klimaatuitdagingen zeker niet ondenkbaar is. Het is niet voor niets dat de goud en zilverprijs voornamelijk stijgen en weinig dalen. Een (klein deel) van je vermogen in fysiek goud of zilver investeren is dan ook zeker de moeite waard.

Een paar tips voor investeren in zilver of goud

  1. Overweeg Zilver of Goud aan te schaffen bij een webshop zoals the Silver Mountain. Je betaalt hier vaak een aanzienlijk lagere prijs dan bij de lokale zilvergoudwinkel of juwelier. De betere webshops beschikken bovendien over een AFM vergunning en verzenden pakketten met een speciaal bezorgbedrijf of aangetekend via PostNL. Hierdoor online investeren in goud of zilver zeker niet onveilig.
  2. Overweeg beleggingen in zilver in plaats van goud. De zilverprijs is vergeleken met de goudprijs nog wat ondergewaardeerd en heeft dus potentieel meer kans om te stijgen. Daarnaast is investeren in zilver laagdrempeliger voor de kleinere beleggers. Zo kost een tube van 25 Zilveren Troy ounce munten (777,5 gram puur zilver) op dit moment circa 450 euro terwijl een goudbaartje van 50 gram al 2195 euro moet kosten (nog kleinere baartjes zijn vaak relatief duurder).
  3. Kies voor bekende merken of certificaten, dit maakt zilver of goud eenvoudig weer opnieuw te verhandelen. Het neemt ook twijfels over de echtheid weg. Voorbeelden hiervan zijn voor zilver en gouden munten de Canadese Maple Leaf, de Oostenrijkse Philharmoniker en de de Amerikaanse Silver Eagle. Voor goudbaren zit je sowieso goed bij het Belgische Umicore en het Duitse C Hafner of het eveneens Duitse Heraeus.

Hopelijk heb je met deze blog een beter beeld gekregen over de beperkingen en mogelijkheden van investeren in zilver of fysiek goud. Heb je nog vragen of opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een reactie achter.