Met de aanhoudende lage rentes is sparen amper meer de moeite waard, zeker niet bij de grote Nederlandse banken. Daarom kijken we in deze blog of sparen in het buitenland meer oplevert en wat de beste spaarrente buitenland is.

Laatste update rentestanden: Juli 2020

Samenvatting voor de snelle lezer

Wil je nog een beetje rendement dan is de beste online spaarrekening in het buitenland de Bigbank. Met deze bank kun je eenvoudig en met weinig risico sparen tot 1.50% rente (ze vallen onder het Europese depositogarantiestelsel). Dit is 150 keer zoveel rente als de grote banken ING, Rabobank en ABN AMRO momenteel bieden. Wel kun je bij Bigbank alleen depositosparen – je moet dus bereid zijn om je geld voor langere tijd vast te zetten. Ook op Raisin vind je diverse mooie aanbiedingen voor een deposito spaarrekening in het buitenland waarbij je soms de optie hebt om voortijdig je geld op te nemen zonder kosten.

Heb je liever een vrij opneembare spaarrekening of wil je je vermogen spreiden dan is de beste online spaarrekening Knab. Hier kun je bankieren, sparen, depositosparen, gemaksbeleggen en investeren in crowdfunding. Knab geeft daarbij op hun spaardeposito 0.60% zoveel rente vergeleken met 0.02% bij de grote banken. Meer weten over de lage rentestanden, sparen in het buitenland en sparen bij Knab of Bigbank? Lees dan hieronder verder of bekijk de websites van Knab en Bigbank.

Spaarrente is historisch laag

De spaarrente staat al jaren historisch laag en dit lijkt maar niet te veranderen. Dit komt met name door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Al sinds de economische crisis van 2008 probeert de ECB met maatregelen de economie te stimuleren. Een van die maatregelen is het verlagen de rente of zelfs negatieve rente waardoor je moet betalen om te sparen.

De gedachte is dat hierdoor banken makkelijker geld uitlenen en bedrijven sneller geld investeren. Immers het oppotten van geld levert nauwelijks wat op en kost soms zelfs geld. Zo moeten tegenwoordig betalen om geld bij de ECB te bewaren. In theorie zou dit moeten werken maar in de praktijk hebben ook andere zaken invloed.

Geen uitzicht op verbetering

Zo zijn banken tegenwoordig veel strenger in het uitlenen van geld. Ook bedrijven zijn voorzichtiger geworden door de eerdere crisis en andere onvoorspelbare invloeden zoals klimaatverandering. Daarnaast speelt mee dat het beleid van de ECB vooral is gericht op de zuidelijke Europese landen die het economisch een stuk minder goed doen dan de Noordelijke landen.

Het gevolg is dat de rentestanden in Europa al ongekend lang erg laag zijn maar dat gewenste investeringen uitblijven. Daarom is de verwachting dat de lage rentes nog wel even zullen aanhouden. Nu heeft dit voordelen zoals een relatief lage hypotheekrente, maar er zijn ook nadelen zoals de extreem lage spaarrentes. In deze blog kijken we dus of sparen in Nederland nog de moeite waard is en of eventueel sparen in het buitenland wel wat oplevert.

0,01% rente bij de grote banken

Want sparen bij de Nederlandse grote banken levert duidelijk niets meer op. ABN AMRO en ING hadden de spaarrente al verlaagd tot 0,01% en ook de Rabobank heeft vorige week de rente verlaagt tot 0,01% maar inmiddels staat de rente bij alle banken op 0%. Zelfs op spaardeposito’s waarbij je het geld tot 10 jaar vastzet krijg je bij ING niet meer dan 0,02% rente. Enerzijds is dit te begrijpen, immers banken moeten toeleggen op het geld wat ze stallen bij de Europese Centrale Bank.

Anderzijds zie je dat kleinere banken zoals Bunq, Knab, Moneyou en Brand New Day nog wel spaarrente bieden op de betaalrekening. Met 0,05 tot 0,27% is dit ook niet veel maar toch nog een stuk meer dan de 0,01% van de grote banken. Wij krijgen dan ook het gevoel dat banken zoals ING, Rabobank en ABN AMRO zich wel erg makkelijk verschuilen achter het beleid van de ECB. ABN AMRO is zelfs al begonnen met negatieve rente voor mensen met veel vermogen.

Kleinere banken leveren meer op

Wil je nog een beetje spaarrente dan is de beste online spaarrekening duidelijk die bij een kleinere partij. Maar ook hier zijn de renteopbrengsten bescheiden zoals onderstaand rekenvoorbeeldje laat zien en gaat het om een paar euro per jaar aan rente;

Bank Rente Rente per jaar bij € 10.000 saldo Rente per jaar bij € 25.000 saldo Rente per jaar bij € 50.000 saldo
ABN AMRO / ING / Rabobank 0,00% € 0,- € 0,- € 0,-
Moneyou 0,00% € 0,- € 0,- € 0,-
Brand New Day 0,01% € 1,- € 2,50 € 5,-
Knab 0,01% € 1,- € 2,50,- € 5,-
Bunq 0,27%* € 27,- € 27,- € 27,-
Bigbank 1,50%** € 150,- € 375,- € 750,-

*Je krijgt bij Bunq alleen rente over de eerste € 10.000.

**Bigbank is een depositorekening waar je geld minimaal 1 jaar vast staat

Gezien de recordwinsten die Rabobank en ING boeken is het erg opmerkelijk dat ze  minder rente geven dan de kleine banken. Het is dus helemaal geen gek idee om bij zo’n kleine bank een extra spaarrekening te openen. Al was het maar uit principe om te laten zien dat je als klant serieus genomen wilt worden.

Het beleid van de grote banken voelt namelijk als een klap in het gezicht van de sparende consument. Bovendien krijg je bij banken als N26 en Moneyou geen rente meer maar wel een gratis betaalrekening. Dus je bespaart nog wel op de kosten vergeleken met een ING of ABN.

Je geld vastzetten loont

Toch is ook de rente bij de kleinere banken natuurlijk niet meer de moeite. Bij Bunq krijg je nog wel 0,27% rente op jaarbasis maar alleen over de eerste 10.000 euro en omdat een Bunq pakket erg duur is (7,99 euro per maand) levert dit onder de streep alsnog niets op. Wil je meer rendement dan een paar euro zonder het risico van beleggen is er eigenlijk maar 1 optie; deposito sparen in het buitenland want ook depositosparen levert binnen Nederland amper meer wat op.

De keuze voor deposito sparen is binnen Nederland namelijk beperkt, zo biedt van de kleine banken alleen Knab deposito sparen aan met maximaal 0,60% rente. De grote banken bieden ook deposito sparen aan, echter tegen belachelijk lage rentes zoals 0,02% voor 10 jaar vast. Dus wil je heel graag depositosparen binnen Nederland dan is Knab de verreweg beste keuze. Maar hun rente is met maximaal 0,60% wel wat lager dan de spaarrente buitenland.

Deposito sparen in het buitenland

De spaarrente buitenland ligt een stuk hoger omdat zeker in veel Oost-Europese landen nog meer wordt geïnvesteerd en ontwikkeld. In opkomende eurolanden zoals Estland, Letland of Polen nog meer economische groei en ruimte is dan in Nederland. Daardoor hebben banken nog meer investeringsmogelijkheden en kunnen ze dus ook meer risico nemen en meer rente bieden.

Daarbij is het prettig dat deze banken tegenwoordig ook gewoon vallen onder het Europese depositogarantiestelsel. Daardoor loop je minder risico bij sparen in het buitenland bij een Europese bank dan een bank in Azie of de Verenigde staten. Het is tot 100.000 euro eigenlijk net zo veilig als een Nederlandse bank en de bonus is dat je dus wel wat meer rente krijgt. Zo geeft Bigbank uit Estland Nederlandse klanten tot 1.50% rente op sparen in het buitenland. Ook op Raisin kun je doorlopend aanbiedingen vinden voor deposito’s met de beste spaarrente buitenland.

Spaarrente buitenland tot 1.50%

Je kunt bij Bigbank alleen depositosparen, het is dus niet mogelijk om je spaargeld vrij op te nemen. Daar staat tegenover dat je dan ook een aardige rente krijgt over je spaargeld. Zo krijg je bij Bigbank bij 1 jaar vast 0.69% rente, bij 5 jaar vast is dit 1.30% en bij 10 jaar vast krijg je de maximale 1.50%. Dit is 150 keer zoveel rente als grote banken zoals ABN AMRO, Rabobank en ING bieden!

De rente krijg je bij Bigbank jaarlijks gestort op je rekening en bij sparen in het buitenland is dit dus nog werkelijk de moeite. Zo krijg je bij 1.50% rente en een saldo van 50.000 euro jaarlijks 750 euro rente bijgeschreven. In 10 jaar tijd is dit dus 7.500 euro rendement zonder dat je met je geld echt risico loopt. Via Raisin kun je Bigbank eenvoudig vergelijken met andere depositoaanbiedingen van banken in heel Europa.

Gegarandeerd rendement

De deposito van Bigbank en de banken op het plaform van Raisin zijn namelijk een echte spaardeposito’s, je hebt dus geen risico zoals bij beleggen of lenen en een gegarandeerd rendement. Bovendien vallen Bigbanken alle banken bij Raisin onder het Europese depositogarantiestelsel waarbij 100.00 euro aan spaargeld is gedekt bij een eventueel faillissement. Daarmee is sparen in het buitenland daadwerkelijk nog de moeite waard en is vooral het risico te overzien.

Bigbank scoort ook zeker hoog wat betreft de beste online spaarrekening. Zo krijg je niet alleen een fatsoenlijke rente maar rekent Bigbank verder ook geen beheer- of servicekosten. Je saldo kun je ten alle tijden eenvoudig zelf inzien en beheren door in te loggen in de online omgeving van Bigbank. Fijn is ook dat je bij Bigbank een Nederlandstalige klantenservice hebt mocht je toch met vragen of problemen zitten. Daarmee zijn ze een van de beste opties voor sparen in het buitenland.

Lange termijn overeenkomst

Het meeste voordeel behaal je bij sparen in het buitenland met deposito’s zoals die van Bigbank over een zo lang mogelijke termijn. De verwachting is namelijk dat de rentestanden voorlopig niet zullen stijgen. Een langere termijn geeft een hogere rente, maar ook zekerheid dat de rente gelijk blijft gedurende de looptijd.  In de huidige omstandigheden kies je dus liever voor een deposito van 5 jaar dan 1 jaar.

Let wel op dat een spaardeposito een wederzijdse verbintenis is. Mocht je onverwachts tussentijds je geld nodig hebben dan is dit niet kosteloos. Zo moet je bij de beste online spaarrekening van Bigbank hiertoe eerst een schriftelijk gemotiveerde aanvraag doen. Wordt je verzoek toegewezen betaal je een boete van 2% over het bedrag voor elk jaar dat de overeenkomst te vroeg is opgezegd met een maximum van 10%. Sommige banken bieden via Raisin wel de optie om zonder boete te beëindigen maar je krijgt dan geen rente uitgekeerd. Het is dus zeer aan te raden om niet voortijdig op te zeggen.

Spreiden van beschikbaar vermogen

Het enige echte risico bij sparen in het buitenland bij een deposito is dan ook of je het geld echt kan missen voor langere tijd. Weet je zeker dat je je geld 1, 5 of 10 jaar kunt missen dan is Bigbank verreweg de beste online spaarrekening. De klantenservice is goed bereikbaar, je krijgt tot 150 keer zoveel rente als bij de ING en je geld is gedekt door het depositogarantiestelsel. Wil je meer keuze uit looptijden of bijvoorbeeld flexibel opzeggen? Kijk dan ook naar het vergelijkbare aanbod aan online spaardeposito’s op Raisin.

Desondanks is het altijd verstandig om je vermogen te spreiden. Dus niet alleen sparen in het buitenland maar zet ook wat geld weg bij de Nederlandse spaarbank. Combineer dit bij voldoende vrij beschikbaar vermogen ook zeker met andere investeringsmogelijkheden. Voorbeelden zijn gemaksbeleggen, crowdfunding of investeringen in (fysiek) edelmetaal. Door te spreiden loopt je vermogen minder risico krijg je meer inzicht in het beste praktijkrendement. Lees hierover meer in onze categorie sparen & beleggen.

Conclusie sparen in het buitenland

We kunnen iedereen aanbevelen om eens te kijken naar sparen in het buitenland bij een bank zoals Bigbank. Maar ook binnen Nederland zijn bij de kleinere banken gunstigere spaarrentes te vinden zoals Knab. Natuurlijk blijft het met de historisch lage rentestanden lastig om echt veel rendement te halen puur door te sparen maar elke vorm van rendement is mooi meegenomen.

Immers sparen is een relatief risicovrije manier van investeren. Vaak is het rendement gegarandeerd en zolang je niet meer dan 100.000 euro per bank spaart is het risico dat je je geld echt kwijtraakt bijzonder klein. Als je dan qua netto rente kunt kiezen uit een fooi bij de ING, een bescheiden etentje bij Knab of een weekendje weg bij Bigbank dan zouden wij het wel weten. Kies voor een bank die je nog iets geeft voor je spaargeld.

knab logoDe beste online spaarrekening is wat ons betreft zeker de Bigbank, dit is ook gelijk een goed voorbeeld wat sparen in het buitenland extra kan opleveren. Binnen Nederland is de beste online spaarrekening zeker Knab, omdat ze ook veel extra mogelijkheden bieden voor gewoon bankieren, depositosparen, gemaksbeleggen of crowfunding. Meer hierover lees je in onze Knab review.