Met de aanhoudende lage rentes is sparen amper meer de moeite waard, zeker niet bij de grote Nederlandse banken. Daarom kijken we in deze blog of sparen in het buitenland meer oplevert en wat de beste online spaarrekening is.

Samenvatting voor de snelle lezer

Wil je nog een beetje rendement dan is de beste online spaarrekening de Bigbank. Met deze bank kun je eenvoudig en met weinig risico sparen in het buitenland tot 1.75% rente. Dit is 175 keer zoveel rente als de grote banken ING, Rabobank en ABN AMRO momenteel bieden. Wel kun je bij Bigbank alleen depositosparen – je moet dus bereid zijn om je geld voor langere tijd vast te zetten.

Heb je liever een vrij opneembare spaarrekening of wil je je vermogen spreiden dan is de beste online spaarrekening Knab. Hier kun je bankieren, sparen, depositosparen, gemaksbeleggen en investeren in crowdfunding. Knab geeft daarbij op hun vrij opneembare spaarrekening 16 keer zoveel rente als de grote banken. Meer weten over de lage rentestanden, sparen in het buitenland en sparen bij Knab of Bigbank? Lees dan hieronder verder of bekijk de websites van Knab en Bigbank.

Spaarrente is historisch laag

De spaarrente staat al jaren historisch laag en dit lijkt maar niet te veranderen. Dit komt met name door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Al sinds de economische crisis van 2008 probeert de ECB met maatregelen de economie te stimuleren. Een van die maatregelen is het verlagen de rente of zelfs negatieve rente waardoor je moet betalen om te sparen.

De gedachte is dat hierdoor banken makkelijker geld uitlenen en bedrijven sneller geld investeren. Immers het oppotten van geld levert nauwelijks wat op en kost soms zelfs geld. Zo moeten tegenwoordig betalen om geld bij de ECB te bewaren. In theorie zou dit moeten werken maar in de praktijk hebben ook andere zaken invloed.

Geen uitzicht op verbetering

Zo zijn banken tegenwoordig veel strenger in het uitlenen van geld. Ook bedrijven zijn voorzichtiger geworden door de eerdere crisis en andere onvoorspelbare invloeden zoals klimaatverandering. Daarnaast speelt mee dat het beleid van de ECB vooral is gericht op de zuidelijke Europese landen die het economisch een stuk minder goed doen dan de Noordelijke landen.

Het gevolg is dat de rentestanden in Europa al ongekend lang erg laag zijn maar dat gewenste investeringen uitblijven. Daarom is de verwachting dat de lage rentes nog wel even zullen aanhouden. Nu heeft dit voordelen zoals een relatief lage hypotheekrente, maar er zijn ook nadelen zoals de extreem lage spaarrentes. In deze blog kijken we dus of zelf de beste online spaarrekening of sparen in het buitenland nog wel wat oplevert.

0,01% rente bij de grote banken

Want sparen bij de grote banken levert duidelijk niets meer op. ABN AMRO en ING hadden de spaarrente al verlaagd tot 0,01% en ook de Rabobank heeft vorige week de rente verlaagt tot 0,01%. Zelfs op spaardeposito’s waarbij je het geld tot 10 jaar vastzet krijg je bij ING niet meer dan 0,02% rente. Enerzijds is dit te begrijpen, immers banken moeten toeleggen op het geld wat ze stallen bij de Europese Centrale Bank.

Anderzijds zie je dat kleinere banken zoals Bunq, Knab, Moneyou en Brand New Day nog wel spaarrente bieden op de betaalrekening. Met 0,05 tot 0,27% is dit ook niet veel maar toch nog een stuk meer dan de 0,01% van de grote banken. Wij krijgen dan ook het gevoel dat banken zoals ING, Rabobank en ABN AMRO zich wel erg makkelijk verschuilen achter het beleid van de ECB.

Kleinere banken leveren meer op

Wil je nog een beetje spaarrente dan is de beste online spaarrekening duidelijk die bij een kleine Nederlandse bank. Maar ook hier zijn de renteopbrengsten bescheiden zoals onderstaand rekenvoorbeeldje laat zien;

Bank Rente Rente per jaar bij € 10.000 saldo Rente per jaar bij € 25.000 saldo Rente per jaar bij € 50.000 saldo
ABN AMRO / ING / Rabobank 0,01% € 1,- € 2,50 € 5,-
Moneyou 0,05% € 5,- € 12,50 € 25,-
Brand New Day 0,10% € 10,- € 25,- € 50,-
Knab 0,16% € 16,- € 32,- € 64,-
Bunq 0,27%* € 27,- € 27,- € 27,-

*Je krijgt bij Bunq alleen rente over de eerste € 10.000.

Gezien de recordwinsten die Rabobank en ING boeken is het erg opmerkelijk dat ze zoveel minder rente geven dan de kleine banken. Het is dus helemaal geen gek idee om bij zo’n kleine bank een extra spaarrekening te openen. Al was het maar uit principe om te laten zien dat je als klant serieus genomen wilt worden. Het beleid van de grote banken voelt namelijk als een klap in het gezicht van de sparende consument.

Je geld vastzetten loont

Toch is ook de rente die je bij Knab krijgt – ook al is het 16x meer dan bij de grote banken – natuurlijk niet iets waar je echt wijzer van wordt. Let wel, het gaat hierbij allemaal om vrij opneembare spaarrekeningen. Zowel bij Moneyou, Brand New Day, Knab als Bunq kunt je op elke gewenst moment je geld opnemen of storten.

Wil je meer rente dan hou je 2 opties over; deposito sparen en sparen in het buitenland. Bij deposito sparen zet je het geld voor langere tijd vast, meestal 1 tot 10 jaar. Omdat het geld langer vast staan heeft een bank meer mogelijkheden om het beleggen wat resulteert in een hogere rente. Zo krijg je bij Knab 0,75% rente als je je geld 5 jaar vastzet, dat is dus € 375,- per jaar bij een saldo van € 50.000 euro. Dat lijkt tenminste nog ergens op.

Depositosparen in het buitenland

Helaas is de keuze voor deposito sparen binnen Nederland beperkt, zo biedt van de kleine banken alleen Knab deposito sparen aan. De grote banken bieden ook deposito sparen aan, echter tegen belachelijk lage rentes. Dus hoewel Knab zeker hoog scoort voor de beste online spaarrekening krijg je toch het meeste rendement bij deposito sparen in het buitenland.

De reden hiervoor is dat in opkomende eurolanden zoals Estland, Letland of Polen nog meer economische groei en ruimte is dan in Nederland. Daardoor hebben banken nog meer investeringsmogelijkheden en kunnen ze dus ook meer risico nemen en meer rente bieden. Een voorbeeld hiervan is Bigbank uit Estland die Nederlandse klanten op een spaardeposito nog tot 1.75% rente biedt.

Rentes tot 1.75%

Je kunt bij Bigbank alleen depositosparen, het is dus niet mogelijk om je spaargeld vrij op te nemen. Daar staat tegenover dat je dan ook een aardige rente krijgt over je spaargeld. Zo krijg je bij Bigbank bij 1 jaar vast 0.69% rente, bij 5 jaar vast is dit 1.30% en bij 10 jaar vast krijg je de maximale 1.75%. Dit is 175 keer zoveel rente als grote banken zoals ABN AMRO, Rabobank en ING bieden!

De rente krijg je bij Bigbank jaarlijks gestort op je rekening en bij sparen in het buitenland is dit dus nog werkelijk de moeite. Zo krijg je bij 1.75% rente en een saldo van 50.000 euro jaarlijks 875 euro rente bijgeschreven. In 10 jaar tijd is dit dus 8.750 euro rendement zonder dat je met je geld echt risico loopt.

Gegarandeerd rendement

De deposito van Bigbank is namelijk een echte spaardeposito, je hebt dus geen risico zoals bij beleggen of lenen en een gegarandeerd rendement. Bovendien valt Bigbank via Estland onder het Europese depositogarantiestelsel waarbij 100.00 euro aan spaargeld is gedekt bij een eventueel failissement. Daarmee is sparen in het buitenland daadwerkelijk nog de moeite waard en is vooral het risico te overzien.

Bigbank scoort ook zeker hoog wat betreft de beste online spaarrekening. Zo krijg je niet alleen een fatsoenlijke rente maar rekent Bigbank verder ook geen beheer- of servicekosten. Je saldo kun je ten alle tijden eenvoudig zelf inzien en beheren door in te loggen in de online omgeving van Bigbank.

Lange termijn overeenkomst

Het meeste voordeel behaal je bij sparen in het buitenland met deposito’s zoals die van Bigbank over een zo lang mogelijke termijn. De verwachting is namelijk dat de rentestanden voorlopig niet zullen stijgen. Een langere termijn geeft een hogere rente, maar ook zekerheid dat de rente gelijk blijft gedurende de looptijd.  In de huidige omstandigheden kies je dus liever voor een deposito van 5 jaar dan 1 jaar.

Let wel op dat een spaardeposito een wederzijdse verbintenis is. Mocht je onverwachts tussentijds je geld nodig hebben dan is dit niet kosteloos. Zo moet je bij de beste online spaarrekening van Bigbank hiertoe eerst een schriftelijk gemotiveerde aanvraag doen. Wordt je verzoek toegewezen betaal je een boete van 2% over het bedrag voor elk jaar dat de overeenkomst te vroeg is opgezegd met een maximum van 10%.

Spreiden van beschikbaar vermogen

Het enige echte risico bij sparen in het buitenland bij een deposito is dan ook of je het geld echt kan missen voor langere tijd. Weet je zeker dat je je geld 1, 5 of 10 jaar kunt missen dan is Bigbank verreweg de beste online spaarrekening. De klantenservice is goed bereikbaar, je krijgt tot 175 keer zoveel rente als bij de ING en je geld is gedekt door het depositogarantiestelsel.

Desondanks is het altijd verstandig om je vermogen te spreiden. Dus niet alleen sparen in het buitenland maar zet ook wat geld weg bij de Nederlandse spaarbank. Combineer dit bij voldoende vrij beschikbaar vermogen ook zeker met andere investeringsmogelijkheden. Voorbeelden zijn gemaksbeleggen, crowdfunding of investeringen in (fysiek) edelmetaal. Door te spreiden loopt je vermogen minder risico krijg je meer inzicht in het beste praktijkrendement. Lees hierover meer in onze categorie sparen & beleggen.

Conclusie beste online spaarrekening

We kunnen iedereen aanbevelen om eens te kijken naar sparen in het buitenland bij een bank zoals Bigbank. Maar ook binnen Nederland zijn bij de kleinere banken gunstigere spaarrentes te vinden. Natuurlijk blijft het met de historisch lage rentestanden lastig om echt veel rendement te halen puur door te sparen maar elke vorm van rendement is mooi meegenomen.

Immers sparen is een relatief risicovrije manier van investeren. Vaak is het rendement gegarandeerd en zolang je niet meer dan 100.000 euro per bank spaart is het risico dat je je geld echt kwijtraakt bijzonder klein. Als je dan qua netto rente kunt kiezen uit een fooi bij de ING, een bescheiden etentje bij Knab of een weekendje weg bij Bigbank dan zouden wij het wel weten. Kies voor een bank die je nog iets geef voor je spaargeld.

knab logoDe beste online spaarrekening is wat ons betreft zeker de Bigbank, dit is ook gelijk een goed voorbeeld wat sparen in het buitenland extra kan opleveren. Binnen Nederland is de beste online spaarrekening zeker Knab, omdat ze ook veel extra mogelijkheden bieden voor gewoon bankieren, depositosparen, gemaksbeleggen of crowfunding. Meer hierover lees je in onze Knab review.