Met Binck Forward hoopt Binckbank beleggen toegankelijk te maken voor een grotere doelgroep. Maar hoe werkt het en wat zijn de risico’s? Lees het in deze Binck forward review.

Let op! Beleggen kent risico’s, u kunt uw inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen. Deze blog zou dan ook niet moeten worden geïnterpreteerd als enige vorm van financieel advies. Geldburger is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of verouderde informatie.

Beleggen is iets waar de meeste mensen zich liever niet in verdiepen. Het is een betrekkelijk droog en saai onderwerp om tijd in te steken. Bovendien is beleggen niet zonder risico, doe je iets fout dan kan dat je dat snel veel geld kosten. Maar met de historisch lage rentes van de afgelopen jaren moet je toch iets.

Als antwoord hier op komen steeds meer banken en verzekeraars met zogenoemde automatisch beleggen producten. Hierbij belegt de verzekeraar of bank je tegoeden en hoef je dit niet zelf te doen. In deze Blog kijken naar de voor- en nadelen van Binck Forward, het automatisch beleggen product van de Nederlandse beleggingsbank Binck.

Wie of wat is Binck bank?

binck logo zwartBinckbank komt voort uit het in 1980 opgerichte AOT (Amsterdam Option Traders) en was tot voor kort een Nederlandse onderneming. In 2019 is Binckbank overgenomen door de Deense Saxo Bank die vestigingen heeft in 16 landen. De merknaam Binck zal in Nederland en België wel behouden blijven.

Binck maakt de afgelopen jaren een sterke groei door en groeide uit tot een top-5 beleggingsbank in Europa. In het verleden had Binck ook spaarrekeningen maar de laatste jaren richten ze zich volledig op beleggen voor particulieren. Binck kenmerkt zich door een betrouwbare reputatie en een goede klantenservice. Daarnaast zijn de prijzen bij Binck scherp, mede dankzij de grote mate van automatisering wat natuurlijk kosten bespaart.

Beleggingsmogelijkheden bij Binck

Klanten die willen beleggen bij Binck hebben keuze uit een aantal verschillende opties. Zo zijn er zelf beleggen en fondsbeleggen voor wie zelf aan de slag wil. Uiteraard krijg je daarbij ondersteuning van het online platform van Binck en zijn er de nodige tools en functionaliteiten om je te helpen. Deze diensten zijn echter wel bedoeld voor wie al goed bekend is met beleggen.

Voor wie dit een stap te ver vind is er ook Binck laten beleggen. Dit kan op twee verschillende manieren; middels Binck Forward waarbij je je eigen doelen stelt of middels Binck pensioenbeleggen waarbij je spaart voor je pensioen. Bij beide producten is Binck verantwoordelijk voor het beleggen en bepaal je zelf alleen de inleg, het risicoprofiel en het einddoel.

Binck zelf beleggen of Binck pensioenbeleggen

Het belangrijkste verschil tussen Binck forward en Binck pensioenbeleggen is dat je belastingvoordeel krijgt voor pensioensparen of beleggen. Zo mag je je inleg niet alleen alleen aftrekken van je belastbaar inkomen maar telt het gespaarde bedrag of het beleggingsresultaat ook niet mee voor je eigen vermogen in Box 3.

Daar staat tegenover dat je het bedrag niet zomaar mag opnemen voor andere doeleinden. Zo betaal je bij tussentijdse opname van je pensioenbeleggingsrekening niet alleen inkomstenbelasting maar ook nog eens 20% extra revisiebelasting. Pensioenbeleggen is dus alleen interessant als je echt zeker weet dat je het geld tot je pensioen niet nodig hebt.

Wil je weten hoe Binck pensioenbeleggen werkt? Lees dan verder in onze Binck Forward review aangezien het aanvraag- en beleggingsproces verder bijna hetzelfde zijn.

Binck Forward, Binck Comfort of Binck select?

Wil je liever beleggen voor een specifiek doel en niet voor je pensioen, dan kies je voor Binck zelf beleggen. Binck zelf beleggen komt in 3 smaken; Binck Forward, Binck Comfort en Binck Select. Bij alle drie deze producten zorgt Binck voor de beleggingen. De verschillen zitten hem in de hoogte van de inleg, de bijbehorende beleggingskosten en eventuele extra diensten.

Met Binck Forward kan iedereen instappen vanaf elk bedrag en bedragen de kosten 0,78% per jaar. Je geld wordt belegd via de slimme systemen van Binck via een algemeen investeringsprofiel (uiteraard kun je wel een risicoprofiel aangeven, maar daarover later meer).

Meer vermogen is meer maatwerk

geld plant vectorBinck Comfort heeft een investeringsdrempel van 5000 euro en kosten van 1,08 – 1,32% per jaar. Hierbij krijg je wel een persoonlijk op maat gemaakt beleggingsplan. Met Binck Select beleg je vanaf 25000 euro met 1,25% vaste kosten + een vergoeding naar prestatie. Hierbij krijg je wel aanzienlijk meer maatwerk zoals bijvoorbeeld dagelijkse evaluatie van je portefeuille door Binck medewerkers.

Het spreekt voor zich dat je met meer maatwerk ook meer kans hebt op rendement. Echter alle drie de producten, zowel Binck forward, Binck comfort en Binck select draaien op hetzelfde platform. Met in de basis dezelfde mogelijkheden voor risicospreiding en planning. Laten we dus eens kijken in deze Binck forward review hoe dit in de praktijk werkt.

Registreren bij Binck

Beleggen via Binck begint natuurlijk met een Binck rekening aanmaken. In deze Binck forward review vonden we het aanvraagproces redelijk eenvoudig. Je moet natuurlijk zoals bij elke beleggings- of spaarrekening een flinke hoeveelheid gegevens invullen.

Daarnaast vraagt Binck om een identiteitsbewijs en een verificatiestoring welke wettelijk verplicht zijn. Nadat je alle stappen hebt doorlopen kun je doorgaans binnen 1-2 werkdagen gebruik maken van je Binck rekening.

Klantprofiel aanmaken

Een belangrijk onderdeel in deze Binck Forward review bleek het klantprofiel. Middels een aantal vragen probeert Binck inzicht te krijgen in je beleggingswensen. Zo vraagt Binck bijvoorbeeld hoeveel ervaring je hebt met beleggen, hoe groot je financiële buffer is en wat bijvoorbeeld je risicobereidheid is.

Op basis daarvan bepaalt Binck uit welke risicoprofielen je kunt kiezen (laag, gemiddeld of hoog). Zo zal het systeem iemand die naar eigen zeggen onervaren met beleggen niet toelaten om een hoog of zelfs gemiddeld risicoprofiel te selecteren. Het is een slimme manier om te voorkomen dat klanten risico’s nemen waar ze nog niet klaar voor zijn en natuurlijk te voldoen aan de informatieplicht voor financiële dienstverlening.

Doel aanmaken

Na het aanmaken van een klantprofiel kregen we in deze Binck forward review de opdracht om een doel aan te maken. Je kunt het doel een omschrijving, onderwerp en foto meegeven. Daarnaast bepaal je het doelbedrag, de inleg (maandelijks en/of eenmalig) en de periode waarover je het doel wilt realiseren. Tot slot kies je een risicoprofiel voor dit specifieke doel.

Daarna krijg je gelijk in een oogopslag te zien wat voor doel je hebt gemaakt. Fijn is duidelijke grafiek met het te verwachten rendement bij een goede, gemiddelde of slechte beurs. Zodra je de eerste inleg hebt gestort voor je nieuwe doel krijg je een actuele grafiek te zien waarin netto-investeringen, waarde en kosten worden getoond over een historische periode naar keuze.

Binck forward blinkt uit in eenvoud

Wij moeten Binck tijdens deze Binck forward review complimenten geven voor hun online omgeving. Dit is naast de slimme beleggingsalgoritmes de grote kracht van Binck. Je kunt namelijk ontzettend eenvoudig en helder terugzien wat er gebeurd met je doelen (beleggingen).

Zo zie je in duidelijke grafieken snel terug wat je veerogenverdeling is, je cumulatief rendement, de waardeontwikkeling en de jaarlijkse kosten. Tot slot krijg je een duidelijke lijst van aandelen waarin je vermogen op dat moment is belegd die je ook weer eenvoudig kunt exporteren naar excel.

Ook voor mobiele apparaten

Naast de strakke weergeven op de PC of laptop is de website ook geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Zo kun je zonder gedoe of gekke weergaves ook op je mobiele telefoon of tablet inloggen op de Binck website zoals wat wij zonder problemen hebben ervaren tijdens deze Binck review.

Binck heeft optioneel ook een app beschikbaar via de Google Play of Apple store. Maar een tegenvaller was wel dat deze app niet met elke Binck dienst compatibel lijkt. Zo konden wij onze Binck forward rekening niet koppelen aan de app. Overigens heb je de app dankzij de goedwerkende website niet perse nodig.

Veiligheid en betalingen

Een ander belangrijk punt tijdens deze Binck Forward review was natuurlijk veiligheid en betalingen. Vanzelfsprekend zit het met de veiligheid bij een bekende beleggingsbank als Binck goed. Communicatie gebeurd uitsluitend via een HTTPS verbinding en bij het inloggen heb je niet alleen een wachtwoord maar ook een zescijferige code nodig. Verder kun je alleen laten uitbetalen naar de gekoppelde tegenrekening.

Het doen van een eenmalige of extra storting kan eenvoudig via iDeal (maximaal 10.000 euro) of een bankoverschrijving naar de ING bankrekening van Binck. Je kunt alleen storten met de gekoppelde tegenrekening. Binck ondersteunt geen automatische incasso’s dus een periodieke inleg moet je zelf inboeken via je internetbankieren omgeving.

Verwacht rendement

Dan wellicht de belangrijkste vraag van deze Binck forward review, wat is het verwachte rendement? Uiteraard is het lastig om hier iets over te zeggen omdat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.

Binck geeft zelf van Binck forward wel historische cijfers over de periode 2016 t/m juni 2019. Hieruit blijkt dat het netto rendement gemiddeld 8,80% was voor een laag risico, 15,37% voor een gemiddeld risico en 29,10% voor een hoog risico. Dit zijn geen slechte cijfers maar ze zeggen nogmaals niets over het rendement in de toekomst.

Verwachte kosten

Naast het rendement heb je natuurlijk ook de kosten. Bij het instapproduct, Binck forward bedragen de kosten 0,76% per jaar. Dit zijn de servicekosten + fondskosten en valutakosten. De kosten zijn daarbij behoorlijk scherp en voor 0,76% extra rendement bespaar je jezelf een hoop tijd en moeite.

Voor Binck Comfort en Binck select zijn de kosten iets hoger maar met maximaal 1,32% nog steeds goed te overzien. Fijn is dat alle kosten die Binck of fondsen in rekening brengen duidelijk terug te vinden zijn onder het kopje jaarlijkse kosten. Zo kan er geen misverstand of onduidelijkheid zijn of wat je nu netto aan Binck betaald voor hun diensten.

Beleggen met Binck forward of liever sparen?

Dan is de vraag natuurlijk is het verstandig om te gaan beleggen? Wij mogen op deze blog geen financieel advies geven maar los daarvan is de vraag ook lastig te beantwoorden. Er zijn immers nogmaals geen garanties voor de toekomst en de kans bestaat altijd dat je inleg minder waard wordt. Ook al zijn de Binck kosten laag en de algoritmes die ze gebruiken behoorlijk geavanceerd.

De kans is groot dat Binck forward zelfs met een laag risicoprofiel meer rendement oplevert dan de gemiddelde spaarrekening. Dat kan ook bijna niet anders gezien de rentes met 0,00% – 0,03% bij de grote banken belachelijk laag staan. Wil je echter meer dan een paar procent verwacht rendement op je inleg zul je toch ook een merkbaar risico moeten nemen.

Conclusie Binck forward review

Tijdens deze Binck forward review vonden we dat Binck een mooi en gebruiksvriendelijk product heeft neergezet. De online omgeving is geweldig duidelijk en Binck doet moeite om te zorgen dat je geen onnodige risico’s neemt. Daarnaast zorgt de automatisering bij Binck voor relatief lage beheerkosten en een op dit moment positief rendement.

Daarmee maakt Binck beleggen succesvol toegankelijk voor een bredere doelgroep. Je kunt immers met relatief weinig kennis en tijdsinvestering aan de slag met Binck Forward. Dit is zeker positief te noemen voor mensen die met de lage spaarrentes toch nog wat met hun vermogen willen doen. De conclusie van deze Binck forward review is dan ook dat Binck als product is aan te raden.

We benadrukken dat we hiermee niet beleggen op zich aanraden. Het is altijd belangrijk dat je zelf nagaat of je vermogen beschikbaar hebt om te beleggen en eventueel erkend of professioneel advies inwint. Ook is het zeker de moeite waard om te kijken naar spaarrekeningen van kleinere banken en zaken als crowdfunding. Op die manier kun je je vermogen en de bijbehorende risico’s spreiden.

Vragen en opmerkingen

Heb je nog vragen of opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een reactie achter

Let op! Deze blog is een productreview en niet bedoeld als beleggingsadvies en zou ook op geen enkele wijze zo opgevat moeten worden. Beleggen brengt risico’s met zich mee, raadpleeg indien nodig een erkende instantie of adviseur voor advies en informatie.