In deze blog kijken we naar de voor- en nadelen van een Bunq rekening openen en een aantal alternatieven voor Bunq.

Een tijd lang was het niet interessant voor veel mensen om een rekening te openen bij Bunq. Deze jonge Nederlandse internetbank had namelijk een beperkte dienstverlening tegen een relatief hoge prijs. Elke 3 maanden introduceert Bunq echter nieuwe functies in een zogenoemde Bunq update.

Daarmee bieden ze steeds meer waar voor je geld. Bovendien zijn veel diensten bij Bunq uniek en kun je ze bij geen enkele andere bank krijgen. Tijd dus om te kijken of een Bunq rekening openen in 2021 de moeite waard is en wat een paar goed Bunq alternatieven zijn. Hier kun je Bunq gratis een maand uitproberen.

Voordelen van een Bunq rekening openen

Een Bunq rekening openen komt met tal van exclusieve en unieke features die geen enkele andere bank heeft.  Hieronder sommen we de meest interessante mogelijkheden op.

25 bankrekeningen

Hoewel een Bunq rekening openen doorgaans iets duurder is dan een rekening openen bij een andere bank krijg je wel standaard 25 rekeningen. Rekeningen maak je eenvoudig aan in de Bunq app. Ook handig; je kunt je pasjes op elk moment aan elke rekening koppelen. Dus ga je op vakantie dan koppel je je pasje gewoon aan tijdelijk aan je vakantie (spaar)rekening, wel zo overzichtelijk

Prepaid en digitale creditcards

Als enige Nederlandse bank krijg je bij een Bunq rekening openen naast een pinpas (Maestro kaart) ook nog een prepaid creditcard van Mastercard. Een prepaid creditcard komt zonder limiet of BKR registratie en werkt eigenlijk hetzelfde als een pinpas; je kunt alleen besteden wat op je rekening staat. Wel kun je er overal mee betalen waar je ook met een normale creditcard kan betalen.

Niet alleen bespaart een prepaid creditcard gezeur bij een hypotheekaanvraag, ook is een prepaid creditcard vaak goedkoper in gebruik dan een gewone creditcard. Daarnaast heb je bij Bunq de mogelijkheid om digitale creditcards aan te maken. Dit is eigenlijk een creditcardnummer zonder pasje. Digitale creditcards zijn ideaal om online aankopen te doen bij buitenlandse webwinkels en voorkomen fraude omdat je niet voor elke webshop je echte kaartnummer hoeft af te geven.

Requests en connects

Ga je een Bunq rekening openen dan wil je wellicht ook je vrienden en familie enthousiast maken voor Bunq. Bunq kent namelijk verregaande mogelijkheden voor het delen van rekeningen en inzicht in betalingen in de vorm van requests en connects. Dit maakt Bunq ideaal gedeelde rekening of als app om een rekening te delen.

Dual Pin

Wordt jij ook moe van al die pasjes in je portemonnee? Maak dan kennis met Dual pin van Bunq. Hiermee kun je 2 rekeningen met 2 verschillende pincodes aan 1 pasje koppelen. Ideaal als je een zakelijke en een privé rekening hebt of een eigen rekening en een gedeelde rekening. Afhankelijk van de ingetoetste pincode wordt het bedrag van een bepaalde rekening afgeschreven.

Dit is een selectie van de belangrijkste voordelen van Bunq. Wil je een volledig overzicht van alle mogelijkheden van een Bunq rekening openen? Kijk dan op de website van Bunq of lees onze uitgebreide review.

Massinterest

Een Bunq rekening openen kom met rente op de betaalrekening, maar liefst 9x zo hoog als andere banken. Dat is helaas nog steeds maar een bescheiden percentage door de lage rentestanden. Wel interessant is dat Bunq je vrijheid geeft over je geld. Zo kun jij zelf bepalen welke beleggingen Bunq mag doen met het saldo op jouw rekening. Hiermee geeft Bunq een unieke keuze mogelijkheid in persoonlijk en duurzaam bankieren.

Bomen planten

bunq zet sinds 2020 sowieso verder in op duurzaamheid met de komst van bomen planten. Naast het gewone bunq easyMoney abonnement kun je ook een duurdere bunq rekening openen met de naam easyGreen. Dit abonnement bevat geen extra mogelijkheden of opties maar draait puur om duurzaamheid.

Zo plant bunq een boom voor elke 100 euro die je uitgeeft met je betaalpas en kun je het aantal geplante bomen bijhouden in de app. Hierdoor claimt bunq dat je met bunq easyGreen volledig co2 neutraal kunt worden. Deze uitspraak van de marketingafdeling is wat overdreven maar het concept is zeker interessant. Meer over de werkelijke co2 besparing die bunq easyGreen oplevert kun je lezen in onze easyGreen blog.

Nadelen van een Bunq rekening openen

Helaas is niet alles positief aan Bunq. Er zijn ook een paar belangrijke nadelen of verschillen tussen een Bunq rekening openen of een rekening bij een andere bank.

De Prijs

Het grootste nadeel is de prijs. Een Bunq rekening openen kost 7,99 euro per maand en een easyGreen abonnement kost zelfs 16,99 euro per maand en dat is niet goedkoop vergeleken met andere banken. Dat betekend echter niet dat Bunq perse duur is, je krijgt namelijk wel veel terug bij Bunq.

Zo kost een basispakket bij de Rabobank maar 2,80 euro per maand maar krijg je maar 1 betaalpas en 1 rekening, een creditcard is onderdeel van een acceptatieprocedure. Wil je een extra pasje? Dan kost dat 0,75 p/m, wil je een extra betaalrekening? Dan kost dat 0,95 per maand. Ook krijg je geen rente op je betaalrekening, laat staan dat je mag kiezen hoe de Rabobank jouw geld belegd. Daarnaast scoren grote Nederlandse banken erg slecht in de eerlijke geldwijzer.

Zeker voor mensen die meerdere rekeningen en pasjes willen of duurzaam willen zijn is een Bunq rekening openen helemaal niet zo duur. Bovendien steun je innovatief en duurzaam bankieren. Maar we kunnen niet ontkennen dat de prijs een struikelblok is voor sommige mensen.

(officieel) Afhankelijk van een app

Een tweede nadeel van een Bunq rekening openen is dat je alleen kan bankieren via een app. Bij diefstal of verlies van je telefoon kan dit gezeur opleveren omdat je niet bij je bankzaken kunt. Gelukkig zijn er wel initiatieven van derden zoals Bunq desktop, waarmee je toch kunt bankieren op je computer. Maar het is jammer dat Bunq hier zelf niets mee doet.

Beperkte dienstverlening

Een derde en laatste nadeel van Bunq is de beperkte dienstverlening. Hoewel Bunq zich in de afgelopen jaren ontzettend snel heeft ontwikkeld op het gebied van betalen is het dienstenaanbod nog niet compleet. Wat met name mist is de mogelijkheid voor lenen en verzekeren. Zo kun je geen ‘gewone’ creditcard of een lening aanvragen.

Nu is het niet perse voordelige om al je bankzaken te regelen bij 1 partij, maar we kunnen ons voorstellen dat mensen die nu al hun zaken doen bij de ING of Rabobank dat ook verwachten van een nieuwe bank. Dat is bij een Bunq rekening openen helaas (nog) niet mogelijk.

Conclusie

bunq creditcardVoorlopig is een Bunq rekening openen vooral geschikt voor betalingsverkeer. Echter dat doen ze dan ook bijzonder goed. Nog nooit was een rekening delen zo simpel, online betalen zo veelzijdig en bankieren op je mobiele telefoon zo gemakkelijk.

Een Bunq rekening openen blijft daarbij wat aan de dure kant. Echter door de constante innovatie en de keuzevrijheid komt er wel steeds meer balans tussen de kosten en mogelijkheden van Bunq. Daarbij is de keuze voor Bunq als bank dan ook vooral een persoonlijke keuze net zoals veel andere dingen.

Goedkoop of duurkoop?

Koop je een kwaliteitsproduct wat iets duurder is maar wel duurzaam en goed gemaakt? Of ga je voor een koopje bij de action wat na een maand de vuilnisbak in kan? Zo is het ook met Bunq. Ben je bereid een paar euro per maand te investeren in duurzaam bankieren? Een bank die het anders doet?

Of zit je liever bij de Rabobank met libor fraudes, dure kantoren, directiebonussen en kantoormedewerkers die je als nummertje behandelen? Ook al is die betaalrekening misschien goedkoop, het geld moet toch ergens vandaan komen. Dat is dan ook de kracht van Bunq, je betaald iets meer maar bepaald wel zelf waar dat geld vandaan komt.

Nieuwsgierig naar een Bunq rekening openen? Bekijk hier de Bunq website. Een volledige review van Bunq vind je hier.

Wil je graag een internetbank steunen maar vind je Bunq toch te duur? Overweeg dan de gratis Europese banken N26 en Openbank. Lees er meer over in onze N26 review en onze Openbank ervaringen.