De bunq Travel Card, tegenwoordig bunq easy Travel card genoemd is een prepaid Mastercard met de kenmerken van een echte creditcard. Is de bunq easy Travel Card daarmee het perfecte compromis tussen een dure creditcard en een goedkope, maar niet overal geaccepteerde debitcard of prepaid creditcard? In deze blog alles wat je moet weten over dit nieuwe betaalpasje.

Samenvatting voor de snelle lezer

Met de bunq easy Travel Card heeft bunq een ideale tussenweg gevonden tussen een prepaid creditcard en een gewone creditcard. Je zit met de bunq easy Travel Card namelijk niet vast aan een hoge gebruikskosten, inkomenstoetsing of een jaarlijkse kaartbijdrage.

Ook zijn de tarieven voor vreemde valuta transacties of contant geld opnames een stuk voordeliger dan bij creditcards van bijvoorbeeld de Rabobank of ING. Ten opzichte van gratis prepaid creditcards zoals N26 en Revolut onderscheidt bunq zich door betere acceptatie.

Je betaalt voor de bunq easy Travel Card eenmalig € 9,99 aanvraagkosten en € 0,99 per contant geld opname. Verder zit je dus nergens aan vast, geen hoge koersopslagen, kaartbijdrages, geen BKR registraties of ander gedoe. Daarmee is de Bunq easy Travel Card simpelweg de beste creditcard tot nu toe.

Meer weten? Kijk op de website van Bunq of lees de rest van deze blog.

Verschil met de Hollandse pinpas

Laten we beginnen met een kleine toelichting over de verschillende soorten betaalpassen. In Nederland zijn we op het gebied van betalingen een beetje eigenwijs en is meest gebruikte pas een Maestro kaart, in de volksmond ook wel pinpas genoemd. Terwijl men in het buitenland veel vaker een Mastercard of een Visacard gebruikt, bij ons creditcard genoemd.

Een Nederlandse pinpas is een echte debitcard, je kunt immers alleen besteden wat er op je gekoppelde bankrekening staat.. Er is geen sprake van een krediet (credit) zoals vaak wel het geval is bij een creditcard. Verder kun je alleen betalen bij pinautomaten en geldautomaten met een Maestro logo.

Pinnen in het buitenland

Maar buiten Nederland is het gebruik van Maestro veel minder en zijn Visa en Mastercard veel populairder. Wat veel mensen daarbij niet weten is dat creditcardmaatschappijen zoals Visa en Mastercard niet alleen creditcards uitbrengen met krediet, maar ook pasjes zonder krediet.

Dit zijn feitelijk gewoon pinpassen maar dan met een creditcardnummer erop en een Mastercard of Visa logo. Deze worden in het buitenland doorgaans simpelweg debitcard genoemd. In Nederland wekt dit echter soms verwarring op omdat onze Maestro pinpas de standaard debitcard is. Vandaar dat vooral in Nederland ook wel de term prepaid creditcard wordt gebruikt voor producten zoals de Bunq easy Travel Card.

Verschil in acceptatie

Waarom is dit verschil belangrijk? Omdat het voor de acceptatie verschil maakt of je een Mastercard of Visa pasje hebt of een Maestro pasje. Zo accepteert men in het buitenland vaak niet overal Maestrokaarten. Daar staat tegenover dat men in Nederland niet overal Visa of Mastercard accepteert. Zo kun je bij de Albert Heijn bijvoorbeeld niet betalen met een Visa of Mastercard.

Een prepaid creditcard is dus vooral handig voor gebruik in het buitenland of bij buitenlandse webshops en minder voor gebruik in Nederland. Maar waarom zou je nu speciaal kiezen voor een prepaid creditcard zoals de Bunq easy Travel Card als je ook een gewone creditcard kan gebruiken? Simpelweg omdat een prepaid creditcard in bijna elk opzicht beter en goedkoper is dan een gewone creditcard.

Prepaid creditcard is de betere creditcard

Denk aan het gedoe en de kosten die een gewone creditcard met zich meebrengen. Allereerst moet je een inkomenstoetsing doen en soms krijg je ook een BKR registratie. Hierdoor kun je bijvoorbeeld minder lenen of moeilijker een hypotheek krijgen. Ook heb je vaak een onhandig en apart rekeningafschrift en een jaarlijkse kaartbijdrage van enkele tientjes.

Ga je de creditcard dan eenmaal gebruiken loop je vaak tegen hoge kosten aan, vooral bij geldopnames en vreemde valuta. Zo kost bij de Rabobank of ING een vreemde valuta transactie 2% extra. Geld opnames kosten maar liefst € 4,50 per opname + een eventuele koersopslag. De kosten kunnen zeker bij een vakantie flink oplopen.

Geen gedoe bij aanvraag

Bij een prepaid creditcard zoals de Bunq easy Travel Card heb je dit gedoe en deze kosten niet. Omdat je een prepaid creditcard geen krediet heeft hoef je helemaal geen inkomenstoets te doen en is er ook geen BKR toetsing of registratie.

Daarnaast rekent Bunq alleen een eenmalige uitgavetoeslag van € 9,99 en geen jaarlijkse kaartbijdrage. De kaartaanvraag is dus gemakkelijker en er zijn geen jaarlijkse kosten. Eigenlijk ook wel logisch als je bedenkt dat je voor je pinpas ook geen jaarlijkse kaartbijdrage hoeft te betalen.

Minder kosten bij gebruik

Daarnaast is de bunq Travel Card ook goedkoper in gebruik. Zo rekent Bunq helemaal geen toeslag voor vreemde valuta opnames, ze rekenen alleen de werkelijke wisselkoers door zoals Mastercard die berekent. Op een transactie in vreemde valuta van 250 euro bespaar je dus al 5 euro per keer met de bunq easy Travel Card ten opzichte van veel grote banken.

Ook geldopnames zijn goedkoper, zo kost geld opnemen met de bunq easy Travel Card € 0,99 per keer ongeacht in welke valuta je geld opneemt. Daarmee is het verschil in kosten groot vergeleken met ING of de Rabobank. Als je bijvoorbeeld 250 euro aan Britse Ponden opneemt kost dit met de Bunq Travel Card € 0,99 terwijl je met de Rabocard of ING creditcard € 4,50 + 2% = € 9,50 betaalt, dat is bijna 10x zoveel.

Tekortkoming van prepaid creditcards

Een prepaid creditcard is dus goedkoper en makkelijker in gebruik maar zitten er ook nadelen aan? Er is 1 belangrijk nadeel aan veel prepaid creditcards en dat is de acceptatie bij met name autoverhuurders en hotelketens.

Op een prepaid creditcard staat namelijk het woordje debit, omdat er dus geen krediet is van een bank. Hierdoor zijn verhuurders bang dat jij niet genoeg saldo hebt om de borg of een eventueel eigen risico te kunnen voldoen. Feitelijk maakt het natuurlijk niets uit of je 1000 euro limiet of 1000 euro saldo hebt. Maar de onderbuikgevoelens van deze bedrijven geven soms problemen met de acceptatie.

bunq easy Travel Card, een echte prepaid creditcard

Dat nadeel zorgt ervoor dat veel gratis prepaid creditcards zoals die van N26 en Revolut nog steeds niet helemaal een creditcard kunnen vervangen. Als je immers veel op reis gaat wil je ook een hotelreservering kunnen maken of een auto huren. bunq heeft daarvoor nu echter de oplossing bedacht; een prepaid creditcard met het woordje credit erop.

De bunq easy Travel Card werkt precies hetzelfde als andere prepaid creditcards. Met als enige verschil dat er dus credit in plaats van debit op de kaart staat. Hierdoor is het voor bedrijven niet duidelijk dat het gaat om een prepaid creditcard en zullen ze denken dat het een gewone creditcard is. Daardoor zal de bunq easy Travel Card bij alle bedrijven worden geaccepteerd die ook een gewone creditcard met een limiet accepteren.

Onzinnige logica

mastercard debit hologramHet lijkt allemaal een beetje onzinnig als je het zo doorleest. Zeker als je ook nog eens bedenkt dat het Maestro netwerk gewoon onderdeel is van Mastercard. Samengevat komt het er echter op neer dat de bunq easy Travel Card extra acceptatie biedt die veel andere prepaid creditcards niet bieden.

Je hebt niet de nadelen van een creditcard zoals BKR, jaarlijkse bijdrages of hoge gebruikskosten. Maar wel het voordeel van de creditcard, namelijk wereldwijd makkelijk betalen, ook bij autoverhuurders en hotelketens.  Wel moet je met de bunq easy Travel Card natuurlijk zorgen dat je genoeg saldo beschikbaar hebt om uitgaven te doen.

Geen volwaardige bankrekening

Nog wel een belangrijk punt om te benoemen is dat de bunq easy Travel Card op zich geen volwaardige bankrekening is. Je krijgt bij aanvraag van de bunq easy Travel Card voor € 9,99 wel een bunq bankrekeningnummer maar dit kun je alleen als tegenrekening voor de travel card gebruiken.

Wil je volledig gebruik maken van de bankdiensten van bunq dan moet je een bunq premium pakket afnemen voor 7,99 euro per maand. Je krijgt dan niet alleen een bunq easy Travel Card maar ook 25 bankrekeningen, een aantal pinpassen en tal van andere mogelijkheden. Meer hierover kun je ook lezen in onze bunq review. In combinatie met bunq Premium zijn de eerste 10 geldopnames elke maand overigens gratis.

bunq easy Travel Card conclusie

Het mag duidelijk zijn, wij zijn enthousiast over de bunq easy Travel Card. Doelgroepen zoals studenten en ondernemers die nu niet of moeilijk een creditcard kunnen krijgen hebben met de bunq easy Travel Card toch internationaal betaalgemak.

Doelgroepen die al een creditcard hebben kunnen met de bunq easy Travel Card flink besparen op de gebruikskosten tijdens de vakantie. En zelfs als je al tevreden bent over je huidige creditcard kan de bunq easy Travel Card handig zijn als backup in het geval van verlies, diefstal of een storing.

Bovendien is de bunq easy Travel Card momenteel de enige prepaid creditcard die geaccepteerd wordt als een volwaardige creditcard. Daarmee is er voor het eerste een creditcard op de markt die je met recht debit creditcard mag noemen. Dat is namelijk precies wat het is.

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie over de bunq easy Travel Card vind je hier, lees ook eens onze Bunq review.

Gratis prepaid creditcard alternatief

n26 cardsIs een auto huren of een hotelboeking geen harde eis? Dan kun je ook eens kijken naar de gratis prepaid creditcard van N26. N26 rekent helemaal geen aanvraagkosten, de N26 prepaid Mastercard is volledig gratis. Daarnaast is bij N26 geld opnemen 5x per maand gratis, daarna betaal je € 2,- per opname.

Wat N26 vooral interessant maakt is dat je daarnaast gratis een volwaardige bankrekening met pinpas (Maestrokaart) krijgt. Dit maakt N26 niet alleen geschikt als creditcardoplossing maar ook ideaal als tweede rekening, spaarrekening of vakantierekening. Handig voor wie op zoek is naar een prepaid creditcardoplossing en volwaardige bankrekening in 1.

Wil je meer weten over N26? Lees dan ook eens onze N26 review of kijk op de website van N26.