Online kun je tegenwoordig eenvoudig een extra bankrekening openen. Maar wat is nu de voordeligste bank en waarom zou je een extra betaalrekening willen? Lees het in deze blog

Als je op zoek bent naar een extra bankrekening openen kun je natuurlijk eenvoudig een tweede rekening openen bij je eigen bank. Echter er zijn de laatste jaren veel banken bijgekomen en er kunnen verschillende redenen zijn waarom je op zoek bent naar een tweede rekening.

Daarom is het de moeite waard om even goed te kijken waarom je een extra rekening wilt openen en wat er allemaal mogelijk is. Zo kun je veel gemak of geld besparen bij het kiezen van de juiste bank. Lees hieronder alles over de voordelen en keuzemogelijkheden van een extra bankrekening openen.

Korte samenvatting

Een extra bankrekening openen is handig voor uiteenlopende redenen zoals hieronder ook te lezen valt. De belangrijkste reden is voor mij echter risicospreiding. We zijn tegenwoordig volledig afhankelijk van een digitale rekening met bijbehorend pasje. Is er een storing, een probleem of zelfs een faillissement dan kun je (tijdelijk) niet bij je geld.

Met een extra bankrekening openen zorg je dat minder afhankelijk bent van die ene app of die ene bank. Zo’n extra rekening kun je bovendien zelfs gratis openen bij bijvoorbeeld N26. Deze bieden een volledig gratis bankrekening, met dekking van depositogarantiestelsel en een gratis prepaid creditcard. Zonder krediet, maar ook zonder BKR registratie of jaarlijkse kaartbijdrage en lage gebruikskosten.

Waar je met een N26 rekening vooral aan risicospreiding doet en bespaart op bankkosten zijn er diverse kleinere banken die hun eigen niche hebben. Zo is Triodos een groene bank, Bunq een technologische en innovatieve bank en presenteert Knab zich als spaarbank. Het loont dus bijzonder de moeite om te kijken naar een extra bankrekening openen bij een wat kleinere bank die inspeelt op jouw behoeften. Lees voor alle voordelen van een extra bankrekening openen onderstaande blog.

Waarom een extra bankrekening openen?

Laten we beginnen met de vraag, waarom een extra bankrekening openen? De redenen zijn natuurlijk verschillend van persoon tot persoon maar hieronder een paar goede redenen voor het openen van een extra rekening.

Sparen

gezamenlijke spaarrekening openenVroeger was een goede reden voor een extra rekening openen sparen. Immers kreeg je op de betaalrekening vaak geen rente. Inmiddels zijn de rentestanden echter zo laag dat je vaak op de spaarrekeningen ook bijna geen rente meer krijgt. Zo is de rente bij de grote banken zoals ING, Rabobank en ABN AMRO nog maar 0,03% op jaarbasis.

Gelukkig zijn er nog kleinere banken zoals Knab, Bunq, Moneyou en Brand New Day die iets meer rente op de spaarrekening geven. Bovendien kan het ook zonder rente handig zijn om een spaarrekening te openen omdat je spaargeld in ieder geval overzichtelijk apart staat.

Vakanties

Er zijn nog niet veel mensen die speciaal voor hun vakantie een extra rekening openen. Toch kan dit heel handig zijn en je kunt er bovendien veel mee besparen. In het buitenland wordt namelijk lang niet overal de Nederlandse Maestro kaart (pinpas) geaccepteerd. Een creditcard aanvragen is echter vaak een hoop gedoe en je krijgt te maken met hoge kosten (zeker bij buitenlandse valuta).

Nieuwe banken zoals Bunq en N26 bieden een prepaid creditcard aan. Dit is een creditcard zonder krediet of limiet maar ook zonder jaarlijkse kosten of BKR registratie. Bovendien zijn deze prepaid creditcards vaak een stuk goedkoper in gebruik. Dit kan soms tientallen euro’s per geldopname schelen.

Daarnaast zijn er online diensten zoals Transferwise die zich specifiek richten op het goedkoop betalen in vreemde valuta.  Kortom, met een vakantierekening kun je flink besparen op je (creditcard)transacties. Daarnaast spreid je met verschillende pasjes het risico dat je betaalkaart niet wordt geaccepteerd tijdens je vakantie – een prettige gedachte. Meer hierover kun je ook lezen in onze blog kosten pinnen buitenland.

Spreiding en risicobeheer

Nog een goede reden voor een extra rekening openen is spreiding en risicobeheer. Alle banken in Europa zijn gedekt door het depositogarantiestelsel. Dat betekend dat wanneer een bank failliet gaat het depositogarantiefonds of de centrale bank jouw (spaar)geld tot 100.000 euro dekt. Hiermee probeert men het vertrouwen in de financiële sector te stimuleren en een bankrun te voorkomen.

Heb je echter meer dan 100.000 euro (spaar)geld dan is een extra bankrekening openen de moeite waard. Het depositogarantiestelsel geldt namelijk per bank en niet per bankrekening. Dus heb je meerdere rekening bij de ABN AMRO ben je nog steeds maar tot 100.000 euro gedekt. Neem je een betaalrekening bij ABN AMRO, Bunq en Triodos ben je tot 300.000 euro gedekt.

Ook als je minder dan 100.000 euro (spaar)geld hebt kan een extra rekening openen handig zijn. Zo kun je in het geval van een storing internetbankieren of een kapot pinpasje nog steeds betalingen doen met je tweede rekening (Ook een vorm van risicospreiding). Het is helemaal geen gek idee om jezelf niet volledig afhankelijk te maken van 1 bank.

Budgetteren en bankieren met derden

Veel mensen die een relatie hebben overwegen een partnerrekening. Maar nieuwe banken zoals Bunq bieden ook vriendengroepen, samenwonenden en gezinnen de mogelijkheid om een bankrekening te delen. Een hele handige manier om samen je uitgaven in te richten en te plannen zonder dat je voortdurend geld naar elkaar moet overboeken.

Ook als je je rekening liever niet deelt met derden kan een extra bankrekening openen handig zijn om te budgetteren. Zo kun je een aparte rekening aanhouden voor vaste lasten, prive uitgaven, auto onderhoud enzovoorts. Dankzij slimme rapportagetools die onder andere N26, Bunq en Knab hebben ingebouwd krijg je bovendien goed inzicht in je bestedingen. Met name Bunq Joint biedt verregaande mogelijkheden voor het delen van een rekening – lees hier meer over Bunq Joint.

Online aankopen

n26 cardsIn het verlengde van een extra bankrekening openen voor vakanties kan dit ook voor online aankopen. We bestellen als Nederlanders steeds vaker op buitenlandse webshops zoals Amazon en AliExpress. Vaak krijg je hierbij te maken met buitenlandse valuta en de bijbehorende hoge koerswisselkosten.

Steeds meer webshops in het buitenland bieden ook iDeal aan, maar dit biedt minder aankoopbescherming als je artikel kapot gaat of niet geleverd wordt. Een prepaid creditcard van bijvoorbeeld N26 of Bunq is wederom niet alleen goedkoper in gebruik. Ook kun je met een aparte rekening met weinig saldo voorkomen dat je veel geld verliest mocht je een keer slachtoffer worden van creditcardfraude.

Milieu en duurzaamheid

Tot slot is voor een aantal mensen milieu en duurzaamheid nog een goede reden voor een extra bankrekening openen. Of misschien wel helemaal overstappen naar een andere bank. Grote banken zoals ABN AMRO, Rabobank maar met name ING staan niet erg duurzaam bekend. Ze investeren je (spaar)geld vaak in omstreden gebieden en industrieën. Ook is de interne werkwijze vaak nog weinig gericht op duurzaamheid.

Een uitkomst hierop zijn met name de Triodos bank en Bunq. Triodos staat bekend om haar groene initiatieven en bewuste manieren van bankieren. Daarnaast biedt Bunq als enige bank de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je (spaar)geld wordt belegd. Dit kan in groene industrieën maar ook bijvoorbeeld uitsluitend in Nederlandse staatsobligaties. Ook zijn deze online banken door hun kleinschaligere en digitale opzet natuurlijk sowieso minder belastend voor het milieu.

Goedkoop extra bankrekening openen

Een hoop goede redenen dus voor een extra bankrekening openen. Echter hebben extra rekeningen niet ook een nadeel, namelijk dat ze extra geld kosten? Het goede nieuws is dat dit lang niet altijd het geval hoeft te zijn. Bunq is bijvoorbeeld vrij duur, maar een bankrekening bij N26 is bijvoorbeeld helemaal gratis. Twijfel je welke bank je moet kiezen? Hieronder een top 3 van de beste banken voor een extra bankrekening openen.

1. Gratis extra bankrekening openen bij N26

n26 logoVerreweg de beste optie voor een gratis bankrekening openen is de Europese bank N26. Bij N26 krijg je een volledig gratis rekening met pinpas en prepaid creditcard. Internetbankieren is natuurlijk beschikbaar via een app voor Android of iOS en de webbrowser.

Het grote voordeel is dat N26 in tegenstelling tot veel andere banken dus een gratis prepaid Mastercard levert naast de Maestro pinpas. Bovendien betaal je maar een koersopslag van 1.6% op uitgaven in vreemde valuta. Hiermee is de N26 Mastercard een voordelig alternatief voor online shoppers en vakantiegangers.

N26 heeft bovendien een officiële bankvergunning van de Duitse bankautoriteit Bafin, waarmee je (spaar)geld tot 100.000 euro is gedekt. Tot slot kun je met N26 spaces je geldzaken eenvoudig ordenen en sorteren. Daarmee is een extra bankrekening openen bij N26 om tal van redenen een slimme keus, en nog gratis ook. Lees hier meer over N26 of bekijk onze N26 review.

2. Voordelig sparen bij Knab

knab logoWil je liever een extra rekening openen om te sparen? Dan is Knab wellicht een goede keuze. Een rekening bij deze Nederlandse internetbank kost 5 euro per maand. Daar krijg je dan echter wel een leuke (spaar)rente voor terug. Bovendien mag je zonder beperkingen extra (spaar)rekeningen openen.

Standaard is de rente bij Knab flexibel sparen zo’n 0,22%, ongeveer 7x zoveel als bij de grote banken ABN AMRO, Rabobank en ING. Wil je meer rente kun je bij Knab ook nog kwartaal of depositosparen, zo kan je rente oplopen tot 0,80%. Absoluut gezien niet veel, maar stukken beter dan de grote banken en ruim voldoende om de maandelijkse kosten van 5 euro terug te verdienen. Probeer Knab nu een jaar uit met 50% korting of lees hier onze Knab review.

3. Combineren bij Moneyou Go

Ben je op zoek naar eenvoud dan is Moneyou het overwegen waard. Bij deze dochter van ABN AMRO open je een geheel gratis betaalrekening met ondersteuning voor iDeal en 0,02% rente. Bankieren gaat volledig via een app. Moneyou levert wat minder rente op dan Knab en heeft iets minder opties en mogelijkheden dan N26. Ben je echter op zoek naar een gratis zonder poespas dan is Moneyou de beste keuze. Meer over Moneyou lees je in onze Moneyou ervaringen of bekijk de Moneyou website.

4. Duurzaam en slim bankieren bij Bunq

bunq iconEen extra bankrekening openen bij Bunq is niet goedkoop. Je betaald voor een Bunq Premium lidmaatschap 7,99 euro per maand. Overigens is Bunq goedkoper met vrienden (Bunq Pack) of een partner (Bunq Joint), je betaald dan gemiddeld 5 euro per maand per pakket.

Daarvoor krijg je wel 3-4 passen per persoon (keuze uit pinpassen of prepaid creditcards), 25 bankrekeningen, een aantal digitale pasjes en een hele hoop slimme features. Meer over alle mogelijkheden van Bunq kun je lezen in onze Bunq review. Bunq is vooral geschikt voor wie samen met partner/vriend of familie een rekening wil delen met ongekend gebruiksgemak.

Daarnaast is Bunq interessant voor wie duurzaam wil bankieren. Zo kun je bij Bunq eenvoudig aangeven hoe je wilt dat Bunq jouw (spaar)geld belegd. Meer over deze keuzevrijheid van Bunq kun je ook lezen in deze blog.

Tip: Wel op zoek naar duurzaam maar spreekt Bunq je niet aan? Dan is Triodos een goed groen alternatief.

Conclusie Extra rekening openen

Met deze blog hebben we uitgebreid gekeken naar redenen voor een extra bankrekening openen. Vooral risicospreiding bij een bankstoring of faillissement, kostenbesparing op vakantie en online zijn prima redenen om een extra bankrekening te openen.

Vooral met de gratis rekening van N26 kun je op veel gebieden vooruit. Zo dekt de rekening faillissementsrisico’s en storingen bij je eigen bank af. Daarnaast kun je door de gratis prepaid Mastercard zonder BKR codering en maandelijkse kosten creditcardbetalingen doen. Deze betalingen worden vaak ook nog eens tegen een lager tarief berekend dan bijvoorbeeld bij de Rabobank of ABN AMRO.

Daarnaast bieden Knab en Brand New Day voordeel bij de spaarrente en zijn Bunq en Triodos bank de groene opties. Waarbij met name Bunq ook sterk is op het gebied van innovatie en rekeningbeheer. Het loont dus zeker de moeite om bij een extra bankrekening openen verder te kijken dan je eigen huisbank. Dit kan meer opleveren dan je in eerste instantie denkt.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter op deze blog.