Dankzij Europese samenwerking en digitalisering is de bankenwereld snel aan het veranderen. Zo zijn er steeds meer online banken die in heel Europa hun diensten aanbieden. Daardoor kun je bij verschillende banken een gratis bankrekening openen in een paar minuten.

Maar is zo’n gratis bank wel betrouwbaar? Hieronder bekijken we vijf gratis bankrekeningen met de belangrijkste voor- en nadelen.

1. Gratis bankrekening openen bij N26

n26 logoEen goede keuze voor een gratis bankrekening openen is de Duitse bank N26. Dit is een van de eerste online banken die zijn diensten aanbiedt in heel Europa. Van Italië tot Finland kunnen Europeanen terecht voor een bankpakket bij N26.

Het grote verschil met veel Nederlandse banken is dat N26 een geheel online bank is.  Ze hebben dus geen bankkantoren maar daardoor ook minder kosten. Bankieren gaat eenvoudig via een app of via een website en werkt net zoals je dat gewend bent van een grote Nederlandse bank.

Betrouwbare bankrekening

Fijn is dat N26 een officiële bankvergunning heeft van de Duitse autoriteit Bafin. Dit betekend dat ze vallen onder het Europese depositogarantiestelsel net als de ING, de Rabobank en de ABN AMRO. Hiermee is je (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt in het geval van een faillissement.

Daarnaast maakt N26 de laatste jaren een sterke groei door. Ondanks dat ze een relatief nieuwe bank zijn hadden ze in maart 2018 al 850.000 klanten. Daarmee hebben ze laten zien dat hun platform stabiel is en een flinke stroom aan klanten aankan. Een gratis bankrekening openen is dus zeker niet minder veilig dan bij een Nederlandse bank.

Gratis bankrekening met prepaid creditcard

n26 cardsMaar N26 is wel eens stuk goedkoper dan een Nederlandse bank, het N26 basispakket is namelijk helemaal gratis. In het basispakket zitten een betaalrekening, een Maestro kaart (pinpas) en een debit Mastercard (prepaid creditcard). Vanzelfsprekend kun je zonder kosten internetbankieren via een app op je telefoon of via de N26 website. Bankieren gaat bij N26 precies zoals je dat van een bank gewend bent, maar dan iets sneller en moderner.

Een leuke extra is daarnaast de prepaid creditcard. Deze creditcard heeft geen limiet en is het beste te vergelijken met een pinpas met een creditcardnummer erop. Ideaal voor buitenlandse online aankopen en bovendien een stuk goedkoper in gebruik dan een gewone creditcard. Je kunt met de N26 Mastercard makkelijk tientallen euro’s per jaar aan transactiekosten besparen ten opzichte van een ‘gewone’ creditcard.

In 8 minuten een gratis bankrekening openen

Het mooiste van een gratis bankrekening openen bij N26 is misschien nog wel het aanvraagproces. Waar je bij een ING of Rabobank nog langs kantoor moet en dagen moet wachten op je rekeningnummer duurt dit bij N26 maar 8 minuten.

Na het invullen van een online aanvraagformulier en een korte videoverificatie chat heb je binnen 8 minuten je rekeningnummer. Je pasje ontvang je enkele werkdagen later per post thuis. Daarmee is een gratis bankrekening openen bij N26 niet alleen gratis maar ook erg makkelijk. Wil je meer weten over N26? Bekijk hier hun website over lees hier onze uitgebreide review over N26 en de N26 app.

2. Een gratis bankrekening openen bij Transferwise

De tweede optie voor een gratis bankrekening openen is het Britse Transferwise. Transferwise is een online bank die zich vooral focust op betalingen in vreemde valuta. Zo krijg je bij Transferwise niet alleen een Europees IBAN rekeningnummer maar kun je eventueel ook een account in Britse Ponden of Amerikaanse dollars krijgen.

Transferwise heeft zich de afgelopen jaren bewezen als betrouwbare financiële partij en heeft inmiddels meer dan 3 miljoen klanten. Hun Europese fondsen slaan ze veilig op bij de Britse Barclays bank en diverse banken zoals Bunq en N26 hebben Transferwise geintegreerd in hun eigen bank app. Hierdoor kun je besparen op betalingen in vreemde valuta van en naar euro’s.

Besparen op wisselkosten

Met bijvoorbeeld de gratis rekening openen van N26 kun je dus al profiteren van de diensten van Transferwise. Die zorgen er met name voor dat je minder kosten hebt bij inkomsten en uitgaven in vreemde valuta. Denk aan een bestelling bij een webshop in US dollars of bijvoorbeeld een geldopname in Zweedse Kronen of een hotelboeking in Britse ponden.

Betalingen worden echter altijd omgerekend terug naar euro’s omdat je bij N26 en Bunq alleen een eurorekening kan openen. Hoewel de kosten van Transferwise laag zijn kun je nog steeds veel kosten hebben als je heel vaak betalingen doet in vreemde valuta. Daarvoor is het interessant om te kijken naar het Transferwise borderless account.

Transferwise Borderless account

Het Transferwise Borderless account is de gratis bankrekening openen van Transferwise. Met dit account krijg je dus toegang tot een IBAN rekeningnummer en desgewenst aparte rekeningnummers voor het ontvangen van Britse ponden of Amerikaanse Dollars. Naast het rekeningnummer krijg je een gratis Transferwise Mastercard om geldopnames en betalingen in winkels te kunnen doen.

Wat Transferwise uniek maakt is dat je 40 vreemde valuta kunt aanhouden in je Transferwise account. Je kunt dus gewoon zeggen ik wil een aparte rekening voor Britse ponden. Dan kun je naar wens betalingen verzenden en ontvangen in Britse ponden zonder dat je deze ooit hoeft te wisselen. Hetzelfde geldt voor Zweedse kronen, Japanse Yens enzovoorts.

Transferwise samengevat

Een gratis bankrekening openen bij Transferwise is ideaal voor wie regelmatig te maken heeft met vreemde valuta. Doordat je 40 valuta’s kan aanhouden in je account heb je zelden meer te maken met extra kosten. De gratis Mastercard zorgt ervoor dat je het account ook prima kan gebruiken tijdens een vakantie of trip.

Nadeel ten opzichte van N26 is dat Transferwise geen pinpas aanbiedt. Zeker in Nederland zijn er nog steeds veel winkelketens waaronder Albert Heijn die geen Mastercards accepteren. Wil je de gratis rekening openen ook in Nederland gebruiken en wil je niet perse vreemde valuta aanhouden? Dan is N26 toch de betere keuze en niet eens zoveel duurder omdat de dienst van Transferwise is ingebouwd hun app. Wil je meer weten over Transferwise? Bekijk hier hun website of bekijk hier onze Transferwise review.

3. Bij Brand New Day een gratis bankrekening openen

brandnewday logo zwartVoor mensen die graag sparen of beleggen is Brand New Day een interessant alternatief voor N26. Brand New Day is opgericht door de Nederlandse ondernemers Kalo Bagijn en Thierry Schaap, bekend van onder andere de beleggingsbank Binck.

In 2017 kregen zij voor hun online spaarbank een officiële bankvergunning van de Nederlandse bank. Daardoor valt ook Brand New Day onder het Europese depositogarantiestelsel en is je (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt bij een faillissement.

Gratis spaar- of beleggingsrekening

Je kunt bij Brand New Day geen betaalrekening openen zoals bij N26. In plaats daarvan heb je keuze uit een gratis spaarrekening of een gratis beleggingsrekening openen. Als online prijsvechter hanteert Brand New Day daarbij scherpe tarieven.

Zo krijg je op hun spaarrekening 0,15% rente, absoluut gezien misschien niet zoveel maar wel 5x zoveel als bij de grote banken. Ook de beleggingsproducten van Brand New Day zijn scherp geprijsd. Daarbij zijn de producten eenvoudig en strak opgezet waardoor bankieren bij Brand New Day een prettige ervaring is.

Eenvoudig online aanvragen

Net als bij N26 kun je een gratis bankrekening openen bij Brand New Day eenvoudig online doen. Na het invullen van een online formulier en het uploaden van enkele documenten is je aanvraag volledig. Daarna volgt een handmatige controle en is je rekening afhankelijk van de drukte binnen enkele werkdagen goedgekeurd en actief.

Brand New Day is een gratis en goed alternatief voor N26 als je niet perse op zoek bent naar een betaalrekening maar biedt wel meer beperkingen. De rente is relatief hoog en de bankomgeving is eenvoudig en modern. Wil je meer weten over Brand New Day? Lees dan ook onze Brand New Day ervaringen in deze blog. Een rekening openen bij Brand New Day doe je hier

4. Een gratis rekening bij Monese

monese logoDe derde bank in deze blog is Monese. Net als N26 en Brand New Day is dit een online bank. Monese is opgericht in Groot-Brittanie door een ondernemer die bankieren meer toegankelijk wildemaken.

Net als bij N26 kun je bij Monese een gratis betaalrekening openen met gratis prepaid creditcard. Een nadeel voor Nederlandse klanten is dat Monese geen pinpas aanbiedt zoals N26. Dit is lastig omdat veel bedrijven in Nederland geen creditcards accepteren.

Een gratis Pondenrekening

Monese is dus niet zo handig als N26 voor de meeste Nederlanders. Toch kan het zeker een interessante bank zijn. Bij Monese kun je namelijk een gratis bankrekening openen in Euro’s of in Ponden. Dat maakt Monese ideaal voor mensen die regelmatig aankopen doen in Groot Brittanie of er regelmatig op vakantie gaan. Je hoeft dan namelijk nooit meer valuta’s om te wisselen. Daarmee bieden ze net als Transferwise de mogelijkheid aan vreemde valuta aan te houden.

Het basisaccount van Monese met een betaalrekening en prepaid creditcard is helemaal gratis. Het probleem is dat Monese eigenlijk minder goed werkt als dagelijkse bankrekening dan N26, met name door het ontbreken van een pinpas. Als vreemde valuta rekening bieden ze echter alleen ponden waar Transferwise tot wel 40 valuta’s aanbiedt. Monese is dus eigenlijk niet echt interessant, voor de meeste mensen zal N26 wellicht een beter alternatief zijn. Wil je toch meer weten over Monese? Bekijk hier hun website en bekijk hier onze uitgebreide Monese review waarin de app en mogelijkheden bekijken.

5. Tot slot een gratis bankrekening openen bij Moneyou

moneyou logoDe laatste bank in dit overzicht is de Nederlandse bank Moneyou. Eigenlijk is Moneyou meer een merknaam dan een bank, ze zijn een volledige dochteronderneming van de ABN AMRO. Enerzijds betekend dit dat Moneyou een bekende en vertrouwde naam achter zich heeft.

Anderzijds betekend dit wel dat je feitelijk bij een grote bank bankiert. Zoals ook blijkt uit de eerlijke bankwijzer scoren grote banken zoals de ABN AMRO niet geweldig op het gebied van milieu aan maatschappij. Daarnaast merk je dat grote banken minder innovatie en vernieuwing tonen dan kleinere banken, dat merk je ook terug aan Moneyou.

Gratis rekening met beperkingen

Net als bij N26 en Monese kun je bij Moneyou een gratis bankrekening openen, maar wel eentje met beperkingen. Om niet teveel met zichzelf te concurreren heeft ABN AMRO de betaalrekening van Moneyou erg beperkt gehouden. Zo krijg je alleen een bankrekening met een pinpas en een app.

Dat lijkt misschien voldoende maar dat is het helaas niet, zoals je ook in onze Monese review kunt lezen. Zo ondersteund de app bijvoorbeeld niet eens automatische incasso’s. Ook kun je niet bankieren via de website zoals wel kan bij N26. Daarmee lijkt een bankrekening van Moneyou meer op een spaarrekening van Brand New Day, maar dan met een pinpasje. Moneyou is in onze ervaring zelfs als gratis bankrekening openen een beetje kaal en beperkt, wil je daar meer over weten lees dan onze Moneyou review of bekijk de website van Moneyou.

Conclusie van deze blog

Het is duidelijk dat consumenten met de komst van internetbank een stuk meer keuze heb gekregen. Er is volop aanbod van nieuwe banken en een gratis bankrekening openen kan bij maar liefst 5 verschillende banken. Al deze banken hebben bovendien een fijn en eenvoudig aanvraagproces waarmee een rekening aanvragen in een paar minuten is gebeurd vanuit je luie stoel.

Ben je op zoek naar een betaalrekening dan is N26 verreweg de beste keuze. Ze bieden een volwaardige bankomgeving en de prepaid creditcard is een handige extra. Lees meer over N26 in onze geschreven review. Voor wie op zoek is naar een spaar- of beleggingsrekening heeft aan BrandNewDay geen slechte keuze, onze BrandNewDay ervaringen lees je hier. Toch zijn als je ook beleggen overweegt Binck en Knab ook zeker de moeite waard.

Bedankt voor het lezen van deze blog, heb je vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter.