Dankzij Europese samenwerking en digitalisering is de bankenwereld snel aan het veranderen. Zo zijn er steeds meer online banken die in heel Europa hun diensten aanbieden. Daardoor kun je bij verschillende banken een gratis bankrekening openen in een paar minuten.

Maar is zo’n gratis bank wel betrouwbaar? Hieronder bekijken we vijf gratis bankrekeningen met de belangrijkste voor- en nadelen.

1. Gratis bankrekening openen bij N26

n26 logoEen goede keuze voor een gratis bankrekening openen is de Duitse bank N26. Dit is een van de eerste online banken die zijn diensten aanbiedt in heel Europa. Van Italië tot Finland kunnen Europeanen terecht voor een bankpakket bij N26.

Het grote verschil met veel Nederlandse banken is dat N26 een geheel online bank is.  Ze hebben dus geen bankkantoren maar daardoor ook minder kosten. Bankieren gaat eenvoudig via een app of via een website en werkt net zoals je dat gewend bent van een grote Nederlandse bank.

Betrouwbare bankrekening

Fijn is dat N26 een officiële bankvergunning heeft van de Duitse autoriteit Bafin. Dit betekend dat ze vallen onder het Europese depositogarantiestelsel net als de ING, de Rabobank en de ABN AMRO. Hiermee is je (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt in het geval van een faillissement.

Daarnaast maakt N26 de laatste jaren een sterke groei door. Ondanks dat ze een relatief nieuwe bank zijn hadden ze in maart 2018 al 850.000 klanten. Daarmee hebben ze laten zien dat hun platform stabiel is en een flinke stroom aan klanten aankan. Een gratis bankrekening openen is dus zeker niet minder veilig dan bij een Nederlandse bank.

Gratis bankrekening met prepaid creditcard

n26 cardsMaar N26 is wel eens stuk goedkoper dan een Nederlandse bank, het N26 basispakket is namelijk helemaal gratis. In het basispakket zitten een betaalrekening, een Maestro kaart (pinpas) en een debit Mastercard (prepaid creditcard). Vanzelfsprekend kun je zonder kosten internetbankieren via een app op je telefoon of via de N26 website. Bankieren gaat bij N26 precies zoals je dat van een bank gewend bent, maar dan iets sneller en moderner.

Een leuke extra is daarnaast de prepaid creditcard. Deze creditcard heeft geen limiet en is het beste te vergelijken met een pinpas met een creditcardnummer erop. Ideaal voor buitenlandse online aankopen en bovendien een stuk goedkoper in gebruik dan een gewone creditcard. Je kunt met de N26 Mastercard makkelijk tientallen euro’s per jaar aan transactiekosten besparen ten opzichte van een ‘gewone’ creditcard.

In 8 minuten een gratis bankrekening openen

Het mooiste van een gratis bankrekening openen bij N26 is misschien nog wel het aanvraagproces. Waar je bij een ING of Rabobank nog langs kantoor moet en dagen moet wachten op je rekeningnummer duurt dit bij N26 maar 8 minuten.

Na het invullen van een online aanvraagformulier en een korte videoverificatie chat heb je binnen 8 minuten je rekeningnummer. Je pasje ontvang je enkele werkdagen later per post thuis. Daarmee is een gratis bankrekening openen bij N26 niet alleen gratis maar ook erg makkelijk. Wil je meer weten over N26? Bekijk hier hun website over lees hier onze uitgebreide review over N26 en de N26 app.

2. Een Gratis bankrekening openen bij Openbank

Een interessant alternatief voor N26 is Openbank. Openbank is een geheel online bank en onderdeel van het Spaanse Santander, een van de grootste banken ter wereld. Net als bij N26 kun je bij Openbank een gratis rekening openen en valt ook Openbank onder het depositogarantiestelsel.

N26 en Openbank hebben in de basis dan ook hetzelfde aanbod. Een gratis bankrekening met bankpas en online bankieren via een app of website. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen te benoemen op het gebied van service en functionaliteit.

Minder een vakantieregeling

N26 is door de gratis Mastercard en de lage koersopslag ideaal voor op vakantie. Openbank heeft echter geen fysieke Mastercard maar alleen virtuele Mastercard voor online aankopen. Daarnaast rekent Openbank 1,55% wisselkoersopslag die N26 niet rekent. Dit maakt Openbank een stuk minder geschikt en voordelig als vakantierekening.

Daar staat tegenover dat je bij Openbank bij een gratis rekening openen wel gelijk een spaarrekening krijgt. Een spaarrekening waar je bovendien 0,20% rente op krijgt en tijdelijk zelfs tot 2% bonusrente. Daarnaast omvat Openbank ook een geïntegreerde gemaksbeleggen service voor wie meer potentieel rendement wil. Als tweede rekening of spaarrekening is Openbank veelzijdiger dan N26.

Meer en minder service

Tot slot zitten er verschillen in service. N26 kenmerkt zich door typische Duitse degelijkheid, een zeer goed werkende app en een zeer eenvoudig aanvraagproces. Een gratis rekening openen kan hier al in 8 minuten. Wel is de klantenservice voor gratis klanten alleen via een chat te bereiken maar krijg je wel snel en duidelijk antwoord.

Openbank bevat meer Spaanse charme zet in op telefonisch contact. Zo hebben ze een telefonische klantenservice die 365 dagen per jaar tot 22.00 te bereiken is. Nadeel is echter dat deze klantenservice zaken minder efficiënt en snel oplost vergeleken met N26. Daarnaast bevat het aanvraagproces en de app van Openbank nog wat meer bugs en schoonheidsfoutjes.

Voor nu geeft N26 dan ook de betere klantervaring maar wil je ook sparen dan kun je niet om Openbank heen. Bekijk voor mee informatie de website van Openbank of lees onze Openbank ervaringen.

3. Een gratis bankrekening openen bij Transferwise

De derde optie voor een gratis bankrekening openen is het Britse Transferwise. Transferwise is een online bank die zich vooral focust op betalingen in vreemde valuta. Zo krijg je bij Transferwise niet alleen een Europees IBAN rekeningnummer maar kun je eventueel ook een account in Britse Ponden of Amerikaanse dollars krijgen.

Transferwise heeft zich de afgelopen jaren bewezen als betrouwbare financiële partij en heeft inmiddels meer dan 3 miljoen klanten. Hun Europese fondsen slaan ze veilig op bij de Britse Barclays bank en diverse banken zoals Bunq en N26 hebben Transferwise geïntegreerd in hun eigen bank app. Hierdoor kun je besparen op betalingen in vreemde valuta van en naar euro’s.

Besparen op wisselkosten

Met bijvoorbeeld de gratis rekening openen van N26 kun je dus al profiteren van de diensten van Transferwise. Die zorgen er met name voor dat je minder kosten hebt bij inkomsten en uitgaven in vreemde valuta. Denk aan een bestelling bij een webshop in US dollars of bijvoorbeeld een geldopname in Zweedse Kronen of een hotelboeking in Britse ponden.

Betalingen worden echter altijd omgerekend terug naar euro’s omdat je bij N26 en Bunq alleen een eurorekening kan openen. Hoewel de kosten van Transferwise laag zijn kun je nog steeds veel kosten hebben als je heel vaak betalingen doet in vreemde valuta. Daarvoor is het interessant om te kijken naar het Transferwise borderless account.

Transferwise Borderless account

Het Transferwise Borderless account is de gratis bankrekening openen van Transferwise. Met dit account krijg je dus toegang tot een IBAN rekeningnummer en desgewenst aparte rekeningnummers voor het ontvangen van Britse ponden of Amerikaanse Dollars. Naast het rekeningnummer krijg je een gratis Transferwise Mastercard om geldopnames en betalingen in winkels te kunnen doen.

Wat Transferwise uniek maakt is dat je 40 vreemde valuta kunt aanhouden in je Transferwise account. Je kunt dus gewoon zeggen ik wil een aparte rekening voor Britse ponden. Dan kun je naar wens betalingen verzenden en ontvangen in Britse ponden zonder dat je deze ooit hoeft te wisselen. Hetzelfde geldt voor Zweedse kronen, Japanse Yens enzovoorts.

Transferwise samengevat

Een gratis bankrekening openen bij Transferwise is ideaal voor wie regelmatig te maken heeft met vreemde valuta. Doordat je 40 valuta’s kan aanhouden in je account heb je zelden meer te maken met extra kosten. De gratis Mastercard zorgt ervoor dat je het account ook prima kan gebruiken tijdens een vakantie of trip.

Nadeel ten opzichte van N26 is dat Transferwise geen pinpas aanbiedt. Zeker in Nederland zijn er nog steeds veel winkelketens waaronder Albert Heijn die geen Mastercards accepteren. Wil je de gratis rekening openen ook in Nederland gebruiken en wil je niet perse vreemde valuta aanhouden? Dan is N26 toch de betere keuze en niet eens zoveel duurder omdat de dienst van Transferwise is ingebouwd hun app. Wil je meer weten over Transferwise? Bekijk hier hun website of bekijk hier onze Transferwise review.

4. Bij Brand New Day een gratis bankrekening openen

brandnewday logo zwartVoor mensen die graag sparen of beleggen is Brand New Day een interessant alternatief voor N26. Brand New Day is opgericht door de Nederlandse ondernemers Kalo Bagijn en Thierry Schaap, bekend van onder andere de beleggingsbank Binck.

In 2017 kregen zij voor hun online spaarbank een officiële bankvergunning van de Nederlandse bank. Daardoor valt ook Brand New Day onder het Europese depositogarantiestelsel en is je (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt bij een faillissement.

Gratis spaar- of beleggingsrekening

Je kunt bij Brand New Day geen betaalrekening openen zoals bij N26. In plaats daarvan heb je keuze uit een gratis spaarrekening of een gratis beleggingsrekening openen. Als online prijsvechter hanteert Brand New Day daarbij scherpe tarieven.

Zo krijg je op hun spaarrekening 0,01% rente, absoluut gezien misschien niet zoveel maar wel meer dan de 0% of mogelijke negatieve rente bij de grote banken. Ook de beleggingsproducten van Brand New Day zijn scherp geprijsd. Daarbij zijn de producten eenvoudig en strak opgezet waardoor bankieren bij Brand New Day een prettige ervaring is.

Eenvoudig online aanvragen

Net als bij N26 kun je een gratis bankrekening openen bij Brand New Day eenvoudig online doen. Na het invullen van een online formulier en het uploaden van enkele documenten is je aanvraag volledig. Daarna volgt een handmatige controle en is je rekening afhankelijk van de drukte binnen enkele werkdagen goedgekeurd en actief.

Brand New Day is een gratis alternatiefe voor N26 en Openbank maar niet bruikbaar als volwaardige bankrekening en de rente ligt lager dan bij Openbank. BrandNewDay is dan ook vooral interessant als pensioenbelegger. Wil je meer weten over Brand New Day? Lees dan ook onze Brand New Day ervaringen in deze blog. Een rekening openen bij Brand New Day doe je hier

5. Een gratis rekening bij Monese

monese logoDe derde bank in deze blog is Monese. Net als N26, Openbank en Brand New Day is dit een online bank. Monese is opgericht in Groot-Brittanie door een ondernemer die bankieren meer toegankelijk wilde maken.

Net als bij N26 kun je bij Monese een gratis betaalrekening openen met gratis prepaid creditcard. Een nadeel voor Nederlandse klanten is dat Monese geen pinpas aanbiedt zoals N26. Dit is lastig omdat veel bedrijven in Nederland geen creditcards accepteren.

Een gratis Pondenrekening

Monese is dus niet zo handig als N26 voor de meeste Nederlanders. Toch kan het zeker een interessante bank zijn. Bij Monese kun je namelijk een gratis bankrekening openen in Euro’s of in Ponden. Dat maakt Monese ideaal voor mensen die regelmatig aankopen doen in Groot Brittanie of er regelmatig op vakantie gaan. Je hoeft dan namelijk nooit meer valuta’s om te wisselen. Daarmee bieden ze net als Transferwise de mogelijkheid aan vreemde valuta aan te houden.

Het basisaccount van Monese met een betaalrekening en prepaid creditcard is helemaal gratis. Het probleem is dat Monese eigenlijk minder goed werkt als dagelijkse bankrekening dan N26, met name door het ontbreken van een pinpas. Als vreemde valuta rekening bieden ze echter alleen ponden waar Transferwise tot wel 40 valuta’s aanbiedt. Monese is dus eigenlijk niet echt interessant, voor de meeste mensen zal N26 wellicht een beter alternatief zijn. Wil je toch meer weten over Monese? Bekijk hier hun website en bekijk hier onze uitgebreide Monese review waarin de app en mogelijkheden bekijken.

6. Gratis bankrekening openen bij Moneyou (vervallen)

moneyou logo

Tot voor kort kon je ook een gratis bankrekening openen bij ABN AMRO dochter Moneyou. Helaas heeft ABN AMRO in Augustus 2020 aangekondigd te stoppen met alle bankactiviteiten van Moneyou behalve hypotheekverstrekking. Meer over deze beslissing en wat dit betekend voor bestaande Moneyou klanten kun je lezen in deze blog of op de website van Moneyou.

Wij vinden het erg jammer dat ABN AMRO heeft besloten te stoppen met Moneyou. Zeker voor spaarders hadden ze een fijne app waar je eenvoudig verschillende potjes kon maken. Voor wie op zoek is naar een vergelijkbaar alternatief voor Moneyou is Openbank een goede keuze. Hun app werkt lang niet zo makkelijk als Moneyou maar je kunt wel gratis verschillende spaarrekeningen aanmaken en de rente is goed.

Conclusie van deze blog

Het is duidelijk dat consumenten met de komst van internetbanken een stuk meer keuze hebben gekregen. Er is volop aanbod van nieuwe banken en een gratis bankrekening openen kan bij maar liefst 5 verschillende banken. Al deze banken hebben bovendien een fijn en eenvoudig aanvraagproces waarmee een rekening aanvragen in een paar minuten is gebeurd veilig vanuit je luie stoel.

Ben je op zoek naar een gratis betaalrekening of vakantierekening dan is N26 verreweg de beste keuze. Ze bieden een volwaardige bankomgeving, hele scherpe gebruikstarieven en de prepaid Mastercard is een handige extra. Meer over N26 lees in ook in onze N26 review.

Voor wie meer op zoek is naar sparen en beleggen heeft aan Openbank een hele goede keuze. De 0,20% rente is absoluut gezien niet veel maar meer dan bij Nederlandse banken. Bovendien kan Openbank ook interessant zijn voor wie veel online aankopen doet omdat je meerdere virtuele creditcards kunt aanmaken met ieder hun eigen limiet. Meer over Openbank lees je in onze Openbank ervaringen.

Ben je specifiek op zoek naar (pensioen)belggen dan is BrandNewDay geen slechte keuze hoewel ook Binck en Knab dan het overwgen waard zijn. Bedankt voor het lezen van deze blog, heb je vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter.