Dankzij Europese samenwerking en digitalisering is de bankenwereld snel aan het veranderen. Zo zijn er steeds meer online banken die in heel Europa hun diensten aanbieden. Daardoor kun je bij verschillende banken een gratis bankrekening openen in een paar minuten.

Maar is zo’n gratis bank wel betrouwbaar? Hieronder bekijken we drie gratis bankrekeningen met de belangrijkste voor- en nadelen.

1. Gratis bankrekening openen bij N26

n26 logoEen goede keuze voor een gratis bankrekening openen is de Duitse bank N26. Dit is een van de eerste online banken die zijn diensten aanbiedt in heel Europa. Van Italië tot Finland kunnen Europeanen terecht voor een bankpakket bij N26.

Het grote verschil met veel Nederlandse banken is dat N26 een geheel online bank is.  Ze hebben dus geen bankkantoren maar daardoor ook minder kosten. Bankieren gaat eenvoudig via een app of via een website en werkt net zoals je dat gewend bent van een grote Nederlandse bank.

Betrouwbare bankrekening

Fijn is dat N26 een officiële bankvergunning heeft van de Duitse autoriteit Bafin. Dit betekend dat ze vallen onder het Europese depositogarantiestelsel net als de ING, de Rabobank en de ABN AMRO. Hiermee is je (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt in het geval van een faillissement.

Daarnaast maakt N26 de laatste jaren een sterke groei door. Ondanks dat ze een relatief nieuwe bank zijn hadden ze in maart 2018 al 850.000 klanten. Daarmee hebben ze laten zien dat hun platform stabiel is en een flinke stroom aan klanten aankan. Een gratis bankrekening openen is dus zeker niet minder veilig dan bij een Nederlandse bank.

Gratis bankrekening met prepaid creditcard

n26 cardsMaar wel eens stuk goedkoper dan een Nederlandse bank, het N26 basispakket is namelijk helemaal gratis. In het basispakket zitten een betaalrekening, een Maestro kaart (pinpas) en een debit Mastercard (prepaid creditcard). Vanzelfsprekend kun je zonder kosten internetbankieren via een app op je telefoon of via de N26 website. Bankieren gaat bij N26 precies zoals je dat van een bank gewend bent, maar dan iets sneller en moderner.

Een leuke extra is daarnaast de prepaid creditcard. Deze creditcard heeft geen limiet en is het beste te vergelijken met een pinpas met een creditcardnummer erop. Ideaal voor buitenlandse online aankopen en bovendien een stuk goedkoper in gebruik dan een gewone creditcard.

In 8 minuten een gratis bankrekening openen

Het mooiste van een gratis bankrekening openen bij N26 is misschien nog wel het aanvraagproces. Waar je bij een ING of Rabobank nog langs kantoor moet en dagen moet wachten op je rekeningnummer duurt dit bij N26 maar 8 minuten.

Na het invullen van een online aanvraagformulier en een korte videoverificatie chat heb je binnen 8 minuten je rekeningnummer. Je pasje ontvang je enkele werkdagen later per post thuis. Daarmee is een gratis bankrekening openen bij N26 niet alleen gratis maar ook erg makkelijk. Wil je meer weten over N26? Bekijk hier hun website over lees hier onze uitgebreide review over N26 en de N26 app.

2. Bij Brand New Day een gratis bankrekening openen

brandnewday logo zwartVoor mensen die graag sparen of beleggen is Brand New Day een interessant alternatief voor N26. Brand New Day is opgericht door de Nederlandse ondernemers Kalo Bagijn en Thierry Schaap, bekend van onder andere de beleggingsbank Binck.

In 2017 kregen zij voor hun online spaarbank een officiële bankvergunning van de Nederlandse bank. Daardoor valt ook Brand New Day onder het Europese depositogarantiestelsel en is je (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt bij een faillissement.

Gratis spaar- of beleggingsrekening

Je kunt bij Brand New Day geen betaalrekening openen zoals bij N26. In plaats daarvan heb je keuze uit een gratis spaarrekening of een gratis beleggingsrekening openen. Als online prijsvechter hanteert Brand New Day daarbij scherpe tarieven.

Zo krijg je op hun spaarrekening 0,15% rente, absoluut gezien misschien niet zoveel maar wel 5x zoveel als bij de grote banken. Ook de beleggingsproducten van Brand New Day zijn scherp geprijsd. Daarbij zijn de producten eenvoudig en strak opgezet waardoor bankieren bij Brand New Day een prettige ervaring is.

Eenvoudig online aanvragen

Net als bij N26 kun je een gratis bankrekening openen bij Brand New Day eenvoudig online doen. Na het invullen van een online formulier en het uploaden van enkele documenten is je aanvraag volledig. Daarna volgt een handmatige controle en is je rekening afhankelijk van de drukte binnen enkele werkdagen goedgekeurd en actief.

Brand New Day is een gratis en goed alternatief voor N26 als je niet perse op zoek bent naar een betaalrekening. De rente is relatief hoog en de bankomgeving is eenvoudig en modern. Wil je meer weten over Brand New Day? Lees dan ook onze Brand New Day ervaringen in deze blog. Een rekening openen bij Brand New Day doe je hier

3. Een gratis rekening bij Monese

monese logoDe derde bank in deze blog is Monese. Net als N26 en Brand New Day is dit een online bank. Monese is opgericht in Groot-Brittanie door een ondernemer die bankieren meer toegankelijk wildemaken.

Net als bij N26 kun je bij Monese een gratis betaalrekening openen met gratis prepaid creditcard. Een nadeel voor Nederlandse klanten is dat Monese geen pinpas aanbiedt zoals N26. Dit is lastig omdat veel bedrijven in Nederland geen creditcards accepteren.

Een gratis Pondenrekening

Monese is dus niet zo handig als N26 voor de meeste Nederlanders. Toch kan het zeker een interessante bank zijn. Bij Monese kun je namelijk een gratis bankrekening openen in Euro’s of in Ponden. Dat maakt Monese ideaal voor mensen die regelmatig aankopen doen in Groot Brittanie of er regelmatig op vakantie gaan. Je hoeft dan namelijk nooit meer valuta’s om te wisselen.

Het basisaccount van Monese met een betaalrekening en prepaid creditcard is helemaal gratis. Wil je meer weten over Monese? Bekijk hier hun website en bekijk hier onze uitgebreide Monese review waarin de app en mogelijkheden bekijken. Voor de meeste mensen zal N26 wellicht een beter alternatief zijn.

4. Tot slot een gratis bankrekening openen bij Moneyou

moneyou logoDe laatste bank in dit overzicht is de Nederlandse bank Moneyou. Eigenlijk is Moneyou meer een merknaam dan een bank, ze zijn een volledige dochteronderneming van de ABN AMRO. Enerzijds betekend dit dat Moneyou een bekende en vertrouwde naam achter zich heeft.

Anderzijds betekend dit wel dat je feitelijk bij een grote bank bankiert. Zoals ook blijkt uit de eerlijke bankwijzer scoren grote banken zoals de ABN AMRO niet geweldig op het gebied van milieu aan maatschappij. Daarnaast merk je dat grote banken minder innovatie en vernieuwing tonen dan kleinere banken, dat merk je ook terug aan Moneyou.

Gratis rekening met beperkingen

Net als bij N26 en Monese kun je bij Moneyou een gratis bankrekening openen, maar wel eentje met beperkingen. Om niet teveel met zichzelf te concurreren heeft ABN AMRO de betaalrekening van Moneyou erg beperkt gehouden. Zo krijg je alleen een bankrekening met een pinpas en een app.

Dat lijkt misschien voldoende maar dat is het helaas niet, zoals je ook in onze Monese review kunt lezen. Zo ondersteund de app bijvoorbeeld niet eens automatische incasso’s. Ook kun je niet bankieren via de website zoals wel kan bij N26. Daarmee lijkt een bankrekening van Moneyou meer op een spaarrekening van Brand New Day, maar dan met een pinpasje.

Conclusie van deze blog

Het is duidelijk dat consumenten met de komst van internetbank een stuk meer keuze heb gekregen. Er is volop aanbod van nieuwe banken en een gratis bankrekening openen kan bij maar liefst 4 verschillende banken. Al deze banken hebben bovendien een fijn en eenvoudig aanvraagproces waarmee een rekening aanvragen in een paar minuten is gebeurd vanuit je luie stoel.

Ben je op zoek naar een betaalrekening dan is N26 verreweg de beste keuze. Ze bieden een volwaardige bankomgeving en de prepaid creditcard is een handige extra. Lees meer over N26 in onze geschreven review. Voor wie op zoek is naar een spaar- of beleggingsrekening heeft aan BrandNewDay een goede keuze, onze BrandNewDay ervaringen lees je hier.

Bedankt voor het lezen van deze blog, heb je vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter.