Sparen levert niets meer op dus zijn steeds meer mensen op zoek naar goedkoop beleggen. Maar waar kun je nu goedkoop maar ook veilig en betrouwbaar beleggen? In deze blog vergelijken we drie populaire aanbieders en kijken we welke het voordeligste is.

Let op! Beleggen kent risico’s, u kunt uw inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen. Deze blog zou dan ook niet moeten worden geïnterpreteerd als enige vorm van financieel advies. Geldburger is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of verouderde informatie.

Samenvatting voor snelle lezers

De verschillen in kosten tussen online beleggingsbanken zoals Binck, Brand New Day, Knab en Evi van Lanschot zijn klein. Grofweg heb je het over 0,70 – 1,10% jaarlijkse beheerkosten afhankelijk van je inleg en pakketkeuze. Veel belangrijker is het gekozen risicoprofiel en de mogelijkheid om met belastingvoordeel een pensioenbeleggen rekening te openen.

Het meest goedkoop beleggen kan bij Brand New Day doordat ze de laagste beheerkosten hebben maar wel stortingskosten hanteren. Vooral als je wilt pensioenbeleggen of je inleg langdurig wilt laten staan heb je hier voordeel van.

Online beleggingsbank Binck is net iets duurder maar biedt wel meer mogelijkheden als het gaat om service en opties. Tot slot is gemaksbeleggen bij Knab een goede keuze voor wie graag bankieren, sparen en beleggen op 1 plek doet. Evi is in de praktijk wat aan de dure kant. Lees voor meer informatie de rest van deze blog.

Sparen kost geld

Doordat de Europese centrale bank al jarenlang zeer lage rentes hanteert levert sparen bijna niets meer op. Zelfs bij spaarbanken zoals Moneyou of Brand New Day krijg je nog hooguit 0,02%. Grote banken zoals de ABN AMRO geven helemaal geen rente meer. Daarnaast is Triodos bank zelfs al begonnen met negatieve rente van -0,05% voor saldi boven de € 100.000 euro.

Kortom, van sparen wordt je niet rijker. Sterker nog, reken je de inflatie en de vermogensbelasting mee dan kost sparen zelfs geld en wordt je spaargeld steeds minder waard. Reden voor steeds meer mensen om te kijken naar beleggen, het liefst goedkoop beleggen. Maar beleggen kent risico’s en is complexer dan sparen, dus hoe kun je dit nu voordelig aanpakken?

Zelf beleggen of beheerd beleggen

Allereerst is het belangrijk om het verschil te weten tussen zelf beleggen en beheerd beleggen. Goedkoop beleggen is het meest voordelig als je zelf belegd. Immers kun je precies zelf bepalen welke aandelen en fondsen je op welk moment koopt en wat het beste past bij jouw situatie. Het nadeel van zelf beleggen is echter dat het veel tijd en kennis kost om dit goed te doen.

Daarom kiezen steeds meer mensen voor beheerd beleggen of laten beleggen. Hierbij belegd de bank jouw vermogen en hoef je alleen zelf een risicoprofiel te kiezen. Het rendement is vaak iets minder omdat de bank belegd voor een grote groep klanten en niet speciaal voor jouw. Echter met schaalvoordeel en slimme software algoritmes zijn grote banken weer beter voordeliger dan kleine zelfstandige beleggers. Beheerd beleggen is onder de streep dus zeker geen gekke keuze.

Eenvoudig beginnen

Vanwege de grote tijdsinvestering gaan de meeste mensen dus aan de slag met beheerd beleggen, waar we in deze blog dieper op ingaan. Wil je toch liever zelf beleggen? Lees dan ook eens deze blog over Binck vs. De Giro waarin we twee zelf beleggen rekeningen vergelijken.

Wil je aan de slag met beheerd beleggen dan is het soort beleggingsrekening eigenlijk belangrijker dan de aanbieder. Over het algemeen zijn banken en verzekeraars zoals ABN AMRO, Rabobank of Centraal beheer wat duurder terwijl bij online beleggingsbanken zoals Binck, Brand New Day en Knab goedkoop beleggen mogelijk is. Het verschil in beheerkosten is echter vaak relatief klein.

Pensioenbeleggen

Een veel groter verschil in rendement krijg je als je kiest voor beleggen met belastingvoordeel zoals pensioenbeleggen of een hoger risicoprofiel. Met name pensioenbeleggen kan erg voordelig zijn als je beschikt over vrije jaarruimte. Vrije jaarruimte heb je doorgaans als je te weinig pensioen opbouwt bij je werkgever. Bijvoorbeeld om je ZZP’er bent, geen pensioen opbouwt over extra’s zoals een leaseauto of een periode minder hebt verdient door werkeloosheid.

Meer over jaarruimte en jaarruimte berekenen lees je ook in deze blog. Heb je vrije jaarruimte dan kun je extra pensioen opbouwen met belastingvoordelen via een pensioensparen rekening. Zo kun je de inleg aftrekken van de inkomstenbelasting en betaal je over de inleg geen vermogensbelasting. Door het belastingvoordeel is pensioenbeleggen zeer goedkoop beleggen. Een aanrader voor een pensioensparen rekening is Brand New Day, ook kun je hier ‘gewoon’ beleggen tegen lage tarieven.

Risicoprofiel maakt veel verschil

Wil je liever ‘gewoon’ goedkoop beleggen voor algemeen spaardoel dan is het de moeite waard om naar het risicoprofiel te kijken. Het verschil in rendement tussen de verschillende risicoprofielen is vaak veel hoger dan de beheerkosten. Voor de beeldvorming, de beheerkosten bedragen bij partijen zoals Brand New Day of Binck rond de 0,8% per jaar van het belegde vermogen.

Daar staat tegenover dat een laag risicoprofiel bij Binck Forward in 2019 een rendement gaf van 7,8%, een gemiddeld profiel 13,5% en een hoog risicoprofiel 25,6%. Je ziet dat daar bijna 18% verschil tussen kan zitten, bijna 18x zoveel als de beheerkosten van rond de 1% per jaar. Het is dus veel belangrijker om te kijken naar het risicoprofiel dan de precieze beheerkosten.

Defensief of offensief

risico iconDat betekend overigens niet dat goedkoop beleggen een hoog risicoprofiel kiezen is. De cijfers waar we het hier over hebben zijn in het verleden behaalde resultaten en kunnen per jaar flink verschillen. Zo was in 2018 het rendement tussen de -1,9 en -5,2%. Een stuk kleiner verschil wat ook duidelijk laat zien dat een hoog risicoprofiel ook kan leiden tot meer verlies.

Het beste is om altijd goed af te wegen of je het geld kunt missen. Je kunt nog zo defensief en goedkoop beleggen maar uiteindelijk blijft er altijd een bepaald risico. Zeker met de komst van het Coronavirus zijn beurzen onvoorspelbaarder geworden waardoor er meer winst maar ook meer verlies kan worden gemaakt.

Vrij besteedbaar vermogen

Het sleutelwoord is daarbij dus vrij besteedbaar vermogen. Vermogen wat je niet nodig hebt voor extra hypotheek aflossing, studie van de kinderen of een nieuwe auto. Maar vermogen want je in geval van nood zou kunnen missen. De kans dat heel je vermogen verdampt is natuurlijk niet heel groot aangezien beleggingsspecialisten er alles aan doen om positief rendement te halen.

Het tweede sleutelwoord is spreiding, zorg altijd dat je je vermogen spreid. Ga je beleggen spreid je vermogen dan over verschillende beleggingsvormen. Beleg bijvoorbeeld een (klein) deel van je vermogen in hoog risico en een groter deel in een neutraal of laag risico. Kijk ook eens naar meerder beleggingsrekeningen, bijvoorbeeld 1 bij Brand New Day en 1 bij Binck. Zo spreid je risico en rendement en krijg je vaak ook meer inzicht in wat deze partijen met je geld doen.

Meer spreiding is beter

Naast spreiding binnen verschillende soorten goedkoop beleggen kun je ook kijken naar andere vormen van vermogensbeheer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beleggen in fysiek goud of zilver, meer daarover valt te lezen in deze blog.

Ook kun je kijken naar een buitenlandse spaarrekening zoals Bigbank waar de spaarrentes nog iets hoger liggen, meer kun je ook lezen in onze review over Bigbank. Maar genoeg over de alternatieven en risico’s van beleggen, hieronder de 4 opties voor goedkoop beleggen duidelijk op een rijtje.

Brand New Day

brandnewday logo zwartBrand New Day is een Nederlandse online beleggingsbank die zich richt op laagdrempelig en goedkoop beleggen. Wat Brand New Day interessant maakt is dat de rekening gratis is en dat de beheerkosten zeer laag zijn met slechts 0,59%. Brand New Day rekent wel 0,50% stortingskosten maar als je je inleg meerdere jaren laat staan kun je bij Brand New Day zeer goedkoop beleggen.

Voor de Brand New Day pensioenbeleggen rekening gelden dezelfde kosten, met als enige verschil dat je eenmalig 45 euro afsluitprovisie betaald. Het beleggen zelf gaat voornamelijk via een mix van aandelen- en obligatiefondsen waarbij je enige keuzevrijheid hebt welk fonds je voorkeur heeft. Brand New Day kent 5 risicoprofielen waarbij het gemiddelde rendement sinds 2010 tussen de 3,57 en 7,96% ligt. Lees voor meer informatie onze Brand New Day ervaringen of bekijk hun website.

Binck

binck logo zwartBinck was tot voor kort de grootste Nederlandse beleggingsbank maar ze zijn sinds vorig jaar onderdeel van de Deense Saxo bank. Binck kenmerkt zich door een breed aanbod van online beleggingsrekeningen zoals zelf beleggen, fondsbeleggen, gemaksbeleggen en pensioen beleggen. Net als Brand New Day kenmerkt Binck zich door een laagdrempelige gebruiksomgeving.

De jaarlijkse beheerkosten liggen bij Binck iets hoger dan bij Brand New Day en beginnen bij 0,76% afhankelijk van het gekozen pakket. Daar staat tegenover dat Binck geen stortingskosten rekent. Ga je langdurig pensioenbeleggen dan is Brand New Day voordeliger. Voor ‘gewoon’ goedkoop beleggen is Binck nauwelijks duurder dan Brand New Day maar bieden ze meer service en maatwerk. Bekijk voor meer informatie ook onze Binck gemaksbeleggen review of kijk op de Binck website.

Knab

knab logoHet voordeel van Knab is dat het een volwaardige bank is. Je kunt dus op 1 vertrouwde plek bankieren, sparen en beleggen. Als je op zoek bent naar goedkoop beleggen moet je wel in het bezit zijn van een Knab tegenrekening. In onze blog over Knab basis kun je lezen hoe je een gratis tegenrekening kunt openen in plaats van de reguliere 5 euro per maand.

Gemaksbeleggen is verder qua kosten vrij voordelig bij Knab. Zo betaal je € 1 per maand aan servicekosten (bij 10.000 euro inleg komt dit neer op 0,12%), 0,50% beheerkosten en 0,19% aan fondskosten. Effectief ben je bij Knab dus ongeveer 0,69% aan variabele kosten kwijt + € 1 per maand. Daarmee is Knab een fractie duurder dan Brand New Day en Knab maar je hebt wel het gemak van bankieren, sparen en beleggen op 1 plek. Lees voor meer informatie ook onze Knab beleggen review of kijk op de Knab website.

Evi van lanschot

Evi is de beleggingsservice van de private van Lanschot bank. Bankieren kan bij van Lanschot alleen als je zeer vermogend bent maar de beleggingsservice Evi is voor iedereen beschikbaar. Met deze service probeert van Lanschot laagdrempelig en goedkoop beleggen aan te bieden. Het rendement en de mogelijkheden zijn vergelijkbaar met Knab, Binck en Brand New Day. Toch kunnen we Evi niet aanbevelen als optie voor goedkoop beleggen omdat hun tarieven toch wat hoger liggen.

Zo rekent Evi jaarlijks 0,33% beheerkosten bovenop de fondskosten waardoor je met een neutraal risicoprofiel 1,03% kwijt bent. Toch een stukje meer dan bij Knab, Binck of Brand New Day. Pensioenbeleggen is weliswaar iets goedkoper met 0,65% beheerkosten per jaar maar je betaalt nog wel € 49 per jaar aan vaste kosten. Daarmee is Evi na 20-30 jaar minstens 1000 tot 1500 euro duurder dan de pensioenbeleggen rekening van Brand New Day.

Goedkoop beleggen samengevat

Je ziet dat de servicekosten tussen de verschillende aanbieders minimaal zijn. Inclusief extra eenmalige of terugkerende kosten zitten alle aanbieders zo rond de 0,70 – 1,10% aan jaarlijkse kosten van het belegde vermogen. De winst moet dan ook niet komen uit het besparen op de beheerkosten maar het beleggingsrendement.

Ook hier is het rendement zeer grof gezegd vergelijkbaar bij alle aanbieders. Het grootste verschil ligt bij jezelf; kies je voor een defensief, een neutraal of een offensief risicoprofiel? Ook pensioensparen met belastingvoordelen kan een significante extra besparing opleveren (meer dan 10%). We herhalen dat je nooit moet beleggen met geld dat je niet kunt missen.

Om toch een soort van conclusie te trekken; Brand New Day is in onze mening verreweg de beste optie voor goedkoop beleggen als je langdurig gaat beleggen (bijvoorbeeld pensioenbeleggen). Wil je de meeste vrijheid in beleggingsmogelijkheden dan is Binck een goede keuze. Voor wie liever voordeliger dan de grote banken wil sparen, bankieren en beleggen op 1 plek kiest voor Knab.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder deze blog.