bunq iconIs bunq zakelijk een goede keuze voor de kleine ondernemer? Bekijk de kosten en mogelijkheden van deze vernieuwende online bank

In deze blog bekijken we het bunq Easy Money Business pakket van bunq. Heb je als zakelijke gebruiker wat aan een bankrekening bij deze vernieuwende online bank?

Wie of wat is bunq?

Bunq is een Nederlands internetbank opgericht door ICT-ondernemer Ali Nikham. Sinds 2015 zijn ze in het bezit van een officiële bankvergunning van de Nederlandse bank. Daardoor zijn ze officieel de eerst nieuwe Nederlands bank in jaren.

Het grote verschil tussen bunq en andere banken is dat bunq wordt bestuurd door veelal jonge ICT ondernemers in plaats van bankiers. Dit maakt dat bunq een heel moderne en vernieuwende kijk heeft op bankieren. Zo bankier je bijvoorbeeld alleen via een app die vol zit met slimmigheden die andere banken niet hebben.

Met bunq zakelijk probeert bunq ook ondernemers enthousiast te krijgen voor deze andere manier van bankieren. Maar is anders ook beter? Voor de meeste ondernemers zal Knab een veel goedkopere keuze zijn. Wie echter waarde hecht aan innovatie en vernieuwing heeft aan bunq mogelijk de ideale keuze.

bunq zakelijk kosten

bunq zakelijk abonnementenLaten we eerst eens kijken wat je krijg bij een Bunq zakelijk pakket en wat het kost. In de basis kost een Bunq zakelijk pakket 9,99 euro per maand en dat is vrij prijzig. De prijs is vergelijkbaar met banken als ABN ARMO en de Rabobank terwijl bijvoorbeeld SNS en Knab een stuk goedkoper zijn. Een kleine bank dus met grote prijzen.

Toch krijg je wel veel terug voor die 9,99 euro per maand. Waar je bij de Rabobank 1 betaalpas en 1 rekening krijgt zitten bij bunq zakelijk standaard 25 betaalrekeningen en 3 betaalpassen in het pakket. Ideaal wanneer je aparte rekeningen wilt voor bijvoorbeeld specifieke klanten of projecten.

Naast maandelijkse kosten betaal je, zoals gebruikelijk bij zakelijk bankieren extra kosten voor het gebruik van de rekening. Zo kost een bij- of afschrijving 10 cent, een betaalverzoek 20 cent en kosten geldopnames na de eerste tien keer een euro. Daarmee is bunq ook in transactiekosten even duur als grote banken zoals ING, ABN AMRO en de Rabobank. Dat terwijl kleinere banken zoals SNS en Knab niet alleen goedkoper zijn qua maandelijkse kosten maar ook nog eens 1000 transacties per jaar gratis weggeven.

De vraag is dus, waarom zou je als ondernemer 15 tot 20 euro per maand betalen voor een kleine techbank als bunq als je voor hetzelfde geld bij een grote, bekende bank zit? Of voor maar 5 euro per maand bij een goedkope kleine bank zoals Knab.

Bunq zakelijk vol Bunq Features

Het antwoord is simpel, bunq features. bunq zakelijk mag dan weliswaar geen goedkope bank zijn, ze zijn wel vernieuwend. Een paar voorbeelden van de mogelijkheden bij bunq die je niet krijgt bij andere banken.

Bunq API

De bunq API is een soort beveiligde sleutel waarmee andere software met jouw toestemming je bankgegevens kan uitlezen. Daarmee kun je bijvoorbeeld je transacties integreren in een boekhoudprogramma zodat je live mutaties kan zien.

Facturen scannen

Nog een interessante feature voor ondernemers is de mogelijkheid om facturen te scannen. Met bunq zakelijk fotografeer je simpelweg de factuur met de app en bunq analyseert en betaald hem. Je administratie doen was nog nooit zo makkelijk.

Sepa XML Batch payments

Ondanks dat je met bunq zakelijk alleen via een app kan bankieren zijn ook batch betalingen eenvoudig. In de app importeer je eenvoudig, veilig en snel XML betalingsinstructies. Deze feature van bunq Zakelijk is misschien niet uniek, maar het is wel uniek dat het kan via een app op je telefoon.

Internationale overboekingen via Transferwise

Maak je als ondernemer wel eens betalingen over in vreemde valuta? Met de samenwerking tussen bunq zakelijk en transferwise profiteer je van scherpe tarieven bij valutawissels. Daarmee bespaar je geld op je internationale overboekingen. Overigens kun je ook een gratis vreemde valuta rekening openen bij Transferwise zelf. Meer daarover kun je lezen in onze Transferwise ervaringen.

Meerdere pincodes op pasjes

Deze feature is niet speciaal gericht op Bunq zakelijk gebruikers, maar toch kan het handig zijn. Bunq maakt het mogelijk om 2 pincodes op 1 pasje te zetten. Daarmee kun je bijvoorbeeld 1 pas gebruiken voor zowel je privé als je zakelijke rekening, afhankelijk van welke pincode je intoetst wordt het van een bepaalde rekening afgeschreven.

Duurzaam bankieren

Tot slot kun je met het duurdere abonnement Easy Green als ondernemer duurzaam bankieren. Bij dit abonnement krijg je gelijk functies als bij het goedkopere Easy Money pakket, het verschil is echter dat bunq bij dit pakket bomen plant voor elke uitgave die je doet met de pas. Hierdoor claimt bunq dat je co2 neutraal kunt worden puur door het gebruik van de bunq rekening. Of dit echt lukt kun je ook lezen in onze bunq Easy Green review. Het is in ieder geval een duurzame optie om zakelijk te bankieren.

Vorm over functie

Zoals je ziet heeft bunq zakelijk een hoop gave, nieuwe features. Dingen die je niet terugziet bij andere banken, met name de API biedt veel potentieel voor je bedrijfsadministratie. Daarmee lijkt het prijsmodel van bunq zakelijk logisch, je betaalt wat meer, maar daar krijg je ook voor terug.

Het probleem is echter dat bunq zakelijk is doorgeschoten in hun innovatiedrang. Nieuwe features zijn leuk en wat innovatie in de bankenwereld kunnen we alleen maar toejuichen. Maar sommige van de keuzes die bunq heeft gemaakt zijn gewoon te radicaal. Een paar voorbeelden;

Alleen bankieren via een ingewikkelde app

Zo kun je bijvoorbeeld alleen bankieren via een app, internetbankieren is niet mogelijk. Dan is het leuk dat die app ook facturen kan scannen, maar veel ondernemers willen toch ook wel kunnen bankieren via een laptop. Overzichtelijk wat gegevens kopiëren of een rekeningoverzicht downloaden zonder deze eerste naar jezelf te mailen via je telefoon.

Daar komt bij dat die app ondanks een prijswinnend design toch niet zo overzichtelijk is. Het ontwerp is niet slecht, maar omdat de bunq app zoveel kan zitten er gewoon teveel menu’s en opties in. Dat maakt het geheel onoverzichtelijk.

Klantenservice alleen via een chat

Een ander punt is de klantenservice, die is alleen bereikbaar via een chat in die bunq app. Nu zul je misschien denken, hoe vaak heb ik de klantenservice nodig van bunq zakelijk? Maar het punt is dat juist door alle nieuwe functies en opties de Bunq app best complex is. Bovendien maakt bunq als jonge bank nog wel eens een foutje.

Je zult die service dus vaker nodig hebben dan bij andere banken. Maar dan moet je dus een chatgesprekje beginnen op je telefoon. Omdat bunq ook internationaal opereert krijg je bovendien vaak alleen een Engelstalige medewerker. Die mag je dan in het Engels gaan uitleggen dat een automatische incasso is mislukt of dat je het niet voor elkaar krijg om een batch betaling in te boeken.

Dat werkt simpelweg niet prettig. Vaak zijn er misverstanden door het vertalen van banktermen en het gaat vaak om wat ingewikkeldere problemen die zich niet lenen voor een kort chatgesprekje. We vinden het vreemd dat bunq zakelijk met hun premium prijs en premium features dan kiest voor zulke goedkope service.

Conclusie Bunq zakelijk, wel of niet doen?

bunq kostenbunq zakelijk doet veel nieuwe dingen en dat is positief. Het probleem is echter dat niet alle nieuwe dingen positief zijn. Veel functies zijn leuk, maar niet baanbrekend. Zeker niet voor een startende of kleine ondernemer die vooral goedkoop wil bankieren.

Daar staat tegenover dat juist de basisfunctionaliteit, namelijk internetbankieren via een website en een goed bereikbare klantenservice ontbreken. Zeker voor de prijs die bunq vraagt, al gauw 15 euro per maand voor een bunq zakelijk pakket + een aantal mutaties is dat gewoon niet acceptabel.

De conclusie is dus dat bunq zakelijk zeker potentieel heeft maar op dit moment te duur en vooral te beperkt is voor ondernemers. Als zakelijk ondernemer ben je beter af met een gratis ZZP rekening van N26 of een Knab zakelijk pakket voor 6 euro per maand met 1000 transacties per jaar gratis.

Deze banken hebben weliswaar minder hippe functies, maar ze zijn goedkoop. Je kunt makkelijk bankieren via een app of website en je kunt de bank ook gewoon ouderwets bellen. Soms is ouderwets zo slecht nog niet. Wij kijken met spanning uit naar een bank die het nuttige van een nieuwe bank als bunq combineert met het aangename van een ouderwetse bank als de ABN AMRO.