In deze blog onze Moneyou ervaringen met de gratis Moneyou Go rekening. Is dit de moeite waard of zijn er betere alternatieven?

Moneyou is een dochtermerk van ABN AMRO en een online spaarbank en hypotheekverstrekker. Sinds kort bieden ze echter ook een gratis betaalrekening aan, deze heet Moneyou Go. Is zo’n gratis rekening de moeite waard? Je leest het in deze blog.

Let op! Moneyou stopt met al haar bankactiviteiten zo heeft eigenaar ABN AMRO aangekondigd. Bestaande klanten ontvangen oktober 2020 bericht, nieuwe klanten kunnen geen rekening meer afsluiten. Meer informatie lees je in deze blog waarin we ook ingaan op goede Moneyou alternatieven.

Samenvatting voor de snelle lezer

Op basis van onze Moneyou ervaringen is Moneyou Go een eenvoudige maar prima gratis bankrekening. Naast de bankrekening krijg je een betaalpas en een goedwerkende bankieren app met ondersteuning voor iDeal. Basiszaken zoals spaarpotjes, pasbeheer en het agenderen van overboekingen zijn ook ondersteund.

Wel kent Moneyou nog enkele eigenaardigheden zoals de noodzaak voor een verplichte tegenrekening. Ook kun je met Moneyou niet bankieren via de website alleen via een app. Tot slot ontbreekt een prepaid creditcard die veel andere gratis online banken zoals N26 wel bieden. Zeker bij online shoppen in het buitenland of tijdens vakanties is dat een hele handige toevoeging.

Ben je op zoek naar een eenvoudige bankrekening voor gebruik binnen Nederland dan is Moneyou zeker geen slechte keuze. Wil je toch wat meer mogelijkheden kun je vooralsnog beter terecht bij N26. Met name de toevoeging van een prepaid creditcard en de mogelijkheid om te bankieren via een website bieden meer mogelijkheden. Overigens is Moneyou Go wel volop in ontwikkeling, daarover lees je meer in de rest van deze blog. Nieuwgierig naar Moneyou? Bekijk dan hier hun website.

Wie of wat is Moneyou?

Moneyou is opgericht in 2001 door het bouwfonds, een voormalig Nederlands semi-overheidsbedrijf. In 2010 is Moneyou een volledig zelfstandige dochteronderneming van ABN AMRO geworden. Moneyou was in het verleden vooral actief als online spaarbank en als online hypotheekverstrekker zonder persoonlijk advies.

Dankzij de forse investeringen in reclames via internet en op de radio is Moneyou de laatste jaren bekender geworden bij het grote publiek. Sinds vorig jaar is Moneyou ook toegankelijker voor het grote publiek met een reguliere betaalrekening + betaalpas die je hier gratis kunt aanvragen. Wat kun je met deze zogeheten Moneyou Go rekening?

Een Moneyou Go rekening openen

Een Moneyou rekening openen gaat erg snel maar de aanvraag en ook de dagelijkse bankzaken kunnen alleen via de Moneyou Go app. Je kunt dus niet internetbankieren via de website. Nadat je de app hebt geïnstalleerd op iOS of Android in het in onze Moneyou ervaringen erg eenvoudig om de rekening te openen.

Je doorloopt een paar simpele stappen waarbij een bankoverschrijving van een bestaande rekening en het uploaden van een identiteitsbewijs natuurlijk verplicht zijn. Het hele proces duurt net als bij online banken Knab, Bunq en N26 maar een paar minuten. Na ongeveer een werkdag krijg je de bevestiging dat je rekening is goedgekeurd en kun je ook echt inloggen.

Moneyou Go app, eenvoudig maar steeds beter

De Moneyou Go app is eenvoudig maar wel goed uitgewerkt, alles werkt soepel en is duidelijk en strak vormgegeven. Inloggen gaat met een vijfcijferige code waarna je het saldo van je rekeningen te zien krijgt. Rechtsonder kun je een overboeking doen en rechtsboven heb je een QR-code scanner voor iDeal betalingen.

In het instellingenmenu heb je beperkte mogelijkheden maar de belangrijkste opties zijn aanwezig. Zo kun je bij pasbeheer je pincode bekijken, de pas blokkeren en zelf limieten beheren van de pas en de app. Daarnaast kun je afschriften downloaden, de overstapservice activeren en je identificatiecode wijzigen en de klantenservice contacteren. Tot slot kun je potjes aanmaken en beheren.

Een potje als extra (spaar)rekening

Die potjes spelen een belangrijke rol binnen de bankapp van Moneyou. Het zijn eigenlijk een soort spaarrekeningen maar dan zonder eigen rekeningnummer. Je kunt dus eenvoudig geld vanaf je hoofdrekening naar deze potjes boeken. Ook kun je de potjes een foto en omschrijving mee geven. Interessant is daarbij dat je ook je betaalpas aan een potje kan koppelen.

Je kunt dus een potje vakantie maken en dan wanneer je op vakantie gaat je betaalpas aan dit potje koppelen. Ook hebben wij begrepen van Moneyou dat het binnenkort mogelijk wordt om automatische incasso’s te laten doen rechtstreeks uit een bepaald potje. Hierdoor is een potje ideaal om je uitgaven te beheren en heb je eigenlijk geen tweede rekening meer nodig.

Van spaarbank naar online bank

Ondanks de originele en handige integratie van potjes voelt de app toch nog wat kaal aan. Ook ontdekten we tijdens onze Moneyou ervaringen wat eigenaardigheden. Zo moet je een rekening met iDeal aanhouden als tegenrekening voor identificatie als je ooit je toegangscode kwijtraakt of van telefoon wisselt. Je kunt deze rekening echter niet wijzigen dus als je je oude rekening opzegt zit je met een probleem.

Moneyou zegt aan een oplossing te werken maar je kunt merken dat Moneyou ooit een spaarbank was en geen volwaardige bankrekening. Rente krijg je overigens nog steeds maar met 0,02% is dat niet echte de moeite. Daarom zet Moneyou steeds meer in om een volwaardige online bank te worden en te kunnen concurreren met andere online banken als Knab, Bunq en N26.

Veel visie en nieuwe ontwikkelingen

Het is goed te merken dat Moneyou investeert in hun app want die is al een stuk verbeterd sinds een jaar geleden. Toen waren zaken zoals een periodieke overboeking of afschriften downloaden nog niet mogelijk. Ook beloofd Moneyou het probleem met de tegenrekening te gaan oplossen maar omdat dit onderdeel is van het identificatieproces gaat hier wat tijd overheen.

We begrepen ook dat er de komende tijd veel nieuwe functionaliteit komt naar de Moneyou Go app. We noemden al automatisch incasso’s rechtstreeks uit potjes maar Moneyou werkt ook aan een creditcard potje. Hiermee kun je straks eenvoudig je creditcard koppelen aan je Moneyou Go app. Ook werkt Moneyou aan de mogelijkheid om iDeal betaalverzoeken te sturen zodat je handig en snel kosten deelt met vrienden.

Moneyou Go en andere online banken

Moneyou Go is dus volop aan het verbeteren maar hoe interessant is Moneyou rekening vergeleken met andere banken? Zeker vergeleken met ‘ouderwetse’ banken zoals Triodos, ABN AMRO of de Rabobank zijn onze Moneyou ervaringen positief. Het gebruik van de app is echt heel snel en eenvoudig en je zit niet meer vast aan een onhandige scanner of e.dentifier.

Ook lijkt het erop dat Moneyou zich snel ontwikkeld en ook niet onbelangrijk, de rekening is natuurlijk helemaal gratis. Je krijgt zelfs nog 0,02% rente op de betaalrekening, niet echt veel natuurlijk maar wel 0,02% meer dan bij andere banken. Moneyou wint het dus zeker wat betreft prijs en gebruiksgemak als we kijken naar traditionele banken.

Meer concurrentie van internetbanken

moneyou bankpasKijken we echter naar moderne online banken zoals Knab, Bunq en N26 dan merken we in onze Moneyou ervaringen dat er nog een inhaalslag nodig is. Met name de vereiste tegenrekening die je ook niet kunt wijzigen is onhandig. Wat heb je immers aan een gratis bankrekening als je ook nog verplicht een betaalde bankrekening ernaast moet aanhouden?

Met name N26 is een belangrijke concurrent. Net als bij Moneyou is een bankrekening hier volledig gratis maar N26 kent een aantal pluspunten. Zo krijg je een naast een pinpas ook een prepaid creditcard, handig voor online betalingen en vakanties. Ook is de app wat uitgebreider en kun je ook bankieren via de website. Wel heeft Moneyou net als Knab en bunq als voordeel dat ze als Nederlandse bank ondersteuning hebben voor iDeal. Knab en bunq bieden daarbij ook meer functionaliteit maar zijn niet gratis.

Voor welke doelgroep is Moneyou Go?

Op basis van onze recente Moneyou ervaringen zijn we positief over de stappen die Moneyou zet. De app wordt in snel tempo ontwikkeld en Moneyou veranderd steeds meer van een spaarbank in een volwaardige online bank. De concurrentie zit echter niet stil en consumenten hebben meer keuze dan ooit. De vraag is dan ook, welke doelgroep heeft nu het meeste aan een Moneyou Go rekening?

Zodra Moneyou het tegenrekening probleem heeft opgelost zijn ze de enige gratis bank met ondersteuning voor iDeal. Alle andere Nederlandse banken kosten namelijk geld en veel buitenlandse banken zijn weliswaar gratis maar ondersteunen geen iDeal of hebben geen pinpas. Ook heeft Moneyou als ABN AMRO dochter toch een stukje extra vertrouwen dan een onbekende bank.

Daarmee is Moneyou de ideale keuze voor wie eenvoudig, betrouwbaar en vooral goedkoop wil bankieren binnen Nederland. Modern bankieren zonder poespas en zonder gedoe, dat is waar Moneyou Go voor staat. Wij zijn enthousiast over Moneyou in onze Moneyou ervaringen en gaan de nieuwe ontwikkeling zeker volgen. Ook enthousiast geworden? Bekijk dan hier de Moneyou website of lees hieronder over alternatieven.

Moneyou Go alternatieven

Ben je op zoek naar een (gratis) bankrekening maar twijfel je of Moneyou Go op basis van onze Moneyou ervaringen bij jou past? Bekijk dan ook onderstaande alternatieve banken waar we ook een review over hebben geschreven.

N26 bank

n26 logo

We noemden N26 al een paar keer omdat het een van de eerste banken is die haar diensten in heel Europa aanbiedt. Nederlandse klanten kunnen bij N26 een volledig gratis bankrekening openen tegen gunstige voorwaarden.

Klanten krijgen namelijk niet alleen een pinpas maar ook een gratis prepaid creditcard. Deze creditcard is goedkoper in gebruik dan veel ‘gewone’ creditcards. Daarnaast krijg je bij N26 een zeer goede internetbankieren app en kun je ook bankieren via de website. Dit maakt N26 ideaal als gratis tweede rekening of vakantierekening. Lees voor meer informatie onze geschreven N26 review of bekijk de website van N26.

Bunq

bunq icon

Bunq is de jongste bank van Nederland en staat bekend om haar innovatieve aanpak. Een bankrekening bij Bunq is niet goedkoop (8 euro per maand). Voor dat bedrag krijg je daarentegen ook wel heel veel slimme features en mogelijkheden.

Zo geef bunq je standaard 25 bankrekeningen en 3 betaalpassen waarbij je kunt kiezen uit een creditcard, pinpas of een combinatie daarvan. Verder zit de bunq app vol met innovaties zoals dubbele pincodes, automatisch sparen enzovoorts. Spreekt deze manier van bankieren jou aan? Lees dan onze bunq review of bekijk de website van bunq.

Knab

knab logo

Knab is een Nederlandse online bank een dochteronderneming van de Nederlandse investeringsmaatschappij Aegon. De bank is met 5 euro per maand niet de goedkoopste met heeft met name gunstige voorwaarden voor spaarders en ZZP’ers.

Zo kunnen spaarders bij Knab sparen tegen hogere rentes alhoewel dit met de lage rentestanden niet veel oplevert. Daarnaast is Knab met name voor ondernemers een relatief gunstige geprijsde rekening. Lees voor meer informatie onze Knab review of kijk op de Knab website.