In deze blog onze Moneyou ervaringen met de gratis Moneyou Go rekening. Is dit de moeite waard of zijn er betere alternatieven?

Moneyou is een dochtermerk van ABN AMRO en een online spaarbank en hypotheekverstrekker. Sinds kort bieden ze echter ook een gratis betaalrekening aan, deze heet Moneyou Go. Is zo’n gratis rekening de moeite waard? Je leest het in deze blog.

Samenvatting voor de snelle lezer

Uit onze Moneyou ervaringen blijkt dat het bankproduct Moneyou Go wel erg eenvoudig is. Feitelijk krijg je niets meer dan een enkele betaalrekening, een app die weinig meer kan dan transacties weergeven en een pinpas. Zelfs basiszaken zoals een overboeking agenderen of een bankafschrift downloaden zijn niet mogelijk.

Het gebrek aan functies en mogelijkheden is jammer, want de technische uitwerking is wel prima. Voor nu kunnen spaarders echter beter terecht bij hun eigen bank of bij online bank Knab (tijdelijk 50% korting). Voor wie graag een (gratis) tweede rekening wil is gratis N26 bank een uitstekende keuze. Toch nieuwsgierig naar Moneyou? Bekijk dan hier hun website.

Wie of wat is Moneyou?

Moneyou is opgericht in 2001 door het bouwfonds, een voormalig Nederlands semi-overheidsbedrijf. In 2010 is Moneyou een volledig zelfstandige dochteronderneming van ABN AMRO geworden. Moneyou was in het verleden vooral actief als online spaarbank en als online hypotheekverstrekker zonder persoonlijk advies.

Dankzij de forse investeringen in reclames via internet en op de radio is Moneyou de laatste jaren bekender geworden bij het grote publiek. Sinds vorig jaar is Moneyou ook toegankelijker voor het grote publiek met een reguliere betaalrekening + betaalpas die je hier gratis kunt aanvragen. Wat kun je met deze zogeheten Moneyou Go rekening?

Een Moneyou Go rekening openen

Dat begint met een beetje verwarring. Waar je voor hypotheken en sparen juist MOET inloggen op de Moneyou website kun je een Moneyou Go rekening uitsluitend openen en beheren via de Moneyou Go app. Internetbankieren is dus niet mogelijk via een website.

Nadat je de app hebt geïnstalleerd op iOS of Android in het in onze Moneyou ervaringen erg eenvoudig om de rekening te openen. Je doorloopt een paar simpele stappen waarbij een bankoverschrijving van een bestaande rekening en het uploaden van een identiteitsbewijs natuurlijk verplicht zijn.

Het hele proces duurt net als bij online banken Knab, Bunq en N26 maar een paar minuten. Na ongeveer een werkdag krijg je de bevestiging dat je rekening is goedgekeurd en kun je ook echt inloggen.

Moneyou Go app, erg eenvoudig

Uit onze Moneyou ervaringen blijkt dat Moneyou Go misschien wel de eenvoudigste betaalrekening is die we ooit hebben gezien. Nadat je bent ingelogd krijg je je saldo te zien en heb je de mogelijkheid om potjes toe te voegen of geld over te schrijven. Dit zijn een soort spaarrekeningen maar dan zonder eigen rekeningnummer. Het is niet mogelijk om meerdere rekeningnummers te openen, de potjes zijn dus puur voor je eigen overzicht.

Hiernaast heb je eigenlijk alleen nog een heel eenvoudig instellingenmenu. Hierin kun je je pas blokkeren of activeren, persoonlijke gegeven wijzingen. Je kunt limieten instellen voor geldopnames en betalingen binnen de app. Tot slot kun je in de Moneyou Go app je identificatiecode of vingerafdrk om in te loggen wijzigen.

Dat is alles wat mogelijk is, zoals gezegd is Moneyou Go erg eenvoudig in onze Moneyou ervaringen. Overigens is dit geen kritiek op de app van Moneyou zelf. Deze is strak en mooi weergegeven en het beetje functionaliteit wat erin zit werkt dan ook prima.

Voor welke doelgroep is Moneyou Go?

We hebben ons tijdens onze Moneyou ervaringen meermaals afgevraagd wat nu de beoogde doelgroep is van ABN AMRO. In eerste instantie leek ons dit een perfecte rekening voor opgroeiende kinderen. Eenvoudig, vertrouwd en betaalbaar. Maar om een Moneyou Go rekening te openen moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn, een gemiste kans dus.

Ook voor ZZP’ers is rekening niet erg geschikt omdat de rekening niet op een bedrijfsnaam komt te staan wat voor veel zakelijke leveranciers onhandig is. Bovendien wil je graag zakelijk en privé gescheiden houden en je kunt bij Moneyou maar 1 rekeningnummer openen.

Wellicht zijn spaarders dan de doelgroep, aangezien Moneyou als enige extra een spaarrente biedt van 0,25% op de betaalrekening. Bij de belangrijkste andere online bank gericht op spaarders, Knab betaal je 5 euro per maand voor een vergelijkbare rente op je betaalrekening, dat scheelt dus 60 euro per jaar.

Ook niet ideaal voor spaarders

Echter bij Moneyou heb je niks anders dan die 0,25%. Knab geeft je bijvoorbeeld nog de mogelijkheid voor kwartaalsparen of depositosparen tegen een hogere rente. Voor wie meer wil kan bij Knab eenvoudig en toegankelijk beleggen vanuit hun internetbankieren omgeving.

Wil je niet perse een spaarbank zoals Knab of Moneyou Go kun je natuurlijk net zo goed een spaarrekening openen bij je eigen bank. Met de (helaas) absurd lage rentestanden kan dat nooit veel verschil maken.

Moneyou Go en andere online banken

Ook voor andere doelgroepen lijken er andere banken die meer geschikt zijn. Zo is N26 bank ook gratis maar krijg je naast een pinpas ook een prepaid creditcard en toegang tot internetbankieren via een website. Dit maakt N26 een stuk geschikter als bijvoorbeeld 2e rekening of vakantierekening.

Voor wie juist het concept van bankieren in een app geweldig vind is dan weer beter af bij Bunq. Weliswaar is een bankrekening met 7,99 euro p/m een stuk duurder dan Moneyou Go, je kunt er ook een stuk meer mee.

Het valt namelijk niet zo op als je er niet bij stilstaat maar de Moneyou Go app mist tijdens onze Moneyou ervaringen alledaagse functies. Periodieke overboekingen bijvoorbeeld, overboekingen agenderen, notificaties van bij- en afschrijvingen. De mogelijkheid om je pincode te veranderen maar bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om een rekeningafschrift te downloaden. Dat is toch echt iets wat gewoon in een bank app MOET zitten.

Moneyou mist visie

Het is ontzettend jammer dat Moneyou Go zo weinig visie heeft want ABN AMRO heeft wel goed nagedacht over de uitwerking. De app oogt ontzettend goed en het aanvraagproces om een rekening te openen is erg doordacht. Extra spijtig als dan blijkt uit onze Moneyou ervaringen dat je er bijna niks mee kan. Het is letterlijk enkel een spaarrekening met een pinpas.

Bij grote banken zoals de ABN AMRO en ING kan in principe iedereen te recht voor standaard bankproducten als betalen en sparen. Ben je een kleine of nieuwe bank dan moet je je dus weten te onderscheiden op andere gebieden.

Een N26 bank doet dat door zich te positioneren als tweede rekening of vakantierekening. Bunq spreekt techneuten en jongeren aan met een bank app vol technologie. Knab kiest wat behoudender voor de spaarders en de ZZP’ers maar biedt die wel een complete bankervaring aan. Tussen al die banken heeft Moneyou Go op dit moment simpelweg geen bestaansrecht. Toch benieuwd naar Moneyou? Bekijk dan hier hun website.

Moneyou Go alternatieven

Ben je op zoek naar een bankrekening maar blijkt Moneyou Go door onze Moneyou ervaringen niet wat je ervan verwacht? Bekijk dan ook eens onderstaande alternatieve banken waar we ook een review over hebben geschreven.

N26 bank

N26 is een van de eerste banken die haar diensten in heel Europa aanbiedt. Nederlandse klanten kunnen bij deze bank een gratis bankrekening openen met pinpas en prepaid creditcard. Ideaal als tweede rekening of op vakantie. Lees hier onze geschreven review van N26.

Bunq

Bunq is de jongste bank van Nederland en staat bekend om haar innovatieve aanpak. Een bankrekening bij Bunq is niet goedkoop (8 euro per maand) en bankieren kan alleen via de app. Wel krijg je dan een bank app volgepakt met slimme features, lees er meer over in onze Bunq review.

Knab

Knab is een Nederlandse online bank een dochteronderneming van de Nederlandse investeringsmaatschappij Aegon. Deze bank zet in op rekeningen voor spaarders en ZZP’ers. Zeker voor die doelgroepen kan Knab erg interessant geprijsd zijn. Lees hier onze Knab review.

Meer reviews van andere banken zoals Monese en SNS vind je op de bankieren categorie pagina. Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat gerust een bericht of reactie achter.