ABN AMRO dochter New10 verstrekt ondernemers zakelijke kredieten tegen gunstige voorwaarden, eenvoudig online geregeld. Maar hoe goed en makkelijk werkt dat nu echt? In deze blog onze New10 ervaringen en de voor- en nadelen van (zakelijk) lenen bij New10.

Kort samengevat voor drukke ondernemers

New10 is in onze New10 ervaringen een goede keuze voor ondernemers die een zakelijk lening willen. Met kredietbedragen vanaf € 5.000 tot € 1.000.000 is New10 geschikt voor kleine en grotere ondernemers. Belangrijkste voordeel is daarbij dat New10 een relatief lage rente rekent van 2,9 tot 9% vergeleken met andere zakelijke kredietaanbieders waar de rente vaak richting de 20% gaat.

De voorspelbare keerzijde is wel dat New10 aanmerkelijk strengere acceptatie-eisen heeft. Zo is onder andere een minimum omzet van 50.000 euro vereist over de laatste 12 maanden. Ook vraagt New10 om definitieve jaarcijfers en KvK inschrijving + zakelijke bankafschriften over de laatste 15 maanden. Ben je op zoek naar zakelijke krediet en voldoe je aan al deze eisen? Dan is New10 zeker een aanrader. Voldoe je niet aan deze eisen dan is bijvoorbeeld Qeld of Bridgefund een iets duurder maar laagdrempeliger alternatief. Eventueel is voor kleine of kortlopende cashflowproblemen factuurfinanciering van Finturi ook een mooie optie.

Zakelijk lenen populairder

Sinds de komst fintech (financiële technologie) en het aantrekken van de economie is zakelijk lenen weer populairder. Zo zijn er inmiddels een heleboel bedrijven zoals Qeld, Fund-R of Bridgefund waar je eenvoudig en geheel online een zakelijk krediet kunt afsluiten. Het aanvragen gaat bij de meeste bedrijven bovendien erg gemakkelijk. Je vult wat gegevens in, upload wat bankafschriften en er worden wat geautomatiseerde checks gedaan.

Zit alles mee dan is de aanvraag binnen 5 minuten gelukt en staat het geld dezelfde werkdag nog op je rekening. Dat klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar wat zijn de acceptatie-eisen? En mocht je aanvraag worden goedgekeurd, hoeveel rente betaal je dan? Dat en meer bespreken we hieronder in onze New10 ervaringen. Ook kijken we naar goede alternatieven voor New10.

Wie of wat is New10?

New10 presenteerde zich tijdens onze New10 ervaringen als een hippe startup met de kennis en zekerheden van een grote bank. New10 is namelijk een zelfstandig werkend team maar wel onderdeel van de grote ABN AMRO bank. Die constructie heeft natuurlijk voor- en nadelen.

Als onderdeel van ABN AMRO heeft New10 natuurlijk behoorlijk wat kapitaal en ervaring tot hun beschikking. Ook kunnen ze meeliften op de goede(?) naam van ABN AMRO. Daar staat tegenover dat ABN AMRO als grote bank net als de ING en de Rabobank de laatste jaren wat terughoudend is in geld lenen aan (startende) ondernemers. New10 lijkt hierin wat soepeler dan de ABN AMRO zelf maar hanteert wel strengere acceptatie-eisen dan bijvoorbeeld Yeaz of Qeld.

Zakelijke lening of zakelijk krediet

Bij New10 kun je als ondernemer terecht voor twee verschillende zakelijke producten; een zakelijke lening of een zakelijk krediet. Wat is nu het grootste verschil tussen die twee producten? Een zakelijk krediet is doorlopend, als een soort roodstand of rekening courant. Je kan bij New10 tussen de € 5.000 en € 250.000 ‘rood’ staan en er vind een jaarlijkse toetsing plaats om te kijken of het krediet nog past bij je financiële situatie.

Een zakelijke lening is een eenmalige uitbetaling van € 5.000 tot € 1.000.000 voor een specifiek doel zoals een investering of bepaalde groeiplannen. Je betaalt de lening vervolgens terug in maandelijkse termijnen met een looptijd van minimaal 3 maanden tot maximaal 60 maanden. Je betaalt een vaste rente en een vast maandbedrag over de gehele looptijd en je kunt het afbetaalde deel niet opnieuw opnemen.

Flexibiliteit of zekerheid

Welk product het beste past bij jouw onderneming hangt af van het bestedingsdoel. Over het algemeen past een zakelijke lening beter bij een specifiek bestedingsdoel zoals het kopen van een bedrijfspand, machines, voertuigen of herfinanciering. Bovendien heb bij een lening meer zekerheid aangezien het aantal termijnen en de rente vooraf vaststaan.

Wil je meer flexibiliteit en ruimte bij de dagelijkse kosten zoals inkoop dan past een krediet wellicht beter. Belangrijk is wel om te benoemen dat tijdens onze New10 ervaringen de rentepercentages voor beide producten verschilden. Zo betaal je voor een lening 2,9 tot 9% rente op jaarbasis terwijl een doorlopend zakelijk krediet iets hogere rentes kent van 5 tot 8,6%. Je betaalt bij een krediet natuurlijk alleen rente over het openstaande bedrag.

Wat kost een krediet bij New10

Dat brengt ons op het onderwerp van kosten, wat kost een krediet bij New10 nu? De kosten van New10 zijn lager dan die van veel concurrenten. Zo betaal je zoals hierboven al genoemd tussen de 2,9 en 9% rente afhankelijk van welk product je kiest en de risicoscore van je bedrijf. Daarnaast betaal je eenmalig 1% afsluitprovisie en 0,05% servicekosten per maand (0,60% per jaar).

Dit is opvallend laag als het vergelijkt met belangrijke concurrenten zoals Yeaz en Qeld waar de rentes vaak pas beginnen bij 19% op jaarbasis. Ook andere partijen zoals Bridgefund loopt dit rentepercentage op naar 18% op jaarbasis. In onze New10 ervaringen is New10 qua kosten dus duidelijk de beste keuze maar er is wel een addertje onder het gras. De acceptatie-eisen van New10 zijn namelijk een stukje hoger en uitgebreider dan die van veel concurrenten.

Een krediet aanvragen bij New10

Net als bij andere partijen zoals Yeaz en Qeld kun je je zakelijke krediet volledig online aanvragen bij New10 maar je moet wel rekening houden met een aantal eisen. Zo moet je bedrijf minimaal 50.000 omzet hebben gehad in de afgelopen 12 maanden en minimaal 15 maanden geregistreerd zijn bij de KvK. Daarnaast vraagt New10 bankafschriften van de laatste 15 maanden en definitieve jaarcijfers van minimaal 1 boekjaar (2018 of 2019).

Dit is aanmerkelijk strenger dan bijvoorbeeld Qeld waar je alleen bankafschriften van de laatste 3 maanden hoeft aan te leveren en geen minimum omzet-eis hebt. Ook kun je niet met elke zakelijke rekening bij New10 terecht. De goedkope ondernemersrekening van Knab (tip: lees ook onze Knab review) is gelukkig wel ondersteund, maar klanten van Bunq of N26 kunnen helaas niet terecht. Dit heeft te maken met de informatiesystemen die New10 gebruikt.

Kredietwaardigheidstoets en analyse

Daarnaast vraagt New10 ook nog informatie op bij andere partijen. Dit wordt niet duidelijk vermeld tijdens de aanvraagprocedure maar in de privacy policy spreekt New10 over het opvragen van gegevens uit bronnen van derden. Specifiek worden genoemd het BKR en externe marketing- of handelsinformatiebureaus.

Alle verzamelde gegevens worden vervolgens gebruikt door New10 om een analyse te maken van je financiële situatie. In onze New10 ervaringen kregen we geen duidelijkheid of hoe de kredietscore precies verdeelt is. Daardoor is het vooraf niet duidelijk hoeveel omzet, cashflow of winst je moet hebben om goedkeuring te krijgen. Het beste is dus om gewoon een offerteaanvraag te doen, dan heb je in 15 minuten de eerste duidelijkheid.

Bespaartip

Besparen op de kosten van je zakelijke bankrekening? Lees dan ook eens onze zakelijke Knab of Bunq zakelijk review.

De conclusie van onze New10 ervaringen

Samengevat zijn onze New10 ervaringen redelijk positief. Een kredietaanvraag doen gaat niet zo vlot als bij veel concurrenten maar is nog steeds binnen 15 minuten gebeurd. Het grote voordeel van New10 is dat ze relatief lage rente rekenen van 2,9 tot 9% met een relatief hoog maximum kredietbedrag van 1 miljoen euro. Terwijl ze met een minimum kredietbedrag van 5.000 euro ook toegankelijk zijn voor kleinere ondernemers.

Nadelen zijn er natuurlijk ook, vooral de strenge acceptatie-eisen betekenen dat ondernemers om diverse redenen een afwijzing kunnen krijgen. Die ondernemers kunnen dan misschien wel terecht bij alternatieven zoals Qeld maar betalen dan wel een stukje meer rente. Voor ondernemers die in aanmerking komen is New10 in ieder geval zeker een aanrader, kijk in andere gevallen eens naar onderstaande alternatieven. Bekijk voor meer informatie de website van New10.

New10 alternatief Qeld

Voor ondernemers die geen acceptatie krijgen bij New10 is Qeld een uitstekend alternatief. Het maximum kredietbedrag ligt bij Qeld wel een stukje lager op maximaal 100.000 euro. Daar staat echter tegenover dat Qeld genoegen neemt met alleen de bankafschriften van de laatste 3 maanden.

Minimaal 15 maanden ingeschreven staan bij de KvK of de jaarrekening van de boekhouder afwachten is dan ook niet nodig. Wel rekent Qeld zoals eerder genoemd een iets hogere rente van ongeveer 19% op jaarbasis. Wil je meer weten over Qeld? Lees dan ook eens onze Qeld review. Wil je meer lenen dan is Bridgefund een goed alternatief met een kredietlimiet van € 250.000. Meer lees je onze onze Bridgefund ervaringen.