Online spaarrekening openen? In deze blog vergelijkt Geldburger spaarrekeningen van Bunq, Knab, Rabobank, Binck, Brand New Day en meer. Ideaal voor een compleet overzicht van de beste spaarrekening.

Met de lage rentestanden van de laatste jaren levert een spaarrekening steeds minder op. Toch kan juist een online spaarrekening openen de moeite waard zijn. Je krijgt namelijk vaak toch nog iets van rente en je geld loopt geen risico’s zoals bij gemaksbeleggen of andere vormen van vermogensbeheer.

Laatste update rentestanden: Juli 2020

Voordelen van een online spaarrekening openen

Een online spaarrekening openen kent meerdere voordelen. Zo gaat een rekening openen erg eenvoudig online en krijg je vaak iets meer rente dan bij een gewone bank of rekening. Daarnaast geef je geld op een spaarrekening minder makkelijk uit.

Een praktisch voordeel is dat een online spaarrekening openen bij een andere bank ook minder risico’s geeft bij een bankencrisis. Het Europese depositogarantiestelsel geeft namelijk een garantie van 100.000 euro per bank en niet in totaal. Ook bij lagere bedragen is spreiding geen gek idee vanwege toegankelijkheid en mogelijke storingen die zeker bij grote banken toch regelmatig voorkomen.

Een online spaarrekening openen vergelijken

Er zijn tegenwoordig veel instanties die een gratis online spaarrekening openen aanbieden. Vaak kun je natuurlijk een spaarrekening openen bij de grote bank waar je waarschijnlijk al bankiert. Toch is het vaak financieel voordeliger om een spaarrekening te openen bij een wat kleinere bank.

In het overzicht hieronder zie je eenvoudig per instantie de belangrijkste kosten en voorwaarden van een online spaarrekening openen. Wil je meer weten over een bepaalde spaarrekening? Onder het overzicht vind je per bank of instantie een uitgebreidere toelichting van hun product.

De eerste tabel bevat gewone spaarrekeningen, de tweede tabel depositospaarrekeningen. Hierbij krijg je meer rente maar moet je het spaargeld ook een aantal jaar vast laten staan.

Gratis online spaarrekening openen

BankOnline spaarrekening openenRente*Vrij opneembaarKostenNetto Rendement bij 50.000 euro op jaarbasis (rente - kosten)
Brand New DayJa, in een paar minuten actief0,01%JaGratis€ 5,-
Moneyou GoJa, in een paar minuten actief0,00%JaGratis
(inclusief bankpakket)
€ 0,-
BunqJa, in een paar minuten actief0,29%Ja€ 7,99 p/m
(inclusief bankpakket)
-€ 66,88
KnabJa, in een paar minuten actief0,06%Ja€ 2,50 p/m
(inclusief bankpakket)
€ 5,-
TriodosJa, online aanvragen tot 10 werkdagen verwerking0,00%Ja€ 3,- p/m
(inclusief bankpakket)
- € 36,-
RabobankNee, op kantoor aanvragen tot 10 werkdagen verwerking0,00%Ja€ 2,80 p/m
(inclusief bankpakket)
- € 33,60
Abn amroNee, op kantoor aanvragen tot 10 werkdagen verwerking0,00%Ja€ 1,55 p/m (inclusief bankpakket)- € 18,60
INGNee, op kantoor aanvragen tot 10 werkdagen verwerking0,00%Ja€ 1,55 p/m (inclusief bankpakket)- € 18,60

Laatste update: Juli 2020

*Sommige banken rekenen een maximumsaldo waarover rente wordt berekend. Bij Bunq is maximaal 10.000 euro, de rente in de tabel is dus ook alleen berekend over de eerste 10.000 euro. Bij alle andere banken is deze grens bij pas 500.000 euro of meer.

Voorlopige conclusie spaarrekeningen

Wij zijn teleurgesteld in het rendement van een online spaarrekening openen bij met name de grote banken. Zelfs met een saldo van 50.000 euro aan spaargeld krijg je niet eens genoeg rente om de kosten van het betaalpakket te compenseren. Feitelijk maak je dus gewoon verlies op je spaargeld terwijl je ook al vermogensbelasting moet betalen. De 0% rente op een spaarrekening bij Triodos maar ook grote banken als ING en de Rabobank is wel erg mager.

Duidelijk is dat je verreweg het voordeligste uit bent bij Brand New Day of Knab maar het gaat om hooguit een paar euro per jaar. Wil je in ieder geval geen verlies maken op je bankrekening kies dan voor een gratis rekening van Moneyou Go of N26. Deze leveren geen rente op maar kosten je ook geen geld. Wil je toch nog heel graag wat rente dan is de enige optie depositosparen bij een buitenlandse spaarrekening. Hier kun je nog tot 1.5% rente krijgen. Ook geen vetpot maar in ieder geval nog wat. Meer weten? Lees dan hieronder over depositorekeningen en wat achtergrondinformatie over de genoemde banken.

Online depositospaarrekening openen

BankOnline depositorekening openenRenteMinimale inlegKostenNetto rendement bij 50.000 euro op jaarbasis (rente - kosten)
KnabJa, in een paar minuten actief0,25% bij 6 jaar vast€ 1000,-€ 2,50 p/m
(inclusief bankpakket)
€ 95,-
Bigbank depositoJa, online aanvragen tot 10 werkdagen verwerking1,35% bij 6 jaar vastgeenGratis€ 675,-
Rabobank doelsparenNee, op kantoor aanvragen tot 10 werkdagen verwerking0,01% bij 6 jaar vast€ 1000,-*€ 2,80 p/m
(inclusief bankpakket)
- € 28,60
Abn amro depositoNee, op kantoor aanvragen tot 10 werkdagen verwerking0,00% bij 6 jaar vast**€ 500,-€ 1,55 p/m
(inclusief bankpakket)
- € 18,60
ING DepositoNee, op kantoor aanvragen tot 10 werkdagen verwerking0,00% bij 6 jaar vast**€ 500,-€ 1,55 p/m
(inclusief bankpakket)
- € 18,60
Triodos depositoJa, online aanvragen tot 10 werkdagen verwerking0,10% bij 6 jaar vast€ 500,-€ 3,- p/m
(inclusief bankpakket)
€ 14,-
RaisinJa, in een paar minuten actief1,40% bij 6 jaar vast€ 2000,-Gratis€ 700,-

Laatste update: Juli 2020

*Rabobank rekent geen minimale inleg, maar wel een minimaal opnamebedrag van € 1000,-

**ABN AMRO en ING hebben alleen nog rente bij 10 jaar vast, de rente in de tabel is dus gebaseerd op 5 jaar vast en dan krijg je geen rente.

Voorlopige conclusie spaardeposito’s

Update Juli 2020: Sinds de laatste update rekenen ABN AMRO en ING helemaal geen rente meer bij 5 of 6 jaar depositosparen. Je krijgt alleen nog 0,01% rente als je je spaargeld minimaal 10 jaar vastzet, een compleet onredelijk aanbod in onze ogen. Als je pakketkosten meerekent kom je daarbij uit op een negatief rendement op jaarbasis.

Hoewel Triodos nog een iets hogere rente rekent kom je ook hier uit op een negatief rendement op jaarbasis door de iets hogere pakketkosten. Ook Knab heeft zijn rente opnieuw verlaagt maar hier behaal je nog steeds een positief rendement. De rentes zijn in het algemeen nog verder verslechterd. Het beste kies je dan ook voor een spaardeposito bij Bigbank of Raisin, deze hebben verreweg de beste voorwaarden en rente.

We hadden verwacht dat een gratis online spaarrekening openen als deposito gunstiger zou zijn dan een vrij opneembare spaarrekening. Dat blijkt wel zo te zijn maar het verschil is niet zo groot als gehoopt. Het rendement van ING is natuurlijk lachwekkend. Daarvoor mag je 50.000 euro 10 jaar vast laten staan en dan levert dat in 10 jaar tijd nog geen 40 euro rendement op. Dik verlies dus als je de belastingen meerekent.

Ook de rentes bij ABN AMRO en de Rabobank zijn bedroevend laag te noemen. Aanzienlijk beter zit je bij de Triodos bank of Knab maar echt spectaculair wordt het met de huidige rentestanden natuurlijk niet. Bigbank is duidelijk de beste keuze qua rendement en gebruiksgemak tijdens het openen van de rekening. Lees hier onze blog over Bigbank of bekijk de achtergrond informatie hieronder.

Achtergrondinformatie spaarbanken

Hieronder lichten we per bank nog even kort toe wat precies de voorwaarden en mogelijkheden zijn van hun spaarproduct. Zo heb je een goed beeld van de (on)mogelijkheden bij een online spaarrekening openen.

Brand New Day

Brand New Day is een nieuwe Nederlandse beleggingsbank die in 2017 een officiële bankvergunning heeft van De Nederlandse Bank. Bij Brand New Day kun je niet alleen een online spaarrekening openen maar ook diverse andere spaarproducten. Denk hierbij aan een beleggingsrekening of een pensioenrekening.

Brand New Day kenmerkt zich door een geheel online organisatie met lage kosten. De Spaarrente is met 0,01% absoluut gezien niet hoog maar vergeleken met grote banken beter dan niks. Een gratis spaarrekening openen doe je eenvoudig online in enkele minuten. Spaargeld is vrij opneembaar en eenvoudig terug te boeken naar de gekoppelde tegenrekening. Daarmee is Brand New Day een interessant spaarproduct als de rentes weer gaan stijgen. Lees ook eens onze Brand New Day ervaringen.

Bigbank

Bigbank is een online deposito spaarbank uit Estland die dekking heeft van het Europese depositogarantiestelsel. Dit betekend dat je spaargeld tot € 100.000 is gedekt in het geval van een faillissement. Omdat de economie in Oost-Europa nog een sterkere groei kent dan in West-Europa kan Bigbank vergeleken met Nederlandse banken een zeer hoge rente bieden.

Bij Bigbank krijg je minimaal 1% rente bij een looptijd van een jaar. Bij een maximale looptijd van 10 jaar loopt dit op tot 1.5% rente. Daarmee levert Bigbank nog echt serieus rendement. Bovendien krijg je bij Bigbank ondersteuning van een Nederlandse klantenservice en kun je geheel gratis een deposito openen. Voor wie geen bezwaar heeft om zijn geld langere tijd vast te zetten is Bigbank verreweg de beste keuze. Bekijk hier de website van Bigbank of lees onze blog over Bigbank.

Raisin

Raisin is een online platform dat spaardeposito’s in heel Europa vergelijkt, zo krijg je altijd de beste aanbieding van het moment. Je via Raisin een gratis spaarrekening openen met een looptijd van 1 tot 10 jaar en rentepercentages van maximaal 1,5%. Soms krijg je nog een extra bonus van Raisin als je je inschrijft. Het fijne aan Raisin is dat ze alleen samenwerken met Europese banken die onder het depositogarantiestelsel vallen. Daardoor is je geld in ieder geval tot 100.000 euro veilig gesteld.

Nadeel van Raisin is dat ze alleen spaardeposito’s bieden en geen vrij opneembare spaarrekeningen. Hierdoor moet je je geld altijd minimaal 1 jaar vast laten staan wat niet ideaal is bij onvoorziene omstandigheden. Ook zitten er soms wat minder bekende banken tussen zonder Nederlandstalige klantenservice. Als dat je afschrikt is Bigbank een goede optie wat die hebben wel een Nederlandse klantenservice. Bekijk de actuele depositoaanbiedingen van Raisin hier.

Moneyou Go

 Moneyou is een dochtermerk van ABN AMRO en een volledig gratis online bank. Bij Moneyou kun je eenvoudig een gecombineerde betaalspaarrekening openen met een gratis pinpas. Net als de grote banken is Moneyou gestopt met het geven van rente. Daar staat echter tegenover dat Moneyou ook goed bruikbaar is als tweede rekening en daarmee praktischer is dan bijvoorbeeld een spaarrekening van Brand New Day of ASN. Wil je meer weten over Moneyou? Kijk dan op hun website of lees onze Moneyou review.

ASN Sparen

ASN Bank is onderdeel van de Volksbank N.V., ook eigenaar van SNS en Regiobank. Ze proberen het merk ASN bank te positioneren als duurzame online bank. Dit is niet helemaal gelukt omdat ASN niet zo bewust en duurzaam is als Triodos bank. Tegelijk is ASN voor een online bank nog een stuk ouderwetser van bijvoorbeeld Brand New Day, Bunq of Knab. Dit zie je ook terug in het aanvraagproces.

Wel interessant is dat ASN als enige gewone bank de mogelijkheid geeft om een spaarrekening te openen zonder betaalrekening. Echter met de lage rente van 0,08% blijft het een beetje een net wel, net niet product. Wil je een makkelijke oplossing dan kun je beter een online spaarrekening openen bij de bank waar je al zit. Ben je op zoek naar veel waar voor je geld dan geeft Brand New Day beter rendement en Knab meer mogelijkheden tegen dezelfde opbrengsten.

Bunq

Bunq is een vernieuwende Nederlandse online bank. Bankieren kan alleen via een app maar die zit dan wel boordevol met unieke mogelijkheden. Daarnaast krijg je bij een Bunq bankpakket standaard 3 passen en 25 bankrekeningen. Wil je meer weten over Bunq? Lees dan ook onze Bunq review, hieronder meer over de spaarmogelijkheden bij Bunq.

Sinds Februari 2019 heeft Bunq spaarrente op de betaalrekening van maar liefst 0,29%. Uniek is dat je daarbij kunt kiezen hoe de bank jouw geld investeert. Zo kun je bijvoorbeeld beslissen dat Bunq alleen mag investeren in Groene, Europese bedrijven. Meer hierover kun je ook lezen in onze blog Bunq kondigt rente aan met keuzevrijheid.

Het enige nadeel van Bunq rente is dat het alleen geld over de eerste 10.000 euro. Daarmee is Bunq vooral interessant als je ook op zoek bent naar een vernieuwende bank en niet alleen een spaarrekening. Desondanks spreekt de keuzevrijheid ons erg aan en we hopen dat meer banken dit doorvoeren. Bekijk ook onze Bunq review.

Knab

Knab is een Nederlandse online bank en dochter van de investeringsmaatschappij Aegon. Ze positioneren zich in de markt als voordelige online bank voor spaarders en kleine ondernemers. Zoals je ook kunt zien in de online spaarrekening openen vergelijking slagen ze daar goed in.

Niet alleen krijg je een aardige 0,06% rente bij flexibel sparen. Daarnaast biedt Knab mogelijkheden om tegen een enigszins redelijk rendement een deposito te openen. Voor spaarders die wat meer risico willen lopen biedt Knab daarnaast ook nog Knab laten beleggen en Knab crowdfunding aan. Hiermee kun je op een laagdrempelige manier je geld investeren, let wel op dat hier risico’s aan zijn verbonden.

Het nadeel van Knab is dat je wel een verplicht bankpakket moet afnemen voor 5 euro per maand bij een online spaarrekening openen. Voordeel is wel dat dit een volledig betaalpakket is met gewone rekening, pinpas, internetbankieren en een optionele creditcard. Wil je echt alleen flexibel sparen dan is Brand New Day voordeliger. Op zoek naar een veelzijdige en voordelige tweede bank dan is Knab een uitstekende keuze. Bekijk ook onze Knab review.

Triodos

Triodos staat al jaren bekend als de groene en duurzame bank. Voor wie veel waarde hecht aan milieu en duurzaamheid lijkt een online spaarrekening openen bij Triodos dan ook een goed idee. Toch moeten we wel benoemen dat Triodos niet onomstreden is.

Zo investeerde Triodos in het verleden onder andere in Kwakzalverij en moest het noodgedwongen een deel van haar kapitaal onderbrengen bij andere, niet-duurzame banken. Meer daarover valt ook te lezen op de wikipedia pagina van Triodos.

Vind je duurzaamheid echt belangrijk dan is Bunq wellicht een betere keuze aangezien je daar echt kan kiezen hoe je geld belegd moet worden. Helaas levert Bunq net als Triodos weinig rendement op. Wellicht is op dit moment de beste optie wel om het rendement van een spaarrekening als Brand New Day of Knab te doneren aan een duurzaam initiatief. Meer over onze Triodos ervaringen lees je in deze blog.

ABN AMRO, Rabobank en ING

Ik denk dat deze banken weinig toelichting nodig hebben. Een online spaarrekening openen is bij geen van deze banken aan te raden en vaak niet eens mogelijk. Het aanvraagproces is omslachtig en deze banken beleggen je geld absoluut niet duurzaam.

Renten zijn bovendien helemaal afgeschaft. Ook al is de 0,01% van Brand New Day symbolisch, wij vinden dit toch beter dan helemaal niks. Zeker als je bedenkt dat de grote banken miljarden winst maken. Zelfs al hebt al een betaalrekening bij ABN AMRO, Rabobank of ING dan is het nog steeds interessanter om elders je spaarrekening te openen. Ook voor zekerheid hoef je het niet te doen omdat alle banken in dit overzicht vallen onder het depositogarantiestelsel. Een spaarrekening bij een ‘grote bank’ is dan ook eigenlijk op geen enkele manier aan te raden.

Online spaarrekening conclusie

Wil je verantwoord sparen? Kies dan voor een online bank met een frisse visie op bankieren. Knab en Brand New Day springen eruit qua rendement en Moneyou qua gemak. Een gratis online spaarrekening openen doe je heel eenvoudig in een paar minuten via de website van Knab, of Brand New Day. Wat betreft depositosparen is Bigbank verreweg de beste keuze maar zijn er soms ook mooie aanbiedingen op Raisin te vinden.

Zoek je iets meer dan een spaarrekening of hecht je (veel) waarde aan duurzaamheid? Dan zijn Bunq en Triodos minder voordelige, maar wel geschikte opties. Beide banken bieden ook de mogelijkheid om een online spaarrekening te openen maar bij Triodos duurt het wel een paar dagen voor je aan de slag kunt. Ook interessant om te lezen, onze vergelijking tussen Knab vs Bunq. Wil je vooral goedkoop bankieren kijk dan eens naar de gratis rekeningen van N26 en Moneyou.  Je krijgt hier geen rente op maar ze kosten in ieder geval ook geen geld. Onze uitgebreide N26 review is zeker een aanrader.

Bedankt voor het lezen van deze blog, heb je vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder deze blog.