Met Transferwise bespaar je op transacties in vreemde valuta. In deze Transferwise review kijken we of Transferwise betrouwbaar is en hoeveel je nu werkelijke bespaart.

Samenvatting voor de snelle lezer

Transferwise is een interessante en in de basis gratis dienst voor wie voordelig betalingen wil doen in vreemde valuta. Dit kan zowel in een winkel met de gekoppelde prepaid mastercard als online via een bankoverschrijving. Transferwise kenmerkt zich door scherpe, duidelijke tarieven en ondersteuning voor maar liefst 40 verschillende valuta die je ook kunt aanhouden.

Als volwaardige bankrekening schiet Transferwise echter tekort. Met name door het ontbreken van een depositogarantiestelsel en een pinpas, (zeker in Nederland wordt een prepaid creditcard niet overal geaccepteerd). Als het aanhouden van vreemde valuta geen harde eis is kun je dan ook beter kiezen voor een gratis bankrekening bij N26 of een premium Bunq account.

Zowel N26 als Bunq zijn volwaardige banken met een depositogarantiedekking, een pinpas + prepaid creditcard en ze hebben beide Transferwise ingebouwd. Hierdoor kun je voordelig vreemde valuta betalingen doen zonder het gedoe van een apart account. Het enige nadeel is dat je bij N26 en Bunq geen vreemde valuta kunt aanhouden, alleen euro’s.

Meer weten over Transferwise? Bekijk hun website of lees dan de rest van deze Transferwise review hieronder.

Wat is Transferwise?

Laten we deze Transferwise review beginnen met de vraag, wat is Transferwise? Met Transwise kun je eenvoudig een rekening openen in vreemde valuta, bijvoorbeeld Ponden of US dollars. Op die manier kun je vreemde valuta ontvangen en betalen zonder wisselkosten of een koersopslag omdat je het geld dus ook als vreemde valuta kan aanhouden in je Transferwise account.

Daarnaast biedt Transferwise de mogelijkheid om eenmalig een betaling te doen vanuit Euro’s naar een vreemde valuta. Vaak met een lagere kosten dan je betaalt bij je eigen bank. Betaal je regelmatig in buitenlandse valuta, dan kan Transferwise dus zeker interessant zijn. Laten we de diensten en mogelijkheden eens in wat meer detail bekijken.

Eenmalige vreemde valuta overboeking

Een eenmalige geldoverboeking doen werkte tijdens deze Transferwise review erg eenvoudig. Je registreert jezelf met een gratis account en verifieert je identiteit (vanwege antifraude en witwas regelgeving is dit vereist). Daarna kies je het gewenste bedrag en de gewenste valuta en betaal je het bedrag eenvoudig via je eigen bankrekening of creditcard.

Volgens Transferwise zou je op een transactie van 1000 euro al snel 15 tot 30 euro kunnen besparen vergeleken met veel banken. Uiteraard zijn de werkelijke bespaarde kosten natuurlijk afhankelijk van je eigen bank, maar ook welke valuta je kiest. Transferwise lijkt zeker iets goedkoper dan de banken, maar voor een enkele transactie is het aanvraag- en verificatieproces wat omslachtig.

Integratie van Transferwise met banken

Als je slechts af en toe een overboeking wilt doen van euro’s naar vreemde valuta is er gelukkig een makkelijkere optie. Verschillende banken hebben de diensten van Transferwise inmiddels geïntegreerd in hun bankomgeving. Dat betekend dat je gebruik maakt van de lage wisselkosten zonder het gedoe van een apart account.

Onder andere bij N26 en Bunq kun je inmiddels een rekening openen met Transferwise ingebouwd. Erg handig als je gewoon zonder gedoe een overboeking of betaling wilt doen vanuit Euro’s naar een andere valuta (online of op vakantie). Wil je echter vreemde valuta aanhouden in je account of doe je heel vaak betalingen in het buitenland dan is het Transferwise Borderless account interessanter.

Transferwise borderless account

Met het gratis Transferwise borderless account kun je een rekening openen in vreemde valuta. Daarmee is het dus mogelijk om niet alleen betalingen te ontvangen en te verzenden, maar ze ook daadwerkelijk aan te houden in je account. Zo kun je zelf op een geschikt moment kiezen om deze vreemde valuta om te boeken naar euro’s naar je eigen bankrekening.

Het Transferwise borderless account is gratis aan te vragen en je krijgt zelfs een bijbehorende prepaid Mastercard. Hiermee kun je eenvoudig rechtstreeks van je Transferwise account betalingen doen bij winkels en geldautomaten. In onze Transferwise review lijkt dit een ideale oplossing voor wie regelmatig zaken doet in vreemde valuta. Maar wat zijn nu de daadwerkelijke gebruikskosten?

De kosten van Transferwise Borderless

Transferwise rekent geen kosten voor het account of de Mastercard, alleen voor het gebruikmaken van het account. Zo betaal je voor het omrekenen van valuta’s tussen de 0,35 en 2,85% aan kosten, afhankelijk van het bedrag en de gekozen valuta’s. Voor het verzenden van betalingen betaal je daarnaast nog een vast bedrag van 65 cent. In sommige gevallen betaal je ook extra kosten voor het snel opwaarderen van je Transferwise account.

Voor het gebruik van de Mastercard gelden vergelijkbare tarieven. Betalingen in vreemde valuta zorgen voor een toeslag van 0,35 tot 2,85%. Contant geldopnames tot 200 euro/pond per maand zijn gratis. Boven de 200 euro per maand betaal je 2% over het opnamebedrag. Tot slot krijgen sommige weinig gebruikte valuta een toeslag door Mastercard zelf opgelegd. Er zijn dus wat onverwachte kosten maar bij normaal gebruik blijft dit beperkt en duidelijk inzichtelijk.

Wat kun je nu precies besparen?

Het is lastig om op basis van deze tarieven in deze Transferwise review te zeggen of Transferwise nu goedkoop of duur is. Immers veranderen de koersen continu en zijn de kosten ook sterk afhankelijk van het gekozen bedrag en de gekozen valuta.

Toch kun je redelijk eenvoudig zien wat je betaal bij Transferwise. Zo zie je bij een transactie in een oogopslag wat Transferwise rekent aan kosten. Bij 100 euro naar ponden is dit bijvoorbeeld 91 eurocent. Daarmee zijn de totale kost 0,91% van het totaalbedrag.

Ter vergelijking, bij banken is dit vaak 3-7% en online betaalservices zoals Paypal rekenen nog meer, soms wel 8%. Een percentage van 0,91% is dus zeker competitief te noemen maar zoals gezegd – dit kan per transactie verschillen. Het is dus altijd handig om even procentueel na te rekenen hoeveel procent de kosten van het totaalbedrag zijn. Dit kun je zelf makkelijk doen op de Transferwise website.

Is Transferwise betrouwbaar?

Een andere belangrijk punt is natuurlijk, is Transferwise betrouwbaar? Ondanks dat het bedrijf pas enkele jaren bestaat lijkt het met de betrouwbaarheid toch goed te zitten. Zo gebruikt Transferwise de mid-market rate, wat een gemiddelde is tussen de verkoop en inkoop koers.

Ook vermeld Transferwise de kosten duidelijk voorafgaand aan de transactie. Het feit dat inmiddels verschillende banken zoals Bunq en N26 samenwerken met Transferwise is natuurlijk ook bemoedigend. Wel is het belangrijk om te benoemen dat Transferwise geen echte bank is maar een elektronisch geld instituut. Dit betekent dat ze niet onder het depositogarantiestelsel vallen.

Om die reden is het verstandig om geen al te grote bedragen langdurig onder te brengen bij Transferwise. Verder is het in deze Tranferwise review belangrijk te vermelden dat de telefonische ondersteuning beperkt is en in het Engels. Klantenservice contact verloopt meestal via e-mail waardoor een antwoord soms wat langer kan duren.

Nadelen van Transferwise borderless

Het grootste nadeel van het Transferwise account is dat Transferwise geen bankvergunning heeft. Daardoor is je (spaar)geld zoals gezegd niet gedekt door het depositogarantiestelsel. Hoewel het niet voor de hand ligt dat Transferwise zomaar failliet gaat geeft dit toch twijfels om zomaar grote bedragen te storten.

Daarnaast is een typisch Nederlands nadeel dat Transferwise alleen een prepaid Mastercard verstrekt. Als je voornamelijk in het buitenland betaalt is dit niet zo’n probleem. Maar wil je de kaart ook in Nederland gebruiken kom je er achter dat veel winkels alleen een Maestokaart (pinpas) accepteren en geen Mastercard (creditcard). Of dat je extra kosten moet betalen voor de creditcardbetaling.

Tot slot is Transferwise behoorlijk voordelig en in de basis zijn de rekening en Mastercard gratis. Maar toch zien we her en der nog wat uitzondering in de kosten. Sommige valuta’s kunnen wat extra kosten, sommige manieren van opwaarderen enzovoorts. Dat is jammer omdat het prijsmodel van Transferwise daarmee niet 100% transparant, terwijl ze wel verreweg de goedkoopste lijken te zijn. Wat minder uitzonderingen en kleine lettertjes zouden meer vertrouwen geven in Transferwise.

Transferwise zakelijk

Nog wel interessant om te benoemen is dat Transferwise ook een speciaal Business account heeft. Hiermee kunnen bedrijven voordelig aan de slag met vreemde valuta en dat is financieel natuurlijk interessant. Het Business account kent bovendien net als het Transferwise Borderless account geen maandelijkse kosten.

De enige extra kosten zijn een eenmalige toeslag van 16 euro/pond voor het aanmaken van een zakelijke rekening. Dit heeft te maken met de uitgebreidere wettelijke verplichtingen die Transferwise heeft in het kader van de anti terrorisme en witwas wetgeving voor zakelijke gebruikers. Doe je als bedrijf regelmatig zaken buiten de EU dan kans Tranferwise business een flinke besparing opleveren.

Onze conclusie van deze Transferwise review

De conclusie van deze Transferwise review mag duidelijk. Voor mensen die heel vaak te maken hebben met vreemde valuta, zowel zakelijk als privé is Transferwise zeker de moeite waard. Je krijgt een dienst die in de basis gratis en betrouwbaar is en zeker een behoorlijke besparing kan opleveren vergeleken met de kosten van een gemiddelde bank.

Voor wie echter hoopt dat Transferwise een volwaardige bankrekening is komt enigszins bedrogen uit. Het ontbreken van een depositogarantiestelsel en een Nederlandse pinpas zijn hiervoor te grote nadelen. Wil je een bankrekening met de voordelen van Transferwise zonder de nadelen? Bekijk dan ook onderstaande alternatieven.

Transferwise alternatieven

Als je niet perse valuta wilt aanhouden in je account is het ook zeker de moeite waard om voor een Bunq of N26 rekening te kiezen. Je kunt dan alleen euro’s aanhouden maar profiteert wel van de koersvoordelen van Transferwise bij een buitenlandse pasbetaling of overboeking.

n26 logo

Zeker N26 is de moeite waarde omdat deze rekening geheel gratis is. Bovendien krijg je bij N26 naast een prepaid creditcard ook een gratis prepaid bankpas. Daarmee is de rekening een stuk bruikbaarder in binnen- en buitenland dan Transferwise borderless.  Lees meer over N26 in onze N26 review

bunq icon

Bunq biedt nog een stuk meer mogelijkheden dan N26 naast de Transferwise integratie waaronder een prepaid creditcard voor autoverhuur, online passen, meerdere bankrekeningen, slimme pincodes enzovoorts. Wil je meer weten over de vele mogelijkheden van Bunq? Bekijk dan ook onze Bunq review.

Monito is geen bank maar een prijsvergelijker voor vreemde valuta transacties. Op Monito kun je eenvoudig allerlei banken en wisseldiensten met elkaar vergelijken. Zo zie je in 1 oogopslag welke aanbieder het voordeligst is voor jouw transactie. Meer over Monito lees je in onze Monito ervaringen.

Tot slot is voor zakelijke gebruikers myPOS de moeite waard om te benoemen. Dit bedrijf verkoopt pinautomaten met daaraan gekoppeld een valutarekening. Hiermee is het mogelijk om vreemde valuta te accepteren en aan te houden. Zowel via bankoverschrijving als pinbetalingen op de gekoppelde pinautomaat. Voor meer informatie kun je hier onze myPOS review lezen.

Bedankt voor het lezen van deze blog, heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter.