In deze Knab review bekijken we de online bank Knab die zich richt op ondernemers en spaarders. Zijn onze Knab ervaringen vergelijbkaar met een fysieke bank? Nieuwsgierig? Probeer Knab hier uit met het eerste jaar 50% korting.

Digitaal bankieren

Met de digitalisering veranderd de laatste jaren ook de manier waarop we bankieren snel. Denk aan de komst van internetbankieren, contactloos betalen etc. Daarmee zien we de laatste jaren ook een nieuw soort bank ontstaan, de online bank, ook wel internetbank genoemd.

Deze banken, zoals Knab hebben vaak geen fysieke filialen maar bieden hun bankdiensten volledig digitaal aan. De winst hiervan is natuurlijk dat kan worden bespaard op een duur bankfiliaal en bijbehorend personeel. Dat is in een tijd waarin de meeste bankzaken digitaal gebeuren niet gek gedacht.

Op kosten besparen?

knab kantoor

Met het bespaarde geld kunnen bankdiensten goedkoper aangeboden worden of kan er meer worden ingezet op slimme technologie om bankieren makkelijker te maken. Knab speelt hier ook handig op in door goedkope rekeningen voor ondernemers en meer rente voor particulieren.

Daarmee lijken ze een betere bankervaring te kunnen bieden. In deze Knab review kijken we of Knab hierin slaagt en of onze Knab ervaringen meerwaarde kunnen bieden ten opzichte van bijvoorbeeld een Rabobank of een ABN AMRO.

Wie of wat is Knab?

Knab is een relatief nieuwe speler in het Nederlandse bankenlandschap maar het bedrijf achter Knab bestaat al langer. De bank is onderdeel van de Nederlandse verzekeringsmaatschappij Aegon N.V. en opgericht in 2012 door René Frijters, Marcel Kalse en Rachelle van der Linden.

Knab is eigenlijk het woord bank maar dan achterstevoren geschreven en positioneert zichzelf als een vernieuwende bank die geheel als online bank opereert. Daarmee heeft Knab dus geen bankfilialen maar enkel een hoofdkantoor in Hoofddorp. Laten we eens kijken hoe onze Knab ervaringen zijn met deze insteek.

Een Knab rekening openen

knab ervaringen

We starten deze Knab review natuurlijk met een rekening openen bij Knab. Onze Knab ervaringen zijn al direct wat positiever dan bij de ING of de Rabobank. Bij zo’n ‘ouderwetse’ bank ben je verplicht op om kantoor te komen om een rekening te openen. Bij Knab kan dit volledig digitaal zonder dat je je huis uit hoeft.

Het aanvraagproces is netjes vormgegeven en verloopt vrij soepel. Na het invoeren van een reeks persoonlijke gegevens krijg je gelijk een bankrekeningnummer. Dit is echter nog niet gelijk actief. Je moet nog enkele documenten uploaden om je identiteit te bewijzen en een iDeal betaling doen vanaf een andere rekening die op jouw naam staat. Zo kan Knab je identiteit verifiëren.

Na 5 minuten een eigen rekeningnummer

Daarna controleert een Knab medewerker al je gegevens, bij onze Knab ervaringen in deze Knab review ging dat vrij snel. Ons rekeningnummer was binnen 5 minuten na het aanvragen van de rekening al actief.

Na ongeveer 1 werkdag was onze identiteit ook goedgekeurd door een Knab medewerker en konden we de Knab rekening volledig gebruiken. Je pinpasje krijg je enkele dagen later per post thuisgestuurd. Fijn detail: je mag zelf je pincode kiezen. Daarmee is een Knab rekening openen eenvoudig geregeld zonder al teveel gedoe.

Internetbankieren bij Knab

Terwijl we wachten op de post kunnen we alvast de internetbankieren omgeving van Knab nader bekijken. Wat opvalt in de Knab review is dat alles vrij simpel en strak is vormgegeven, het oogt wat overzichtelijker dan bijvoorbeeld de vele linkjes die je terugziet op mijn ING.

De meeste zaken die je terugziet mag je verwachten van een bank. Zo kun je uiteraard je rekeningafschrift online inzien, afschriften downloaden en overboekingen versturen etc. Ook heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een spaarrekening te openen. Daarbij vallen ook enkele slimme details op.

Slimme eenvoudig vernieuwing

Zo biedt KNAB bijvoorbeeld de mogelijkheid om digitale ordners aan te leggen binnen de bankomgeving. Hier kun je bijvoorbeeld loonstroken, een hypotheekakte of belastingaangiftes uploaden. Documenten die je liever niet in je gmail zet of op een oude computer laat staan maar die je wel veilig bij de hand wil hebben. Een o zo simpele maar praktische toevoeging.

knab review

Ook de financiële tool van Knab blijkt uit deze Knab review zit goed in elkaar en werkt overzichtelijk. Daarmee laat Knab zien dat het net in de details wat frisser en moderner opgezet is dan haar grote concurrenten. Anderzijds vergeleken met de andere Nederlandse internetbank Bunq die alleen een app heeft geeft de website dan ook net wat meer ruimte om op een laptop bankzaken te doen.

Knab ervaringen met de Knab app

Net als alle banken heeft natuurlijk ook Knab een app. Net als bij de andere banken bleek uit onze Knab ervaringen dat de app prima volstaat voor de dagelijks bankzaken. Zo kun je vanzelfsprekend je rekening inzien, overboekingen doen en notificaties instellen.

Waar je vroeger nog een Knab reader nodig had (net zoals bij de ABN AMRO) om betalingen te kunnen doen kon dat nu in deze Knab review via de app. Ook inloggen op bijvoorbeeld de website kun je doen met behulp van de app. Daarmee heb je niet langer een onhandig los kastje nodig en merk je dat Knab meegaat in de ontwikkelingen.

Goed bereikbare klantenservice

Ook handig is de ingebouwde chat waarmee je 7 dagen per week tussen 8.00 s’ ochtends en 22.00 s ’avonds de klantenservice kunt bereiken (kan ook per telefoon). Wederom zo’n detail waar bijvoorbeeld de ING nog wat van kan leren met hun beperkte openingstijden in het weekeinde.

Wel konden we in deze Knab review concluderen dat de app geen vervanging is voor de website. Zo kun je in de app wel je financieel overzicht raadplegen maar bijvoorbeeld geen automatisch incasso’s beheren. Ook bankafschriften downloaden is helaas niet mogelijk. Daarmee is de app vergelijkbaar met andere bank apps.

Meer dan alleen een bankrekening

Overigens is het de moeite om te benoemen dat Knab meer is dan alleen een bankrekening met wat een app en wat handige opties. Met name op het gebied van lenen en verzekeren zijn de diensten van Knab natuurlijk niet zo uitgebreid als de ING of de Rabobank. Maar in onze Knab ervaringen kregen we toch een redelijk compleet pakket

Zo biedt Knab in samenwerking met derde partijen bijvoorbeeld een creditcard aan en kun je ook terecht voor professioneel hypotheekadvies. Ook is er met Knab samen een volwaardige oplossing voor wie graag een gezamenlijke of gedeelde rekening wil.  Daarnaast heeft Knab enkele unieke diensten en producten speciaal gericht op spaarders.

Knab is gericht op particuliere spaarders

Spaarders kunnen voordeel behalen bij een bankrekening bij Knab. Waar rente op de betaalrekening bij grote banken tegenwoordig ondenkbaar is en de spaarrente absoluut minimaal is doet Knab dit beter. Zo is de depositorente van 0,80% een stuk hoger dan wat je bij andere banken krijgt. Ook de rente van de vrij opneembare spaarrekeningen is een stuk hoger.

Zo berekenden wij in deze KNAB review dat de kleine spaarder met 10.000 euro spaargeld al enkele tientjes per jaar goedkoper uit is bij KNAB. Voor een spaarrekening van bijvoorbeeld 50.000 euro is dit in onze Knab ervaringen al snel honderden euro’s per jaar.

Knab gemaksbeleggen

Dit lijkt wellicht geen wereldbedrag maar Knab komt met een extra voordeel, zo kun je een onbeperkt aantal rekeningen openen voor verschillende potjes, spaardoelen en meer zonder extra kosten. Daarnaast probeert Knab dus in onze Knab ervaringen met extra diensten te zorgen dat je wat extra rendement hebt op je vermogen.

Zo kun je met Knab gemaksbeleggen bijvoorbeeld eenvoudig je vermogen laten beleggen door Knab. Dit kan al vanaf een bedrag van 1000 euro en je hebt verschillende risicoprofielen. Natuurlijk is beleggen niet zonder risico, maar voor wie het risico kan en wil lopen is Knab gemaksbeleggen een mooie toevoeging. Lees hier ook onze blog over Knab gemaksbeleggen.

Knab crowdfunding

Een andere manier voor wat extra rendement op het vermogen is Knab Crowdfunding. Hiermee kun je als spaarder vanaf 100 euro investeren in projecten die jou aanspreken tegen een leuke rente. Natuurlijk is ook Knab Crowfdfunding niet zonder risico, maar het is een laagdrempelige en interessante aanvulling op de spaarproducten van Knab.

Het leuke is dat het mes bij Knab crowdfunding aan twee kanten snijdt. Enerzijds kunnen spaarders wat extra rente krijgen op hun spaargeld, anderzijds hebben ondernemers met Knab crowdfunding de mogelijkheid om geld op te halen voor een zakelijke investering. Kleine ondernemers zijn dan ook de tweede belangrijkse doelgroep van Knab.

Voordeel voor ondernemers en zelfstandigen

De kosten van het Knab bankpakket zijn namelijk erg voordelig als je ondernemer of zelfstandige bent. De prijzen liggen voor zakelijk bankieren zo zagen we in deze Knab review een stuk hoger dan voor particulieren. Veel banken rekenen zelfs bedragen per verwerkte transactie waardoor je bij ING of Rabobank tientallen euro’s per maand kwijt bent voor een zakelijke rekening.

Knab doet dit anders en geeft ondernemers de eerste 1000 transacties per jaar gratis. Hiermee kunnen ondernemers zeker vergeleken met ABN, ING en Rabobank fors besparen op hun bankkosten. Met een magere 100 transacties per jaar ben je al 15-20 euro per maand goedkoper uit bij Knab.

Ook sparen op de zakelijke rekening

spaarrekening openenDaarbij kun je net als bij het particuliere pakket profiteren van een onbeperkt aantal rekeningen en een  spaarrente op de betaalrekening. Weliswaar net als bij het particuliere pakket momenteel een erg mager percentage, maar rente op de betaalrekening is uniek voor een zakelijk rekening. Als kers op de taart komt het zakelijke pakket natuurlijk met een automatisch boekhoudkoppeling.

Daar waar consumenten nog zouden kunnen twijfelen over de meerwaarde van Knab zijn de Knab ervaringen voor ondernemers ongekend positief. Combineer de prima dienstverlening van Knab met het scherp geprijsde pakket en dit is voor elke ondernemer die een Nederlandse bankrekening met iDeal wil de voordeligste keuze. Probeer Knab hier uit

De nadelen van een internetbank las Knab

Zoals je kunt lezen is Knab dus voordelig voor ondernemers en gunstig voor spaarders. Ook werkt Knab in de basis prima, bankieren en betalen gaan net zo soepel als bij een ING of een Rabobank. De website en app zijn overzichtelijk met hier en daar een handig extra detail. Toch zien we de onderscheidende waarde van Knab nog niet helemaal in deze Knab review.

Uit onze Knab ervaringen blijkt dat Knab het niet slecht doet, integendeel zelfs. Voor een bank die in 2012 is opgericht heb ze een hele volwaardige en degelijke bankervaring opgezet en dat is knap te noemen. Maar voor mensen met weinig spaargeld is Knab aan de dure kant terwijl sommige dingen toch ontbreken. Zo kun je bij KNAB bijvoorbeeld geen krediet krijgen en dus ook niet roodstaan.

Knab is dus een prima bank, maar het is wel jammer dat je niet alle diensten onder 1 dak hebt zoals bij bijvoorbeeld de ING.

De doelgroep van Knab

Knab is dus een prima bank, maar niet voor iedereen. Uit onze Knab review en onze Knab ervaringen blijkt duidelijk dat Knab een specifieke doelgroep voor ogen heeft. Ze proberen met bepaalde extra’s zoals rente en gratis transacties een bepaald soort klanten te trekken. Het is duidelijk welke twee belangrijke doelgroepen ze voor ogen hebben; spaarders en ondernemers.

Voor die groepen is Knab eigenlijk de perfecte bank. Ondernemers zullen geen goedkopere bank kunnen vinden waarmee ze toch volwaardig zakelijke kunnen bankieren. Verder blijkt uit onze Knab ervaringen dat vermogende ondernemers veel keuze en mogelijkheden hebben aan spaar- en investeringsproducten tegen scherpe prijzen.

Behoor je echter niet tot deze doelgroepen dan kunnen we ons voorstellen dat je na het lezen van deze Knab ervaringen denkt dat Knab voor jou niet de beste bank is. Daarom hieronder nog enkele Knab alternatieven met de belangrijkste voor- en nadelen;

Alternatieven

Onze Knab ervaringen zijn niet slecht maar toch kunnen we ons voorstellen dat Knab niet voor iedereen de beste bank is. Daarom sommen we hieronder enkele Knab alternatieven op met de belangrijkste voor- en nadelen

ABN AMRO, ING en de Rabobank

De ‘grote 3’ banken hebben natuurlijk als voornaamste voordeel een landelijk dekkend netwerk van bankkantoren en pinautomaten. Ook heb je als voordeel dat je veel diensten zoals een creditcard, hypotheek of doorlopend krediet onder 1 dak hebt.

Nadeel is dat deze banken weinig innoveren, iets wat je terugziet in beperkte openingstijden van de klantenservice van bijvoorbeeld ING. Weinig vernieuwing in de mobiele apps en natuurlijk de lage rentes en hoge kosten voor zakelijke rekeningen. Ben je op zoek naar vernieuwing, ben je een ondernemer of heb je spaargeld? Dan is Knab zeker het overwegen waard

Bunq

Bunq is net als Knab een online bank en loopt vooruit op technische ontwikkelingen. Het voordeel van Bunq is dat ze nog meer inzetten op vernieuwing. Zo heb je creditcards met dynamische CVC codes, betaalverzoeken en een app die fungeert als volwaardige bankomgeving.

Nadeel is echter dat je alleen kunt bankieren via de app, dit is zeker voor mensen die regelmatig geld overmaken vaak te beperkt ten opzichte van een website. Ook is Bunq duur voor zowel ondernemers als particulieren. Voor alle innovatie betaal je minstens 10 euro per maand. Ben je dol op innovatie dan kies je voor Bunq, wil je gewoon een vooruitstrevende bank dan is Knab een stuk voordeliger. Lees voor meer informatie over Bunq onze Bunq review.

N26

N26 is geen Nederlandse maar een Duitse bank die Nederlanders een betaalrekening biedt. Het grote voordeel is dat N26 gratis is voor zowel consumenten als ondernemers. Je krijgt bij N26 een betaalrekening met pinpas en een debit creditcard van Mastercard.

Grote nadeel van N26 is dat omdat het geen Nederlandse bank is iDeal niet wordt ondersteund. Wil je de goedkoopst mogelijke (zakelijke) rekening? Kies dan voor N26. Kun je niet zonder iDeal dan is wederom Knab een betaalbaar en logisch alternatief. Lees ook onze N26 review.

Conclusie

Het is indrukwekkend wat de Knab ervaringen zijn als je bedenkt dat deze bank pas in 2012 is opgericht. Alles voelt volwassen aan van het overboeken tot het mobiel bankieren. Daarbij is goed nagedacht over functie en vormgeving.

Knab zet daarbij in op vernieuwing in de juiste dosis. Ze zijn niet zo vooruitstrevend als Bunq maar toch een stuk sneller en creatiever dan de bestaande grote banken. Daarmee is Knab een bank waar zeker spaarders en ondernemers eigenlijk niet omheen kunnen.

Nieuwsgierig geworden? Probeer Knab hier met 50% korting uit.