In deze Knab review bekijken we de online bank Knab die zich richt op ondernemers en sparende particulieren. Zijn onze Knab ervaringen vergelijkbaar met een fysieke bank? Nieuwsgierig? Probeer Knab hier 3 maanden gratis en vrijblijvend uit.

Met de digitalisering veranderd de laatste jaren ook de manier waarop we bankieren snel. Denk aan de komst van internetbankieren, contactloos betalen etc. Daarmee zien we de laatste jaren ook een nieuw soort bank ontstaan, de online bank, ook wel internetbank genoemd.

Digitaal bankieren

knab kantoorDeze banken hebben vaak geen fysieke filialen maar bieden hun bankdiensten volledig digitaal aan. De winst hiervan is natuurlijk dat kan worden bespaard op een duur bankfiliaal en bijbehorend personeel. Dat is in een tijd waarin de meeste bankzaken digitaal gebeuren niet gek gedacht.

Met het bespaarde geld kunnen bankdiensten goedkoper aangeboden worden of kan er meer worden ingezet op slimme technologie om bankieren makkelijker te maken. In deze Knab review kijken we of Knab hierin slaagt en of de Knab ervaringen meerwaarde kunnen bieden ten opzichte van bijvoorbeeld een Rabobank of een ABN AMRO.

Wie of wat is Knab?

Knab is een relatief nieuwe speler in het Nederlandse bankenlandschap maar het bedrijf achter Knab bestaat al langer. De bank is onderdeel van verzekeringsmaatschappij Aegon N.V. en opgericht in 2012 door René Frijters, Marcel Kalse en Rachelle van der Linden.

Knab is eigenlijk het woord bank maar dan achterstevoren geschreven en positioneert zichzelf als een vernieuwende bank die geheel als online bank opereert. Daarmee heeft Knab dus geen bankfilialen maar enkel een hoofdkantoor in Hoofddorp. Laten we eens kijken hoe de Knab ervaringen zijn met deze insteek.

Een rekening openen

knab ervaringenWe starten deze Knab review met een rekening openen bij Knab. Onze Knab ervaringen zijn al direct wat positiever dan bij de ‘grote 3’. Waar je bij de ING of Rabobank op kantoor moet komen (niet als keuze maar als verplichting) kun je bij Knab volledig digitaal een rekening openen.

Het aanvraagproces is netjes vormgegeven en verloopt vrij soepel. Na het invoeren van een reeks persoonlijke gegevens krijg je gelijk een bankrekeningnummer. Dit is echter nog niet gelijk actief. Je moet nog enkele documenten uploaden om je identiteit te bewijzen en een bedrag storten vanaf een rekening die al op jouw naam staat.

Daarna controleert een Knab medewerker al je gegevens, bij onze Knab ervaringen in deze Knab review ging dat vrij snel. Wij konden na 1 werkdag al beschikken over een actieve rekening. Hierna krijg je een Knab reader en je pasje opgestuurd per post. Fijn detail: je mag zelf je pincode kiezen.

Internetbankieren bij Knab

Terwijl we wachten op de post kunnen we alvast de internetbankierenomgeving van Knab nader bekijken. Wat opvalt in de Knab review is dat alles vrij simpel en strak is vormgegeven, het oogt wat overzichtelijker dan bijvoorbeeld de vele linkjes die je terugziet op mijn ING.

De meeste zaken die je terugziet mag je verwachten van een bank. Zo kun je uiteraard je rekeningafschrift online inzien, afschriften downloaden en overboekingen versturen etc. Ook heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een spaarrekening te openen. Daarbij vallen ook enkele slimme details op.

Zo biedt KNAB bijvoorbeeld de mogelijkheid om digitale ordners aan te leggen binnen de bankomgeving. Hier kun je bijvoorbeeld loonstroken, een hypotheekakte of belastingaangiftes uploaden. Documenten die je liever niet in je gmail zet of op een oude computer laat staan maar die je wel veilig bij de hand wil hebben. Een o zo simpele maar praktische toevoeging.

knab review

Ook de financiële tool van Knab blijkt uit deze Knab review zit goed in elkaar en werkt overzichtelijk. Daarmee laat Knab zien dat het net in de details wat frisser en moderner opgezet is dan haar grote concurrenten. Anderzijds vergeleken met de andere Nederlandse internetbank Bunq die alleen een app heeft geeft de website dan ook net wat meer ruimte om op een laptop bankzaken te doen.

Knab ervaringen met de Knab app

Net als alle banken heeft natuurlijk ook Knab een app. Net als bij de andere banken bleek uit onze Knab ervaringen dat de app prima volstaat voor de dagelijks bankzaken. Zo kun je vanzelfsprekend je rekening inzien, overboekingen doen en notificaties instellen.

Ook handig is de ingebouwde chat waarmee je 7 dagen per week tussen 8.00 s’ ochtends en 22.00 s ’avonds de klantenservice kunt bereiken (kan ook per telefoon). Wederom zo’n detail waar bijvoorbeeld de ING nog wat van kan leren met hun beperkte openingstijden in het weekeinde.

Wel konden we in deze Knab review concluderen dat de app geen vervanging is voor de website. Zo kun je in de app wel je financieel overzicht raadplegen maar bijvoorbeeld geen automatisch incasso’s beheren. Ook bankafschriften downloaden is helaas niet mogelijk. Daarmee is de app vergelijkbaar met andere bank apps.

De nadelen van een internetbank

Zoals je kunt lezen werkt Knab prima. De website en app zijn overzichtelijk met hier en daar een handig extra detail. Toch zien we de onderscheidende waarde van Knab nog niet helemaal in deze Knab review. Uit onze Knab ervaringen blijkt dat Knab het niet slecht doet, integendeel zelfs. Voor een bank die in 2012 is opgericht heb ze een hele volwaardige en degelijke bankervaring opgezet.

Echter als internetbank is hun dienstverlening beperkter dan bijvoorbeeld die van de ING of de ABN AMRO. Zo kun je bij KNAB bijvoorbeeld geen krediet krijgen en dus ook niet roodstaan, ook een hypotheek aanvragen is niet mogelijk. Wel kun je gebruik maken van een creditcard maar hiervoor sluit je feitelijk een overeenkomst af met Qander of American Express en niet met Knab.

Een prima bank dus dat Knab maar wel jammer dat je niet alle diensten onder 1 dak hebt zoals bij bijvoorbeeld de ING. Gelukkig heeft KNAB daar zelf ook over nagedacht en daarom maakt hun prijsstelling onderdeel uit van hun vernieuwende visie op bankieren.

De doelgroep van Knab

Uit deze Knab review en onze Knab ervaringen blijkt dat Knab een specifieke doelgroepen voor ogen heeft als bank. Ze proberen met bepaalde extra’s een bepaald soort klanten te trekken.  Hierbij hebben ze twee belangrijke groepen klanten voor ogen; spaarders en ondernemers.

Particuliere spaarders

Spaarders kunnen voordeel behalen bij een bankrekening bij Knab. Waar rente op de betaalrekening bij grote banken tegenwoordig ondenkbaar is en de spaarrente absoluut minimaal is doet Knab dit beter. Weliswaar zijn de rentes ook bij KNAB met 0,05% tot 0,90% mager, dit is voldoende om in ieder geval te besparen op je bankkosten.

Zo berekenden wij in deze KNAB review dat de kleine spaarder met 10.000 euro spaargeld al enkele tientjes per jaar goedkoper uit is bij KNAB. Voor een spaarrekening van bijvoorbeeld 50.000 euro is dit in onze Knab ervaringen als snel ruimschoots meer dan 100 euro per jaar.

Dit lijkt wellicht geen wereldbedrag maar Knab komt met een extra voordeel, zo kun je een onbeperkt aantal rekeningen openen voor verschillende potjes, spaardoelen en meer zonder extra kosten. Hiermee wordt Knab snel interessant voor wie meerdere rekeningen heeft of wil hebben. Probeer Knab hier uit

Ondernemers en zelfstandigen

Nog interessanter wordt het als je ook een ondernemer of zelfstandige bent. De prijzen liggen voor zakelijk bankieren zo zagen we in deze Knab review een stuk hoger dan voor particulieren. Veel banken rekenen zelfs bedragen per verwerkte transactie.

Knab doet dit anders en geeft ondernemers de eerste 1000 transacties per jaar gratis. Hiermee kunnen ondernemers zeker vergeleken met ABN, ING en Rabobank fors besparen op hun bankkosten. Met magere 100 transacties per jaar ben je 15-20 euro per maand goedkoper uit bij Knab.

Daarbij kun je net als bij het particuliere pakket profiteren van een onbeperkt aantal rekeningen en een  spaarrente op de betaalrekening. Weliswaar net als bij het particuliere pakket momenteel een erg mager percentage, maar rente op de betaalrekening is uniek voor een zakelijk rekening. Als kers op de taart komt het zakelijke pakket natuurlijk met een automatisch boekhoudkoppeling.

Daar waar consumenten nog zouden kunnen twijfelen over de meerwaarde van Knab zijn de Knab ervaringen voor ondernemers ongekend positief. Combineer de prima dienstverlening van Knab met het scherp geprijsde pakket en dit is voor elke ondernemer die een Nederlandse bankrekening met iDeal wil de voordeligste keuze. Probeer Knab hier uit

Alternatieven

Onze Knab ervaringen zijn niet slecht maar toch kunnen we ons voorstellen dat Knab niet voor iedereen de beste bank is. Daarom sommen we hieronder enkele Knab alternatieven op met de belangrijkste voor- en nadelen

ABN AMRO, ING en de Rabobank

De ‘grote 3’ banken hebben natuurlijk als voornaamste voordeel een landelijk dekkend netwerk van bankkantoren en pinautomaten. Ook heb je als voordeel dat je veel diensten zoals een creditcard, hypotheek of doorlopend krediet onder 1 dak hebt.

Nadeel is dat deze banken weinig innoveren, iets wat je terugziet in beperkte openingstijden van de klantenservice van bijvoorbeeld ING. Weinig vernieuwing in de mobiele apps en natuurlijk de lage rentes en hoge kosten voor zakelijke rekeningen. Ben je op zoek naar vernieuwing, ben je een ondernemer of heb je spaargeld? Dan is Knab zeker het overwegen waard

Bunq

Bunq is net als Knab een online bank en loopt vooruit op technische ontwikkelingen. Het voordeel van Bunq is dat ze nog meer inzetten op vernieuwing. Zo heb je creditcards met dynamische CVC codes, betaalverzoeken en een app die fungeert als volwaardige bankomgeving.

Nadeel is echter dat je alleen kunt bankieren via de app, dit is zeker voor mensen die regelmatig geld overmaken vaak te beperkt ten opzichte van een website. Ook is Bunq duur voor zowel ondernemers als particulieren. Voor alle innovatie betaal je minstens 10 euro per maand. Ben je dol op innovatie dan kies je voor Bunq, wil je gewoon een vooruitstrevende bank dan is Knab een stuk voordeliger. Lees voor meer informatie over Bunq onze Bunq review.

N26

N26 is geen Nederlandse maar een Duitse bank die Nederlanders een betaalrekening biedt. Het grote voordeel is dat N26 gratis is voor zowel consumenten als ondernemers. Je krijgt bij N26 een betaalrekening met pinpas en een debit creditcard van Mastercard.

Grote nadeel van N26 is dat omdat het geen Nederlandse bank is iDeal niet wordt ondersteund. Wil je de goedkoopst mogelijke (zakelijke) rekening? Kies dan voor N26. Kun je niet zonder iDeal dan is wederom Knab een betaalbaar en logisch alternatief. Lees ook onze N26 review.

Conclusie

Het is indrukwekkend wat de Knab ervaringen zijn als je bedenkt dat deze bank pas in 2012 is opgericht. Alles voelt volwassen aan van het overboeken tot het mobiel bankieren. Daarbij is goed nagedacht over functie en vormgeving.

Knab zet daarbij in op vernieuwing in de juiste dosis. Ze zijn niet zo vooruitstrevend als Bunq maar toch een stuk sneller en creatiever dan de bestaande grote banken. Daarmee is Knab een bank waar zeker de doelgroepen waar Knab zich op richt eigenlijk niet om heen kunnen.

Nieuwsgierig geworden? Probeer Knab hier gratis 3 maanden uit.