Pinbetalingen zijn met de opkomst van internetbankieren de laatste jaren steeds populairder geworden onder consumenten. Een pinautomaat kopen is dan ook iets waar de meeste ondernemers niet meer onderuit komen. Gelukkig is ook het aanbod toegenomen, waar enkele jaren geleden een pinautomaat kopen nog kostbaar en ingewikkeld was zijn er nu talloze aanbieders op de markt.

pinautomaat kopen uitrekenen Echter het grote aanbod en vooral de verschillende prijzen en tariefstructuren maken het voor ondernemers moeilijk om de beste pinautomaat te kiezen voor hun bedrijf. Met dit artikel is een pinautomaat kopen een stuk makkelijker geworden. Reken hieronder met 1 enkele klik uit wat pintransacties jouw bedrijf kosten of lees het gehele achtergrondartikel voor meer informatie over de aanbieders en kosten.

Pinautomaat kopen prijsvergelijker 2019Totaal per jaar

Prijs per transactie

iZettle is een Zweedse fintech startup en levert een kaartlezer die je koppelt aan je smartphone vanaf € 79,- ex. BTW. Je betaald geen abonnementskosten maar uitsluitend een variabel transactietarief van 1-2.75% afhankelijk van je omzet. Kijk voor meer informatie op de website van iZettle.
€ -
€ -
Sumup is een Britse fintech startup en levert een kaartlezer die je koppelt aan je smartphone vanaf € 79,- ex. BTW. Je betaald geen abonnementskosten maar uitsluitend een variabel transactietarief van 1,5-2.75% afhankelijk van je omzet. Kijk voor meer informatie op de website van Sumup.
€ -
€ -
mijnPin is een Nederlandse startup en levert volwaardige, zelfstandige pinautomaten vanaf € 99,- ex. BTW. Uniek is dat je bij mijnPin als enige aanbieder in Nederland kan kiezen uit een variabel (1.8%) of vast transactietarief (€ 0,25). Je betaald verder geen service- of abonnementskosten. Kijk voor meer informatie op de website van mijnPin.
€ -
€ -
mijnPin is een Nederlandse startup en levert volwaardige, zelfstandige pinautomaten vanaf € 99,- ex. BTW. Uniek is dat je bij mijnPin als enige aanbieder in Nederland kan kiezen uit een variabel (1.8%) of vast transactietarief (€ 0,25). Je betaald verder geen service- of abonnementskosten. Kijk voor meer informatie op de website van mijnPin.
€ -
€ -
De Rabobank heeft als enige van de drie grote banken (ING, ABN en Rabobank) haar eigen pinoplossing ontwikkeld. Net als bij Sumup en iZettle is dit een kaartlezer die werkt in combinatie met een smartphone. Rabobank rekent daarbij een vast transactietarief maar wel abonnementskosten. Kijk voor meer informatie op de website van de Rabobank.
€ -
€ -
Het ING pin pakket compleet is bedoeld voor grootzakelijke gebruikers en kost minimaal 40 euro per maand. ING maakt gebruik van de standaard Verifone pinautomaten die beschikbaar zijn via verschillende aanbieders. Kijk voor meer informatie op de website van ING.
€ -
€ -
Sepay is een grote, gevestigde aanbieder van pinapparatuur en levert pinautomaten die je kunt huren, kopen of leasen. Hun transactietarieven zijn scherp maar je betaalt wel abonnementskosten en minimaal € 595,- voor de aanschaf van een pinautomaat. Kijk voor meer informatie op de website van Sepay.
€ -
€ -
CCV is marktleider in Nederland op het gebied van pinapparatuur. Je kunt er terecht voor een pinautomaat kopen in diverse prijssegmenten en ze beheren ook een eigen pin infrastructuur. Voor grootzakelijke gebruikers een goede keuze maar kleine ondernemers zijn vaak niet voordelig uit dankzij de hoge service- en abonnementskosten. Kijk voor meer informatie op de website van CCV.
€ -
€ -

Pinautomaat kopen met of zonder abonnement? Vergelijk kosten met onze prijsvergelijker van een pinautomaat van 19 euro tot 800 euro. Update maart 2018: Onze populaire pinautomaat kopen prijsvergelijker dateerde van medio 2017. We ontvingen steeds meer reacties dat de gegevens niet helemaal meer klopten. Tijd dus om de pinautomaat kopen prijsvergelijker en het begeleidende artikel een update te geven.

De belangrijkste prijsverschillen; Mijnpin heeft als enige haar prijzen verlaagt, het instapmodel kost nu eenmalig 99 in plaats van 149 euro. Rabobank heeft haar prijzen zeer fors verhoogt, ING en Sepay rekenen nu 50 euro activatiekosten terwijl dit eerst gratis was. De prijzen van Sumup, iZettle, CCV en Ingenico zijn nagenoeg gelijk gebleven. Lees een toelichting verderop in het artikel onder het kopje ‘Bij deze aanbieders kun je een pinautomaat kopen’.

Met welke kosten krijg je te maken?

Bij een pinautomaat kopen krijg je te maken met 3 belangrijke kostenposten. Allereerst moet je de pinautomaat kopen, deze kost eenmalig 79 tot 825 euro afhankelijk van de aanbieder. Een zeer groot verschil zoals je kunt zien. Hierbij zitten wel verschillen in functionaliteit, zo werken sommige pinautomaten alleen met een smartphone en zijn andere pinautomaten niet mobiel of verplaatsbaar (zogenoemde toonbankopstelling).

Daarnaast moet je bij een pinautomaat kopen bij een aantal aanbieders rekening houden met abonnementskosten. Bij sommige aanbieders zoals de Rabobank kun je geen pinautomaat kopen maar alleen huren of leasen middels een maandelijks bedrag. Andere dienstverleners rekenen abonnementskosten voor het aanbieden van hun diensten of bieden kortingspakketten aan wanneer je vooraf een aantal transacties inkoopt.

Tot slot rekenen alle aanbieders logischerwijze transactiekosten. Deze kosten per pinbetaling en de bijbehorende tariefstructuren variëren zeer sterk. Zo rekenen nieuwkomers op de markt een procentuele tariefstructuur terwijl de bestaande aanbieders een vaste tariefstructuur rekenen. Je kunt je voorstellen dat dit bij een fors aantal transacties of hoge transactiebedragen een groot verschil kan maken. Verderop in dit artikel gaan we dieper in op deze kostenaspecten en de verschillende aanbieders.

De pinautomaat kopen

Laten we beginnen met de eerst kostenpost, de pinautomaat kopen. Hierin onderscheiden we grofweg 3 soorten aanbieders. Allereerst de bestaande marktpartijen zoals CCV en Sepay. Hun automaten zie je terug bij bijna elk tankstation of supermarkt. Ze zijn zeer prijzig in aanschaf, gemiddeld zon 600 tot 800 euro voor een draagbaar model met Wifi of GPRS.

Daar staat tegenover dat de transactiekosten vrij laag zijn maar daar komen we later op terug. Voor dit geld kun je vanzelfsprekend een zeer degelijke pinautomaat kopen. Echter deze automaten zijn door hun robuustheid en geavanceerde beheersoftware vooral interessant voor de hele grote bedrijven. Waarom veel geld investeren in een pinautomaat kopen die je eigenlijk niet nodig hebt?

Gelukkig is er veel keuze

Je kunt als alternatief kiezen voor een aanbod van bijvoorbeeld Rabobank, ABN AMRO of ING. De bekendste banken van Nederland bieden alle drie een pinpakket aan op basis van een abonnement. Hierbij kun je geen pinautomaat kopen maar lease of huur je een automaat. Let daarbij wel op dat je feitelijk gewoon diensten en een pinautomaat afneemt van CCV of Sepay. De grootbanken bieden namelijk zelf geen diensten aan maar plakken hier gewoon hun eigen logo op. Dit is feitelijk alsnog een dure pinautomaat kopen maar dan in maandelijkse termijnen.

Voor wie goedkoper pinbetalingen wil aanbieden zijn er gelukkig prijsvechters op de markt. Het Nederlandse mijnPin biedt moderne pinapparatuur, gebruikmakend van de nieuwste technieken aan vanaf 29 euro eenmalig. Daarnaast bieden het Duitse Sumup en het Zweedse iZettle al betaalkaartlezers aan vanaf 79 euro. Benieuwd naar de kwaliteit van deze goedkope pinautomaten? Lees dan ook onze reviews.

Pinautomaat met of zonder abonnement

Naast een pinautomaat kopen moet je rekening houden met abonnementskosten. Traditionele aanbieders zoals CCV en Sepay rekenen abonnementskosten voor hun dienstverlening (het verwerken van betalingen en het genereren van betaalrapporten). De kosten hiervan variëren van een paar euro per maand tot 16 euro bij CCV. Sepay biedt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid een maandelijks transactiepakket te kopen tegen een lagere prijs.

Dan heb je de banken zoals ING en Rabobank die zoals eerder aangegeven een lease of huurmodel hanteren in plaats van een pinautomaat kopen. Rabobank vraagt hierbij 10 euro per maand maar rekent nog wel vrij hoge transactiekosten en een borg voor de pinautomaat. Concurrent ING rekent helemaal niets voor de pinautomaat maar vraagt wel 40 euro per maand aan abonnementsgeld.

De prijsvechters rekenen helemaal geen abonnementskosten. Noch het Nederlandse mijnPin, het Duitse Sumup of het Zweedse iZettle rekenen kosten per maand. Ook zijn er geen verborgen kosten. Simpelweg pinautomaat kopen en betalen per transactie. Dit systeem werkt erg fijn voor kleinere en startende ondernemingen die maar af- en toe pinbetalingen accepteren. Immers je betaald alleen als er sprake is van omzet en stijgt je omzet fors kun je altijd nog gaan voor een duurdere oplossing.

De transactiekosten

Misschien wel het meest belangrijke aspect van een pinautomaat kopen zijn de transactiekosten. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld brandstof van een auto zal dit de grootste kostenpost zijn in het dagelijks gebruik. Het opmerkelijke is dat hierin de prijsverschillen zo mogelijk nog wel het grootst zijn.

Een pinautomaat kopen van 800 euro bij een grote aanbieder zoals CCV of Sepay levert een transactietarief op van 5,5 tot 7 cent per transactie, ongeacht de hoogte van het bedrag. Huur je de pinautomaat via je bank kan het tarief al wat meer verschillen. Zo betaal je bij ING slechts 4,7 cent per transactie terwijl dit bij de Rabobank al oploop tot 15 cent per transactie.

Nu betaal je bij ING 30 euro per maand meer aan abonnementskosten dan bij de Rabobank, echter met 10 transacties per dag heb je die kosten al terugverdiend. Om het nog ingewikkelder te maken kun je bij sommige partijen zoals Sepay korting krijgen op het transactietarief als je heel veel transacties hebt. Echter de drempel hiervoor ligt bij alle partijen anders waardoor het zeer lastig is, zelfs als je een beeld hebt van je jaarlijks aantal transacties om uit te rekenen hoeveel dit uiteindelijk kost.

Verfrissend verdienmodel

Nieuwkomers op de markt zoals iZettle en Sumup pakken dit anders aan. Zoals eerder aangehaald kun je bij deze partijen een pinautomaat kopen voor slechts 19 euro, zonder abonnementskosten of andere verborgen kosten. Je betaald alleen voor gebruik, maar daar betaal je dan geen vast bedrag voor, maar een procentueel bedrag. Afhankelijk van je maandelijkse omzet is dit een opslag van 1 – 2.75%. Ook mijnPin rekent een procentueel bedrag zonder abonnementskosten van 1,8%, optioneel kun je bij mijnPin ook kiezen voor een vaste toeslag van 25 cent per transactie.

Dit lijkt veel, maar bedenk hierbij dat deze partijen zich richten op starters en kleine ondernemingen. Veel kleine ondernemingen die een pinautomaat kopen hebben geen duizenden transacties per maand of hebben vaste klanten die contant of op rekening betalen. Daarom is het belangrijk om na te gaan een hoe groot aandeel van de omzet komt uit pinbetalingen, of potentieel kan komen uit pinbetalingen. Wil je geen abonnement maar toch een vast bedrag per transactie dan is een pinautomaat kopen bij mijnPin dus de enige keuze.

Procentuele of vaste transactietoeslag

De procentuele toeslag is vooral voordelig voor incidenteel gebruik en een groot aantal transacties met een laag transactiebedrag. Echter door de hoge investeringskosten bij bijvoorbeeld CCV kan een nieuwkomer als iZettle in veel situaties toch voordeliger zijn. Hieronder een voorbeeld.

Een restaurant gaat een pinautomaat kopen en heeft een gemiddeld transactiebedrag van 37 euro. Bij iZettle kost dit 2.75% oftewel 1,01 euro per transactie, wat natuurlijk vrij hoog is. CCV rekent slechts 5,5 cent per transactie waardoor dit restaurant maar liefst 95 cent per transactie zou kunnen besparen. Echter een pinautomaat kopen bij CCV is ruim 700 euro duurder + 16 euro per maand.

Klein bedrag, groot verschil

In het eerste jaar kost CCV voor het restaurant 892 euro meer in vaste kosten dan iZettle. Dit staat gelijk aan meer dan 900 keer de besparing van 95 cent. Met andere woorden je kunt meer dan 900 keer een dure iZettle transactie doen voor hetzelfde geld als een CCV automaat aanschaffen. Daarbij gaat het hier nog om een relatief hoog transactiebedrag.

Gaat het om een laag bedrag, bijvoorbeeld 3,70 voor een glas wijn kan het restaurant bijna 20.000 transacties doen voordat CCV interessant wordt omdat het verschil tussen de transacties nog maar een paar cent is. Immers 2.75% van 3,70 is maar 10 cent en dat scheelt slechts 4,5 cent met het vaste tarief van CCV. De keuze voor een aanbieder is dus sterk afhankelijk van de hoogte en het aantal transacties binnen je onderneming, met onze prijsvergelijker reken je op basis van deze gegevens met 1 klik uit hoeveel de totale kosten zijn bij elke aanbieder.

Bij deze aanbieders kun een pinautomaat kopen

Nu je een grof beeld hebt van de belangrijkste kosten en dergelijke omtrent pinautomaten sommen we hieronder nog even de belangrijkste aanbieders op. Deze zijn ook allemaal opgenomen in onze pinautomaat kopen prijsvergelijker.

iZettle

iZettle is een Zweedse fintech startup opgericht in 2010 die onder andere samenwerkt met de Santander bank, een van de grootste banken van Europa. Ze richten zich op goedkope betaalkaartlezers die in combinatie met een smartphone app zorgen voor een volledig mobiel betaalsysteem. Ze rekenen geen abonnementskosten en een iZettle pinautomaat kopen kost slechts 79 euro (voor nieuwe klanten 19 euro). Bekijk voor meer informatie hun website of bekijk onze (video)review.

Sumup

Sumup is een Duits bedrijf (bekend van Payleven) en heeft een vergelijkbaar businessmodel als iZettle. Ze bieden een goedkope kaartlezer (geen volwaardige pinautomaat) die werkt in combinatie met een mobiele telefoon. Ze hebben onder andere investeringen ontvangen van American Express en Groupon. Voor meer informatie over Sumup bekijk je onze videoreview.

mijnPIN (distributeur van myPOS)

Het Nederlandse mijnPin is onderdeel van een grote Britse investeringsmaatschappij. Net als iZettle en Sumup bestaan ze relatief kort; ze zijn opgericht in 2014. Desondanks hebben ze bekende partijen aan zich weten te binden en staan ze nu reeds bekend om professionele en hoogwaardige dienstverlening. Voor de verschillen tussen deze 3 nieuwe, relatief jonge aanbieders kun je ook onze vergelijkende videoreview bekijken waarin we iZettle, Sumup en mijnPIN vergelijken. Uniek is dat mijnPin geen abonnementskosten rekent en keuze geeft uit een vaste transactietoeslag of een variabele transactietoeslag. Daarmee krijg je bij mijnPin als startende, kleine of middelgrote ondernemer zeker de meeste vrijheid.

Rabobank

Iedereen kent de Rabobank wel in Nederland neem ik aan. Ze bieden natuurlijk naast zakelijke rekeningen ook pinpakketten aan. Kijk voor meer informatie op de website van de Rabobank. Update maart 2018: De Rabobank heeft een zeer forse prijsverhoging doorgevoerd ten opzichte van het originele artikel. Hun basispakket biedt nu een kaartlezer vergelijkbaar met die van iZettle of Sumup waarvoor ze maar liefst 11 euro per maand huur vragen. Wil je een volwaardige pinautomaat dan kost dat minimaal 26 en vaak 39 euro per maand, waarmee ze even duur zijn als ING. Rabobank prijst zichzelf daarmee uit de markt en is eigenlijk alleen interessant als je perse al je geldzaken wilt beheren bij de Rabobank.

ING

Even bekend als de Rabobank, ook ING is aanbieder van een pinpakket voor hun eigen zakelijke klanten. Voor meer informatie en de voorwaarden kijk je op de website van ING. Ook voor ING geldt dat ze prijstechnisch niet interessant zijn tenzij je perse bij de ING wilt zitten. Kies als grootgebruiker liever voor de ‘gevestigde partijen’ als Sepay en CCV en als kleine ondernemer liever voor een innovatieve prijsvechter met een persoonlijke benadering zoals Sumup, iZettle of mijnPin.

CCV

CCV is Nederlands bekendste aanbieder van pinautomaten. Je ziet de CCV automaten terug bij bijna alle grote tankstations en winkelketens. Ze zijn uiteraard van zeer goede kwaliteit maar qua prijs in zowel aanschaf als gebruik eigenlijk te kostbaar. Ze komen ook met onnodige functionaliteit voor de kleine en middelgrote ondernemer. Kijk voor meer informatie over het aanbod van CCV op hun website.

Ingenico

Ingenico is leverancier van professionele pinapparatuur en levert in Nederland onder haar eigen naam en via derden pinautomaten. De automaten zijn iets goedkoper dan die van CCV en vind je terug bij sommige landelijke winkelketens. Voor meer informatie bekijk de website van Ingenico.

Sepay

Sepay is een onafhankelijk aanbieder van betaaldiensten in Nederland en Belgie. Voorheen hadden ze hun eigen automaten maar nu maken ze ook gebruik van Ingenico apparatuur. Ze hebben iets meer aanbod aan flexibele abonnementen en transactiepakketten dan CCV en Ingenico maar zijn nog steeds vrij kostbaar in aanschaf en transactiekosten. Kijk voor meer informatie op Sepays eigen website.

Hoe werkt de pinautomaat kopen prijsvergelijker?

Nu je weet welke aanbieders en kosten er zijn kun je profiteren van onze pinautomaat kopen prijsvergelijker. Hoe werkt het? In de pinautomaat kopen prijsvergelijker zitten alle verschillende vaste en variabele tariefstructuren van alle aanbieders. Inclusief de aanschafkosten van een pinautomaat.

Het enige wat je hoeft te doen is de gemiddelde transactiewaarde in te voeren per transactie, het verwachte aantal transacties per jaar en de gewenste afschrijvingstermijn van de pinautomaat. De prijsvergelijker rekent vervolgens automatisch voor alle aanbieders uit wat de afschrijfkosten zijn voor de automaat, de totale kosten per jaar en de kosten per transactie. Zo heb je in 1 simpele klik een beeld van alle kosten.

De gegevens achter de prijsvergelijker

Twijfel je over het overzicht klopt? (De prijsverschillen kunnen soms erg groot zijn), dan kun je met de tabel onderaan deze pagina zelf de tarieven narekenen. Een goedkope pinautomaat kopen voor uw bedrijf is nog nooit zo makkelijk geweest.

Aanschaf pinautomaat Abonnementskosten Transactiekosten
Izettle € 15,- € – 1 – 2.75%
SumUp € 79,- € – 1.5 – 2.75%
myPOS 0,25 € 29,- € – € 0.25
myPOS 1.8% € 29,- € – 1.8%
Rabobank € 50,- € 11,- tot 39,- € 0.15
ING Pin € 50,- € 39,95 € 0.047
Sepay € 595,- + 50,- € 16,95 € 0.07
CCV € 825,- € 16,- € 0.055
Ingenico € 699,- € 2,95 € 0.055

Bovenstaande tabel geeft de cijfers weer waarop de pinautomaat kopen prijsvergelijker gebaseerd is. De bron zijn de websites van alle aanbieders. Let op! Sepay en Izettle hanteren afwijkende tarieven voor grootverbruikers. Bij een omzet van meer dan € 500.000,- euro per jaar kunnen er kleine afwijkingen zitten in te berekening. Wij raden u altijd aan om de tarieven na te rekenen, zeker bij grotere bedragen. Geldburger aanvaart geen aansprakelijkheid voor onjuistheden in deze prijsvergelijker.

Meer weten over pinoplossingen?

De prijsvergelijker geeft een goed beeld van de prijzen en tarieven die de verschillende aanbieders rekenen. Echter niet elke pinautomaat is even gebruiksvriendelijk en niet elk administratieprogramma is even handig. Op Geldburger.nl zijn diverse artikelen te lezen gerelateerd aan een pinautomaat kopen. Wil je meer weten over over de hardware en software van bijvoorbeeld Izettle, Sumup of mijnPin? We hebben diverse (video)reviews beschikbaar.

Daarnaast kunnen pinbetalingen en met name contactloos betalen omzetverhogend werken mits op een juiste manier toegepast. In de categorie pinautomaten vind u alle relevante artikelen. Zo is er een interessant artikel over contactloos betalen te lezen waar in we ingaan om de meerwaarde hiervan om extra omzet te genereren. Ook zijn er diverse specials te lezen over specifieke bedrijfstakken zoals horeca en seizoensgebonden ondernemen.

Op de hoogte blijven van al onze updates en artikelen? Schrijf jezelf dan in voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina.