Er zijn een aantal partijen die tegenwoordig de mogelijkheid bieden aan consumenten om zelf iDeal betaalinks te sturen. Hiermee kun jij net als een webshop geld overmaken en ontvangen middels iDeal. Wat zijn hiervan de voordelen vergeleken met een bankoverschrijving?

Deze oplossingen zijn eigenlijk ontstaan omdat het systeem wat onze banken gebruiken verouderd is.  Hoewel de transactieduur de laatste jaren korter is geworden moet je nog steeds een halve of een hele dag wachten op overboekingen tussen 2 banken. Geld overmaken in het weekend is zelfs helemaal niet mogelijk. Door de complexiteit van het systeem duurt het bovendien nog jaren voordat dit wel kan.

Update: In 2019 wordt Sepa Instant transfers uitgerold in Nederland, daardoor kun je dan met elke bank binnen enkele seconden geld overmaken. Lees hier ons artikel over Sepa Instant transfers. In de tussentijd raden we mensen die snel geld willen overmaken de gratis N26 rekening aan, lees onze review van n26 hier. Knab en ABN AMRO ondersteunen intussen Sepa Instant Tranfers.

Instant geld overmaken met ideal!

Diverse betaaldiensten spelen hierop in door gebruik te maken van iDeal. De meeste mensen zullen iDeal kennen van webshops, het is een typisch Nederlandse betaalmethode. Het interessante is echter dat geld overmaken met iDeal onomkeerbaar is.

Een automatisch incasso kun je bijvoorbeeld storneren en een creditcard betaling kun je ook terugdraaien. Dit is met iDeal dus niet mogelijk, hierdoor weten partijen zeker dat het geld aankomt en staan zij garant voor het betaalde bedrag. Hieronder een voorbeeld hoe dat werkt in de praktijk.

Via de ING app stuur je een betaallink voor 10 euro naar een kennis, deze kennis betaald het bedrag op zaterdagavond met iDeal. ING ziet dat het bedrag betaald is met iDeal en weet hierdoor zeker dat het bedrag zal binnenkomen, zij schieten nu 10 euro voor vanaf hun eigen rekening zodat jij gelijk zaterdagavond al over de 10 euro beschikt. Zo snel is geld overmaken nog nooit geweest.

Tikkie werkt met alle banken

Wil je ook profiteren van snel geld overmaken dat kun je de Tikkie app downloaden van de ABN AMRO. Deze app werkt met alle banken en hiermee kun je betaalverzoeken handig delen via Whatsapp. Ideaal als je bijvoorbeeld met een groep vrienden of kennissen en dagje weg bent.

De app is supersimpel, je voert je naam en bankrekeningnummer in bij het installeren van de app. Daarna maak je simpelweg betaalverzoeken aan door een bedrag en een omschrijving in te voeren en deze te delen op whatsapp. Je vrienden kunnen geld overmaken door op de link te klikken, ze komen dan in een betaalomgeving van de ABN AMRO.

Het voordeel van Tikkie is dat het gratis is, onderdeel van ABN AMRO dus ook redelijk betrouwbaar en het werkt met alle Nederlandse banken. Helaas kun je geen betalingen ontvangen op Europese bankrekeningen zoals N26, dit is wel een verbeterpunt. Daarnaast maakt de app gebruik van een tussenrekening van ABN waardoor geld overmaken naar andere banken 1 werkdag duurt, je hebt het geld dus niet gelijk. Deze app is vooral handig als je mensen op een laagdrempelige manier een betaalverzoek of herinnering wilt sturen.

Sommige banken hebben een eigen oplossing

Bepaalde banken hebben zelf een oplossing bedacht, hiermee is geld overmaken vaak nog sneller dan bij Tikkie. Via de app van de ING kun je zelf betaalverzoeken maken als je daar klant bent. Wanneer een betaling is gedaan heb je vaak binnen enkele minuten het geld op je rekening, ook in het weekeind. Deze functie vervangt hun app Twyp die vergelijkbaar was met Tikkie.

Met de internetbank BUNQ kun je ook zelf betaallinks delen via SMS of Whatsapp. BUNQ noemt dit zogenoemde requests, naar andere rekeninghouders van BUNQ kun je zelfs een foto of een afbeelding meesturen.

Ook de Rabobank had een app voor geld overmaken via iDeal genaamd GRPPY. Deze app richtte zich meer op het groepsgevoel en had een soort gezamenlijke pot waar mensen geld in konden storten. Sinds enkel maanden is deze app door gebrek aan interesse niet meer beschikbaar.

Spoedoverboekingen zijn het enige alternatief

Realtime geld overmaken zonder iDeal is helaas bijna niet mogelijk. Het enige alternatief zijn spoedoverboekingen die diverse banken aanbieden. Deze zijn helaas niet goedkoop met enkele euro’s toeslag. Bovendien moeten overboekingen vaak voor 15.30 worden aangeleverd anders krijgt de ontvangende partij het geld pas de volgende werkdag.

Uitzondering hierop zijn internetbank BUNQ en de Europese N26 bank. Deze banken boeken weliswaar geld niet realtime over maar op werkdagen is het geld bijzonder snel verwerkt. N26 is zelfs een Duitse bank maar wie vanaf een Nederlandse ING rekening om 8 uur s’ochtends geld overmaakt ontvangt dat rond het middaguur op een N26 rekening. Dat is bijzonder snel voor een internationale overboeking. Ook de Nederlandse concurrent BUNQ staat bekend om het snel verwerken van betalingen.