Een zakelijke rekening kan erg duur zijn omdat veel banken zakelijk transactiekosten rekenen. Daarom is een zakelijke rekening vergelijken aan te raden. Met onze prijsvergelijker vergelijk je 7 zakelijke rekeningen in een enkele klik en bespaar je honderden euro’s per jaar aan kosten.

De vergelijker gaat uit van een basispakket, dus betaalrekening + pinpas + transactiekosten. Complexere product zoals spoedoverboekingen etc. zijn niet meegenomen in het overzicht. Voor meer informatie over verschillende kosten en de banken in de vergelijker kun je onder de vergelijker een toelichting vinden.

Zakelijke rekening prijsvergelijker

Hoe werkt het? Maak een schatting van het maandelijks aantal afschrijvingen, bijschrijvingen, incasso’s op je zakelijke rekening. Eventueel kun je ook contant geld stortingen meenemen. De vergelijker berekent vervolgens hoeveel dit zou kosten bij 7 verschillende banken.






Toelichting kosten zakelijke rekening vergelijken

Onderstaand een korte toelichting over de verschillende kosten in de tabel en wat er precies mee bedoeld wordt.

Vaste kosten

Dit zijn de jaarlijkse kosten voor het afnemen van een zakelijke bankrekening. Meestal betaal je deze kosten achteraf per kwartaal. Bij de meeste banken krijg je voor dit bedrag 1 zakelijke betaalrekening, toegang tot internetbankieren en een zakelijke pinpas.

Geld storten

Dit zijn de vaste kosten om zakelijk geld te storten, vaak betaal je ook nog een variabele toeslag over het totaal gestorte bedrag. Bij online banken zonder kantoren kun je logischerwijze geen geld storten. Je bent dan aangewezen op bijvoorbeeld GWK kantoren.

Transactiekosten

Dit is de grootste verborgen kostenpost bij een zakelijke rekening vergelijken. Banken rekenen voor zakelijk gebruik vaak een bedrag per transactie. Dus bijvoorbeeld 15 cent voor elke bijschrijving. Om het ingewikkeld te maken verschillen deze bedragen per bank en vaak ook nog per transactie. Zo kost een incasso bijvoorbeeld 11 cent en een gewone afschrijving 8 cent.

Totaalkosten

Jaarlijkse totaalkosten voor een basispakket + het door jou geschatte aantal transacties en stortingen.

Aantal rekeningen

Bij de meeste banken krijg je 1 zakelijke rekening. Zoals je ziet in de zakelijke rekening vergelijker kun je bij KNAB en BUNQ een hoger aantal rekeningen openen zonder extra kosten.

Aantal pinpassen

Bij alle banken krijg je een zakelijke pinpas (maestrokaart), bij BUNQ heb je keuze uit een combinatie van pinpassen of debitcards (prepaid creditcards) van maximaal 3 passen per rekening.

Aantal debitcards

Relatief nieuw is dat je bij een aantal banken een debitcard kan krijgen. Je kunt dit zien als een creditcard zonder lening of een pinpas met een creditcard nummer erop. Het voordeel van een debitcard is dat je geen BKR toetsing of jaarcijfers nodig hebt. Een debitcard is ideaal om in het buitenland of op buitenlandse website zakelijke aankopen te kunnen doen. Momenteel is een zakelijke debitcard alleen beschikbaar bij BUNQ of N26, hieraan zijn geen extra kosten verbonden.

Aantal creditcards

Bij ING, Rabobank, ABN en KNAB heb je de mogelijkheid om tegen meerprijs een creditcard aan te schaffen. De limieten en kosten varieeren afhankelijk van de gekozen uitvoering en zijn onder voorbehoud van een kredietcheck, jaarcijfers en een BKR toetsing. De kosten hiervan zitten niet inbegrepen in de prijsvergleijker.

Toelichting banken zakelijke rekening vergelijken

Hieronder lichten we per bank kort toe wat de bijzonderheden of beperkingen zijn naast de kosten in onze zakelijke rekening vergelijken tabel.

N26 (ZZP)

Wellicht de meest ongewone bank in het overzicht. N26 is een Duitse internetbank en een van de eerste zogenoemde Europese banken. Dit betekend dat ze bankrekeningen bieden aan klanten in heel Europa. Het is een volwaardige bank en ze vallen ook onder het Europese depositogarantiestelsel, echter omdat het een buitenlandse bank is zijn er wel wat bijzonderheden.

Het grootste nadeel van N26 is het ontbreken van ondersteuning voor iDeal omdat het een Duitse bank is. Deels wordt dit echter gecompenseerd door een gratis Mastercard debitcard waarmee je toch online aankopen kunt doen. Wat verder opvalt is dat de rekening geheel gratis is en dat N26 geen transactiekosten rekent.

Hiermee is N26 verreweg de goedkoopste bank in ons overzicht. Voor wie twijfelt aan een buitenlandse bank of niet zonder iDeal kan is het zeker aan te raden om N26 te nemen als tweede zakelijke bankrekening. Hierdoor bespaar je op transactiekosten ten opzichte van een dure bank zoals ING en heb je toch een volwaardige zakelijke bankrekening met iDeal. Het beste van twee werelden in onze ogen. Bekijk voor meer informatie onze N26 review of kijk op de website van N26.

BUNQ

Bij een zakelijke rekening vergelijken mag BUNQ niet ontbreken. Het is de jongste bank van Nederland en ze waren tot voor kort populair onder kleine zelfstandigen. Een bankrekening was namelijk geheel gratis en je betaalde enkel voor gebruik.

Helaas heeft BUNQ vorig jaar haar prijsmodel gewijzigd en is het een vrij dure bank geworden met jaarlijkse kosten vergelijkbaar aan de ING en Rabobank. Dit is niet helemaal gerechtvaardigd aangezien die banken natuurlijk veel meer service en diensten kunnen bieden dan een online bank zonder kantoren.

Toch kan BUNQ voor sommige ondernemers interessant zijn, ze positioneren zichzelf namelijk als echte innovatieve bank. Zo kun je bijvoorbeeld met 2 pincodes 2 rekeningen koppelen aan 1 pas. Ook zijn ze een van de eerste banken ter wereld die een Mastercard uitgeven met een dynamische CVC code (deze veranderd elke 5 minuten in de app) waardoor creditcard fraude bijna onmogelijk is.

Wie houdt van vernieuwing en unieke features en daarvoor wil betalen zit dus goed bij BUNQ. Let wel op dat je enkel kunt bankieren via een app en niet via de website. Bekijk hier onze geschreven review van BUNQ of bezoek hun minimalistische website hier.

KNAB

Wil je een simpele zakelijke bankrekening zonder poespas dan kun als kleine ondernemer het beste terecht bij KNAB. Dat blijkt tenminste als we een zakelijke rekening vergelijken. KNAB is net als BUNQ en N26 een interbank zonder fysieke kantoren maar wel opgericht door een ervaren speler in de financiele markten, verzekeringsmaatschappij Aegon.

KNAB positioneert zich als een bank voor de spaarders en de ondernemers. Voor slechts 5 euro per maand open je bij KNAB een zakelijke bankrekening. Waneer we de KNAB zakelijke rekening vergelijken qua transactiekosten valt daarnaast op dat je de eerste 1000 transacties per jaar gratis krijgt.

Een laatste leuke extra is dat je bij KNAB een hele berg rekeningen kunt openen zonder extra kosten. Voor wie veel bank wil voor weinig geld kan het beste bij KNAB terecht. Bekijk hier onze review van KNAB of bezoek de KNAB website.

SNS (ZZP)

De bankrekening van SNS is net als die van KNAB wat goedkoper geprijsd dan een bankrekening bij de ‘grote drie’. Ook krijg je net als bij KNAB 1000 transacties cadeau, echter dit is ook een harde limiet. Wie bij een zakelijke rekening vergelijken meer dan 1000 transacties per jaar invoert krijgt bij de SNS een kruisje te zien, dit is omdat de rekening wordt geblokkeerd na 1000 transacties.

Overweeg je SNS als zakelijke bank ga dan goed na hoeveel transacties je jaarlijks verwacht alvorens je tegen problemen of beperkingen aanloopt, anders kun je doorgaans beter kiezen voor KNAB. SNS is wel verreweg de meeste voordelige keuze voor prijsbewuste ondernemers die toch graag een fysiek bankkantoor willen binnenlopen.

ABN, Rabobank en ING

Deze drie grote banken hebben waarschijnlijk weinig toelichting nodig. Iedereen kent ze wel en de meeste ondernemers zullen er nu of in het verleden wel een (privé) rekening hebben gehad. Zowel de ABN, Rabobank als ING rekening relatief hoge maandelijks kosten rond de 10 euro per maand.

Daarbij komen dan ook nog transactietoeslagen waarbij alleen de ABN AMRO nog wat gratis transacties weggeeft. De ING en Rabobank (samen met BUNQ) zijn in de meeste gevallen dan ook de duurste banken in dit overzicht.

Veel mensen kiezen gevoelsmatig voor een systeembank vanwege zekerheid omdat ze denken dat hun geld dan veiliger is. Echter alle banken in dit overzicht vallen onder het depositogarantiestelsel dus zolang je minder dan 100.000 euro per bank hebt is je geld veilig.

Een belangrijkere reden in onze ogen om te kiezen voor een systeembank is het totaalpakket. Het gemak van 1 bank voor zakelijk en privé en eventuele extra diensten zoals een zakelijke creditcard en een zakelijk krediet.

Dit hoeft overigens niet te betekenen dat dit beter werkt. Zo is de telefonische bereikbaarheid van de klantenservice van KNAB stukken ruimer dan die van de ING en is de BUNQ app een stuk completer dan de app van de ABN AMRO.

Conclusie

Een zakelijke rekening vergelijken is niet alleen een kwestie van kosten, zoals in onze prijsvergelijker maar ook dienstverlening. We hopen dat deze toelichting een beetje een beeld geeft van wat je bij de verschillende banken uit dit overzicht kunt verwachten.

Van sommmige banken in dit overzicht hebben we ook reviews geschreven, weliswaar gericht op consumenten maar ze geven zeker een beeld van de bank en de mogelijkheden.

Twijfel je na onze prijsvergelijker en deze toelichting alsnog over een zakelijke rekening vergelijken? Onze tip is dan om N26 en KNAB eens te proberen. Een bankrekening bij N26 is sowieso volledig gratis en bij KNAB kun je een rekening 3 maanden gratis uitproberen.

Bevalt het niet dan kun je altijd nog overstappen naar een duurdere bank. Dit lijkt omslachtig maar is nog steeds makkelijker dan dat je na een eerste kwartaal of als je startersvoordeel afloopt een peperdure rekening krijgt en allerlei langlopende zaken moet overzetten.

Overweeg ook een combinatie van 2 rekeningen om kosten te besparen. We hopen dat je wat hebt gehad aan deze informatie voor een zakelijke rekening vergelijken. Heb je verder vragen of opmerkingen over deze blog? Laat gerust een bericht achter.