Verzekeraar Deck claimt een superscherpe premie. In deze Deck review kijken we of dit de juiste keuze is voor een goedkope woonverzekering.

Steeds meer verzekeren

We proberen tegenwoordig steeds meer risico’s te verzekeren. In de persoonlijke sfeer is dit bijvoorbeeld valschade voor een dure Smartphone of een diefstal verzekering voor die kostbare elektrische fiets. Een ander voorbeeld is een reisverzekering omdat we steeds vaker en verder weg op vakantie gaan.

Maar ook maatschappelijke en externe omstandigheden spelen een rol. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat consumenten vaker te maken hebben met juridische problemen met complexere wetgeving. Ook het veranderend klimaat speelt hierin een rol, door bijvoorbeeld extreem weer zoals hevige regenval of een storm. Een goedkope woonverzekering wordt dus steeds duurder.

De balans tussen betalen en claimen

Enerzijds hebben verzekeraars natuurlijk ook meer kosten. Zeker een smartphone valt snel kapot en is kostbaar om te vervangen. Maar denk ook aan bijvoorbeeld auto’s die tegenwoordig vol zitten met dure elektronica. Een bumper met een parkeersensor is lang niet alleen meer een stuk plastic. Het is dus logisch dat premies hoger worden.

Anderzijds is er door de hogere kosten ook meer misbruik van verzekeringsclaims. Daarnaast is met al die verzekeringen ook het risico op dubbel of over verzekerd zijn groter geworden. Tot slot weten we allemaal dat veel verzekeraars graag premie incasseren en dan liever niet thuisgeven als er uitbetaald moeten worden.

Verzekeren kan beter

Verzekeren kan dus beter anno 2021 en dat is precies de visie die Deck voor ogen heeft. Deck wil terug naar de basis van een goedkope woonverzekering; namelijk risico’s afdekken die je zelf niet kunt betalen. Volgens Deck gaat het bij veel claims namelijk om kleinere bedragen en soms ook onnodige schade. Zoals producten die nog wel werken maar alleen optische schade hebben.

Dit soort kleine claims kosten verzekeraars echter veel geld; immers veel kleine claims vormen ook een groot bedrag. Daarnaast kost de afhandeling van een claim ook tijd en geld. Terwijl de meeste consumenten genoeg geld hebben om een paar honderd euro schade zelf te kunnen betalen. Als je daardoor bovendien een lagere verzekeringspremie hebt kan dat nog voordelig zijn ook. (Bereken je premie op de Deck website)

Dubbele winst

Deck heeft dit slim opgelost door een hoog risico te hanteren van minstens 500 euro maar daarnaast wel een lagere premie dan normaal. Hierdoor is het niet de ‘moeite’ om een kleine schade te claimen en daarmee heb je dubbele winst; enerzijds bespaart Deck namelijk veel geld en tijd doordat ze zich niet bezig hoeven te houden met kleine claims en mogelijke fraude.

Anderzijds besparen consumenten geld doordat Deck deze besparing kan verrekenen in de premiekosten. Daarnaast is er nog een stukje winst in duurzaamheid; immers als je schade zelf moet betalen ben je toch eerder geneigd om zuiniger te zijn met een product of het te laten repareren dan als je een gratis nieuw product krijgt van de verzekeraar.

Is Deck de moeite waard?

Klinkt als een goed verhaal maar de belangrijkste vraag is natuurlijk, is Deck de moeite waard? Immers als je zelf een schade van 500 euro moet betalen moeten daar best wat maanden premiebesparing tegenover staan. In deze Deck review gaan we hier dieper op in en kijken we naar de kostenbesparing en de service van Deck’s goedkope woonverzekering.

Het basisaanbod van Deck bestaat uit een goedkope woonverzekering aangevuld met een aansprakelijkheidsverzekering en een doorlopende reisverzekering. Je kunt deze verzekeringen niet los afsluiten en ze zijn ook niet wettelijk verplicht maar zeker een inboedel en WA verzekering zijn een sterke aanrader voor iedereen die op zichzelf woont. De kosten zijn namelijk relatief laag en je bespaart jezelf veel gedoe.

Goedkope woonverzekering met ruime dekking

Tijdens onze Deck review deden we een premie aanvraag en de dekking is vrij ruim. Zo is de dekking van de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering standaard tot een ruime 2,5 miljoen waarmee je gedekt bent tegen schade die je veroorzaakt bij anderen. De goedkope woonverzekering verzekerd je inboedel tegen nieuwwaarde met als enige beperkingen dat sieraden zijn verzekerd tot maximaal € 6.000. Voor beiden verzekeringen geldt dus wel een eigen risico van 500 euro.

Bij de reisverzekering heb je wat meer opties. Standaard krijg je Europadekking voor medische kosten (zonder eigen risico) en bagagedekking tot €2.500 met een eigen risico van 500 euro. Tijdens deze Deck review hadden we daarbij de optie om tegen meerprijs wereldwijde dekking, wintersport dekking of annuleringsdekking af te sluiten.

Optionele rechtsbijstand of autoverzekering

Naast het verplichte basispakket kun je bij Deck twee aanvullende verzekeringen afsluiten. De eerste is een rechtsbijstandsverzekering waarbij de juridische hulp wordt uitgevoerd door DAS. Je hebt hierbij keuze uit 3 optionele modules wonen, arbeidsrecht en verkeer. Vrije advocaatkeuze is mogelijk maar beperkt tot maximaal € 7.500,- aan kosten. Opvallend is dat de rechtsbijstandsverzekering geen eigen risico kent.

Tot slot konden wij in deze Deck review een voertuigverzekering afsluiten voor auto, motor of scooter. Daarbij heb je uiteraard keuze uit de bekende opties WA (Beperkte aansprakelijkheid), WA + Beperkte Casco (ruitschade) en All-risk. Daarbij hanteert Deck voor de voertuigverzekeringen wel een verplicht eigen risico van 500 euro.

Kostenvergelijking Deck Review

In de basis heeft Deck dus een mooi verzekeringspakket wat voor de meeste mensen zal volstaan. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk, is Deck nu ook echt voordelig? Het antwoord hierop is lastig te geven omdat bijvoorbeeld de kosten van een goedkope woonverzekering sterk afhangen van je woon- en gezinssituatie.

Toch hebben we in deze Deck review een aantal voorbeeldberekeningen gemaakt in vergelijking met Centraal beheer om een beetje inzicht te geven. Je precieze premie kun je zelf makkelijk uitrekenen via de Deck website in een paar eenvoudige stappen.

Kosten goedkope woonverzekering

Een standaard inboedelverzekering bij Centraal beheer voor een simpele eengezinswoning kost ons iets meer dan 12 euro. Dit is inclusief aansprakelijkheidsverzekering en op basis van een 1 persoons-huishouden. Voor 2 personen is de verzekering ongeveer 19 euro per maand. Daar komt nog ongeveer 2,80 euro per persoon voor een reisverzekering. Beide verzekeringen zijn zonder eigen risico.

Bij Deck is dit ongeveer 9,50 voor een 1 persoonshuishouden (inclusief reisverzekering) en een kleine 13 euro voor 2 personen. Daarmee bespaar je dus circa 5,50 tot 11,50 euro per maand ten opzichte van Centraal beheer in ruil voor een eigen risico van 500 euro. Daarbij moet benoemd worden dat de inboedel bij Centraal beheer ook nog eens is beperkt op maximaal 35000 euro en dat de besparing bij gezinnen vermoedelijk nog iets hoger is bij Deck. Reken je premie zelf uit op de Deck website.

Kosten rechtsbijstandverzekering

Voor 1 persoon kost de rechtsbijstand met alle modules aan bij Centraal beheer 22,95 euro per maand, bij 2 personen is dit 25,83 euro. In de Deck review kostte de rechtsbijstand met alle modules aan 18,09 euro voor 1 persoon en 23,18 euro voor 2 personen.  Je bespaart dus 2,65 euro tot 4,86 euro per maand bij Deck.

Deck rekent bovendien geen eigen risico bij de rechtsbijstand terwijl Centraal beheer 250 euro eigen bijdrage rekent voor vrije advocaatkeuze. We zijn er hierbij vanuit gegaan dat de verzekeringen gelijkwaardige dekking hebben maar we hebben niet alle polisvoorwaarden nagelopen. Wil je precies weten wat gedekt is? Bereken dan je premie op de Deck website en bekijk de polisvoorwaarden.

Kosten Autoverzekering

We hebben voor deze Deck review 2 auto’s vergeleken. Een goedkope Peugeot 106 van bijna 20 jaar oud met een zeer lage dagwaarde van ronde 750 euro en een gloednieuwe Volvo V40 met een cataloguswaarde van circa 35000 euro. De Peugeot kost bij Deck WA verzekerd 18 euro per maand met 0 schadevrije jaren tot 43 euro per maand met 14 schadevrije jaren.

Dezelfde auto verzekeren bij Centraal beheer kost tussen de 18 en 41 euro per maand. Een klein voordeel dus voor Deck maar je bent wel 500 euro eigen risico kwijt als je een claim doet en dat is als je rondrijd in een auto van 750 euro best wel wat geld. Bij duurdere auto’;s is Deck echter duidelijk in het voordeel.

Zo kost de Volvo V40 bij Deck 91 euro met 0 schadevrije jaren tot 38 euro met 14 schadevrije jaren en 600 euro eigen risico. Bij een eigen risico van 1200 euro kan de premie zelfs nog dalen tot iets minder dan 36 euro. Voor diezelfde auto rekent Centraal beheer 102 euro tot 42,50 euro per maand. Een besparing dus van 5 tot 10 euro per maand.

Is Deck nu voordelig genoeg?

Het is op basis van deze voorbeelden natuurlijk lastig te zeggen omdat elke situatie anders is. We raden iedereen dan ook aan om zelf een premieberekening te maken op de Deck website. Duidelijk is ieder geval in deze Deck review dat de goedkope woonverzekering van Deck beduidend voordeliger is in een meerpersoonshuishouden en dat je meer geld bespaart als je ook de optionele autoverzekering en rechtsbijstandsverzekering afsluit.

Als we uitgaan van het 2 persoonshuishouden in ons voorbeeld met een mooie Volvo V40 voor de deur besparen we in totaal bijna 21 euro per maand aan premie ten opzichte van Centraal beheer. Dat betekend dus dat als we 2 jaar niet claimen we de 500 euro eigen risico al hebben uitgespaard. Daarna maken we winst zolang we niks claimen, met gezinnen zal de besparing vermoedelijk nog groter zijn.

Deck ervaringen met service en contact

Dat is in onze ogen dus een serieuze besparing die Deck en het hogere eigen risico zeker de moeite waard maken. Daar komt bij dat de service van Deck als relatief kleine partij meer servicegericht is. Waar het contact met Centraal beheer nog wel eens moeizaam verloopt door bureaucratie is dat bij Deck veel minder het geval.

Over de afhandeling van claims kunnen we in deze Deck review natuurlijk geen uitspraken doen maar we hebben hier goede verhalen over gehoord. Daarbij werkt Deck voor de dekking samen met grotere partijen zoals A.S.R, Unigarant en de Nationale Nederlanden waardoor we niet bang zijn dat claims niet uitbetaald kunnen worden.

Goedkope woonverzekering volop in ontwikkeling

Is er dan niets aan te merken op de goedkope woonverzekering van Deck? Er zijn zeker wel een paar minpuntjes te noemen. De belangrijkste zijn dat sommige aanvullende verzekering nog ontbreken zoals bijvoorbeeld een kostbaarheden verzekering, een camper of aanhanger verzekering of een aparte fietsverzekering. Wij vinden het toch wel fijn om alles op 1 plek te hebben.

Daarnaast is Deck in zijn geheel nog niet geschikt voor ZZP’ers of zakelijk gebruik. Dat is jammer omdat zeker in deze onzekere tijden ondernemers de besparing van Deck goed zouden kunnen gebruiken. Tot slot vinden we het jammer dat eenpersoonshuishoudens relatief weinig kunnen besparen met Deck. Deels is dit logisch omdat die premies vaak al relatief laag zijn maar daardoor overtuigd het aanbod van Deck minder.

Conclusie Deck review

Desondanks zijn we erg enthousiast over het concept van Deck, het is helder en logisch uitgedacht en de premieverschillen zijn groot genoeg om het interessant te maken. Daarbij hebben we ook begrepen van de mensen achter Deck dat Deck volop in ontwikkeling is. Er is dus een grote kans dat de hierboven genoemde minpunten worden opgelost de komende jaren.

Ben je dus op zoek naar een goedkope woonverzekering of een compleet verzekeringspakket dan is Deck op basis van deze Deck review zeker een aanrader. Je premie reken je snel en eenvoudig uit via de Deck website.