Duurzaamheid is steeds actueler maar wat is de beste duurzame bank in Nederland? In deze blog de mogelijkheden en kosten duurzame bank.

De noodzaak van duurzaamheid

We merken als maatschappij steeds meer de gevolgen van globalisering, automatisering en milieuvervuiling. Actuele voorbeelden hiervan zijn de natuurlijk dingen als de coronacrisis, de toeslagenaffaire en allerlei milieuproblemen zoals stikstof en klimaatverandering. Er is dus steeds meer noodzaak voor verandering waarbij decentralisatie en duurzaamheid een grote rol gaan spelen.

Daarbij is een duurzame bank eigenlijk een hele logische eerste stap omdat banken in onze geld gedreven economie veel invloed hebben. De banken en beleggers bepalen immers in grote mate welke industrieën en sectoren geld geïnvesteerd krijgen. Een duurzamere wereld begint dus in zekere mate bij een duurzame bank.

Grote banken absoluut niet duurzaam

Het probleem is echter dat grote banken waar de meeste Nederlanders bankieren slecht scoren op duurzaamheid. Zo scoren de drie grootste banken van Nederland, ABN AMRO, ING en de Rabobank zeer slecht op gendergelijkheid. Alle drie de banken doen veel te weinig als het aankomt op het gelijk behandelen van mannen en vrouwen zowel binnen hun eigen organisatie als bij de klanten die ze financieren.

Ook scoren ABN AMRO en ING onvoldoende op klimaat. De Rabobank haalt hier weliswaar een krappe voldoende maar scoort weer onvoldoende op de maakindustrie. Waarbij ze vooral onvoldoende aandacht hebben voor waterverontreiniging, plastic afval en eerlijke loon. Daarnaast score alle drie de banken slecht op belastingbeleid en doen ze onvoldoende om belastingontduiking en fraude tegen te gaan.

Vooral ING scoort slecht

Voor Rabobank en ABN AMRO zijn dit wel de grootste minpunten, hoewel ze beiden ook slecht scoren op transparantie in hun beleid en op veel gebieden maar een krappe voldoende krijgen. Het valt echter op dat de ING beduidend slechter scoort en absoluut geen duurzame bank is.

Zo doet ING onder andere onvoldoende op het gebied gezondheid, de maakindustrie, wapenhandel en vastgoed. Op andere controversiële gebieden zoals olie, mijnbouw, natuur en mensenrechten scoort de ING slechts een krappe voldoende. Slechts op 1 van de 15 punten scoort ING een ruime voldoende; corruptie. Daarmee is het samen met de ‘rijke mensen bank’ Van Lanschot de slechtst scorende bank uit de eerlijke geldwijzer.

Wisselend beeld bij kleine banken

De kleinere banken geven een wisselend beeld. Zo hadden wij verwacht dat de meest duurzame bank in Nederland Triodos het hoogste zou scoren. Deze halen echter toch nog enkele flinke onvoldoendes op het gebied van gendergelijkheid en vastgoed. Opvallend is dat de Volksbank met dochtermerken SNS bank, Regiobank en ASN bank beter scoort met op alle 15 gebieden een ruime voldoende.

De hippe bank bunq lijkt een heel duurzame bank met hun keuzevrijheid en co2 neutrale bankrekening (lees er meer over in onze Bunq easyGreen review) maar heeft hun beleid niet helemaal op orde. Opvallend genoeg heeft bunq ondanks zijn groene imago geen goed beleid voor duurzame investeringen. Daarnaast scoort bunq zeer slecht (het slechtste van alle banken) op het gebied van transparantie waarbij ze niet willen vertellen waar ze in investeren en welke eisen ze stellen aan hun investeringen.

Beste keuze duurzame bank

Alle gegevens hierboven komen uit de update van oktober 2020 van de eerlijke geldwijzer. Een initiatief van onder andere Amnesty International, Milieudefensie en Oxfam Novib. Wil je meer details over alle scores bekijk dan de eerlijke geldwijzer website.

Op basis van de resultaten van de eerlijke geldwijzer lijkt de Volksbank de beste keuze voor een duurzame bank. Echter de eerlijke geldwijzer richt zich vooral op beleid en bij de keuze van een bank spelen meer zaken een rol. Denk daarbij aan de gebruiksvriendelijkheid van de bankapp, het serviceniveau van de klantenservice en natuurlijk de kosten duurzame bank.

Kosten duurzame bank

Vooral de kosten duurzame bank zijn een interessant aspect. Want hoewel het beleid van de Volksbank net iets beter is dan bunq is bunq met zijn easyGreen pakket verreweg de meest duurzame bank. Met dit groene bankpakket plant bunq namelijk een boom voor elke honderd euro die je uitgeeft met je passen.

De marketingclaims van bunq over de co2 besparing zijn wat overdreven maar zoals je in onze easyGreen review kunt lezen werkt het wel echt. Met bankieren via bunq easyGreen kun je voor een groot deel co2 neutraal worden. Dat is meer dan zelfs het beste beleid van de Volksbank kan bieden of zelfs de meest groene belegging van Triodos. De keerzijde is echter dat co2 neutraal duurzaam bankieren prijzig is; bunq vraagt maar liefst 19,99 euro per maand voor dit pakket.

Lokale of globale duurzaamheid

Dat is flink wat duurder dan bijna alle andere banken die gemiddeld 3 tot 5 euro per maand rekenen voor een bankpakket. Daarbij is de hoge prijs logisch want duurzaam bomen planten is nu eenmaal niet goedkoop. Toch heeft bunq Supergreen ook los van de prijs nadelen; ze planten namelijk alleen bomen en ook nog eens buiten Europa.

Daarmee helpt bunq weliswaar goed tegen een van de belangrijkste problemen, namelijk co2 uitstoot op globaal niveau. Echter andere problemen zoals afval of bijvoorbeeld het lokale Nederlandse probleem van stikstofuitstoot worden niet opgelost met bunq easyGreen. Daar komt bij dat bunq maar een kleine bank is en dus ook weinig invloed heeft op een beter beleggingsbeleid.

Wat is nu de juiste keuze?

De lastige vraag is dan ook, wat is nu de meeste duurzame bank oplossing? Bomen laten planten door bunq voor 20 euro per maand? Of toch bankieren voor 2 euro per maand bij dat milieu onvriendelijke ING en dan 18 euro per maand aan een goed doel storten? Of wellicht dagelijks bankieren bij Triodos en dan beleggen en sparen via de duurzame ASN bank? Het is heel lastig om precies aan te geven welke oplossing nu de meeste duurzame bank is.

Het hangt ook af van je vermogen en wat de kosten duurzame bank mogen zijn. Over het algemeen zijn in ieder geval ING, Rabobank of ABN AMRO geen aanrader. Bunq is een interessante, unieke mix van duurzaamheid en technologische innovatie maar zoals je leest niet zonder nadelen. De dochtermerken van Regio bank en Triodos scoren een stuk beter maar lopen technisch flink achter op de grote banken.

Triodos technisch onvoldoende

Vooral Triodos bank loopt zwaar achter als het aankomt op gebruiksvriendelijkheid. Aanvragen gaan vaak nog op papier (niet bepaald duurzaam) en de Triodos bankieren app is erg beperkt. Moderne functies als betaallinks, slimme notificaties of Apple Pay ontbreken. Ook moet je nog werken met een onhandige losse e.dentifier.

Bovendien is Triodos duur, 5 euro per maand voor een kale bankrekening met 1 pas en je moet extra betalen voor een spaarrekening zonder rente. Tot slot moet de antroposofische en enigszins arrogante mentaliteit van Triodos bank je niet teveel storen. Hun groene imago is overigens ook niet helemaal onomstreden is zoals je ook kunt lezen in onze Triodos review.

Gebruikservaring vs. duurzaamheid

Voor de dochtermerken van de Volksbank, SNS bank, ASN bank en Regiobank gelden eigenlijk dezelfde kritiekpunten. Het dienstenaanbod is beperkt, veel functionaliteit is verouderd en je zit vast aan een onhandige losse e.denfitfier. Ook in de mobiel bankieren apps ontbreken de nodige functies vergeleken met bunq en de grote banken.

Er is dus helaas geen enkele bank die duurzaam bankieren echt goed combineert met een duurzame gebruikservaring. Het is OF een goede gebruikservaring en weinig duurzaam beleid. OF een duurzame bank maar dan lever je flink in op gebruiksgemak. Alleen bunq EasyGreen komt in de buurt maar is niet perfect en bovendien zal de prijs van 19,99 euro p/m voor veel mensen een stap te ver zijn.

Een combinatie van banken

Wil je dus gebruiksvriendelijk en duurzaam bankieren maar niet al te hoge kosten duurzame bank dan is combineren die enige optie. Zoals gezegd zijn ING, Rabobank en ABN AMRO hierbij geen goede keuzes. Ook als je gaat sparen of beleggen bij een tweede bank is het een aanrader om je rekening bij deze banken op te zeggen.

Dit is wat gedoe maar met de overstapservice tegenwoordig helemaal niet meer zo moeilijk. Bovendien geef je daarbij een belangrijk signaal af aan de banken dat duurzaamheid belangrijk is. Daarbij heb je dus twee rekeningen nodig; een praktische rekening voor de dagelijks bankzaken en een duurzame rekening voor beleggen en sparen.

Een praktische bankrekening

Goede voorbeelden van een praktische bankrekening zijn kleinere banken die wel een moderne app hebben. Voorbeelden hiervan zijn bunq, Knab, N26 en Openbank. Vooral N26 en Openbank zijn interessant omdat ze volledig gratis zijn. Daarbij is N26 vooral interessant vanwege de goede app en de gratis prepaid creditcard met lage gebruikskosten. Openbank heeft een iets minder goede app maar geeft wel 0,20% rente op de gratis spaarrekening.

Beide bank apps zijn wel een stuk beter dan bijvoorbeeld een SNS of Triodos bankieren app. Bunq is zoals eerder gezegd wat duurder en een pakket kost hier minstens 7,99 euro p/m. Daarvoor krijg je dan wel een relatief duurzame bank met een prima internetbankieren app die minstens zo goed zo niet beter is dan die van de grote banken. Knab is wat eenvoudiger qua functionaliteit maar een goede keuze voor een kleinere online bank die toch een volwaardig pakket biedt.

Plus een duurzame bank rekening

Naast de basisrekening heb je dan nog een aparte rekening nodig om duurzaam te sparen en te beleggen. Hou er wel rekening mee dat de kosten duurzame bank vaak hoger liggen. Zo krijg je vaak helemaal geen rente op de spaarrekening en zijn de beheerkosten beleggen vaak ook wat hoger.

Onze favoriete keuze voor een gewone duurzame betaal- of spaarrekening is ASN bank. Vooral omdat ze in iets nuchtere uitstraling hebben dan Triodos. ASN scoort zeer hoog op duurzaamheid en je kunt er betalen, sparen en beleggen (ook zakelijk). Voor beleggen gaat onze voorkeur uit naar ASN fondsen beleggen via Binck. Je kunt weliswaar ook rechtstreeks via ASN beleggen maar Binck biedt aanmerkelijk meer mogelijkheden en ook lagere servicekosten.

Duurzame bank blog samengevat

Duurzaam bankieren is nog in opkomst en een kant en klare duurzame bank is er eigenlijk nog niet. Wil je een snelle, hippe en makkelijke oplossing kies dan voor bunq easyGreen. Deze kosten duurzame bank zijn met 19,99 euro per maand echter niet goedkoop maar het is wel de enige bankrekening waarmee je co2 uitstoot kunt compenseren.

Spreekt bunq je niet aan of vind je dit te duur? Kies dan voor een combinatie tussen een kleine moderne bank zoals N26, Openbank of Knab in combinatie met een duurzame rekening voor sparen en beleggen. Daarbij springt ASN bank erbovenuit als het gaat om betalen en sparen maar als je wilt beleggen kun je de ASN fondsen beter kopen via Binck omdat je dan meer mogelijkheden hebt. Lees voor meer informatie ook onze Binck beleggen review.