Opmerking: Dit is een gastblog van DEGIRO, heb je vragen of opmerkingen hierover neem dan contact op via ons contactformulier. Let op! Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je inleg kan minder waard worden, raadpleeg altijd een erkend adviseur voor advies. De informatie in deze blog dient op geen enkele wijze opgevat te worden als (persoonlijk) advies maar is slechts algemene informatie.

Inleiding

Als het gaat om beleggen, raken veel mensen geïntimideerd door de verhalen die zij hierover horen. Veelgehoorde opvattingen over beleggen, zoals dat men een professional nodig heeft om te kunnen beleggen, zijn echter niet juist. In dit artikel worden er vijf veelvoorkomende misvattingen over beleggen besproken en ontkracht.

1. Om te beleggen is professionele hulp nodig

De eerste en tevens veel voorkomende beleggingsmythe is dat beleggers een professionele vermogensbeheerder nodig hebben. Wanneer u ervoor kiest om te beginnen met beleggen, heeft u meestal een broker nodig om uw order op de beurs te plaatsen. Een financiële planner is niet meer nodig, zoals in het verleden wel vaak het geval was. Ook koersinformatie is tegenwoordig gemakkelijk real time in te zien en met het ruime kennisaanbod dat beschikbaar is op het internet, beschikt u over alle handvatten om eigen investeringsbeslissingen te nemen. Beleggen zonder tussenpersoon is tevens goedkoper omdat u geen professional hoeft te betalen om uw beleggingen actief te beheren.

2. Je hebt veel geld nodig om te beleggen

Een tweede misvatting is dat je veel geld nodig hebt om te kunnen beleggen. Beleggen is toegankelijker dan ooit, vooral nu er brokers zijn die lage tarieven aanbieden. Dit maakt het ook mogelijk om te beleggen met kleine bedragen. Tevens maken de lage kosten het mogelijk om meerdere kleine investeringen te doen en uw portefeuille gaandeweg uit te breiden. Zelfs bescheiden investeringen kunnen over de jaren heen tot aanzienlijke rendementen leiden.

3. Niet de juiste leeftijd om te beleggen

Sommige mensen denken misschien dat ze te jong of oud zijn om te starten met beleggen. Hoewel leeftijd van invloed kan zijn op uw beleggingsstrategie, doelstellingen of risicoprofiel, heeft beleggen geen leeftijdsgrens. Door op jonge leeftijd te beleggen, kunt u profiteren van samengestelde rente en heeft u meer tijd om te herstellen van eventueel verlies. Op oudere leeftijd kunt u ervoor kiezen om te beleggen om een hoger rendement te behalen dan wanneer u uw geld op de bank zet. Of uw beleggingsplan nu gericht is op de korte of de lange termijn, het is raadzaam om nooit geld te beleggen dat u direct nodig kunt hebben of posities aan te nemen die financiële problemen kunnen veroorzaken.

4. Beleggen kost veel tijd

Het is een misverstand dat beleggen veel tijd kost. Wanneer u begint met beleggen is het aan te raden om uw huiswerk te doen en vertrouwd te raken met de financiële begrippen. Wanneer u dit hebt gedaan, is de hoeveelheid tijd die nodig is om te investeren afhankelijk van uw strategie en doelen. Het verschil tussen beleggen en speculeren is bijvoorbeeld groot. Waarbij u bij beleggen uit gaat van een positief rendement door het nemen van een gemiddeld tot lager risico, voert u bij speculeren transacties uit waarbij u een aanzienlijk risico loopt om de ingelegde waarde te verliezen. Dit in de hoop dat u een hogere winst zult ontvangen. Vanwege het verhoogde risico, doen speculanten vaak korte termijn beleggingen met een tijdshorizon van korter dan een jaar. Speculeren kost doorgaans meer tijd in vergelijking met beleggen, omdat dit nauwlettende monitoring en reacties op de markt kan vereisten.

5. Aandelen zijn de enige optie

Hoewel aandelen een van de meest voorkomende soorten financiële producten zijn om in te beleggen, zijn er tal van andere soorten beleggingsproducten om uit te kiezen. Zoals bijvoorbeeld ETF’s (Exchange Traded Funds). Een ETF is een product dat bestaat uit een verzameling effecten die verschillende benchmarks volgen, zoals een index. Ze zijn vergelijkbaar met beleggingsfondsen, maar zijn genoteerd aan een beurs, hebben het handelsgedrag van een aandeel en zijn over het algemeen goedkoper met een lager risico. Dit maakt ze geschikt voor zowel voor de beginnende als de gevorderde belegger.

DEGIRO maakt het mogelijk om te beleggen in diversen financiële producten. Wilt u ook starten met aandelen kopen of wilt u liever uw portefeuille diversifiëren met het kopen van ETF’s? Bekijk dan de website.

Afgezien van het bovengenoemde, zijn er helaas nog veel andere misvattingen en verkeerde informatie over beleggen. Of u nu nieuw bent in de wereld van beleggen of al jaren belegd, het is belangrijk om te blijven leren en feiten van fictie te scheiden om succesvol te zijn.