In deze blog een review van de zakelijke kredietverstrekker Bridgefund. Hier kun je als ondernemer zonder jaarcijfers snel en eenvoudig een krediet aanvragen. Maar hoe goed werkt dat nu in de praktijk? Niet vlekkeloos zoals je kunt lezen in onze Bridgefund ervaringen.

Een zakelijke krediet aanvragen regel je in 5 minuten online bij Bridgefund. Je hebt niet eens jaarcijfers of andere gegevens nodig. Simpelweg je bankgegevens uploaden is genoeg. Daarna krijg je binnen no-time een lening van 5.000 tot 250.000 euro. Klinkt dat iets te mooi om waar te zijn? Dat dachten wij ook en daarom delen we in deze blog onze Bridgefund ervaringen.

Samenvatting voor de snelle lezer

In eerste instantie zijn onze Bridgefund ervaringen positief. We komen op een mooie website met een soepele aanvraag procedure en redelijk flexibele kredietvoorwaarden. Wanneer we echter verder kijken vallen toch een aantal dingen in negatieve zin op.

Zo kan het rentepercentage bij zusterbedrijf pinkrediet oplopen tot 31,4% op jaarbasis en komen we tegenstrijdige informatie tegen over de minimum omzet-eisen. Ook ontbreekt bij Bridgefund ieder spoor van een keurmerk of een gedragscode en blijkt de aanvraagprocedure vlot maar wel heel oppervlakkig te zijn opgezet. Contact met de klantenservice leert dat er weinig interesse en motivatie is om de ondernemers verder te helpen.

Daarmee is Bridgefund een goed concept wat slecht uitgewerkt is. Ondernemers die op zoek zijn naar een krediet kunnen dan ook beter verder kijken naar alternatieven zoals Qeld of Qredits. Vooral Qeld is daarbij net zo laagdrempelig als Bridgefund maar wel een stukje beter in de service en met wat lager rente. Voorkortlopende en kleine cashflowproblemen is factuurfinanciering van Finturi de moeite waard. Lees voor meer informatie onze volledige Bridgefund ervaringen blog.

Wie of wat is Bridgefund?

Bridgefund moet wel een geweldig bedrijf zijn als je de ‘over ons’ pagina leest. Zo maken ze dromen en ambities waar voor hun klanten, hun personeel EN hun investeerders. Ze zouden ook de wereld van trage financiële dienstverlening opschudden, dat doen ze naar eigen zeggen met slimme financiële oplossingen van wereldklasse.

Behalve deze mooie maar ook wel ietwat overdreven woorden staat er verder weinig informatie op de pagina. Na wat Googlen kwamen we alleen te weten dat Bridgefund is opgericht door een relatief jonge Nederlandse ondernemer in 2018 en dat ook Pinkrediet.nl onderdeel is van Bridgefund. Het is dus een Nederlandse zakelijke kredietverstrekker maar veel blijft onduidelijk. Zo zien we bijvoorbeeld ook geen informatie over de gedragscode kleinzakelijke financiering terug op de website.

Een kredietaanvraag doen bij Bridgefund

Dan maar een kredietaanvraag doen bij Bridgefund om wat meer informatie te krijgen. Dit gaat bijzonder snel en eenvoudig zoals ze beloven. Je vult een paar korte vragen in en geeft je contactgegevens op. Ondertussen zoek het systeem je bedrijfsgegevens eenvoudig op bij de Kamer van Koophandel.

We moeten toegeven, tijdens onze Bridgefund ervaringen ging dit deel van het aanvraagproces behoorlijk soepel. We waren ruimschoots binnen 5 minuten klaar met de aanvraag. Wel vroegen we ons gelijk af hoe Bridgefund nu ons krediet moet beoordelen met alleen bankafschriften? Dat is in de meeste gevallen lang niet voldoende om een goed beeld te krijgen van een bedrijf of een ondernemer.

Binnen 24 uur een kredietbeslissing

Lang konden we niet nadenken over deze vraag want binnen 24 uur kregen we een mailtje ‘Sorry, we kunnen dit keer niet samen verder’. De onderneming was volgens Bridgefund te zwaar gefinancierd en een nieuwe lening verstrekken was dan ook onverantwoord. Opmerkelijk genoeg noemt Bridgefund daaronder wel diverse andere kredietverstrekkers op waar je het alsnog zou kunnen proberen. Waaronder een aanbieder die woekerrentes rekent oplopend tot meer dan 90% op jaarbasis. Dat vinden wij nou onverantwoord.

Deze tegenstrijdige mail riep dan ook veel vragen bij ons op. Vooral omdat op de verstuurde bankafschriften een goede cashflow te zien was met een stijgende omzet. Ook zat de omzet boven de minimum eisen van Bridgefund. Daarnaast hadden we aangeboden om extra gegevens te sturen zoals jaarrekeningen, kwartaalaangiftes en bewijzen van bezit zoals spaargeld of een zakelijke bestelwagen om zo een beter beeld te geven van de onderneming.

Staat de klant echt op nummer 1?

Tijd om Bridgefund te bellen over de afwijzing en te kijken of de klant echt op nummer 1 staat zoals ze zelf beweren. Een onprettig telefoongesprek volgde waarbij de medewerker niet geïnteresseerd was in relevante gegevens zoals winstcijfers of bezittingen. Ondanks dat een andere medewerker eerder had aangegeven dit wel te willen beoordelen.

De medewerker bleef tijdens onze Bridgefund ervaringen bij zijn punt, ondanks dat alleen bankafschriften natuurlijk nooit een goed beeld geven. Zo bleek dat men niet eens onderscheid kon maken tussen overboekingen naar de zakelijke spaarrekening, die werden bijvoorbeeld als uitgaven gezien.

Woekerservice

Toen hebben we toch nog maar eens benadrukt dat dit wel erg onvolledige manier is om de kredietwaardigheid te beoordelen. Ook hebben we nog benoemd dat het natuurlijk erg raar is dat Bridgefund een lening geven blijkbaar onverantwoord vind.  Maar in dezelfde mail verwijzen ze je naar 6 andere partijen van wie er eentje zelfs woekerrentes rekent tot 90% op jaarbasis.

Het antwoord van de medewerker was dat het maar suggesties waren en dat je niet verplicht was om elders een krediet aan te vragen. Verder was hij van mening dat het gesprek niets meer ging opleveren en dat we maar moesten stoppen. Wij waren toch wel nieuwsgierig geworden wat nu de reden is voor dit nogal tegenstrijdige aanvraagproces, dus hebben we dat uitgezocht.

Simpel en snel

Het probleem is dat Bridgefund het aanvraagproces koste wat kost zo simpel en snel mogelijk wilde houden. Immers hoe simpeler het aanvraagproces, hoe meer klanten een aanvraag doen en hoe minder tijd het de medewerkers kost om een aanvraag te behandelen. Het probleem is echter dat Bridgefund met alleen bankgegevens natuurlijk geen goede beoordeling kan maken.

Daarom halen ze je gegevens door allerlei databases zoals het BKR, Focum, Experian of Graydon. Heb je ooit een keer bij vergissing iets te laat betaald is de kans groot dat je ze daarom weigeren. Daarnaast laten ze een computer je bankgegevens op allerlei manieren analyseren om zo een inschatting te kunnen maken van je financiële situatie.

Flinke omzet nodig

Deze slimme databases en algoritmes helpen Bridgefund natuurlijk met het maken van een kredietbeslissing. Echter alleen deze informatie is natuurlijk niet genoeg en daarom hanteert Bridgefund ook een harde omzet-eis. Hoe hoog die omzet dan precies moet zijn is ons niet helemaal duidelijk.

Zo wordt tijdens het aanvraagproces helemaal geen minimum omzet genoemd. Onder veel gestelde vragen staat dan weer dat de omzet minimaal € 6.000 per maand moet zijn (= € 72.000 per jaar) terwijl onder het kopje aanvragen staat dat je een minimale jaarlijkse omzet moet hebben van € 50.000. Ondanks deze onduidelijkheid is wel duidelijk dat Bridgefund er in ieder geval niet is om de dromen van kleinere ondernemers waar te maken.

Flinke rente betalen

Ook als je wel door de omzet-eisen en digitale checks van Bridgefund komt moet je oppassen om je dromen waar te maken. Bridgefund hanteert namelijk een ogenschijnlijk laag alles-in-1-tarief vanaf 1,5% per maand over het openstaande bedrag (afhankelijk van het risicoprofiel). Terugbetaling gaat per werkdag in plaats van per maand. Zo betaal je voor een lening van 25000 euro over 12 maanden bijvoorbeeld 119,23 euro per werkdag.

Dat lijkt heel allemaal heel voordelig totdat je het terug gaat rekenen per maand en per jaar. Zo betaal je minimaal 18% rente op jaarbasis, dit kan meer zijn als je verhoogd risico hebt volgens de computersystemen van Bridgefund. Een lening van 25000 euro over 12 maanden kost je dan ook gewoon minstens 2583 euro per maand aan aflossing.

Investeren kan rendement opleveren

In onze Bridgefund ervaringen is Bridgefund dus niet zo voordelig als het lijkt. Toch moet wel gezegd dat ook andere zakelijke kredietverstrekkers vaak hogere rentes rekenen dan bij particulieren. Ook lijkt het acceptatiebeleid van Bridgefund wel iets soepeler dan dat van grote banken, waar je vaak helemaal niet terecht kunt met een wat lagere omzet.

Daarnaast kan de investering natuurlijk meer rendement opleveren dan de investering kost. Om klanten daarvan te overtuigen heeft Bridgefund zelfs een ROI-rekenmachine gemaakt. Hierin kun je heel handig uitrekenen hoeveel winst je kunt maken op je lening. Pas wel op met dit soort reken-je-rijk-machines, het is heel makkelijk om de resultaten van je investering te optimistisch in te schatten. En met een rentepercentage van minimaal 18% moet je flink aan de bak om wat over te houden onder de streep.

Bridgefund; overbrugging of een brug te ver?

Ondanks de rente en het risico kunnen we ons voorstellen dat er ondernemers zijn die toch graag gebruik willen maken van partijen zoals Bridgefund. Immers je kunt zonder al te veel gedoe en zonder al te hoge eisen een kredietaanvraag doen. Je betaald dan weliswaar wat meer rente maar je kunt WEL investeren en daar was het nu om te doen. We vragen ons echter sterk af of je dan niet beter af bent bij een andere partij.

Bridgefund is namelijk lang niet meer de enige ‘makkelijke’ zakelijke kredietverstrekker maar wel een van de duurdere. Zeker met zusteronderneming Pinkrediet laten ze zien weinig op te hebben met de mooie woorden van hun marketingafdeling. Zo loopt bij Pinkrediet de rente op tot 26,4% op jaarbasis met een afsluitprovisie van 5%, zo betaal je dus feitelijk 31,4% rente het eerste jaar. Dat is ons in ieder geval een brug te ver.

De mooie woorden op de over ons pagina van Bridgefund.

Alternatieven voor Bridgefund

Gelukkig zijn er inmiddels genoeg alternatieven voor Bridgefund en zijn wij er in onze Bridgefund ervaringen al de nodige tegengekomen. Voorbeelden voor ondernemers met een omzet vanaf 50.000 euro per jaar zijn Fund-r (Rabobank) en New 10 (ABN AMRO). Dit zijn dochtermerken van de grote banken waarmee ze een nieuwe doelgroep proberen aan te spreken. Wie minder omzet heeft kan eenvoudig terecht bij Qeld of Qredits.

Een aanvraag is iets meer werk dan bij Bridgefund maar alsnog in een minuut of 15 geregeld. Maar belangrijker is dat Fund-r en New10 zijn aangesloten bij de Gedragscode kleinzakelijke financiering. Dit betekend dat ze zorgvuldiger omgaan met hun zorgplicht als kredietverlener en geen buitensporig hoge rente rekenen zoals Bridgefund met Pinkrediet. Zo betaal je bij New 10 bijvoorbeeld slechts 3 tot 9% rente op jaarbasis.

Voor kleinere ondernemers

Ben je een kleinere ondernemer die minder dan € 50.000 omzet heeft dan is je beste optie toch Qredits. Dit bedrijf vraagt weliswaar veel gegevens op dus een aanvraag is niet in een paar minuten geregeld. Het is echter wel een van de weinige organisaties gespecialiseerd in starterskredieten en ze zijn bovendien aangesloten bij stichting MKB financiering. Ook het MKB kan bij Qredits terecht voor financieringen tot € 250.000.

Toch liever wat meer papierwerk of soepelere acceptatie-eisen? Dan is Qeld zeker de moeite waard. Net als Bridgefund hanteert Qeld wel een wat hoger rentepercentage van 18%. Daar staat tegenover dat Qeld geen minimum omzet-eis kent en bovendien flexibeler is in de afbetalingstermijn van het krediet die bij Bridgefund maximaal 12 maanden is. Een krediet is bij Qeld net als bij Bridgefund eenvoudig in 5 minuten aangevraagd, lees ook eens onze blog over Qeld. Tot slot is factuurfinanciering van Finturi een interessante keuze voor wie een slechts kortlopende cashflowproblemen heeft. Lees meer in onze Finturi ervaringen.

Onze Bridgefund ervaringen samengevat

Tijd om tot een conclusie te komen in deze blog over onze Bridgefund ervaringen. Bridgefund lijkt in eerste instantie een prachtig bedrijf. Mooie woorden op de website, een snelle aanvraagprocedure en een redelijk soepele acceptatie-eisen. Kijk je echter wat verder dan komen er snel een hoop vragen.

Zo is niet duidelijk hoe een goede kredietbeoordeling plaats kan vinden met alleen bankgegevens. Gaan we dan kijken naar de voorwaarden valt het rentepercentage toch wel tegen en blijven de minimum omzeteisen onduidelijk. Ook is er op heel de website van Bridgefund weinig te vinden over de achtergrond van Bridgefund en een keurmerk of gedragscode is al helemaal niet te vinden. Tot slot was de klantenservice zeker niet geïnteresseerd in onze dromen en ambities.

Samengevat zijn onze Bridgefund ervaringen over het concept zeker niet negatief, alleen de uitwerking valt tegen. Voor nu is Bridgefund een brug te ver en kun je beter kijken naar alternatieven.