Lees in deze blog onze Bridgefund ervaringen. Hoe makkelijk is een zakelijk krediet aanvragen bij deze partij en wat zijn de voorwaarden? Hier kun je als ondernemer zonder jaarcijfers snel en eenvoudig een krediet aanvragen. Maar hoe goed werkt dat nu in de praktijk en hoe voordelig is Bridgefund vergeleken met de concurrentie?

Een zakelijke krediet aanvragen gaat bij Bridgefund online in slechts 5 minuten met enkel je bankgegevens. Daarbij is Bridgefund met een maximaal leenbedrag van 250.000 euro en een looptijd van 3 tot 24 maanden geschikt voor kleine en grotere ondernemers. Dit klinkt op papier als een mooi aanbod, we kijken met een test aanvraag hoe Bridgefund werkt in de praktijk.

Samenvatting voor de snelle lezer

bridgefund infoBridgefund is een Nederlands zakelijk kredietplatform dat lenen en investeren combineert. Bedrijven kunnen bij Bridgefund terecht voor een zakelijke lening tegen relatief gunstige voorwaarden. De rente is weliswaar vergelijkbaar met directe concurrenten maar de kredietbedragen (5.000 tot 250.000 euro) zijn hoger en de looptijd (3 tot 24 maanden) is langer.

Bovendien is een aanvraag eenvoudig online geregeld in een paar minuten met enkel je bankafschriften. Daarmee gaat een kredietaanvraag bij Bridgefund aanzienlijk makkelijker dan bij de grootbanken, zeker gezien je al terecht kan vanaf 1 jaar na inschrijving KVK en een minimum omzet van 50.000 euro. Enige minpunt is dat Bridgefund relatief weinig ruimte overlaat voor maatwerk als je niet door de grotendeels geautomatiseerde standaard checks heen komt.

Is dat wel het geval dan is Bridgefund zeker een aanrader. Ook voor investeerders kan Bridgefund een interessante keuze zijn. Het rendement is met 5,75% per jaar niet slecht en bovendien help je Nederlandse ondernemers vooruit wat kan worden gezien als een goede investering voor de Nederlandse economie. Wil je meer weten over lenen of investeren bij Bridgefund? Lees dan onze gehele review of kijk op de website van Bridgefund.

Wie of wat is Bridgefund?

bridgefund logoBridgefund is een Nederlandse onderneming die gespecialiseerd is in zakelijke financiering. Ze kenmerken zich door een laagdrempelige en vlotte werkwijze ten opzichte van de grote banken. Daarbij werkt Bridgefund geheel online en hebben ze naar eigen zeggen korte overeenkomsten zonder kleine lettertjes of vreemde beperkingen.

Interessant is daarbij dat Bridgefund zich niet alleen richt op ondernemers die geld willen lenen maar ook op vermogende particulieren en ondernemers die willen investeren in die leningen tegen een aantrekkelijk rentepercentage. Daarmee heeft Bridgefund wel iets weg van een crowdfunding platform maar dan met minder gedoe en risico’s voor zowel de leners als investeerders en een snellere doorlooptijd.

Kredietvoorwaarden

Voor we een kredietaanvraag doen is het handig om de kredietvoorwaarden duidelijk te hebben. Zo moet je minimaal 12 maanden ingeschreven staan bij de KVK en de afgelopen 12 maanden een minimum omzet hebben gehad van 50.000 euro. Is je omzet net iets lager dan neemt Bridgefund de aanvraag wel in behandeling maar is er natuurlijk geen garantie op acceptatie.

Verder doet Bridgefund natuurlijk eigen analyse van de aangeleverde bankgegevens. Als je dus geen goede cashflow hebt of onvoldoende afloscapaciteit zal je aanvraag op basis daarvan worden geweigerd. Het is lastig om hier meer over te zeggen omdat de situatie per ondernemer verschilt en Bridgefund niet exact vertelt hoe ze de bankgegevens precies interpreteren of verwerken. Hiervoor kun je het beste zelf een aanvraag doen.

Kredietvergoeding

Voldoe je aan de basisvoorwaarden dan kom je mogelijk in aanmerking voor een aflopend krediet. Daarbij is het minimum kredietbedrag 5000 euro en het maximum 250.000 euro. Looptijden variëren van 3 maanden tot maximaal 24 maanden. Dit geeft kleinere en grotere ondernemers genoeg ruimte en flexibiliteit om financiering te zoeken voor uiteenlopende zaken van voorraad tot machines.

Belangrijk is daarbij natuurlijk de kredietvergoeding. Bridgefund rekent een rentepercentage vanaf 1,3% per maand afhankelijk van het kredietrisico. Dit is redelijk marktconform vergeleken met wat andere zakelijke kredietverstrekkers rekenen. Bridgefund rekent daarbij verder geen extra afsluit kosten en ook kun je altijd boetevrij extra aflossen.

Flexibel krediet

In het kader van de kosten is het daarbij interessant om het Flexibel krediet van Bridgefund te benoemen. Als een van de weinige aanbieders heeft Bridgefund naast een aflopend krediet ook de optie voor een flexibel krediet. Hierbij betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag maar heb je de kredietlimiet wel doorlopend tot je beschikking.

Daarbij zijn er geen extra vaste kosten voor deze service. Dit maakt dit doorlopende zakelijke krediet ideaal voor wie vaker per jaar wil investeren en wat bestedingsruimte achter de hand wil hebben. De aanvraag- en beoordelingsprocedure loopt verder hetzelfde als het aflopende krediet dus laten we eens kijken naar de aanvraag.

Een kredietaanvraag doen bij Bridgefund

bridgefund aanvraagTijd om de kredietaanvraag te doen bij Bridgefund om te kijken of het allemaal werkt zoals ze beloven. Een kredietaanvraag doen ging tijdens onze Bridgefund ervaringen inderdaad bijzonder snel en eenvoudig. Je beantwoord een handvol vragen en het systeem zoekt je bedrijfsgegevens automatisch op in het Kvk handelsregister.

Daarna dien je enkel je bankgegevens van de laatste 12 maanden te uploaden in een MT940 bestand, jaarcijfers of ondernemingsplannen zijn niet nodig. Daarna berekenen de slimme algoritmes van Bridgefund automatisch je cashflow en je maximale leencapaciteit.

Binnen 24 uur een kredietbeslissing

Doordat de kredietbeoordeling grotendeels geautomatiseerd is krijg je snel een kredietbeslissing. Zo kregen we tijdens onze Bridgefund ervaringen binnen 24 uur te horen of de aanvraag was goedgekeurd of afgekeurd. Is je aanvraag goedgekeurd dan staat het bedrag vaak dezelfde dag nog op je rekening.

Soms kan het zo zijn dat dat de geautomatiseerde beoordeling geen goed beeld geeft van je onderneming. In dat geval kun je in gesprek met Bridgefund en bestaat er soms de mogelijkheid om extra gegevens aan te leveren zoals jaarcijfers. Bridgefund is daarbij goed bereikbaar via telefoon, mail of online chat.

Niet helemaal perfect

Hoewel de medewerkers van Bridgefund bereid zijn om mee te denken met je situatie zijn de mogelijkheden om af te wijken van het systeem beperkt. Dat is dan ook ons grootste kritiekpunt van Bridgefund. Het geautomatiseerde systeem werkt echt super voor ondernemers die aan de voorwaarden voldoen, die hebben binnen 24 uur een krediet met minimale moeite.

Echter krijg je een afwijzing dan is door de automatisering soms lastig te achterhalen wat daar precies de reden van is. Bovendien worden door enkel de afschriften te analyseren sommige zaken niet meegenomen. Bijvoorbeeld vermogen in machines of voorraad wat niet terugkomt op de bankafschriften of bijvoorbeeld gegarandeerde toekomstige omzet van reeds aanbetaalde orders.

Meer maatwerk

We zouden graag zien op basis van onze Bridgefund ervaringen dat Bridgefund op dit gebied wat meer maatwerk zou toepassen. Maak het snel en makkelijk voor de ondernemers waarbij dat kan maar neem ook de tijd om de twijfelgevallen wat uitgebreider te beoordelen – desnoods tegen een extra vergoeding.

Overigens is dit niet perse een kritiekpunt tegen Bridgefund, dit is namelijk iets wat bijna alle online zakelijke kredietverstrekkers doen. De trend is nu eenmaal dat dingen snel en goedkoop moeten en dan kom je al snel uit op automatisering. De keuze van Bridgefund is dan ook begrijpelijk maar het zou mooi zijn als ze de mooie woorden op hun website op dit gebied nog iets meer zouden nastreven.

over bridgefund

Bridgefund concurrenten

Over concurrentie gesproken, hoe verhoud Bridgefund zich tot andere zakelijke kredietverstrekkers? Vergeleken met veel online zakelijke kredietverstrekkers is het aanbod relatief gunstig. Zo is de rente bij bijvoorbeeld Qeld vergelijkbaar maar heeft Bridgefund een hogere kredietlimiet en een langere looptijd.

Andere online kredietverstrekkers zoals OPR bedrijfskrediet en CapitalBox zijn zelfs een stuk duurder dan Bridgefund met rentes oplopend tot boven de 30% per jaar of afsluitprovisies. De grote banken zoals ABN AMRO en de Rabobank en hun dochterondernemingen zijn qua rentes iets goedkoper maar vragen vaak aanzienlijk meer documenten. Ook zijn er vaak beperkingen en kun je bijvoorbeeld alleen terecht als je klant bent van de betreffende bank.

Mooie balans

Bridgefund heeft wat dat betreft dus een mooie balans gevonden. Ze bieden meer mogelijkheden en iets betere voorwaarden dan de instap partijen in de zakelijke kredietmarkt. Tegelijkertijd zijn ze aanzienlijk flexibeler en makkelijker in de voorwaarden dan de grote banken.

Ook de investeringsconstructie waar Bridgefund mee werkt is onderscheidend. Bij andere zakelijke kredietverstrekkers en banken komt het leenkapitaal vaak uit grote (buitenlandse) investeringsfondsen met weinig transparantie. Bridgefund is veel meer – zoals de naam al zegt – een brug of verbinding tussen investeerders en ondernemers.

Goed rendement

Daarbij zullen de meeste lezers van deze blog op zoek zijn naar een krediet en geen investering. Toch is het de moeite waard om te benoemen dat Bridgefund tot 5,75% per jaar rendement geeft op investeringen. Die investeringen worden vervolgens breed gespreid over alle zakelijke leningen die Bridgefund verstrekt.

Dit zorgt natuurlijk voor dubbele winst; investeerders profiteren van extra rendement ten opzichte van sparen en helpen op nationaal niveau ondernemers vooruit. Tegelijk hebben ondernemers zo laagdrempeliger toegang tot bedrijfskapitaal en komen de rentebetalingen terecht bij een veelal Nederlandse belegger in plaats van een buitenlands bedrijf. Goed voor de lokale economie.

Bridgefund ervaringen samengevat

Samenvattend is het algehele beeld van Bridgefund redelijk positief. De rente is marktconform en in lijn met die van de concurrentie, zeker gezien de balans tussen kredietrisico en acceptatie-eisen. Bridgefund is daarnaast goed bereikbaar en staat open om mee te denken met de klanten. Tot slot is het investeringsplatform een manier van bedrijfsfinanciering waar de lokale economie meer van kan profiteren.

Waar we niet kapot van zijn is dat in het geautomatiseerde kredietbeoordelingsproces weinig ruimte is voor maatwerk. Dit is weliswaar iets wat andere kredietverstrekker ook doen maar toch hopen we dat hier in de toekomst bij Bridgefund meer ruimte voor komt. Als je voldoet aan de aanvraag-eisen is Bridgefund zeker een aanrader. Een aanvraag doe je eenvoudig in 5 minuten via de Bridgefund website. Heb je (aanzienlijk) minder dan 50.000 euro omzet per jaar is Qeld een goed alternatief, meer over Qeld lees je in onze Qeld ervaringen.