Bij de goedkoopste broker Bux kun je met de Bux app commissievrij beleggen in Europese en Amerikaanse aandelen. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Lees hier meer over Bux Trading en de kleine lettertjes.

De Bux app kort samengevat

De Bux app is leuk voor wie laagdrempelig kennis wil maken met zelf beleggen en de handel in hefboomproducten. Zero trading maakt het zelfs voor hele kleine beleggers mogelijk om met rendement te handelen en met Bux X is handelen in CFD’’s zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Bux is echter alleen beschikbaar als app (iOS / Android) en dat is voor meer ervaren of meer vermogende beleggers gewoon te beperkt.

Een beter alternatief is dan deGiro of Binck zelf beleggen, hier heb je gewoon vele meer mogelijkheden qua software op een groot scherm. (lees hier ook onze vergelijking tussen Binck vs. deGiro) Wil je liever niet zelf beleggen maar laten beleggen? Kijk dan eens naar Binck Forward of de beheerd beleggen app Peaks en lees onze Peaks ervaringen.

Beleggen is het nieuwe sparen

De laatste tijd zien we steeds meer mogelijkheden voor eenvoudig beheerd beleggen of zelf beleggen tegen lage kosten zoals Peaks, deGiro en Binck. Door de aanhoudende lage spaarrente levert sparen namelijk niks meer op. Bovendien lijkt met dit met de coronacrisis en het beleid van opvolgster Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank voorlopig niet te veranderen.

Toch willen we in deze dure en onzekere tijden nog een beetje rendement op ons spaargeld. Zeker als het toch al minder waard wordt door zaken als inflatie of vermogensbelasting. De meest logische optie is dan beleggen, maar hier zitten wel beduidend meer risico’s en kosten aan dan sparen. In deze blog kijken we naar Bux Trading, waar je niet zonder risico maar wel (bijna) zonder kosten kunt beleggen.

Zelf beleggen of laten beleggen

De ervaren beleggers kunnen dit stuk overslaan maar voor de onervaren beleggers een korte toelichting; Met de Bux app (iOS / Android) kun je heel voordelig zelf aandelen kopen. Echter hierbij is het wel belangrijk dat je enige kennis hebt van hoe werkt Bux,. Ook moet je kennis hebben van de actuele markt om te weten welke aandelen je moet kopen en verkopen.

Als dit te uitdagend klinkt is laten beleggen wellicht een betere optie. Bij laten beleggen of beheerd beleggen laat je het beleggen over aan de professionals en de slimme software van de bank of de broker. Het voordeel hiervan is dat je niets hoeft te doen maar het nadeel is dat het rendement meestal iets lager is. Dit omdat de beleggingen niet zijn gericht op jouw persoonlijke situatie maar een hele grote groep.

Goede voorbeelden van beheerd beleggen zijn Rabobank dochter Peaks (lees onze ervaringen hier) en Binck Forward (lees onze review hier). Liever zelf beleggen? Lees dan verder over onze ervaringen met de goedkoopste broker Bux.

Zero orders

Laten we gelijk beginnen met het grootste voordeel van Bux Trading, namelijk Zero orders. Met Zero orders kun je zonder enige kosten Europese aandelen kopen in de Bux app. De enige kanttekening hierbij is dat Zero orders pas aan het einde van de werkdag worden verwerkt. (Tussen 16.00 en 17.00 na de cutoff van 16.00).

Daarbij kan de koers natuurlijk op het einde van de dag anders zijn dan op het moment van opdracht. Om te voorkomen dat dit al te grote verschillen oplevert heeft Bux Trading een veiligheidsmechanisme bedacht. Als de koers bij kopen meer dan 4% hoger is of bij verkopen meer dan 5% lager dan bij de opdracht wordt de order automatisch afgewezen en niet opnieuw ingepland.

Limiet- en marktorders

Wel heb je de mogelijkheid om een Zero-order te annuleren, maar alleen voor de cut-off tijd van 16.00 uur s ’middags. Praktisch gezien zorgen Zero-orders dus voor een kostenbesparing op de uitvoering maar hier staat een klein risico van koerswisselingen tegenover. Al is het risico op koerswisselingen om 9.00 s ’ochtends natuurlijk groter dan om 15.30 s ‘middags.

Wil je liever meer zekerheid kun je bij Bux trading ook een ingeplande limietorder of een direct uitgevoerde marktorder geven. Deze orders kosten voor Europese aandelen € 1,- per keer, je betaald verder geen opslag of FX toeslag.

Amerikaanse aandelen kopen

Bij Amerikaanse aandelen zijn alle drie de ordertypen commissievrij, je kunt met de Bux app dus zonder vaste kosten zero orders, limietorders en marktorders uitvoeren. De enige kosten die Bux rekent bij het van uitvoeren van een US-order is een FX toeslag (Wisselkoersopslag) van 0,25%.

Verder heb je bij zowel Amerikaanse als Europese orders natuurlijk wel te maken met een bied/laat spread. Deze kosten verschillen van tijd tot tijd maar de 2-jarige gemiddelden van de Bux app zijn 0,08% voor EU aandelen en 0,0574%. Dit geeft in ieder geval een beeld van welke kosten je kunt verwachten. Met deze kosten komt Bux in de buurt van de goedkoopste broker.

Beleggen in CFD’s met Bux X

Naast ‘gewoon’ beleggen met de Bux app kun je met Bux X ook beleggen in CFD’s. Een CFD (Contract for Difference) is een beleggingsproduct waarmee je kunt speculeren op de koers- of waardestijging van een aandeel. Een CFD is een losstaand product en je wordt geen  eigenaar het betreffende aandeel. Het is slechts een contract tussen de verkoper en koper van een CFD.

Het voornaamste voordeel van een CFD is dat je met een klein bedrag een hoge investering kunt aangaan omdat het een hefboomeffect heeft. Zo kun je bijvoorbeeld CFD over een aandeel met een waarde van € 450,- verhandelen tegen een marge van € 25,-. De marge is het bedrag wat je minimaal in je Bux app account moet houden om de CFD te kunnen verhandelen.

Hefboom en eenvoud

Zo kun je dus met een relatief klein bedrag  een hoge investering aangaan waardoor je ook als kleine belegger potentieel veel rendement kunt maken. Dit is een van de grootste voordelen van een CFD verhandelen met Bux X. Bovendien zijn in de Bux App CFD’s beschikbaar van allerlei veelvoorkomende aandelen en bedrijven zoals Heineken, Bitcoin enzvooorts.

Een ander voordeel van CFD’s is dat ze net zo eenvoudig zijn te verhandelen als gewone aandelen. Koop je een CFD dan ga je ene long positie aan en speculeer je op de koersstijging van het onderliggende aandeel. Verkoop je een CFD dan ga je ene short positie aan en speculeer je op een koersdaling.

Kosten CFD’s met Bux X

De kosten van CFD’s zijn met Bux X en de Bux app iets anders dan met ‘gewone’ aandelen. Dit komt omdat de goedkoopste broker Bux in dit geval een bedrag leent aan jou als belegger. Immers de waarde van een CFD is door het hefboomeffect vaak hoger dan de marge, het bedrag wat je moet aanhouden in de Bux app.

De kosten zijn berekend op het rentebedrag en de orderwaarde. Investeer je bijvoorbeeld € 100 in aandelen met een multiplier (hefboom) van 5 dan is dit € 500,-. Over die € 500,- brengt Bux X dagelijks een rente in rekening van rond de 3,7% op jaarbasis.  Voor deze investering zou je dus € 0,05 per dag betalen. Voor cryptovaluta gelden afwijkende, hogere tarieven.

Risico’s van CFD’s en Bux trading

Met behulp van CFD’s kunnen kleine beleggers  dankzij de marge en multiplier vele grotere investeringen doen dan met de handel van normale aandelen. Dit geeft natuurlijk de mogelijkheid om grote winsten te maken maar ook grotere verliezen.

Het is niet voor niets dat Bux X verplicht is te melden op haar website dat CFD’s complexe instrumenten zijn vanwege het hefboomeffect met potentieel hoge verliezen en dat 73,3% van haar retailbeleggers verlies lijdt op de handel van CFD’s. Ga voor jezelf dus goed na of je begrijpt hoe CFD’s werken en of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Veiligheid van de Bux app en Bux Trading

Behalve de waarschuwing omtrent de risico’s van CFD’s zit het verder wel goed met de veiligheid van de Bux app en Bux Trading. Zo heeft Bux een vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële marketen) en werkt Bux samen met ABN AMRO Clearing om het geld van beleggers veilig te stellen. Uiteraard ontbreken ook een goede encryptie en juridische eigendomsstructuur niet.

Daarmee is Bux Trading een frisse speler in de markt. Het enige wat wij jammer vinden is dat Bux alleen werkt via de Bux app (iOS / Android). Je kunt dus niet inloggen op een website maar je zit altijd vast aan een app op iOS of Android. Aan de ene kant is dit handig omdat je zo overal inzicht hebt in je beleggingen, anderzijds missen zeker meer ervaren beleggers misschien het gemak van koersen, beursontwikkelingen en nieuws op een groot scherm.

Conclusie Bux X en hoe werkt Bux

Daarmee is de conclusie van hoe werkt Bux dat ze vooral geschikt zijn voor de beginnende belegger. Dankzij zero-trading is het namelijk zelfs voor hele kleine beleggers mogelijk om rendement te maken. Ook met de handel van CFD’s focust Bux X zich op kleine beleggers waar een inleg al mogelijk is vanaf € 10,- of € 50,- met een multiplier (hefboom). De eenvoudig app maakt het beleggingsgemak compleet.

Voor wie kennis wil maken met zelf beleggen is de propositie van Bux Trading dan ook bijzonder interessant. Je kunt goedkoop en laagdrempelig aan de slag met de Bux app die net wat uitgebreider is dan beleggingsapp Peaks. Ben je echter wat meer vermogend dat is Bux al snel te beperkt. Wij raden dan toch een (zelf) beleggen rekening aan bij een partij als deGiro of Binck waar je een volwaardige desktop omgeving tot je beschikking hebt. Nieuwsgierig geworden naar Bux? Download de Bux app hier (iOS / Android).