De rente spaarrekening staat al tijdenlang erg laag door het beleid van de Europese bank. De grote Nederlandse banken geven zelfs helemaal gene rente meer. Toch zijn er nog kleinere banken die een redelijke rente bieden, in deze blog de rekeningen met de hoogste spaarrente.

Samenvatting voor ongeduldige spaarders

De rente spaarrekening blijft onverminderd laag door het beleid van de Europese centrale bank. Door de onzekerheid van de coronacrisis is zelfs negatieve rente voor kleine spaarders een mogelijkheid. Daarmee levert sparen erg weinig meer op en is het de moeite alternatieven te overwegen zoals gemaksbeleggen of investeren in (fysiek) edelmetaal.

Wil je toch graag sparen dan geeft Knab met 0,06% de beste rente op een vrij opneembare spaarrekening. Voor depositosparen kun je het beste terecht bij Bigbank. Hier krijg je de hoogste spaarrente met 0,85% voor 1 jaar vast tot 1,5% voor 10 jaar vast. Vergelijkbare aanbiedingen van andere banken vind je op de spaardepositovergelijker Raisin. Meer weten? Lees dan verder.

Rentestanden op een dieptepunt

De rente spaarrekening staat al tijden op een dieptepunt. De oorzaak hiervan ligt in de eerdere economische crisis van 2008. Om de economische groei weer aan te jagen besloot de Europese centrale bank de rentes te verlagen. Belangrijkste doel daarvan was investeerders, bedrijven en banken te motiveren om hun geld niet op te sparen maar te investeren in de economie.

De economieën van veel Noord-Europese landen zoals Duitsland, Nederland en Finland zijn daarbij inmiddels herstelt tot het niveau van voor 2008. Echter de groei van Zuid-Europese landen zoals Italië, Griekenland en Spanje bleef achter. Hierdoor vond de Europese Centrale bank het nodig om de stimuleringsmaatregelen zoals lage rentes langer aan te houden.

Milieuproblemen en virussen

Deels komt het trage herstel van de Zuid-Europese landen doordat hun economieën niet zo sterk zijn als die van Noord-Europese landen. Er spelen echter ook andere problemen mee zoals milieu- en klimaatproblemen de laatste jaren. Deze zorgen voor extra kosten en minder groei van de economie.

Daarbovenop hebben we recent een nieuw probleem gekregen in de vorm van de coronacrisis. Dit virus heeft gezorgd voor een flinke aanslag op de wereldeconomie. Daarbij zijn het vooral de zwakkere economieën waar de klap extra hard aankomt. Zo was het staatstekort ook voor de coronacrisis in bijvoorbeeld Italië al te hoog en dat loopt nu alleen maar verder op.

Negatieve rente

Dit zorgt voor een nieuwe uitdaging op economisch gebied. Zowel nationale overheden als de Europese centrale bank willen namelijk de economie stimuleren. Met steunmaatregelen hopen ze de schadelijke effecten van corona op de economie zoveel mogelijk te beperken. Het probleem is echter dat de rente al bijna nul was, wil je deze verder verlagen wordt deze negatief.

Je moet dan effectief gaan betalen om je geld ergens op een rekening te zetten. Banken betalen al een klein beetje negatieve rente om hun geld te stallen bij de Europese bank. Ook particuliere klanten met veel spaargeld betalen bij ABN AMRO en Triodos bank nu al -0,5% rente. De verwachting is dat een steeds grotere groep spaarders te maken krijgt met negatieve rente.

Onvoorspelbare gevolgen

Een negatieve rente spaarrekening heeft mogelijk onvoorspelbare gevolgen. In theorie kunnen consumenten en bedrijven denken, als ik moet betalen voor mijn spaargeld kan ik het beter uitgeven. Maar  negatieve rente is nog nooit eerder toegepast en niemand weet precies wat er zal gebeuren.

Consumenten kunnen ook besluiten om massaal hun geld op te nemen en thuis te bewaren. Dan bespaar je immers 0,5% rente (wellicht nog wel meer in de toekomst). Bedrijven kunnen ervoor kiezen om hun geld op te potten in grondstoffen zoals goud, zilver of koper of investeren in alternatieve valuta zoals de digitale bitcoins.

Tip: Lees ook eens onze blogs over wat is bitcoin en investeren in fysiek zilver

Nederlandse banken ondankbaar

Veel banken vinden dit een ongewenst effect omdat ze graag toegang houden tot het spaargeld om het te beleggen of uit te lenen voor hypotheken. Echter de grote Nederlandse banken willen wel de lusten maar niet de lasten. Ze betalen weliswaar een klein beetje negatieve rente om hun geld te stallen bij de Europese centrale bank.

Maar tegelijk verdienen ze ook nog goed door spaargeld van klanten te beleggen of uit te lenen als hypotheek. Ze zijn echter niet bereid om een klein beetje van de winsten die ze maken terug te geven aan hun klanten. Zo is de rente spaarrekening bij alle drie de grote banken ABN AMRO, ING en Rabobank 0%. Zelfs 10 jaar vast depositosparen kost meer aan bankkosten dan de rente oplevert.

Rente spaarrekening kan hoger

Wellicht denk je dan, misschien kan de rente spaarrekening echt niet hoger en hebben de banken geen budget. Echter de banken maken flinke winsten, zo boekten ABN AMRO en de Rabobank allebei 2 miljard winst in 2019, ING maakte zelfs bijna 5 miljard winst. Er is dus meer dan genoeg geld om de rente een beetje te verhogen.

Zeker als je ziet dat kleinere (spaar)banken wel een hogere rente spaarrekening hebben. Zo geeft de techbank bunq 0,29% rente over de eerste 10.000 euro. Aegon dochter Knab geeft 0,06% op de vrij opneembare spaarrekening en tot 0,50% op een depositorekening. Bij buitenlandse spaardeposito’s zoals Bigbank kun je zelfs nog tot 1,50% rente krijgen, de hoogste spaarrente.

Alternatieven voor sparen

Het blijkt dus dat de grote Nederlandse banken hun klanten niet serieus nemen. We kunnen iedereen dan ook aanmoedigen te kiezen voor een kleinere bank of een spaardeposito waar je nog wel een rente spaarrekening krijgt. Dat gezegd hebbende is natuurlijk ook de hoogste spaarrente van 1,5% niet om rijk van te worden. Zeker niet als je inflatie of vermogensbelasting meerekent.

Wil je wat meer rendement op je vermogen dan zijn ook zeker alternatieven voor sparen de moeite waard. Tips zijn hierbij het laten beleggen van je vermogen, bijvoorbeeld via Binck Forward (lees onze review hier) of Knab beheerd beleggen (zie onze review hier). Ook fysiek edelmetaal is de moeite waard omdat door de economische onzekerheid de goud- en zilverprijs al tijden stijgen. Lees er meer over in onze blog over fysiek zilver.

Hoogste spaarrente krijg je hier

Dan tijd om tot de kern van deze blog te komen, waar vind je nu de hoogste spaarrente? Voor een vrij opneembare spaarrekening valt de hoogste spaarrente tegen. Bij bunq krijg je nog 0,29%, maar alleen over de eerste 10.000 euro. Bovendien is bunq met 7,99 euro per maand een relatief dure bank.

De beste optie op dit gebied is dan ook Knab, hier krijg je 0,06% rente tot 500.000 euro en de pakketkosten zijn te overzien. 5 euro per maand en het eerste jaar 2,50, je krijgt bovendien een volwaardig bankpakket met 5 betaalrekeningen, bankpas en internetbankieren. Echter 0,06% is natuurlijk wel minimaal, wil je meer rente zul je moeten kiezen voor depositosparen.

Depositosparen tot 1,5% rente

De hoogste spaarrente van een Nederlandse bank vinden we wederom bij Knab. Hier krijg je een rente spaarrekening van maximaal 0,50% bij 5 tot 6 jaar vast. De minimum inleg is hierbij € 1.000 tot maximaal € 500.000 en je krijgt de rente jaarlijks uitgekeerd op je rekening.

Wil je meer sparen dan is een buitenlandse spaardeposito de moeite waard. Met name in Oost-Europese landen zoals Estland, Letland en Litouwen is er nog meer economische groei en meer behoefte aan kapitaal. Daardoor zijn banken daar bereid meer rente te betalen, dankzij het Europese depositogarantiestelsel heb je bovendien zekerheid dat je je geld terugziet (tot maximaal € 100.000 per rekeninghouder).

Spaardeposito nu gunstig

Bigbank is een goed voorbeeld van een buitenlandse spaardeposito met tot 1,5% rente bij 10 jaar vast. Ook bij 1 jaar vast krijg je al 0,95% rente en Bigbank is bovendien voorzien van een Nederlandstalige klantenservice. Op de spaardeposito vergelijker Raisin vind je meer aanbiedingen van banken door heel Europe met een goede rente spaarrekening (allemaal gedekt door het Europese depositogarantiestelsel)

Met de coronacrisis en het beleid van de Europese centrale bank in het achterhoofd is juist nu een goede tijd om te investeren in een spaardeposito. Immers zal de rente spaarrekening hoogstwaarschijnlijk alleen maar verder dalen de komende tijd en misschien zelfs negatief worden voor kleinere spaarders. Door nu rentetarief vast te zetten voor een paar jaar of langer heb je de garantie dat je in ieder geval de komende periode nog rente krijgt en niet hoeft te betalen.

Eindoordeel hoogste spaarrente

Tijd om tot een eindoordeel te komen in deze blog over de hoogste spaarrente. De spaarrente staat door economische omstandigheden laag en dit zal voorlopig niet veranderen. Sterker nog, met de onzekerheid van de coronacrisis is zelfs een negatieve rente voor kleinere spaarders niet ondenkbaar.

Het gevolg is dat sparen simpelweg niet veel meer oplevert. Het is dan ook de moeite waard om te kijken naar alternatieven waarbij met name gemaksbeleggen een logisch alternatief is, echter niet zonder risico. Wil je toch graag sparen dan is depositosparen eigenlijk de enige optie voor een rente spaarrekening van meer dan een 1/10e procent. Gezien de economische omstandigheden lijkt het daarbij de moeite waard om je geld voor langere tijd vast te zetten.

Bigbank is daarbij een aanrader met rentes tot 1,5%, Nederlandstalige ondersteuning en dekking van het Europese depositogarantiestelsel, lees voor meer informatie ook onze ervaringen met Bigbank in deze blog. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter.