Steeds meer mensen kiezen voor zelf beleggen of beheerd beleggen in plaats van sparen. Maar hoe beleg je nu met minimaal risico en hoe werkt passief beleggen? Je lees het in deze blog.

Samenvatting voor de snelle lezers

Passief beleggen is het zoveel mogelijk spreiden van beleggingen over diverse aandelen, obligaties en valuta voor een stabieler koersverloop. Hierdoor krijg je een voorspelbaarder lange termijnrendement en loop je doorgaans minder risico’s dan bij actief beleggen in een specifieke branche of aandeel.

Je kunt uiteraard helemaal zelf een passief beleggingsportfolio samenstellen maar er zijn ook goedkopere en makkelijkere oplossingen. Zo kun je met een ETF (Exhange Traded Fund) beleggen in een hele beursindex en kun je met fondsbeleggen deelnemen in vooraf samengestelde aandelenpakketten. Een goed startpunt hiervoor is Binck fondsbeleggen.

Nog een stap verder is beheerd beleggen waarbij een beleggingsbank jouw portfolio beheerd op basis van jouw gekozen risicoprofiel. Het voordeel van fonds- of indexbeleggen via beheerd beleggen is dat dit minimale aandacht en tijd vraagt. Immers de experts passen jouw beleggingen aan op basis van het marktverloop en jouw persoonlijke beleggingsdoel. Voorbeelden van beheerd beleggen diensten zijn Knab laten beleggen, Binck Forward en de beleggingsapp Peaks.

Tip: meer informatie vind je ook in onze Knab review, onze Binck forward ervaringen en onze beoordeling van de Peaks app.

Spaarrente historisch laag

De spaarrente staat al jaren historisch laag door het beleid van de Europese Centrale bank en zelfs negatieve rente komt inmiddels in zicht. Sparen levert dus eigenlijk niets meer op en met de economische gevolgen van de corona crisis zullen de rentestanden voorlopig laag blijven.

Wil je dus toch nog een beetje rendement op je vermogen moet je kijken naar alternatieven zoals beleggen. Beleggen is echter in tegenstelling tot sparen niet zonder risico’s, je kunt je inleg verliezen of deze kan minder waard worden. Om toch verantwoord en zonder gedoe te beleggen kiezen veel mensen dan ook voor beheerd beleggen of passief beleggen.

Hoe werkt passief beleggen?

Passief beleggen is eigenlijk het tegenovergestelde van actief beleggen. Een actieve belegger gaat op zoek naar specifieke aandelen of koersen en speculeert op koersdalingen of koersstijgingen. Dit kan op de lange termijn maar ook op basis van dagkoersen. Deze beleggingsstrategie is niet zonder risico’s omdat een specifiek aandeel/bedrijf door nieuws, beleid of marktontwikkelingen sterk beïnvloed kan worden.

Daarom kiest men bij passief beleggen juist voor een zo breed mogelijke spreiding van het vermogen. Bijvoorbeeld verdeeld over veel verschillende aandelen, obligaties, valuta’s en fondsen. Hierdoor is het aandelenportfolio veel minder vatbaar voor sterke koersdalingen en stijgingen. Immers een bepaalde regio of een bepaald bedrijf is maar een heel klein stukje van je portfolio.

Fondsbeleggen of indexbeleggen

Je kunt natuurlijk zelf passief beleggen door een heel divers portfolio samen te stellen. Maar een makkelijkere manier van passief beleggen is fondsbeleggen of indexbeleggen. Bij fondsbeleggen heeft het fonds eigenlijk al een goede spreiding gedaan over diverse aandelen en obligaties. Je krijgt dus aandelen of participatie in een fonds waarvan het fondsvermogen weer is verspreid over verschillende werelddelen, bedrijven en sectoren.

Een variatie op fondsbeleggen is indexbeleggen. Hierbij beleg je op alle aandelen in een bepaalde beursindex. Zo kun je bijvoorbeeld indexbeleggen in de Amsterdamse AEX index. Je investeert dan in een zogenoemde ETF, dit staat voor Exchange Traded Fund waarmee je een aandelenpakket koopt van alle aandelen binnen een bepaalde index.

Eenvoud en gemak

Het grote voordeel van passief beleggen middels index- of fondsbeleggen is eenvoud en gemak. Je hoeft immers niet zelf aandelen te kopen of op zoek naar een goede mix van aandelen. Je koopt simpelweg een ETF of een aandeel in een beursfonds en je bent klaar. Door de goede spreiding hoef je bovendien minder alert te zijn op extreme koerswisselingen.

Bovendien is het vaak laagdrempeliger om in een fonds te beleggen. Zo kun je al een participatie nemen in een fonds vanaf een paar honderd euro. Om met hetzelfde geld zelf een goed gespreide portefeuille samen te stellen is vaak een stuk moeilijker.

Kostenbesparing

Naast risicospreiding en gebruiksgemak kent passief beleggen op deze manier nog een voordeel, namelijk in de kosten. Het is niet ongewoon dat je op de beurs transactiekosten betaalt bij elke aankoop of verkoop. Als je zelf een portfolio of portefeuille samenstelt moet je veel meer transacties doen dan als je alleen fondsaandelen of ETF’s koopt of verkoopt.

ETF’s zijn daarbij het voordeligst omdat je alleen transactiekosten betaalt over de ene transactie waarin je ETF’s koopt of verkoopt. Fondsbeleggen is iets duurder omdat fondsen vaak een kleine jaarlijkse vergoeding rekenen voor het beheren van jouw participatie. Voordeel is echter dat een fonds vaak betere spreiding kent dan een bepaalde beursindex.

Beheerd beleggen of zelf beleggen

Naast de keuze voor fondsbeleggen of indexbeleggen is er ook nog de afweging van zelf beleggen of beheerd beleggen. Bij zelf beleggen ben je zelf verantwoordelijk voor je beleggingen. Of je nu zelf een portfolio samenstelt of belegd in een beursfonds of ETF. Soms zijn er wel kant en klare oplossingen zoals Binck Fondsbeleggen waarbij je alleen kunt beleggen in kant en klare fondsen.

De meeste mensen kiezen bij passief beleggen echter voor beheerd beleggen of laten beleggen. Hierbij geef je het volledige beleggingstraject uit handen aan een beleggingsbank of broker. Voorbeelden hiervan zijn Binck Forward, Knab laten beleggen en de beleggingsapp Peaks.

Beheersbaar risicomanagement

Het grote voordeel van beheerd beleggen is het risicomanagement. Bij zelf passief beleggen via fondsen of een eigen portfolio moet je toch zelf de marktontwikkelingen in de gaten houden. Door de spreiding van passief beleggen zijn de koersen weliswaar stabieler maar ook bij passief beleggen kan je inleg minder waard worden.

Bij beheerd beleggen via bijvoorbeeld Binck Forward of Knab beheren experts met behulp van slimme software jouw vermogen op basis van een bepaald risico. Jij kiest zelf een risicoprofiel van laag tot hoog en de beleggingsbank kiest op basis hiervan een mix van aandelen, fondsen en obligaties. Dit passen ze automatisch aan bij koerswisselingen of wanneer jouw beleggingsdoel is bereikt.

Minimale kosten

Beheerd beleggen geeft dus een stukje extra service en ondersteuning zodat je niet zelf eindverantwoordelijk bent. Bovendien profiteer je niet alleen van de risicospreiding van beheerd beleggen met fondsen en ETF’s maar ook nog eens van de expertise en ervaring van een grote beleggingsbank.

Dankzij schaalvoordelen en automatisering is beheerd beleggen bovendien veel betaalbaarder geworden. Zo betaal je bij veel beleggingsbanken zoals Knab, Binck of Peaks tegenwoordig minder dan 1% aan totale kosten op jaarbasis over je beheerd vermogen. Toegegeven, dit is 0,5 tot 0,7% meer dan wanneer je je passief beleggen portfolio zelf samenstelt. Maar onder de streep bespaar je vaak oook veel kostbare tijd door gebruik te maken van beheerd beleggen.

Nadelen van passief beleggen

Zitten er dan geen nadelen aan beheerd beleggen of passief beleggen? Er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden. Allereerst heb je bij passief beleggen via indexen of fondsen vaak minder keuzevrijheid. Er zijn best veel verschillende fondsen en tegenwoordig ook veel duurzame fondsen. Maar wil je echte keuzevrijheid over welke bedrijven en obligaties jouw geld krijgen moet je toch zelf je portfolio samenstellen.

Dit nadeel geldt nog meer voor beheerd beleggen omdat je hier vaak ook beperkte keuze hebt in welke fondsen je wilt beleggen. Zo heeft Binck Fondsbeleggen meer keuzemogelijkheden dan Binck beheerd beleggen. Naast de keuzebeperking geven beheerd beleggen en passief beleggen in het algemeen een milder rendement dan het portfolio van een actieve belegger.

Meer winst of meer verlies

We spreken specifiek over een milder rendement en niet minder rendement. De simpele realiteit is namelijk dat je bij passief beleggen je vermogen meer spreid. Dat betekend dat de koersen minder snel en minder hard omhoog zullen gaan maar ook minder snel en minder hard omlaag zullen gaan. Netto maak je hierdoor minder winst bij een goed jaar maar ook minder verlies bij een slecht jaar.

Daarbij beweren sommige actieve beleggers dat zij veel meer rendement kunnen halen dan een gemiddelde index- of fondsbelegging. Echter zelfs de meest doorgewinterde beleggers hebben moeite om jarenlang achter elkaar een positief rendement te boeken, er zit altijd wel een slecht jaar tussen. De praktijk heeft uitgewezen dat een lange termijn strategie van spreiding en het behouden van aandelen wel degelijk mooie rendementen kan geven.

Conclusie beheerd beleggen en passief beleggen

De conclusie is dat passief beleggen met een maximale spreiding van beleggingen een prima strategie is. Het maakt beleggen eenvoudiger en minder vatbaar voor extreme koersstijgingen of dalingen. Wel met de kanttekening dat beleggen natuurlijk nooit zo voorspelbaar is als sparen en dat je altijd rekening moet houden met mogelijke verliezen.

Wil je graag zelf je portfolio samenstellen dan is Binck Zelf beleggen of Binck Fondsbeleggen een prima en voordelige keuze. Meer informatie lees je ook in onze Binck review. Wil je liever het gemak van beheerd beleggen dan zijn diensten als Binck Forward, Knab laten beleggen en beleggingsapp van Peaks de moeite waard. Je bepaalt zelf je risicoprofiel en hoeft verder niets doen.

Meer over deze diensten kun je ook lezen in onze laten beleggen Knab review en onze blog over de Peaks app. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder deze blog.