Goedkoop iDeal aanvragen? In deze blog vergelijken we 3 payment service providers voor jouw online winkel. Vergelijk eenvoudig aanbieders zoals Mollie, Sisow en myPOS.

Online winkelen is populairder dan ooit waardoor steeds meer ondernemers kiezen voor het beheren van een webshop. Maar bij een webshop hoort natuurlijk ook een goede internetkassa. Dit is belangrijk omdat een goede internetkassa met veel betaalmethoden zorgt voor meer bestellingen.

Maar wil je natuurlijk niet teveel kosten hebben per transactie en is voor een Nederlandse webshop iDeal aanvragen onmisbaar. Daarom vergelijken we in deze blog 3 payment service providers op betaalmethoden, kosten en service. Zo kun je eenvoudig de beste betaaloplossing kiezen voor jouw webshop.

Wat is een Payment Service provider?

Omdat betalingsverkeer zeer complex en streng beveiligd is zou het erg lastig zijn om zelf een koppeling te maken tussen jouw webshop en een bank. Een Payment service provider (kortweg PSP) werkt als tussenpersoon en verzorgt de communicatie tussen jouw webshop en de bank of creditcardmaatschappij van de klant.

Daarnaast heeft het gebruik van een Payment Service Provider extra voordelen. Zo hebben ze vaak afspraken met veel verschillende betaalinstanties. Bij de meeste kun je niet alleen iDeal aanvragen, maar ook creditcardbetalingen, bancontact (België) en bijvoorbeeld Paypal. Zou je dit zelf willen realiseren zou je met al deze partijen losse afspraken en contracten moeten sluiten.

Vaak heeft een Payment Service Provider bovendien kant-en-klare modules waardoor integratie in jouw webshop heel eenvoudig is. Tot slot bieden sommige PSP’s extra diensten aan zoals pinautomaten, betaallinks voor betalingsherinneringen of zelfs incassoservices.

Payment Service providers vergelijken

Omdat het zoveel tijd en moeite scheelt kiezen veel ondernemers bij een internetkassa of iDeal aanvragen dus voor een PSP. Echter er zit veel verschil in de tarieven van de providers onderling en de mogelijke aanvullende diensten. Daarom is het verstandig om een goede vergelijken te maken voor je overgaat tot iDeal aanvragen.

Waar kijken we naar bij het vergelijken van Payment Service Providers in deze blog? Belangrijk is de mogelijkheid voor iDeal aanvragen en de keuze in andere betaalmethoden. Hoe meer betaalmethoden hoe meer beter. Daarnaast kijken we natuurlijk naar de kosten per betaalmethode. Tot slot de integratie, hoe eenvoudig kun je de internetkassa integreren in jouw webshop? Eventuele nuttige of handige extra diensten benoemen we natuurlijk ook.

Betaalmethoden zoals iDeal aanvragen

We beginnen de vergelijking met de betaalmethoden. Hieronder zie je per Payment Service Provider welke mogelijkheden je hebt naast iDeal aanvragen, dat ondersteunen ze namelijk allemaal.

Mollie

Mollie is een van de grootste Payment service Providers van Nederland en ondersteunt dan ook een groot aantal betaalmethoden. Naast iDeal aanvragen kun je kiezen voor Bancontact (België), Creditcardbetalingen, Paypal, Sofort Banking (Duitsland) en achteraf betalen via Klarna. Daarnaast zijn er nog veel, kleinere en buitenlandse betaalmethoden.

Mollie biedt dus alle gangbare betaalmethoden aan naast iDeal aanvragen en met name de toevoeging van achteraf betalen vinden wij interessant. Hiermee kun je eenvoudig en zonder eigen financieel risico je klanten gespreid of achteraf laten betalen.

Sisow

Sisow is een andere grote betaalprovider die net als Mollie veel soorten betaalmethoden ondersteund. Naast iDeal, Creditcard, Bancontact, Paypal en Sofort banking zijn vele kleinere betaalmethoden ondersteund. Daarnaast ondersteund Sisow maar liefst 3 soorten van achteraf betalen van Klarna, AfterPay en Focum.

myPOS

myPOS is een wat kleinere betaalprovider die hoofdzakelijk actief is op het gebied van pinautomaten. Dit maakt myPOS ideaal voor winkels die een fysieke betaalmethode in hun winkel willen combineren met een online kassa. Het aanbod betaalmethoden van myPOS is nog enigszins beperkt maar zie bieden wel veel unieke functionaliteit (later meer daarover). Naast iDeal aanvragen kun je kiezen voor Creditcard of bancontact.

Bij alle providers kun je iDeal aanvragen en zijn Bancontact (belangrijk voor Belgische klanten) en creditcards voor internationale betalingen ondersteund. De lokale betaalmethoden van Sisow en Mollie hebben vooral meerwaarde als je ook lokaal zaken doet. Zo biedt Mollie EPS, specifiek voor Oostenrijkse klanten. Dit is natuurlijk geweldig als je veel levert in Oostenrijk maar voor het merendeel van de ondernemers is dit niet interessant. Doorslaggevender zal de prijsstelling zijn.

Kosten van betaalmethoden

Mintens even belangrijk als de keuze in betaalmethoden zijn de kosten van de betaalmethoden. Immers verwachten veel klanten tegenwoordig gratis verzending en gratis betaling. Transactiekosten gaan dus rechtstreeks af van de marge die je hanteert als webshop eigenaar.

Het goede nieuws is dat door de forse concurrentie van Payment Service Providers in Nederland de tarieven over het algemeen scherp zijn. Het slechte nieuws is dat de tarieven van creditcards en achteraf betalen ingewikkeld en weinig transparant zijn zonder goede vergelijking.

iDeal aanvragen

De kosten van iDeal zijn het meest eenvoudig. Mollie rekent € 0,29 per succesvolle iDeal transactie en myPOS rekent 1 cent meer, € 0,30 per transactie.

Bancontact accepteren

Voor Bancontact vraag Mollie € 0,39 per transactie. myPOS is verrassend scherp geprijsd en vraagt slechts € 0,25 per transactie.

Creditcard tarieven

Bij creditcards worden de tarieven helaas wat complexer. Payment Service Providers maken namelijk onderscheid tussen Europese creditcards, niet-Europese creditcards en Corporate cards. Maar er zit ook een verschil tussen de verschillende creditcardmaatschappijen zelf zoals Visa, Mastercard en American Express.

Mastercard & Visa (prive / binnen Europa):

Mollie: € 0,25 + 1,8%, myPOS: 2.25%

Mastercard & Visa (corporate / buiten Europa):

Mollie: € 0,25 + 2,8%, myPOS: 3.25 – 3.35%

Bij andere creditcards zoals JCB, (China) Union Pay en American Express is de acceptatie wisselend. Zo accepteert Mollie wel American Express maar geen van de andere kaartsoorten. myPOS accepteert dan weer geen American Express. De tarieven zijn met rond de 3% fors.

Over het algemeen is Payment Service Provider myPOS iets goedkoper met creditcardbetalingen onder de 25 euro en Mollie iets goedkoper met creditcardbetalingen boven de 25 euro.

Achteraf betalen accepteren

Ook achteraf betalen is niet goedkoop. Hoewel dit een interessante mogelijkheid lijkt voor veel ondernemers om meer omzet te maken is het accepteren van achteraf betalen niet goedkoop. Mollie vraag standaard € 1,- + 2,99% voor achteraf betalen, gespreid betalen is nog niet mogelijk.

Dit betekend dat je op een orderbedrag van 100 euro 4 euro kwijt bent aan de transactie. Dat is erg fors, hoewel het zeker voor onbekende webshops de moeite waard kan zijn. Immers als men achteraf kan betalen heeft men een stuk minder twijfels over de betrouwbaarheid. Bij myPOS is achteraf betalen niet mogelijk.

Implementatie & ondersteuning

Dan het derde belangrijke punt bij een Payment Service Provider kiezen, de integratie in je webshop. Het goede nieuws is dat zowel Mollie als myPOS een flink aantal modules hebben. Hiermee kun je bij de meeste webshoppakketten in korte tijd een kassakoppeling maken.

myPOS heeft ondersteuning voor WordPress (Woocommerce), Magento, Prestashop, Opencart, OS Commerce, Zencart en Xcart. Daarnaast is een leuke extra dat je ook betaalknoppen en links kunt aanmaken die klantgegevens verzamelen. Daarmee kun je een klant laten afrekenen zonder webshop. Simpelweg de knop op je pagina plaatsen en je bent klaar. Dit werkt natuurlijk alleen voor een beperkt assortiment of eenvoudig product maar het is toch een leuke toevoeging.

Ook Mollie heeft goede ondersteuning voor iDeal aanvragen binnen diverse webshop pakketten. Zo is eveneens WordPress (Woocommerce), Magento, Opencart en Prestatshop ondersteunt. Daarnaast kun je een kant-en-klare webshop starten via mijnwebwinkel, shopify of lightspeed.

Conclusie

iDeal aanvragen of andere betaalmethodes is tegenwoordig laagdrempelig en betaalbaar. Er zijn veel Payment Service Providers die betaalmethoden bieden tegen relatief lage kosten. Zeker voor webshops gericht op Nederland zal de meerderheid van de transacties bestaan uit iDeal betalingen. Met 29 tot 30 cent per betaling is dit goed te overzien.

Zowel de betaaloplossing van myPOS als Mollie ogen professioneel. Bij myPOS is het handig dat je naast online betalingen ook toegang krijgt tot betaalknoppen die werken zonder webshop en scherp geprijsde pinautomaten. Handig als je ook een fysieke winkel hebt.

Doe je alleen online zaken via een webshop dan is Mollie wellicht een betere keuze. Ze zijn in Nederland zeer bekend en hebben een goede naam. De tarieven zijn redelijk scherp en je hebt letterlijk keuze uit tientallen betaalmethoden. Nieuwsgierig geworden? Maak hier een gratis Mollie account aan. Meer informatie over myPOS vind je op de website van mijnPIN.