Wil je klanten van je webshop eenvoudig laten betalen met ideal, creditcard of paypal? Lees dan in deze blog over de beste internetkassa’s en de laagste ideal kosten voor je webshop.

Online kopen zit (weer) in de lift

De laatste jaren is de omzet in online aankopen enorm gestegen en de maatregelen rondom het coronavirus hebben dat alleen maar versterkt. Genoeg kansen dus om als ondernemer met een webshop aan de slag te gaan. Voor een goede webshop zijn naast een goed product of goed assortiment eigenlijk 3 zaken enorm belangrijk.

De eerste is een goede service, denk hierbij ook aan de inzet van moderne technologie zoals een chat(bot). De tweede is een goede en vooral snelle verzending. Tot slot moeten consumenten makkelijk en veilig kunnen betalen. In deze blog gaan we het hebben over dit laatste punt en de in Nederland populaire betaalmethode iDeal. We bekijken iDeal kosten, implementatie, uitbetaling en alternatieve betaalmethoden.

Waarom is iDeal zo populair in Nederland?

Laten we eerste kort ingaan op de vraag, waarom is iDeal eigenlijk zo populair in Nederland? Nederland is eigenlijk een eigenwijs land als het aankomt op betalingen. Zo wordt in het buitenland in de winkel voornamelijk betaald met een creditcard in plaats van een debitcard (pinpas). Ook online gebeuren veel transacties in het buitenland via een creditcard en soms via het Amerikaanse Paypal.

De Nederlandse pinpas ondersteunt echter geen online betalingen. Daarnaast is een creditcard lang niet zo populair in Nederland en is een bankoverschrijving vaak te langzaam als je je bestelling gelijk in huis wilt. Daardoor ontstond de vraag naar snel betaalsysteem voor online betalingen. Dit is uiteindelijk iDeal geworden.

Voordelen van iDeal

iDeal heeft zijn populariteit vooral te danken aan het gebruiksgemak voor de consument. Zo heb je geen aparte app of account nodig maar kun je gewoon veilig en zonder gedoe in je eigen bankomgeving betalen. Eigenlijk is iDeal niet meer dan een vooraf ingevulde bankoverschrijving maar dan met terugkoppeling naar de ontvanger.

Dat is namelijk het andere grote voordeel van iDeal, de ontvanger heeft gelijk bevestiging dat de betaling is verwerkt. Daarmee kan een bestelling onmiddellijk verwerkt worden en zo is het mogelijk om in de avond of het weekend nog een bestelling te doen die gelijk wordt verzonden. Ideal is dus veilig, gebruiksvriendelijk en snel. Er zijn echter ook een paar (kleine) nadelen.

Nadelen van iDeal

Het eerste nadeel is vooral een nadeel voor consumenten. Een iDeal betaling is namelijk in tegenstelling tot een creditcardbetaling of automatisch incasso niet omkeerbaar. Je kunt dus geen chargeback vragen of de betaling terugstorten. Voor webshops is dit wel een voordeel omdat iDeal dus 100% zekerheid geeft dat een ontvangen bedrag ook echt is ontvangen.

Een groter nadeel is dat iDeal alleen werkt met Nederlandse banken. Voor buitenlandse klanten werkt iDeal dus niet en er zijn ook steeds meer internationale banken met Nederlandse klanten zoals N26 en Revolut die geen iDeal ondersteunen. Wil je die klanten bedienen moet je dus een alternatief aanbieden zoals creditcardbetalingen. Het laatste nadeel is dat iDeal gratis is voor consumenten maar dat webshops te maken krijgen met iDeal kosten.

iDeal kosten

Voor elke transactie die een consument doet via je webshop krijg je iDeal kosten, dit is meestal een vast bedrag per transactie en rond de 30 cent. Deze kosten worden in rekening gebracht door een payment service provider (PSP) die eigenlijk de tussenpersoon is tussen jouw webshop software en de bank van de consument.

Een PSP handelt de betaling af nadat de consument op betalen drukt in jouw webshop en geeft een signaal als de betaling is gelukt. Daarna wordt het bedrag binnen enkele dagen op je zakelijke rekening wordt gestort. Daarmee zijn iDeal kosten niet gratis maar krijg je er wel wat voor terug.

PSP integratie en statistiek

Het integreren van een PSP in je webshop is namelijk veel makkelijker dan zelf een contract afsluiten met currence (de eigenaar van iDeal). Zo kennen de populaire PSP’s zoals Mollie en Sisow kant en klare plugins voor bijna elke webshopsoftware. Er is standaard ondersteuning voor onder andere Woocommerce, Magento, Shopify, Prestashop en vele andere oplossingen. Met een paar muisklikken heb je dus een werkende betaaloplossing in bijna elke webshop.

Een ander voordeel is statistiek en inzicht. Zo kun je in je account bij een PSP heel eenvoudig alle transacties terugzien. Je hebt ook de mogelijkheid om een bonnetje opnieuw naar een klant te sturen of een betaling met een enkele klik terug te boeken. Uiteraard zie je ook welke betalingen zijn doorgeboekt naar je zakelijke rekening.

Betalen per transactie

Daarmee geeft een PSP veel gemak maar wat zijn nu precies de kosten? Het goede nieuws is dat er tegenwoordig geen vaste of abonnementskosten meer zijn bij veel PSP’s. Meestal betaal je alleen kosten per transactie. Bij de populaire PSP Mollie betaal je momenteel € 0,29 cent per succesvolle iDeal transactie. Als je meer dan 2.500 transacties per maand hebt kun je nog volumekorting krijgen.

Andere betaalmethoden zijn vaak wel iets duurder dan iDeal. Zo betaal je voor bijvoorbeeld Bancontact (de Belgische variant van iDeal) € 0,39 per transactie. Een creditcardbetaling is nog iets duurder € 0,25 + een percentage van 1.8 tot 2.8% afhankelijk van de creditcardaanbieder.

Meer dan 20 betaalmethodes

Gelukkig betalen de meeste Nederlanders met iDeal en kun je betaalmethodes altijd aan en uitschakelen. Je krijgt bij Mollie in 1x toegang tot meer dan 20 betaalmethodes, soms moet je wel een aanvullend acceptatiecontract tekenen maar je kunt alle betaalmethodes gewoon toevoegen aan je webshop en je Mollie account zonder veel gedoe.

Je kunt zelfs gebruiken maken van luxe betaalmethoden zoals achteraf betalen. Deze betaalmethode is wel iets duurder met € 1.00 + 2.99%. Je profiteer echter wel een hogere gemiddelde bestelwaarde en klanten zijn sneller geneigd iets te kopen. Kortom, een PSP zoals Mollie geeft niet alleen toegang tot iDeal maar ook een hoop andere betaalmethoden en administratief gemak.

iDeal kosten samengevat

Een iDeal contract kun je het beste afsluiten via een Payment Service Provider zoals Sisow of Mollie.  De iDeal kosten bedragen dan rond de 30 cent per transactie. Daar staat tegenover dat je vaak wel keuze krijgt uit meerdere betaalmethodes en eenvoudige integratie in je webshop.

Wil je meer weten over iDeal kosten en het accepteren van iDeal? Maak dan een gratis account aan op Mollie en accepteer meer dan 20 betaalmethoden waaronder iDeal zonder vaste kosten. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter onder deze blog.