In deze blog kijken we naar bunq pack en N26 spaces waar een bankrekening delen kan met vriendengroepen, huisgenoten of zakenrelaties. Ideaal om samen kosten te delen.

Voor elke euro een betaalverzoekje

We betalen steeds meer digitaal en dat heeft voordelen want het is snel en veilig. Maar het ook nadelen. Namelijk dat je niet even snel samen een potje geld kan inleggen of iemand 5 euro kan terugbetalen. Daar zijn wel apps voor zoals Tikkie om een betaalverzoek te sturen. Echter niet iedereen betaald even snel en je verliest vaak het overzicht.

Hoe handig zou het zijn als een bankrekening delen mogelijk was met je vrienden op vakantie, je team op de sportclub of je huisgenoten? Of wellicht voor kleinzakelijk gebruik? Een rekening waar iedereen geld van kan opnemen maar met een duidelijk gezamenlijk rekeningoverzicht. Zodat iedereen precies ziet wie wat heeft betaald. Dat zou een hoop onduidelijkheid en onnodige betaalverzoekjes schelen.

Bankrekening delen voor groepen

Tot voor kort was het helaas niet mogelijk om een rekening te delen moet groepen. Grote banken als de ING, Rabobank en ABN AMRO bieden namelijk alleen een gedeelde rekening aan voor (huwelijks)partners of bedrijven met meerdere bestuurders. Dit is dus maar beperkt tot 2 personen of 1 bedrijf. Bovendien hanteren deze banken ingewikkelde aanvraagprocessen en aansprakelijkheid waar je met kennissen of vrienden geen zin in hebt.

Gelukkig zijn er inmiddels 2 banken die een bankrekening delen voor grotere groepen mogelijk maken. Met bunq pack van online bank bunq kun je met 4 personen zakelijk of privé een rekening openen. Daarnaast kunt je met bunq +1 een bankrekening delen met extra personen. Daarnaast hebben we N26 Spaces van N26 bank waarmee je spaarrekeningen kunt delen met tot 10 personen. Laten we eens kijken of deze producten de moeite waard zijn.

Spaarrekening delen met N26 Spaces

n26 logoAllereerst kijken we naar N26. Bij deze online bank kun je een volledig gratis bankrekening openen inclusief pinpas en debit Mastercard. Vooral deze Mastercard is een groot voordeel omdat je hiermee zonder het gedoe of de kosten van een gewone creditcard online en op vakantie kunt betalen. Daarnaast heeft N26 een fijne internetbankierenapp om al je bankzaken mobiel te doen.

Onderdeel van het N26 bankpakket zijn zogenoemde ‘Spaces’. Dit zijn bankrekeningen zonder rekeningnummer die zijn gekoppeld aan je N26 account. Je kunt dit het beste vergelijken met spaarrekeningen bij een grote bank. Die hebben vaak wel een rekeningnummer maar je kunt alleen geld overboeken vanaf een vaste tegenrekening.Zo werkt dat bij N26 dus ook en je kunt alleen geld overboeken vanaf je N26 rekening.

Groepen tot 10 personen

Daarbij kun je de rekening zelf personaliseren met bijvoorbeeld een eigen omschrijving en spaardoel en heb je natuurlijk een volledig transactieoverzicht van je Space. Tot zover een vrij standaard spaarrekening dus, waar het echter interessant wordt is dat je deze kunt delen met derden.

N26 geef je namelijk de mogelijkheid je N26 Space te delen met andere N26 gebruikers. Hebben je vrienden of teamgenoten dus ook een N26 account dan kun je tot 10 personen toevoegen aan een bepaalde space, die je bijvoorbeeld het voetbalteam noemt. Alle personen kunnen vervolgens geld overmaken van en naar deze Space vanaf hun eigen N26 rekening.

Inzicht en eenvoudig beheer

Vanaf hun N26 bankrekening kunnen ze het vervolgens overmaken naar elke andere rekening. Daarbij kan iedereen precies zien in het overzicht van de Space wie wat heeft opgenomen. Zo is er nooit twijfel over bepaalde uitgaven of bijdrages. Dit maakt N26 spaces de ideale optie voor een bankrekening delen met grotere groepen.

Daarbij is het fijn dat het juridisch beheer erg eenvoudig is. Er is 1 persoon die de beheerder is van de Space en deelnemers kan toevoegen of verwijderen. Het is dus wel belangrijk dat iedereen deze persoon vertrouwt. Het voordeel is echter dat hierdoor geen ingewikkelde juridische constructies nodig zijn en je niet gezamenlijk een aanvraag voor een bankrekening hoeft te doen.

Kosten bankrekening delen met N26

Het grootste voordeel van N26 is echter dat het weinig kost. Alleen de beheerder moet een betaald N26 Smart account hebben van 4,90 euro per maand om spaces te kunnen delen. Alle andere deelnemers kunnen uitgenodigd worden met een gratis N26 account. Voor een groep van 10 personen bedragen de kosten dus maar 0,49 euro per persoon per maand voor een bankrekening delen. Daarbij zijn alle N26 accounts zowel zakelijk als privé beschikbaar.

Daarbij krijgen bovendien alle 10 de personen ook nog toegang tot een volwaardige bankrekening met iedereen eigen pinpas en een eigen debit Mastercard. Het aanbod van N26 is daarmee beter dan menig Nederlandse grootbank los van de mogelijkheid voor een bankrekening delen. Wil je meer weten over N26 bekijk dan hun website of lees onze uitgebreide N26 review.

Connecten met bunq

bunq iconHet alternatief bunq pakt het net wat anders aan. Waar N26 een bankrekening delen mogelijk maakt als apart potje zijn bunq rekeningen meer een soort netwerk. Elke klant van bunq bank kan een connect maken met een andere klant van bunq om een bepaalde rekening in te zien of hier zelfs transacties van te kunnen doen.

Omdat je bij een bunq Easy Money pakket standaard 25 bankrekeningen krijg heb je altijd wel een rekeningnummer over om te delen met iemand anders. Het nadeel is echter dat bunq relatief duur is, zo kost een Easy Money bankpakket per maand 7,99 euro voor particulieren en 9,99 euro voor ondernemers. Wil je dus met 10 personen connecten ben je gezamenlijk 80 tot 100 euro per maand kwijt.

Bankrekening delen met bunq +1

Dat zal voor veel groepen iets te duur zijn puur voor een bankrekening delen. Daarom heeft bunq 2 pakketten bedacht waarmee dit goedkoper kan. Echter beide pakketten hebben zo hun voordelen en nadelen. Het eerste pakket is bunq +1, hiermee kan een bestaande bunq klant voor 2,99 euro per maand 1 rekening en 1 pas delen met iemand die nog geen klant is van bunq.

Dit is echter alsnog relatief prijzig. Immers wil je Bunq +1 delen met 10 vrienden ben je dus 7,99 euro kwijt voor het basispakket + 10x 2,99 euro = 37,89 euro per maand. Dat is bijna 8x zo duur als N26. Bovendien is die ene rekening een gedeelde rekening en heb je niet zoals bij N26 ook nog een eigen rekening. Dit betekend dat je altijd gelijk geld moet overmaken vanaf een andere bank wat niet ideaal is.

Besparen met Bunq pack

Een meer volwaardige optie is dan ook Bunq pack. Hierbij kun je 4 volwaardige bunq Easy Money pakketten afnemen tegen een kortingsprijs. In plaats van 4x 7,99 euro per maand betaal je gezamenlijk 19,99 euro per maand. Daarmee krijgt iedereen voor 5 euro per maand een volwaardig bankpakket met meerdere passen, 25 bankrekeningen per persoon en alle slimme features van de bunq app. Meer daarover lees je ook in onze bunq review.

Nadelen zijn er echter ook. Zo is Bunq pack beperkt tot 4 personen, heb je dus 3 personen betaal je teveel, heb je 5 personen moet je alsnog een los pakket aanschaffen. Ook is Bunq pack maar beperkt geldig voor zakelijke accounts, van de 4 accounts in een pack mag maximaal 1 account zakelijk zijn. Daarmee zal bunq voor veel groepen niet de ideale deal zijn.

Onnodig veel functionaliteit

De meeste groepen willen namelijk gewoon een bankrekening delen zonder teveel gedoe. Daarbij zijn er ongetwijfeld mensen die alle connects, slimmigheden en de in totaal 100 bankrekeningen in een bunq pack kunnen waarderen. Echter voor de meeste mensen zal het onnodige functionaliteit zijn terwijl 5 euro per maand puur voor een bankrekening delen alsnog best veel geld is.

We kunnen ons voorstellen dat sommige zakelijke gebruikers nog wel enthousiast zullen worden van de uitgebreide mogelijkheden. Maar juist die groep kan geen gebruiken maken van het voordelige bunq pack en is met 9,99 euro per maand per gebruiker helemaal duur uit. Daarmee zijn Bunq +1 en Bunq pack financieel slechts voor een beperkt aantal mensen interessant. Ondanks de wellicht technisch uitgebreidere mogelijkheden ten opzichte van N26 Spaces.

Bankrekening delen tot conclusie

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer mogelijkheden gekomen voor groepen mensen om kosten te delen. Het begon met betaalverzoekjes sturen vanuit je eigen bank en betaalapps zoals Tikkie. Maar inmiddels kan je zonder al te veel gedoe zelfs een volwaardige rekening delen met vrienden, sportteams, huisgenoten of zakenrelaties.

Daarbij is N26 Spaces overduidelijk de meest voordelige keuze. Hoewel niet iedereen het ideaal zal vinden om een aparte N26 bankrekening aan te maken lijkt dit wel de moeite waard. Niet alleen om kosten te delen maar ook omdat N26 op veel vlakken goedkoper is dan de grote Nederlandse banken. Voor 5 euro per maand heeft de hele groep een eigen bankpakket. Een N26 account aanvragen doe je op de N26 website.

Enige punt van aandacht is dat de beheerder de N26 space naar wens kan beheren. Een goede vertrouwensrelatie is dus belangrijk en maakt indien nodig aanvullende afspraken en zet deze op papier. Daarbij heeft concurrent Bunq dit specifieke punt wellicht beter uitgewerkt en technisch een stuk meer mogelijkheden. Daar staat echter tegenover dat bunq in naar onze mening te duur is voor wat je krijgt.

Alleen als je met een groep mensen echt warm loopt voor alle innovatieve en vernieuwende functies die bunq heeft en kosten geen rol spelen kunnen we bunq aanraden. Meer over bunq lees je ook op de bunq website of bekijk onze uitgebreide bunq review.