Bunq is de jongste en meest vernieuwende bank van Nederland. In deze uitgebreide Bunq review bekijkt geldburger de service, dienstverlening en prijzen van Bunq om te kijken of een Bunq bankrekening openen de moeite waard is. Bunq vergelijken met andere vernieuwende banken? Lees onze vergelijking tussen Bunq vs N26 en Bunq vs Knab. Ook dit artikel waarin we de kosten van 12 verschillende banken vergelijken is de moeite waard.

Samengevat

Uit onze Bunq review blijkt dat Bunq in relatief korte tijd een vernieuwend bankproduct heeft neergezet en dat is knap te noemen. De app werkt prima en de requests, dynamische pincodes + een debit Mastercard zijn maar een paar van de handige en onderscheidende innovaties.

Nieuw is dat Bunq sinds kort ook digitale creditcards en rente aanbiedt op de betaalrekening. Toch kan ik Bunq helaas (nog) niet aanraden als hoofdrekening. Dat komt met name doordat de bank zich toch nog wat wispelturig gedraagt.

Als tweede rekening is Bunq met haar al innovaties zeker de moeite waard. Met 7,99 euro per maand blijft is Bunq echter aan de prijs, zeker voor een tweede rekening. Kun je een dergelijk bedrag echter missen dan krijg je daar een unieke bankervaring voor terug. Nieuwsgierig naar Bunq? Probeer Bunq hier een maand gratis uit.

Op zoek naar een goedkoper alternatief? Bekijk dan de gratis bankrekening van N26 met gratis mastercard. Onze N26 review vind je hier.

Inleiding

We beginnen deze Bunq review kort met de geschiedenis van Bunq. Het Nederlandse Bunq bestaat sinds 2012 en is opgericht door de succesvolle ondernemer Ali Nikham die eerder actief was in het grote webhostingbedrijf TransIP. Met een ICT achtergrond had Ali Nikham een vernieuwende visie op bankieren.

Dankzij de ervaring van twee oud-medewerkers van de Royal Bank of Scotland kreeg Bunq in 2015 een bankvergunning van de Nederlandse Bank. Daarmee is Bunq sinds die tijd een volwaardige Nederlandse bank die ook onder het Europese depositogarantiestelsel valt waardoor je spaargeld tot 100.000 gegarandeerd veilig is.

Bunq probeert zich te positioneren als een ICT bedrijf wat bankzaken regelt, wat grotendeels komt door de ICT achtergrond van de oprichter en directeur. Deze filosofie komt uitgebreid terug in deze Bunq review en leidt tot enkele interessante innovaties maar ook beperkingen ten opzichte van bestaande banken. In deze Bunq review bekijken we of Bunq onder de streep interessant en betrouwbaar genoeg is om je bankzaken aan uit te besteden.

Een rekening openen bij Bunq

app-logo-bunqEen belangrijk onderdeel van deze Bunq review is de rekening zelf openen. Anders dan bij andere banken verloopt dit systeem geheel via de App. Geen bezoek aan een bankkantoor, geen papieren formulieren en zelfs een computer is niet nodig.

Dat maakt dat het proces van een rekening openen en identiteitsverificatie bijzonder snel en soepel. Zeker in vergelijking met andere banken. Je installeert simpelweg de Bunq app, volgt de stappen en maakt foto’s van de benodigde documenten. Daarna wacht je op de handmatige verificatie en als alles in orde is krijg je binnen enkele uren al een Bunq rekeningnummer.

Over een rekening openen hebben we in deze Bunq review dan ook niets te klagen, dat gaat fijner en sneller dan bij elke andere bank. Wel voelt de app als alles eenmaal is ingesteld nogal beperkt. Zeker als je de zeer uitgebreide online bankieren omgeving van bijvoorbeeld ING gewend bent. Dat brengt ons op het volgende punt.

Bunq review = app review

Een van de belangrijkste onderscheidende kenmerken van Bunq is dat alles in de app gebeurd. Voor een ICT bank is dit een logische, maar toch ook wel radicale stap. Inmiddels heeft Bunq ook wel een desktop omgeving maar deze is beperkt in functionaliteit en bepaalde zaken kun je niet regelen zonder de app. Directe concurrente N26 heeft bijvoorbeeld nog wel een website waar je volwaardig kunt internetbankieren.

Toch heeft de focus van een app ook voordelen zoals blijkt uit deze Bunq review. Vooral qua functionaliteit blijkt dat je met een app toch wat meer kan dan met een website. Ook is de app voor veel gebruikers erg prettig en overzichtelijk zonder onnodige opties of menu’s. Laten we eens kijken hoe deze Bunq app in de praktijk bevalt.

Starten met bankieren

Wanneer we de app starten tijdens onze Bunq review krijgen we eerst in een inlogscherm. Hierin moet je een zelfgekozen zescijferige pincode intoetsen om toegang te krijgen tot je rekening. Na het inloggen krijg je een overzicht van al je lopende rekeningen in het midden. Rechts bovenin zit een profielicoontje en onderin het scherm diverse tabbladen.

bunq app login

Daarnaast vinden we twee knoppen op dit scherm, request en betaal. Met betaal kun je logischerwijze een nieuwe betaalopdracht uitvoeren maar request is al gelijk een handige functie. Hiermee kun je een betaallink delen via bijvoorbeeld e-mail of Whatsapp. Het handige is dat mensen deze link gelijk kunnen betalen via iDeal waardoor het bedrag gelijk op je rekening staat.

bunq request

Rekeningoverzicht

Wanneer we in de Bunq review op de rekening in het overzicht tikken of op het tweede tabje onderaan in de app verschijnt je rekeningoverzicht. Het rekeningoverzicht is simpel maar strak vormgegeven. Bovenin vind je nog 3 noodzakelijke opties. Zoeken in afschrijvingen, geplande betalingen weergeven en terugkerende betalingen (incasso’s) weergeven.

Interessant om te weten is dat je incasso’s pas worden uitgevoerd nadat je expliciet toestemming hebt gegeven in de Bunq app. Een nieuwe incasso wordt dus nooit automatisch afgeschreven. Tot slot kun je natuurlijk als je op de afschrijvingen klikt meer informatie krijgen over datum, tijdstip en kenmerk waarop de afschrijving of bijschrijving is uitgevoerd.

Wat wij overigens een van de handigste features vonden van de Bunq app in deze Bunq review is dat de app realtime notificaties geeft als iets bij- of afgeschreven wordt van je rekening. Dit geeft een veilig gevoel dat als er iets misgaat je er snel bij bent en bovendien zorgt het voor overzicht en bewustzijn in je dagelijkse inkomsten en uitgaven.

bunq debitcard

Keuze uit een debitcard of een pinpas

In het derde tabje ‘passen’ vinden we in deze Bunq review nog een handige en binnen Nederland unieke feature. Bij Bunq premium kun je namelijk kiezen uit een combinatie van Mastercards (debitcards) en Maestropassen (pinpassen).

We hebben er al een hoop over geschreven op onze site maar voor wie nog niet weet wat een debitcard is. Dit is feitelijk een pinpas met een creditcard nummer erop. Je kunt dus overal betalen waar je met een creditcard kan betalen (als een creditcard), maar alleen besteden wat je op je rekening staat (als een pinpas).

In deze Bunq review vonden wij dit misschien wel de meest handige functie. Een debitcard heeft namelijk geen krediet of limiet dus je hebt ook geen BKR codering of rente. Daarnaast zorgt een debitcard er ook voor dat je bewuster bezig bent met uitgaven omdat je alleen kan uitgeven wat je hebt.

Debitcard is een ongewone keuze

Nu is een creditcard in Nederland niet veel gebruikt, maar zeker als je online en offline in het buitenland wilt betalen komt een creditcard gewoon heel handig van pas. Het koppelen van een debitcard en een pinpas aan 1 rekening zorgt ervoor dat je gewoon bijna alles kunt doen met dezelfde rekening. Bunq heeft hiermee een interessant aanbod in handen wat geen enkele andere Nederlandse bank biedt.

Vanzelfsprekend kun je de gekoppelde passen volledig beheren in de app. Zo kun je ze koppelen aan een andere of zelfs meerdere rekeningen. Afhankelijk van de pincode die je dan intoetst wordt het bedrag van een bepaalde rekening afgeschreven! In deze Bunq review konden we verder limieten en toegestane landen instellen en de pas blokkeren of deactiveren.

Bunq Travel Card

Bunq heeft zelfs een speciale debitcard voor reizigers, de zogenoemde Bunq travelcard. Dit is een debitcard die eruit ziet als een ‘echte’ creditcard. Je krijgt dus geen krediet of limiet en kunt alleen uitgeven wat er op de gekoppelde bunq rekening staat aan saldo. Omdat de kaart er echter uitziet als echte creditcard wordt hij overal geaccepteerd waar je ook met een normale creditcard kunt betalen.

Dit klinkt misschien een beetje vaag maar er zijn bepaalde bedrijven, met name autoverhuurders en hotelketens die alleen een ‘echte’ creditcard accepteren. Dit komt omdat ze bang zijn dat je misschien niet voldoende saldo op je rekening hebt staan. In de praktijk maakt dit weinig uit omdat ze toch een reservering plaatsen op je rekening. Maar speciaal voor deze slechte geinformeerde bedrijven is er dus de bunq travel card. Interessant is dat je de bunq travel card ook los kunt bestellen van een bunq pakket voor eenmalig 9,99 euro zonder dat je vastzit aan een maandelijks abonnement.

QR codes scannen

Genoeg over pasjes, in het vierde tabje vinden we QR codes, QR codes en nog eens QR codes. Tijdens onze Bunq review merkte we dat Bunq veel werkt met QR codes. Wil je iets betalen op een ander apparaat dan je telefoon of tablet waarop Bunq staat geïnstalleerd moet je een QR code scannen. Je Bunq app werkt dan als een soort e.dentifier om de betaling te bevestigen.

Naast QR codes scannen in dit tabje kun je ook nog QR codes generen, hiermee kunnen andere Bunq gebruikers die deze QR code scannen jou rechtstreeks betalen. Dus eigenlijk een soort van je eigen rekeningnummer in een QR code. Tijdens onze Bunq review bleek dit een beetje een gimmick omdat het alleen bruikbaar is voor Bunq gebruikers en een request via iDeal gewoon duidelijker is en bovendien voor elke Nederlandse bank werkt.

bunq app qr

Persoonlijke instellingen

In het icoontje rechts bovenaan vind je meer persoonlijke instellingen. Onder persoonlijke instellingen kun je enkele belangrijke instellingen en gegevens bekijken. Zo zie je onder mijn kosten de facturen van Bunq en hun diensten zelf en kun je de overstapservice aanvragen.

Verder kun je diverse beveiligingsinstellingen wijzigen zoals opnamelimieten, authenticatie middels handherkenning of een wachtwoordzin en je inlogcode. Daarnaast zijn er diverse opties voor meldingen die je aan of uit kunt zetten. Zo kun je meldingen krijgen van onder andere bijschrijvingen, afschrijvingen, betaalverzoeken, pinbetalingen en klantenservice chats. Op dat laatste komen we in deze Bunq review hieronder terug.

Bunq review klantenservice

Het laatste, meest rechter tabje heet ‘together’ en is een kennisbank gecombineerd met de klantenservice. Wij hadden tijdens deze Bunq review gemengde gevoelens over de opzet hiervan. Zo is de kennisbank eigenlijk meer een forum, genaamd Bunq together waarop gebruikers vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen delen.

Soms staat hier wat nuttigs tussen maar we hebben het hier over een bankapp en je persoonlijke bankzaken. Ik wil persoonlijk voor dat soort zaken geen forum doorspitten op zoek naar een antwoord op mijn probleem waarom een overboeking niet is gelukt of waarom ik niet kan inloggen. Dan wil ik gewoon zo snel mogelijk een klantenservice medewerker spreken.

Alleen chatten

Gelukkig is er een persoonlijke Bunq klantenservice, deze is echter alleen bereikbaar via een chat in de Bunq app. Je kunt de klantenservice dus niet bellen of e-mailen. Wel is de klantenservice via deze chat 7 dagen per week tot 23.00 s’ avonds te bereiken wat opzich netjes is.

Toch hadden we in deze Bunq review onze bedenkingen bij deze constructie. Stel je voor dat je telefoon kapot gaat of gestolen wordt. Niet alleen kan je dan niet bij je bankzaken maar er is ook geen mogelijkheid om de klantenservice te benaderen. Juist bij het overzetten van een account naar een andere telefoon zou je die wel eens nodig kunnen hebben.

Update: Er blijken wel initiatieven te zijn van derde partijen zoals Bunq desktop om toch te kunnen bankieren op een computer met Bunq. Maar het is jammer dat Bunq zelf hier officieel geen ontwikkeling of support voor geeft.

Service schiet tekort

Voor zoiets belangrijks als bankzaken vinden wij eigenlijk dat de klantenservice ook op een alternatieve manier bereikbaar moet zijn, al is het maar via een chatvenster op de website, dan kun je in ieder geval daar je probleem uitleggen.

Ook van de klantenservicemedewerkers zelf waren wij in deze Bunq review niet kapot. Ze zijn allemaal heel erg vrolijk en hip, een beetje zoals de klantenservice van CoolBlue maar zijn niet altijd even kundig.  Omdat Bunq sinds kort ook internationaal werkt krijg je bovendien  ook vaak een Engelssprekende medewerker in de chat wat vervelend is als je niet zo goed Engels kunt. Ook als je Engels wel goed is vertaal je niet dagelijks bankspecifieke termen zoals automatisch incasso of Sepa machtiging.

Daarmee is onze persoonlijke ervaring in deze Bunq review dat de klantenservice enigszins tekort schiet. Dat is jammer, want de Bunq app werkt in de meeste gevallen geweldig. Is er echter toch een probleem laten de bereikbaarheid en kennis van de klantenservice nog te wensen over.

Verdienmodel

Hoewel de klantenservice nog ietwat tekort schiet weet Bunq in onze Bunq review wel een vernieuwende, volwaardige oplossing neer te zetten voor je bankzaken. De vraag is natuurlijk, wat betaal je voor die vernieuwing? Het antwoord is een beetje alles of niets.

Bunq is begonnen als prijsvechter met een uniek verdienmodel. Klanten betaalde alleen voor gebruik, dus je bankrekening was volledig gratis maar nam je geld op of deed je een overboeking betaalde je een kleine vergoeding. Niet alleen was dit een onderscheidend verdienmodel, het was ook een prima manier om veel nieuwe klanten te trekken naar het Bunq platform.

Tijdens het schrijven van deze Bunq review bleek echter dat dit verdienmodel niet rendabel was, iets wat ook blijkt ook de verliesgevende cijfers van Bunq. Daarom heeft Bunq in 2017 een nieuw verdienmodel ingevoerd wat bestaat uit 2 soorten pakketten, Bunq free  en Bunq premium. In 2020 kwam hier Bunq Supergreen bij.

Bunq Free

Bunq Free is zoals de naam al doet vermoeden een volledig gratis rekening van Bunq. Je betaald helemaal niets voor de rekening en ook niet voor het gebruik ervan. Het grote nadeel zoals wij ook ontdekte tijdens onze Bunq review, je kunt geen betaalpas krijgen.

Je kunt dus nooit geld opnemen of pinbetalingen doen. Daarmee is het nut van deze rekening erg beperkt en eigenlijk alleen nuttig voor dingen als met een vriendengroep gezamenlijk sparen voor een uitje ofzo. Als rekening voor persoonlijk gebruik heb je er eigenlijk niks aan. Toch kan Bunq Free wel een prima manier zijn om kennis te maken met Bunq en haar app voor je besluit te kiezen voor Bunq Premium.

Bunq Premium

Bunq Premium is in onze ogen Premium bankieren voor een Premium prijs. Tijdens onze Bunq review betaalde we 7,99 euro per maand voor een privé Bunq premium pakket, zakelijke gebruikers betalen 9,99 euro per maand.

Dit is een stuk duurder dan veel andere banken maar hier krijg je dan ook veel voor terug. Standaard krijg je 25 betaalrekeningen, handig voor als je aparte rekeningen wilt maken voor verschillende (spaar)projecten. Alhoewel 25 rekeningen wel wat overdreven veel is voor de gemiddelde consument.

Daarnaast zijn 3 betaalkaarten naar keuze inbegrepen. Je kunt dus kiezen voor 3 debitcards, 3 pinpassen of iets er tussenin. Zoals eerder aangegeven kun je de pinpassen naar keuze toewijzen aan een rekening dus dit biedt wel leuke opties. Zo kun je je standaard betaalpas tijdens je vakantie toewijzen aan je vakantiespaarrekening. Zo hoef je je spaargeld niet eens over te maken naar je betaalrekening en blijft alles overzichtelijk.

Verder zijn alle diensten die je mag verwachten inbegrepen in het Bunq Premium account zoals overboeken, klantondersteuning, data exports etc. De enige extra kosten waar je mee te maken kunt krijgen is dat je elke maand 10 gratis geldopnames krijgt. Pin je vaker geld dan betaal je 0,99 euro per keer. De meeste mensen zullen deze limiet niet halen maar het is wel handig om te weten.

Bunq Supergreen

Het nieuwste abonnement van Bunq is Bunq Supergreen. Dit abonnement is zo blijkt uit onze Bunq review eigenlijk gewoon een Bunq premium abonnement maar dan met een duurzaam en luxe tintje. Zo krijg je met Bunq Supergreen een exclusieve metalen Mastercard die er erg chique uitziet maar verder geen bijzondere functies heeft.

Daarnaast plant je een boom voor elke 100 euro die je uitgeeft met je Supergreen pasjes. De gedachte hierachter is dat je op die manier voor elke uitgave die je doet een bijdrage levert aan het milieu. De duurzame gedachte hierachter kunnen wij best waarderen maar een Bunq Supergreen abonnement kost € 19,99 euro per maand en dat is wel erg veel geld. Wil je meer weten over de meerwaarde van Bunq Supergreen? In deze blog hebben we berekend hoeveel co2 je nu echt bespaard.

Controverse rondom bunq

We sluiten deze bunq review af met een korte toelichting om de controverse van Bunq. Zoals je al hebt kunnen lezen heeft bunq in eerste instantie wat radicale keuzes gemaakt. Bijvoorbeeld het niet aanbieden van een website voor bankieren of een sterke wijziging in het prijsbeleid. Zeker voor een startup in een complexe markt als bankieren is dit te begrijpen maar het is wel belangrijk om vertrouwen en stabliteit uit te stralen richting je klanten.

Toch lijkt Bunq dit niet te begrijpen aangezien ze maar wispelturige keuzes blijven maken. Recente voorbeelden zijn het opeens verwijderen van gezamenlijke rekeningen en een radicale update van hun app waar veel klanten over klagen, zie ook dit nieuwsbericht. Ook worden suggesties of feedback van klanten nauwelijks serieus genomen en zijn er signalen dat Bunq hun eigen forum wel heel erg streng censureert. Hoewel we bunq nog steeds een voordeel van de twijfel geven omdat het gewoon een hele gave bank is vergeleken met mastodonten als de ING en de Rabobank is de voortdurende veranderende strategie geen pluspunt voor een bank.

Conclusie

Uit onze Bunq review blijkt dat Bunq heeft een volwaardige en vooral innovatieve bankoplossing neergezet. Als je dan bedenkt dat ze pas sinds 2012 bestaan is dat bijzonder knap te noemen. Toch is nog wel te merken dat het hier gaat om een startup.

Vooral de beperkte bereikbaarheid en kennis van de klantenservice storen ons behoorlijk. Daarnaast zijn we niet kapot van het prijsmodel. Je betaalt voor diensten die je niet zult gebruiken, want bijna niemand zal de volle 25 bankrekeningen gebruiken. Iets minder pasjes en rekeningen voor iets minder geld zou dan ook zorgen voor wat meer balans. Wel is het fijn dat Bunq sinds kort rente aanbiedt op de betaalrekening. Ook blijft een prepaid creditcard wel een fijn alternatief voor een gewone creditcard.

Belangrijkste pluspunten van onze Bunq review

 • Zeer goed werkende en uitgebreide bankieren app die een stuk meer omvat dan die van concurrenten
 • Innovatieve uitstraling en klantgerichte benadering, broodnodige vernieuwing in het grijze banklandschap
 • Keuze uit debitcards, uniek voor een Nederlandse bank
 • 7 dagen per week tot 23.00 s’ avonds contact met de klantenservice
 • Veel leuke innovaties en extra’s. Zoals het koppelen van meerdere bankrekeningen aan 1 pinpas, requests, 25 bankrekeningen, instant notificaties en veel vrijheid in zelf in te stellen limieten
 • Gratis pakket waarmee je de app en service rustig eens zelf kan uitproberen
 • Rente op de betaalrekening
 • Optie om een co2 neutrale bankrekening af te sluiten
 • Bunq travel card speciaal voor reizen zonder gedoe

Belangrijkste minpunten van onze Bunq review

 • Het Gratis pakket is eigenlijk niet bruikbaar als gewone bankrekening door het ontbreken van een pinpas (update: het gratis pakket is niet meer beschikbaar)
 • Het Premium pakket (maand gratis uitproberen) omvat veel zaken die je niet nodig hebt en is daardoor aan de dure kant, N26 en KNAB doen het goedkoper
 • Klantenservice alleen bereikbaar via in-app chat en heeft onvoldoende kennis
 • Geen internetbankieren, (wel mogelijk via een oplossing van derden)
 • Extra kosten voor geldopnames na de eerste keer is gezien het maandbedrag niet redelijk
 • Bunq lijkt niet te leren van zijn fouten en houdt er een wispelturige strategie op na

Een behoorlijk rijtje voordelen tegen een behoorlijk rijtje nadelen. De conclusie is helaas dat ik Bunq nog niet kan aanraden als hoofdrekening. Daarvoor weegt het nadeel klantenservice in onze Bunq review gewoon te zwaar.

Als tweede rekening is Bunq een interessante optie omdat ze veel zaken bieden die je bij je huidige bank waarschijnlijk niet kunt vinden. Met 7,99 euro per maand is dit echter wel een relatief dure tweede rekening maar je krijgt veel unieke mogelijkheden. Voor wie het geld kan missen en een voorproefje wil van bankieren van de toekomst is Bunq zeker aan raden.

Concurrentie zit niet stil

Het was in eerste instantie begrijpelijk dat bunq nog wat bugs en schoonheidsfoutjes kent, maar de bank bestaat alweer 8 jaar. Dat bunq nog steeds radicale en soms onvoorspelbare wijzigingen doorvoert is zelfs voor een vernieuwende bank niet acceptabel. Bunq heeft nog steeds de potentie om een geweldige bank te worden dankzij een geweldig werkende app. Maar er moet wel iets veranderen in de visie van Bunq.

De concurrentie zit immers niet stil tijdens deze Bunq review en de apps van de grote banken als ABN AMRO, Rabobank en ING worden ook weer steeds beter. Daarnaast zijn er steeds meer concurrenten zoals de gratis bank N26 en de ondernermersbank KNAB en ABN AMRO dochter Moneyou die doen wat Bunq doet maar dan goedkoper.

Wil je Bunq uitproberen? Klik hier voor een Bunq account en probeer een maand gratis uit waarmee je kennis maakt met de Bunq app. Ben je op zoek naar alternatieven voor Bunq? Lees dan dit artikel