In deze Paypal review antwoorden over een paypal rekening zoals wat kost paypal, hoe een paypal account aanmaken en zijn er alternatieven?

Samenvatting voor de snelle lezers

Rond de introductie van Paypal in 2001 was een gratis Paypal account aanmaken een goede keuze. Je kon zo internationaal online betalen zonder het risico van creditcardfraude en de Paypal koperbescherming hielp tegen dubieuze webshops. Inmiddels is Paypal echter achterhaald door nieuwe technologie en de opkomst van online bankieren.

De online omgeving van Paypal is onhandig en hoewel Paypal in de basis gratis is zijn er de nodige (verborgen) kosten, met name de ongunstige Paypal wisselkoers is een nadeel. Daarnaast mist Paypal functionaliteit en zekerheid die een echte bank wel heeft zoals dekking door het depositogarantiestelsel, het gemak van een rekeningnummer en een fysieke betaalpas.

Onze conclusie in deze Paypal review is dan ook dat Paypal aanvragen een afrader is. Online banken zoals N26 en Openbank bieden voor online betalen een veel betere gebruikservaring tegen lagere kosten en met meer waarborgen voor je (spaar)geld. Voor vreemde valuta overboeken tegen de laagst mogelijke kosten is Transferwise een goed alternatief. Meer weten? Bekijk de website van Paypal of lees verder.

Wat is Paypal?

Laten we gelijk beginnen met de vraag, wat is Paypal? Paypal is een Amerikaanse bedrijf opgericht in 1998 en sinds 2001 actief onder de naam Paypal. Oorspronkelijk was Paypal bedoeld als online betaalsysteem voor betalingen tussen PDA’s, de voorloper van moderne Smartphones. Later is Paypal uitgegroeid tot een algemene betaaldienst die lijkt op een bank maar toch net iets anders werkt.

Met een Paypal rekening kun je andere Paypal gebruikers betalen. Anders dan bij een normale bank heb je hiervoor geen rekeningnummer nodig maar alleen een e-mail adres. Daarnaast wordt Paypal veel gebruikt door buitenlandse webshops als betaalmethode. Hierdoor kan het een alternatief zijn voor creditcardbetalingen.

iDeal alternatief

In Nederland is Paypal nooit zo populair geworden. Dit komt omdat wij ons online betalingsverkeer relatief goed hebben geregeld. Je kunt bij bijna elke webshop betalen met iDeal, een snelle en veilige betalingsmethode via je eigen bank. Daarnaast is het dankzij het Europese SEPA systeem ook niet lastig of duur meer om een bankoverschrijving te doen naar iemand anders binnen Europa.

Buiten Nederland bestaat iDeal echter niet en betaald men vaker online met creditcard. Dit zorgt doorgaans voor hogere kosten en frauderisico’s. Daarnaast werken ook banken onderling minder goed samen buiten Europa waardoor geld overmaken van bijvoorbeeld de Verenigde Staten naar Japan lastig of duur kan zijn. Een Paypal account aanmaken kan hiervoor dus een goede oplossing zijn.

Voordelen van Paypal

Een Paypal rekening is dus handig als je internationaal iemand wilt betalen en je bank hoge kosten rekent. Het grootste voordeel van Paypal is echter de kopers bescherming bij webshops. Als een webshop niet levert of als ze bijvoorbeeld een namaak artikel sturen heb je bij Paypal de mogelijkheid om je geld terug te vragen.

Vooral ten opzichte van iDeal is dit een voordeel omdat iDeal betalingen onomkeerbaar zijn. Creditcardbetalingen kun je wel terugdraaien maar dit is vaak iets lastiger dan bij Paypal. Daarnaast is het Paypal betalingssysteem iets veiliger dan creditcardbetalingen maar niet perfect. Zo is Paypal door de internationale bekendheid vaak het doelwit van nep websites en e-mails (phishing en spoofing) die je Payal rekening gegevens proberen buit te maken.

Nadelen van een Paypal account aanmaken

Maar het grootste nadeel van een Paypal account aanmaken zijn echter de Paypal kosten. Voor gewone gebruikers is Paypal gratis maar de ontvangende partij of webshop moet wel betalen. Daarbij zijn de kosten een stuk hoger dan iDeal of creditcardbetalingen. Zo kost een iDeal transactie voor een webshop rond de 29 cent en ongeveer 1,8% voor een creditcard.

Voor een Paypal rekening kunnen de Paypal kosten voor een webshop echter oplopen tot 3,4% van het aankoopbedrag met een vaste toeslag van 35 cent. Daarmee is een Paypal betaling van 100 euro voor een webshop meer dan 10x zo duur als iDeal en bijna 2x zo duur als een creditcardbetaling. Dit ook gelijk de reden dat zeker in Nederland veel webshops liever geen Paypal aanbieden of hiervoor kosten doorrekenen aan gebruiker.

Paypal account aanmaken

Ondanks de hoge Paypal kosten lijkt Paypal aanvragen toch interessant te zijn in sommige gevallen. Bijvoorbeeld als je geen creditcard hebt of een bestelling wilt doen bij een webshop die je niet helemaal vertrouwd. Ook als je bijvoorbeeld een kennis of familielid hebt in een land met hele hoge bankkosten kan een Paypal account aanmaken een interessante optie zijn.

Dus vervolgden we deze Paypal review met zelf een Paypal account aanmaken. Paypal heeft daarvoor een hoop gegevens nodig als financiële instelling, al zijn ze formeel geen bank. Paypal heeft onder andere de wettelijke verplichting om je adresgegevens en identiteit te controleren. Ook dien je een verificatiebetaling te voldoen via bijvoorbeeld iDeal of een bestaande creditcard.

Geen echte bank

Na alle stappen van Paypal aanvragen kun je inloggen op je Paypal rekening, dit kan via de website of via de Paypal app. Daarna krijg je toegang tot een omgeving die lijkt op een bank. Zo kun je recente transactie bekijken, transacties versturen of bijvoorbeeld een betaalverzoek doen. Let daarbij wel op dat Paypal lijkt op een bank maar formeel geen bank is.

Ze vallen dan ook niet onder het depositogarantiestelsel zoals de meeste banken en hoeven aan minder strenge eisen te voldoen. Als gevolg hiervan heb je ook geen betaalpasgeen bankrekeningnummer en heeft Paypal andere manieren bedacht om je Paypal rekening op te waarderen.

Bankrekeningen koppelen

Een Paypal rekening opwaarderen kan op verschillende manieren. Je kunt handmatig geld overschrijven van je bank naar de bankrekening van Paypal met een speciaal kenmerk of opwaarderen via iDeal. Daarnaast heb je de optie om bankrekeningen en creditcards te koppelen aan je Paypal rekening.

Wanneer je dan betalingen doet met Paypal en je hebt niet genoeg saldo incasseert Paypal dit automatisch van je gekoppelde creditcard of bankrekening. Je kunt natuurlijk je saldo ook terugboeken naar je eigen rekening. Handmatig geld overmaken van/naar Paypal duurt ongeveer 1-2 werkdagen, opwaarderingen via creditcards en iDeal zie je gelijk terug.

Betalen met Paypal

Betalen met Paypal gaat heel eenvoudig en Paypal is gratis voor de verzender. Bij een webshop log je simpelweg in met je Paypal e-mail adres en wachtwoord en keur je de betaling goed binnen de Paypal omgeving. Dit lijkt een beetje op hoe je ook een iDeal betaling zou goedkeuren. Betalen naar andere Paypal gebruikers is wat complexer.

Dit komt deels omdat Paypal geen bank is maar ook omdat je vaak te maken krijg met de Paypl wisselkoers als je geld overmaakt naar iemand buiten de EU. Het proces zelf gaat vrij eenvoudig, je vult het e-mail adres van de ontvanger in en selecteert het bedrag maar dan krijg je een aantal gekke opties.

Niet helemaal transparant

Paypal kan namelijk gratis geld overmaken naar een e-mail adres, ook als de ontvanger geen Paypal account heeft, dan word het bedrag echter geserveerd tot iemand een account aanmaakt. Paypal kan echter ook geld overmaken rechtstreeks naar een bankrekening als de ontvanger geen Paypal rekening heeft maar dit kost dan geld. Tot slot kun je met Paypal ook een bedrag ‘contant’ versturen waarbij de ontvanger dit kan ophalen bij een locatie van partnerbedrijf Ria.

Paypal is gratis maar dus alleen voor transacties binnen Paypal. Voor de overige transacties wordt je doorverwezen naar een aparte service, Xoom. Dit is weliswaar onderdeel van Paypal maar heeft een andere login omgeving en andere kosten. Voor transacties binnen Xoom betaal je vaak extra kosten naast de Paypal wisselkoers. Dit maakt het zeker voor de beginnende gebruiker erg lastig wat er nu met je geld gebeurd.

Paypal wisselkoers met rekenvoorbeeld

Daarbij is zeker ook de Paypal wisselkoers een punt van aandacht die op alle transacties van toepassing is in vreemde valuta. Zowel gratis binnen Paypal, betaalde Xoom transacties en betalingen bij webshops.  Het probleem is namelijk dat de wisselkoers van Paypal vaak minder gunstig is dan die van banken of gespecialiseerde bedrijven zoals Transferwise. Zelfs als een transactie gratis is betaal je op die manier als het ware toch extra.

Maken we bijvoorbeeld 1000 Britse ponden over via Transferwise dan is de dagkoers op 31-1-21 1.12886 waardoor de ontvanger 1124.69 euro krijgt (de transactie kost 3.69 pond). Doen we diezelfde transactie echter via Paypal Xoom is de dagkoers 1.1169, de transactie is weliswaar goedkoper (1,99 pond) maar door de ongunstige koers krijgt ontvanger maar 1114,68 euro. Dus eigenlijk is Paypal in dit geval 10 euro duurder dan Transferwise ondanks de lagere transactiekosten.

Paypal is gratis of toch niet?

Het klinkt dus leuk, Paypal is gratis, maar in de praktijk gaat dit alleen op voor de basisfuncties van je Paypal rekening opwaarderen en geld overmaken naar andere Paypal gebruikers. Ook vinden wij de Paypal website niet bepaald overzichtelijk en geeft een Paypal account aanmaken minder zekerheid en gemak dan een bankrekening.

Met name het ontbreken van het depositogarantiestelsel geef minder zekerheid dat je geld veilig is in het geval van een faillissement of crisis. Daarnaast zorgt het ontbreken van een betaalpas ervoor dat Paypal niet echt bruikbaar is backup voor je bankrekening of voor gebruik op vakantie in het buitenland. We zijn in deze Paypal review dus niet echt onder de indruk van de mogelijkheden.

Paypal aanvragen voor aankoopbescherming

De vraag is dan ook, waarom zou je toch dat dure, onhandige Paypal aanvragen? Hiervoor kunnen we twee redenen bedenken, enerzijds als vervanging voor een creditcard. Immers met een Nederlandse pinpas of iDeal kun je simpelweg bij buitenlandse webshops niet betalen. Anderzijds de aankoopbescherming van Paypal die in ieder geval meer zekerheid biedt dan een onomkeerbare iDeal betaling.

Echter beide punten zijn tegenwoordig achterhaald. Toen Paypal begon in 2001 was het in Nederland enorm lastig om een (prepaid) creditcard te krijgen en stond online shoppen nog in de kinderschoenen. Inmiddels zijn webshops echter geprofessionaliseerd en zijn er meerdere partijen die zelfs een gratis (prepaid) creditcard aanbieden zonder BKR notering of limiet met dus beperkte fraude risico’s.

Online banken zijn een beter alternatief

Online banken zoals N26 en Openbank bieden Nederlandse klanten tegenwoordig ook een geheel gratis rekening. Maar dan een echte bankrekening die valt onder het depositogarantiestelsel, een handig universeel rekeningnummer heeft en een echte fysieke betaalpas. Daarbij leveren zowel Openbank als N26 een gratis prepaid Mastercard mee.

Deze Mastercard werkt hetzelfde als een ‘echte’ creditcard maar dan zonder kredietlimiet of BKR notering. Je kunt dus alleen besteden wat er op de gekoppelde rekening staat net als bij een pinpas. De voordelen hiervan zijn echter groot; je betaald minder kosten dan bij een echte creditcard en je hebt minder frauderisico’s omdat het beschikbare saldo veel lager is.

Een prepaid creditcard geeft zekerheid

Bij Openbank kun je zelfs gratis virtuele creditcards aanmaken. Zo kun je voor elke webshop of aanbieder een eigen creditcardnummer gebruiken wat misbruik bijna onmogelijk maakt. Daarbij gaat het uitvoeren van een chargeback (terugbetaling) bij N26 en Openbank niet zo makkelijk als bij Paypal, er volgt eerste een onderzoek.

Maar als je echt bent opgelicht krijg je ook met een prepaid creditcard je geld terug wat een verbetering is ten opzichte van iDeal. Tot slot hanteren zowel Openbank als N26 een gunstigere wisselkoers dan Paypal. Doe je vaak zaken in vreemde valuta dan is online bank Transferwise eventueel een nog beter alternatief, deze bank is gespecialiseerd in voordelige vreemde valuta betalingen.

Conclusie paypal review: achterhaald

De conclusie van deze Paypal review mag duidelijk zijn, in 2001 was Paypal aanvragen een goed idee maar tegenwoordig niet meer. Het gehele systeem zonder bankrekeningnummer werkt onduidelijk en zorgt voor verwarring. Daarbij geldt in de basis Paypal is gratis maar als je verder kijkt kom je toch de nodige kosten tegen die vaak hoger zijn dan bij veel banken.

De aankoopbescherming is leuk maar als je zorgvuldig bent in waar je besteld heb je er niet veel meer aan dan een chargeback van een (prepaid) creditcard. Daarbij is een online bankrekening openen bij een online bank zoals N26 of Openbank een veel beter idee.

In alle opzichten beter

Die werken als volwaardige bankrekening, geven meer zekerheid over je (spaar)geld door het depositogarantiestelsel en ze hanteren lagere gebruikstarieven dan Paypal. Daarbij nemen de debit Mastercards de grootste nadelen weg van creditcards; namelijk de hoge kosten, het gedoe van limieten en BKR coderingen en het risico op fraude met grote bedragen.

Kortom, een Paypal account aanmaken is achterhaald. Wil je voordelig en zonder gedoe internationaal betalen? Kies dan voor N26 bank of Openbank en eventueel Transferwise voor vreemde valuta. Meer informatie kun je ook lezen in onze Openbank ervaringen en onze N26 review. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter onder deze blog.