n26 logoIn deze N26 review onze ervaringen met de online bank N26 met gratis creditcard. Wat kun je met de N26 app en is N26 veilig en betrouwbaar? Lees het het in deze review

N26 is een Duitse online bank die actief is in heel Europa. Sinds enkele jaren kun je als Nederlander bij N26 een volledig gratis bankrekening openen. Interessant is daarbij dat je niet alleen een pinpas krijgt maar ook een gratis Mastercard. Daarnaast heeft N26 de mogelijkheid om een spaarrekening te delen met tot 10 andere personen.

Daarmee klinkt N26 erg interessant voor vakanties, online betalen en rekeningen delen met vrienden of huisgenoten. Maar er zijn natuurlijk ook vragen, zoals is N26 veilig? Hoe werkt internetbankieren bij N26? En hoe verdient N26 hun geld als al hun bankrekeningen gratis zijn? Antwoorden op deze vragen en meer vind je in deze N26 review.

N26 review samengevat voor snelle lezers

n26 app loginIn deze N26 review hebben we de online bank N26 uitgebreid bekijken en we zijn erg onder de indruk. N26 geef je een volwaardige bankervaring met een zeer fijne bankapp, meerdere passen en spaarpotjes. Daarbij is een N26 rekening openen bovendien snel gebeurd in een paar minuten, geheel online vanuit het comfort van je eigen huis.

Daarbij is vooral de gratis debit Mastercard erg handig die geen rentekosten of BKR registratie heeft maar wel een lage koersopslag dan veel andere creditcards. Ideaal dus voor vakanties en online betalen. Wil je meer mogelijkheden kun je bij N26 bovendien vrijblijvend upgraden naar een betaald abonnement met o.a. een verzekeringspakket.

Tot slot is je (spaar)geld bij N26 relatief veilig doordat het net als bij Nederlandse banken gedekt is door het Europese depositogarantiestelsel tot maximaal € 100.000. Dat maakt N26 een veilige, voordelige en vooral verfrissende keuze als (tweede) rekening. Meer weten? Lees onze volledige N26 review of bekijk de website van N26 voor meer informatie.

Wie of wat is N26?

Om deze N26 review te beginnen, wie of wat is N26? N26 is een Duitse fintech startup op gericht in 2016. Dankzij een bankvergunning van de Duitse bankautoriteit Bafin is N26 formeel een echte bank. Daarmee vallen ze dus onder het Europese depositogarantiestelsel waarmee je (spaar)geld tot € 100.000 is gedekt bij een eventueel faillissement.

N26 heeft een andere visie dan veel bestaande banken waarbij ze bankieren minder als product en meer als service zien. Bovendien kan N26 als jonge en digitale organisatie sneller en efficienter groeien. Daardoor kunnen ze klanten in heel Europa een gratis rekening aanbieden waar veel ouderwetse banken kosten rekenen en zich beperken tot 1 land. Laten we eens kijken wat je bij N26 krijg voor ‘niets’.

Gratis N26 rekening openen

n26 standard n26 youHet N26 standaard pakket is helemaal gratis maar wel beperkter in functies dan de betaalde pakketten. Toch krijg je bij N26 standaard best veel als je bedenkt dat het niets kost. Zo krijg je standaard een IBAN betaalrekening, twee spaarpotjes, een pinpas en een debit Mastercard. Daarnaast heb je toegang tot internetbankieren via een moderne app of de website van N26.

Een N26 rekening openen is daarbij een genot vergeleken met grote banken zoals de ING. Net het invullen van een online formulier en een fotoverificatie van je ID heb je binnen 8 minuten een actieve rekening. Daar doen banken als ING en de Rabobank gerust meerdere dagen over. Dankzij N26 instant banking kun je de Mastercard zelfs al digitaal gebruiken tot je de passen per post ontvangt.

Premium N26 Smart, You of Metal account

Wil je meer mogelijkheden kun je naast het gratis N26 standard account ook betaalde pakketten afsluiten. Deze pakketten zijn niet echt nodig voor een goede bankervaring maar kunnen soms handige extra’s bieden. Zo is het met N26 Smart mogelijk om je spaarrekening te delen met maximaal 10 andere gratis N26 gebruikers.

De duurdere N26 You en Metal pakketten bieden daarnaast vooral meerwaarde door een reisverzekering met onder andere dekking voor medische kosten, vluchtvertraging, bagage en een annuleringsverzekering. Daarnaast is internationaal geld opnemen goedkoper. Deze pakketten zijn vooral interessante voor wie veel reist. Meer over de premium pakketten van N26 lees je verderop in deze review. Voor meer achtergrondinformatie kun je ook onze N26 Smart blog en N26 You blog lezen.

Eerste indruk van de N26 app

n26 appJe kunt met N26 veilig bankieren via de website maar de nadruk ligt toch wel op de N26 app. Als moderne bank kun je bij N26 je geldzaken volledig mobiel regelen. Daarbij ondersteunt de app niet alleen dagelijkse bankzaken maar ook dingen pasbeheer, afschriften exporteren en contact met de klantenservice via een in-app beveiligde chat.

Daarbij valt op dat de N26 app erg strak en mooi is ontworpen. Inloggen gaat eenvoudig met wachtwoord, vingerafdruk of patroon. Daarna krijg je een minimalistisch transactieoverzicht met je saldo te zien. Rechtsboven kun je zoeken in je transactiegeschiedenis, een nieuwe overboeking agenderen, afschriften downloaden of je uitgavenpatroon analyseren met N26 statistics. Ook ontbreekt een privacy modus niet.

Geld verzenden en ontvangen

n26-idealVia de groene knoppen op het hoofdscherm heb je de mogelijkheid om een gewone transactie te versturen. Naar N26 gebruikers gaat dit direct en naar andere banken duurt het ongeveer 1 werkdag. Alle transacties zijn uiteraard gratis. Met ‘add money’ kun je juist geld toevoegen aan je rekening, daarbij heb je verschillende mogelijkheden.

Zo kun je een bankoverschrijving doet, als de verzendende bank Sepa instant transfers ondersteunt staat dit gelijk op je N26 rekening, anders duur het 1 werkdag. Daarnaast kun je betaalverzoeken doen naar andere N26 gebruikers of je N26 rekening opwaarderen met Google Pay of een creditcard. Hiermee is het geld gelijk beschikbaar op je rekening maar je betaalt wel een kleine toeslag. Daarnaast ondersteunt N26 iDeal top-ups waarmee je onmiddelijk geld op je N26 rekening stort. Genoeg mogelijkheden dus om geld te ontvangen en te versturen.

Creditcard met het gemak van een pinpas

Met de basis van N26 zit het dus goed, een mooie internetbankieren app met alle functies die je nodig hebt. De echte kracht van N26 zit hem echter in de pasjes. Je krijgt bij N26 namelijk niet alleen een pinpas maar ook een debit Mastercard. Feitelijk is dit een pinpas maar dan met een creditcardnummer. Je kunt dus alleen besteden wat je op je N26 rekening staat.

Je hebt dus geen krediet of limiet en dat lijkt wellicht een nadeel, echter zijn de voordelen groot. Zo krijg je geen lastige BKR registratie en is er ook geen inkomenstoetsing of acceptatieprocedure. Ook is de debit Mastercard van N26 een stuk goedkoper in aanschaf en gebruik.

Goedkoper dan RaboCard & ABN Goldcard

Zo betaal je bij ‘gewone’ creditcards enkele tientjes per jaar aan kaartbijdrage terwijl de N26 Mastercard helemaal gratis is. Ook in gebruik is de N26 Mastercard een stuk goedkoper bleek in deze N26 review. Zo rekent ABN AMRO bij contant geldopname’s in Euro’s 4% van het opnamebedrag met een minimum van 4,50. Bij N26 is dit 3x per maand gratis en daarna slechts 2 euro per opname.

Met vreemde valuta is dit verschil nog groter. Zo rekent ABN AMRO naast bovenstaande kosten ook nog 2% koersopslag. Bij N26 betaal je alleen 1,7% koersopslag, dus 250 euro opnemen in Britse ponden kost bij N26 dan 4,25 euro en bij de ABN AMRO maar liefst 15 euro. De kosten Rabobank zitten er met 9,50 euro tussenin. Ook bij online betalingen valt er een klein koersvoordeel te behalen.

Ideale online- of vakantierekening

Kortom, de debit Mastercard van N26 is makkelijker in aanvraag en goedkoper in gebruik. Tijdens deze N26 review vonden we N26 dan ook een zeer geschikte oplossing voor een online- of vakantierekening. Pinpassen en iDeal zijn immers typische Nederlands en worden in het buitenland en bij buitenlandse webshops niet altijd geaccepteerd.

De N26 Mastercard is dus een goed geaccepteerd en voordelig betaalmiddel voor deze uitgaven, zelfs als je al een bestaande creditcard hebt. Dankzij de goedwerkende internetbankieren app kun je bovendien je bankzaken regelen terwijl je onderweg bent. Dit maakt N26 dus ook prima geschikt voor op reis of simpelweg als backup of tweede rekening voor bankstoringen die steeds vaker voorkomen (lees meer over bankstoringen in deze blog). Maar er zijn meer mogelijkheden.

Sparen met N26 Spaces

n26 spacesGaan we namelijk naar de tweede tab van de N26 app vinden we daar N26 Spaces. Dit is samen met de gratis Mastercard een van de meest interessante functies van N26. Spaces zijn een soort N26 spaarrekeningen die je naar wens kunt aanpassen. Zo kun je Spaces personaliseren met een eigen naam, afbeelding en spaardoel. Ook kun je automatisch sparen door je uitgaven te laten afronden.

Bij een gratis N26 rekening openen krijg je toegang tot 2 Spaces. Wat echter het meest interessante is aan Spaces is dat je deze kunt delen met tot 10 andere N26 gebruikers. Al deze gebruikers kunnen geld opnemen of storten naar een specifieke Space vanaf hun eigen N26 rekening. Om een Space te delen moet je daarbij wel een betaald N26 Smart account hebben van 4,90 euro per maand.

N26 Spaarrekening delen

Echter om deel te nemen aan een Space is een gratis N26 rekening openen voldoende. Als je dus met 4 mensen samen een Space wilt delen hoeft maar 1 persoon een betaald abonnement te hebben. Daarbij het is wel belangrijk om te weten dat die ene persoon ook de beheerder is van een Space. Die persoon is juridisch verantwoordelijk en bepaalt ook wie wel of niet toegang heeft tot de Space.

Ook heeft de beheerder de mogelijkheid om een gedeelde Space tijdelijk te blokkeren voor opnames. Het is dus geen gedeeld beheer en vertrouwen is belangrijk wanneer je samen een Space deelt omdat er ook geen persoonlijke limieten zijn. Dit kan een nadeel zijn maar zorgt er tegelijk voor dat een Space delen juridisch veel simpeler en laagdrempeliger is dan samen een rekening openen die vaak maar beperkt is tot twee personen.

Dingen zelf regelen

n26 instellingenDit maakt N26 Spaces een super goedkope en flexibele oplossing voor partners, vriendengroepen en huisgenoten die zonder gedoe en betaallinkjes kosten willen delen met een duidelijk gezamenlijk rekeningafschrift. Met N26 business is het zelfs mogelijk voor (tijdelijk) samenwerkende ZZP’ers of freelancers, lees hierover meer in onze N26 business review.

Dit past in de filosofie van N26 om gebruikers eigen verantwoordelijkheid te geven en zelf dingen te laten regelen. Zo viel in deze N26 review op hoe uitgebreid het pasbeheer is. Limieten instellen, een pincode resetten, een pas blokkeren of aanvragen, je kunt het allemaal zelf regelen. Ook qua notificaties en beveiliging heb je zelf veel vrijheid. Een verademing ten opzichte van een bank die verplicht een pincode voor je uitkiest.

Extra functies in deze N26 review

De belangrijkste zaken hebben we in deze N26 review inmiddels wel besproken. We zijn er enthousiast over de mogelijkheden van een N26 rekening openen omdat de basis van N26 gewoon erg goed is. Vooral het frisse gevoel ten opzichte van de traagheid en bureaucratie van banken zoals ING, Rabobank en ABN AMRO spreken ons aan.

Gewoon simpel bankieren maar dan met Duitse degelijkheid. Daarbij moet wel gezegd worden dat het aanbod van N26 soms iets te simpel is, zo kun je (nog) niet lenen, een hypotheek afsluiten of contant geld storten. Toch kwamen we tijdens deze N26 review nog een paar leuke extra’s tegen die het benoemen waard zijn.

Google Pay, Apple Pay en Instant SEPA

google pay apple pay logoAls moderne internetbank ondersteunt N26 natuurlijk Apple Pay en Google Pay. Daarbij is het handig dat je ook de N26 Mastercard kan toevoegen aan je Apple wallet of de Google Pay app omdat je bij veel Nederlandse banken alleen je pinpas kan koppelen. Veel kleinere banken zoals SNS, Triodos en Knab ondersteunen dit zelfs helemaal niet. Maar met N26 betaal je dus probleemloos met je iPhone, Android telefoon of Smartwatch.

Daarnaast ondersteunt N26 ook een andere moderne techniek namelijk Europese instant sepa transfers. Dit systeem maakt het mogelijk dat banken straks in heel Europa geld kunnen overboeken zonder verwerkingtijd. Dit staat dus gelijk op de tegenrekening, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Momenteel ondersteunen in Nederland alleen ABN AMRO en bunq dit ook maar de verwachting is dat meer banken snel volgen. Meer over Sepa instant tranfers kun je ook lezen in deze blog.

Inzicht met N26 Statistics

n26 statisticsn26 tagsEen andere extra die we tijdens deze N26 review ontdekte is dat N26 een slim systeem heeft van ‘tags’ om je betalingen te categoriseren. Zo krijgt een afschrijving van Netflix automatisch de tags #tv en valt in de categorie Media & Electronics. Een aankoop bij de Ikea op zaterdag krijgt de tags #furniture en #weekend mee en valt in de categorie Household & utilities.

Dankzij deze tags kun je onder het kopje statistics in een oogopslag terugzien wat je het besteed per maand en aan wat voor soort dingen. Het concept is erg eenvoudig maar strak uitgewerkt en werkte tijdens deze N26 review bovendien behoorlijk accuraat.

Bespaar op wisselkosten

n26 transferwiseEen andere extra zal niet voor iedereen interessant zijn maar is toch leuk om te benoemen. Net als de Nederlandse bank Bunq heeft N26 Transferwise geïntegreerd in hun app. Hiermee kun je eenvoudig tegen lage kosten geld overmaken in vreemde valuta.  Het werkte tijdens deze N26 review heel eenvoudig.

Tijdens het maken van een overboeking kun je kiezen uit bijna 20 verschillende valuta. Nadat je een valuta hebt gekozen rekent de app realtime uit wat de wisselkoers is en hoeveel je gaat betalen. Ben je akkoord dan verzend de app het bedrag in de gekozen valuta naar de ontvanger. Deze functie is niet voor iedereen, maar als je regelmatig geld overmaakt in vreemde valuta is dit echt een uitkomst.

N26 web voor ZZP’er en poweruser

Tot slot hebben we de N26 website, hoewel de meeste mensen voornamelijk zullen bankieren via de app heeft N26 toch een volwaardige internetbankieren omgeving. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de Nederlandse bank Bunq die alleen een app heeft. Stel je telefoon gaat kapot of wordt gestolen dan is het heel handig dat je via een website nog bij je geld kunt.

n26 web

Daarnaast is N26 Web vooral handig voor powerusers en zakelijke gebruikers (lees hier meer over N26 Business). Via een computer of laptop kun je toch net wat makkelijker overboekingen inboeken. Een prima toevoeging dus op de app. Nuttig om te vermelden is wel dat N26 app minstens evenveel kan als de website. Het is dus niet zoals bij ING of Rabobank dat de website veel meer functies heeft dan de app.

N26 kosten en verdienmodel

Dan wellicht het belangrijkste onderdeel uit deze N26 review, de kosten het verdienmodel van N26. Natuurlijk is het basisaccount gratis, maar het geld moet ergens vandaan komen. Waar N26 vooral op lijkt in te zetten zijn extra diensten via hun platform. Een voorbeeld hiervan is het verzekeringspakket van Allianz wat je krijgt bij het betaalde premium account.

Daarnaast bespaart N26 natuurlijk gigantisch veel kosten doordat ze geen kantoren hebben en klanten veel bankzaken zelf laten regelen. Er zijn wel een paar kosten waar je rekening mee moet houden, maar deze hebben eigenlijk allemaal te maken met kaartbetalingen. Hieronder de belangrijkste kosten en voorwaarden per pakket

 N26 StandaardN26 SmartN26 You
KostenGratis€ 4,90 p/m€ 9,90 p/m
Bankrekening
Pinpas*
Creditcard
N26 app
OverboekingenGratisGratisGratis
Geld opnemen in Euro3x p/m gratis daarna € 2,-5x p/m gratis daarna € 2,-5x p/m gratis daarna € 2,-
Geld opnemen in vreemde valuta1,7%1,7%Gratis
Spaces (N26 spaarrekening)2 Spaces10 Spaces + delen met tot 10 anderen10 Spaces + delen met tot 10 anderen
Automatisch sparen
Verzekerings- pakket
Chat support
Telefonische support
Vervangende kaart bij verlies of diefstal€ 10,-€ 10,-€ 10,-
2e Mastercard€ 10,-€ 10,-€ 10,-
Geweigerde incasso€ 3,-€ 3,-€ 3,-

*Je krijgt de optie om een pinpas te bestellen nadat je minimaal € 100,- hebt gestort op je nieuwe N26 rekening.

Dit zijn de belangrijkste verschillen, een volledig overzicht vind je op de N26 website. Wil je meer weten over de inhoud en voordelen van de N26 premium pakketten? Lees dan onze blog over N26 smart of onze ervaringen met N26 You.

Conclusie van deze N26 review

n26 review smart cardJe merkt misschien wel dat deze N26 review behoorlijk positief was. Dit is omdat er simpelweg niet veel te klagen valt. Natuurlijk heeft N26 ook minpuntjes. Zo is een klantenservice per chat in het Engels niet altijd ideaal. Ook is het jammer hypotheken en leningen nog ontbreken en dat je vaak een (halve) dag moet wachten op een overboeking van je Nederlandse rekening.

Maar daar staat tegenover dat N26 in de basis een prima product is en nog gratis ook. Bovendien biedt een N26 rekening openen een hoop mogelijkheden die de Nederlandse banken niet hebben. Vooral de debit Mastercard is een goedkoper alternatief voor een creditcard zonder lastige BKR codering. Ook bij online betalingen valt op hoe gunstig N26 is met vreemde valuta koersen.

Op basis van onze N26 review kunnen we N26 dan ook van harte aanraden. Een N26 rekening openen doe je bovendien eenvoudig hier in een paar minuten via de N26 website en daarbij is N26 veilig met dekking van het depositogarantiestelsel. Samengevat is N26 de ideale keuze voor vakanties, online aankopen, kosten delen of simpelweg een backup als tweede rekening. N26 is bovendien ook beschikbaar voor ZZP’er en freelancers via N26 business.

N26 Alternatieven

In onze N26 review kon je lezen dat N26 een mooi bankproduct is maar niet perfect. Voor wie niet overtuigd is hieronder enkele N26 alternatieven.

Knab

knab logo

Knab bank is een dochterondeming van van de vermogensbeheerder Aegon en richt zich vooral op spaarders en ondernemers. Als N26 alternatief is Knab het vooral geschikt voor wie liever een Nederlandse bank heeft met een Nederlandse klantenservice of aanvullende diensten wil zoals verzekeren en beleggen. Door de lage rentestanden is Knab namelijk minder interessant geworden als spaarbank.

Vooral de laten beleggen service van Knab is relatief voordelig, meer daarover kun je ook lezen in onze Knab beleggen review. Daarnaast is de samenwerking met verzekeraar Deck interessant, lees daarvoor ook onze Deck ervaringen. Tot slot is Knab gewoon erg voordelig geprijsd voor ondernemers omdat de kosten van zakelijke rekeningen vaak hoger zijn. Meer over Knab lees in onze Knab review of onze Knab zakelijk review of bekijk de Knab website.

Openbank

Een tweede N26 alternatief is Openbank. Deze online bank is sinds vorig jaar actief op de Nederlandse markt en biedt net als N26 een gratis bankrekening aan. Daarbij geeft Openbank je bovendien de optie te sparen met 0,20% rente of te beleggen via hun geïntegreerde beleggingsservice. Ze zijn net als N26 veilig met dekking van het Europese depositogarantiestelsel.

Toch heeft Openbank ook wat nadelen. Zo werkt de Openbank app erg omslachtig en moeizaam, een stuk minder dan de N26 app. Daarnaast werken ook de klantenservice en het aanvraagproces van Openbank net wat minder degelijk. Hoewel een rekening aanvragen geheel online kan is dit een gedoe met veel documenten en stappen. Behalve de 0,20% rente wins N26 het voorlopig op andere punten. Meer weten over Openbank? Lees onze Openbank ervaringen.

Bunq

Een laatste alternatief voor een N26 rekening openen is bunq. Waar N26 inzet op ‘less is more’ zet bunq in op ‘more is more’. Bunq is net als N26 een online bank maar met een totaal ander filosofie. Waar N26 het in onze N26 review redelijk simpel houdt heeft bunq zijn app helemaal volgepropt met allerlei functies. Rente met keuzevrijheid, bomen planten, dubbele pincodes, requests, connects enzovoorts.

Aan functies en mogelijkheden geen gebrek en dan krijg je ook nog standaard 25 bankrekeningen en 3 pasjes. Nadeel van al deze mogelijkheden zijn de prijs, met 7,99 tot 16,99 euro per maand is bunq een zeer dure bank. Daarnaast heeft bunq door de wildgroei aan functies en updates niet de meest gebruiksvriendelijke ervaring. Ook is de klantenservice niet geweldig in kwaliteit. Meer over deze bijzondere bank lees je in onze bunq review.

We hopen dat je wat hebt gehad aan de informatie in deze blog. Als je vragen of opmerkingen hebt over deze blog laat dan gerust een reactie achter of bekijk hieronder de veelgestelde vragen.

Wat is N26?

N26 is een Duitse online bank die zijn diensten aanbiedt aan klanten in heel Europa

Wat kost N26?

Een bankrekening bij N26 is geheel gratis, je krijgt ook een gratis pinpas en prepaid Mastercard. Je betaald alleen extra kosten voor bijzondere diensten zoals een vervangende pas of betalen in vreemde valuta. Lees in onze review meer over de kosten.

Is N26 veilig?

N26 moet aan dezelfde Europese normen voldoen als Nederlandse banken. Bovendien valt N26 onder het Europese depositogarantiestelsel waarmee je geld tot € 100.000 euro gedekt is bij een faillissement.