n26 logoIn deze N26 review bekijk we de Europese bank N26 waar je als Nederlander een gratis bankrekening kan openen. Gratis is mooi, maar wat zijn de voor- en nadelen van N26? Lees het in deze review

N26 is een Duitse online bank die actief is in heel Europa. Sinds 2 jaar kun je ook als Nederlander bij N26 een bankrekening openen. Wat N26 bijzonder maakt is dat een bankrekening geheel gratis is. Daarbij krijg je naast een pinpas ook nog een gratis prepaid Mastercard.

Dat klinkt natuurlijk heel interessant, maar er zijn ook vragen. Is je geld wel veilig bij een Duitse online bank? Hoe verdient N26 geld als hun bankrekeningen gratis zijn? Hoe werkt internetbankieren bij N26? Enzovoorts.  Antwoord op deze vragen en meer vind je in deze N26 review.

N26 review samengevat voor de snelle lezer

n26 app loginIn deze N26 review bekijken we de online bank N26 en we zijn positief onder de indruk. De internetbankieren app en website van N26 zijn bijzonder strak en gebruiksvriendelijk. Een rekening aanvragen is gratis en doe je eenvoudig online in slechts 8 minuten.

Dankzij de bijgeleverde prepaid Mastercard met gunstige tarieven is N26 bovendien erg geschikt voor vakanties of buitenlandse online aankopen. Verder heeft N26 een officiële bankvergunning van waardoor je (spaar)geld tot 100.000 euro via het Europese depositogarantiestelsel relatief veilig is.

Natuurlijk is het niet alleen maar positief. In onze N26 review vonden we de algehele bankervaring nog een tikje beperkt. Zo kun je geen meerdere rekeningen openen bij N26 en is bijvoorbeeld een hypotheek of lening aanvragen (nog) niet mogelijk. Wel is sinds kort Europese instant Sepa ondersteund waardoor je vanaf ABN AMRO en Bunq binnen enkele seconden geld overmaakt naar N26.

Daarmee is N26 ideaal als vakantierekening, rekening voor freelancers of als tweede rekening in het algemeen. Nieuwsgierig geworden? Lees hieronder dan de rest van onze N26 review of kijk op de website van N26 voor meer informatie.

Wie of wat is N26?

N26 is een Duitse fintech startup opgericht in 2016, dankzij een bankvergunning van de Duitse bankautoriteit Bafin is N26 formeel een echte bank. Daarmee vallen ze ook onder het Europese depositogarantiestelsel. Hiermee spaargeld tot 100.000 euro is gedekt bij een eventueel faillissement.

Het is online bank waar iedereen in Europa binnen enkele minuten een gratis bankrekening kan openen. Dit is bijzonder omdat veel bestaande banken niet buiten de landsgrenzen opereren. Daarnaast vragen de meeste banken een maandelijks bedrag voor een betaalrekening. Laten we eens kijken wat je krijgt voor ‘niets’.

Gratis N26 Basic account

n26 prijzenHet N26 basic account is dus helemaal gratis maar wel eenvoudig. Naast een IBAN betaalrekening krijg je een pinpas en een prepaid Mastercard. Bankieren kan via een moderne app of de website. De basis is dus goed, maar extra’s zoals hypotheken en lenen zijn (nog) niet mogelijk. Wel interessant is dat dit account ook beschikbaar is voor freelancers en ZZP’ers (N26 Business).

Een rekening aanvragen is echt een genot vergeleken met een grote bank. Na het invullen van een online formulier en een videoverificatie chat via de app heb je binnen 8 minuten een actieve rekening. Daar doen banken als ING en de Rabobank gerust meerdere werkdagen over.

Premium N26 You en Metal account

Naast het gratis N26 account kwamen we in deze N26 review ook een premium You en Metal account tegen. Deze betaalde accounts zijn er vanaf 9,90 euro per maand en geeft enkele extra’s. Zo kun je met dit account wereldwijd zonder extra kosten contant geld opnemen en krijg je een verzekeringspakket van Allianz.

Dit pakket zal door de hoge maandelijkse kosten voor veel Nederlands niet interessant zijn. Voor wie veel in het buitenland is of veel buitenlandse aankopen doet kan N26 You of Metal wel de moeite waard zijn. Zeker omdat de rekeningen van N26 ook zakelijk te gebruiken zijn. Lees hierover meer in onze blog over N26 Business Metal. Het goede nieuws is dat de basisfuncties ook allemaal in het gratis account zitten dus een betaald account is geen verplichting.

Eerste indruk van de N26 app

n26 afschriftHoewel we tijdens deze N26 review ook prettig hebben gebankierd via de website is N26 duidelijk bedoeld als mobiele bank. De N26 bank app kan dan ook meer dan de website en is eigenlijk alles wat je nodig hebt om te bankieren.

Wat gelijk opvalt is hoe strak en mooi de app is ontworpen. Inloggen kan met wachtwoord, vingerafdruk of patroon. Hierna krijg je een minimalistisch transactieoverzicht met saldo te zien. Rechtsboven kun je zoeken in je transactiegeschiedenis en rechtsonder kun je een nieuwe overboeking aanmaken.

Verder merkten we op in deze N26 review dat overboekingen erg snel worden verwerkt. Ondanks het Duitse IBAN staan overboekingen van een Nederlandse bank vaak dezelfde dag nog op de rekening en ook andersom, iets wat we vooraf niet hadden verwacht.

Een creditcard met de voordelen van een pinpas

De basis zit dus goed maar de kracht van N26 zit hem vooral in de pasjes. Je krijgt bij N26 namelijk niet alleen een pinpas maar ook een prepaid creditcard van Mastercard. Dit kun je het beste vergelijken met een pinpas met een creditcardnummer erop. Je kunt namelijk alleen besteden wat er op je N26 rekening staat.

Je hebt dus geen krediet of limiet maar ook geen BKR codering of acceptatieprocedure. Bovendien is de prepaid Mastercard van N26, zo bleek uit deze N26 review aanzienlijk goedkoper dan een gewone creditcard. Zo kost contant geld opnemen in euro’s met een RaboCard 4,50 euro per keer. Met de N26 Mastercard is dit 5x per maand gratis en daarna 2 euro.

Met vreemde valuta is dit verschil nog groter, zo vragen ABN AMRO en Rabobank 4,50 euro + 2% opslag voor een vreemde valuta opname. Bij N26 is dit alleen 1.7% koersopslag zonder kosten en vergeet niet dat je bij een gewone creditcard ook nog een jaarlijkse kaartbijdrage betaald.

Ideale vakantierekening

Tijdens onze N26 review komen we dan ook tot de conclusie dat N26 een ideale vakantierekening is. Pinpassen zijn namelijk typisch Nederlands en worden in het buitenland niet overal geaccepteerd. De N26 Mastercard is dus een goed geaccepteerd en voordelig betaalmiddel voor uitgaven in het buitenland.

Dankzij de goedwerkende internetbankieren app kun je bovendien eenvoudig zonder laptop of computer je bankzaken regelen terwijl je onderweg bent. Dat maakt N26 een prima tweede rekening, ook als je al een creditcard hebt.

Zelf beheren tijdens deze N26 review

n26 instellingenWat ons verder positief opviel tijdens deze N26 review is dat je veel zelf kan regelen. Waar je bij ‘ouderwetse’ banken soms nog naar kantoor moet om bijvoorbeeld je paslimieten aan te passen regel je het bij N26 zelf.

Zo kun in de app per betaalpas dagelijkse limieten instellen en wat voor soort betalingen mogen (buitenlandse betalingen, online betalingen en geldopnames). Verder kun je eenvoudig zelf een pas blokkeren, opnieuw aanvragen of de pincode resetten (via een beveiligde procedure).

Andere instellingen die we tegenkwamen tijdens deze N26 review waren bijvoorbeeld notificatie instellingen. Uiteraard kun je ook de beveiliging van de app instellen op diverse manieren. Zoals bijvoorbeeld de inlogmethode.

Een paar leuke extra functies

Het product van N26 is eenvoudig, je krijgt een betaalrekening, 2 pasjes en internetbankieren via een app en website. Geen ingewikkelde instellingen, geen leningen en hypotheken. Gewoon simpel bankieren, maar wel met Duitse degelijkheid. Toch kwamen we tijdens deze N26 review nog een paar leuke extra’s tegen die het benoemen waard zijn.

Instant Sepa Transfers

Sinds enige tijd ondersteund N26 ook Europese instant sepa transfers. Dit betekend dat een betaling vanaf een andere bank die ook Europese instant sepa transfers ondersteund direct op de rekening staat zonder verwerkingstijd. Hierdoor hoef je nooit meer te wachten op je geld. Voor nu ondersteunen alleen ABN AMRO en bunq instant Europese instant sepa transfers maar de verwachting is dat andere banken de komende jaren volgen.

N26 Spaces

Als alternatief voor een spaarrekening heeft N26 Spaces bedacht. Hiermee kun je eenvoudig meerdere (spaar)potjes aanmaken waar je geld naartoe kan boeken. Elk potje is een soort spaarrekening maar dan zonder eigen rekeningnummer.

Slim bedacht, want bij de meeste banken kun je toch niet van een spaarrekening rechtstreeks naar een andere rekening overboeken. Het is maar een eenvoudige toevoeging maar het werkt prima en het ziet er leuk uit. Ook kun je de spaces delen samen met iemand anders waardoor je eigenlijk heel eenvoudig een soort gedeelde rekening hebt. Delen is mogelijk met tot wel 10 andere N26 rekeninghouders, ideaal voor gezinnen, partners, vriendengroepen of ondernemers.

Apple Pay en Google Pay

Een van de meest nuttige extra’s van de N26 app is de ondersteuning voor Apple Pay en Google Pay. Zeker omdat nog niet alle Nederlandse banken dit ondersteunen. Bij N26 kun je de N26 Mastercard eenvoudig toevoegen in de Apple Wallet app of Google Pay app. Daarna betaal je zonder problemen contactloos met je iPhone, Android telefoon of Smartwatch. Lees voor meer informatie ook deze blog over Apple Pay.

Inzicht met Statistics

n26 statisticsn26 kaartbetalingWe ontdekte tijdens deze N26 review dat N26 een slim systeem heeft van ‘tags’ om je betalingen te categoriseren. Zo krijgt een afschrijving van Netflix automatisch de tag #tv en valt in de categorie Media & electronics. Een aankoop bij de Ikea op zaterdag krijgt de tags #furniture en #weekend mee en valt in de categorie Household & Utilities.

Dankzij deze tags kun je onder het kopje statistics in een oogopslag terugzien wat je hebt besteed per maand en aan wat voor soort dingen. Het concept is wederom erg eenvoudig maar het is erg strak uitgewerkt en werkte tijdens deze N26 review behoorlijk accuraat.

Bespaar op wisselkosten

n26 transferwiseDeze laatste extra zal niet voor iedereen interessant zijn maar is toch leuk om te benoemen. Net als de Nederlandse bank Bunq heeft N26 Transferwise geïntegreerd in hun app. Hiermee kun je eenvoudig tegen lage kosten geld overmaken in vreemde valuta.  Het werkte tijdens deze N26 review heel eenvoudig.

Tijdens het maken van een overboeking kun je kiezen uit bijna 20 verschillende valuta. Nadat je een valuta hebt gekozen rekent de app realtime uit wat de wisselkoers is en hoeveel je gaat betalen. Ben je akkoord dan verzend de app het bedrag in de gekozen valuta naar de ontvanger. Deze functie is niet voor iedereen, maar als je regelmatig geld overmaakt in vreemde valuta is dit echt een uitkomst.

N26 Web voor poweruser en ZZP’er

Hoewel de meeste mensen voornamelijk zullen bankieren via de app heeft N26 toch een volwaardige internetbankieren omgeving, N26 web. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de Nederlandse bank Bunq die alleen een app heeft. Stel je telefoon gaat kapot of wordt gestolen dan is het heel handig dat je via een website nog bij je geld kunt.

n26 web

Daarnaast is N26 Web vooral handig voor powerusers en zakelijke gebruikers die veel overboekingen doen. Via een computer of laptop kun je toch net wat makkelijker rekeningen toevoegen. Een prima toevoeging dus op de app. Nuttig om te vermelden is wel dat N26 app minstens evenveel kan als de website. Het is dus niet zoals bij ING of Rabobank dat de website veel meer functies heeft dan de app.

N26 Kosten en verdienmodel, wat je moet weten

 

Dan wellicht het belangrijkste onderdeel uit deze N26 review, de kosten en het verdienmodel van N26. Natuurlijk is het basisaccount gratis, maar het geld moet ergens vandaan komen. Waar N26 vooral op lijkt in te zetten zijn extra diensten via hun platform. Een voorbeeld hiervan is het verzekeringspakket van Allianz wat je krijgt bij het betaalde premium account.

Daarnaast bespaart N26 natuurlijk gigantisch veel kosten doordat ze geen kantoren hebben en klanten veel bankzaken zelf laten regelen. Er zijn wel een paar kosten waar je rekening mee moet houden, maar deze hebben eigenlijk allemaal te maken met kaartbetalingen. Hieronder de belangrijkste kosten opgesomd:

 • N26 Account
 • Gratis
 • Betalingen
 • Gratis
 • Contant geld opnemen in Euro’s
 • 3x per maand gratis, daarna € 2,- per keer (gratis bij N26 You)
 • Contant geld opnemen in vreemde valuta
 • 1.7% van het opgenomen bedrag (gratis bij N26 You)
 • Vervangende betaalkaart bestellen bij verlies of diefstal
 • € 6,-
 • Geweigerde automatisch incasso door onvoldoende saldo
 • € 3,-

We vonden weinig bijzondere kosten tijdens deze N26 review. Er zijn nog wel wat kosten voor bijzondere gevallen zoals emergency cash maar dit zijn allemaal dingen die je zelden of nooit gaat gebruiken. Een volledig overzicht van de kosten vind je op de website van N26.

Conclusie van deze N26 review

Je merkt misschien al dat deze N26 review behoorlijk positief was. Dit is omdat er simpelweg niet veel te klagen valt. Natuurlijk zijn er beperkingen, zo kun je voorlopig niet meer dan 1 rekening openen. Ook kun je niet terecht voor leningen of een hypotheek en de klantenservice is alleen beschikbaar in het Engels. Maar wat je wel krijgt werkt gewoon ontzettend goed.

Onze N26 review begon al positief met het aanvraagproces. Een rekening openen is letterlijk in 8 minuten gebeurd, daar kunnen veel andere banken nog wat van leren. Daarnaast werken zowel de website en de app erg overzichtelijk en prettig. De prepaid Mastercard is goedkoper dan veel ‘echte’ creditcards en komt zonder gezeur of BKR registratie. Daarbij valt N26 ook nog eens onder het Europese depositogarantiestelsel waardoor je (spaar)geld tot 100.000 euro redelijk veilig en gegarandeerd is.

Dit maakt N26 ideaal als vakantierekening of rekening voor ZZP’ers. Ook als tweede rekening in het algemeen is N26 op basis van onze ervaringen in deze N26 review zeker geen slechte keuze. Enthousiast geworden over N26? Een rekening aanvragen in 8 minuten doe je hier. Niet overtuigd? Bekijk hieronder wat N26 alternatieven.

N26 Alternatieven

In onze N26 review kon je lezen dat N26 een mooi bankproduct is, maar het is niet perfect. Het is eenvoudige rekening die vooral gunstig geprijsd is. Voor wie meer verwacht van een bank zijn onderstaande alternatieven wellicht interessanter.

Moneyou

Moneyou is een Nederlandse bank en dochter van ABN AMRO. Net als bij N26 kun je bij Moneyou een gratis bankrekening openen met pinpas. Moneyou heeft als voordeel dat ze als Nederlandse bank wat vertrouwder aanvoelen en je krijgt ook een Nederlandstalige klantenservice.

Ten opzichte van onze N26 review voelt Moneyou echter wel wat beperkter aan. Zo krijg je geen creditcard en is er ook geen mogelijkheid om deze aan te vragen. Zeker voor buitenlandse aankopen is dit wel een beperking. Daarnaast heeft Moneyou geen website, je kunt dus alleen bankieren via een app wat soms onhandig kan zijn. N26 is dus vaak de beter keuze, toch nieuwsgierig naar Moneyou? Bekijk dan hier hun website of lees onze Moneyou ervaringen.

Bunq

Waar N26 inzet met ‘less is more’ zet Bunq in met ‘more is more’. Bunq is net als N26 een online bank maar met een totaal andere filosofie. Waar N26 het in onze N26 review redelijk simpel houdt heeft Bunq zijn app volgepropt met functies.

Rente met keuzemogelijkheden, slimme dubbele pincodes, automatisch facturen scannen voor ondernemers, requests, connects enzovoorts. Aan functies en mogelijkheden geen gebrek. Sowieso kom je weinig tekort bij Bunq want je krijgt standaard 25 rekeningen en 3 pasjes.

Met 8 euro per maand is Bunq geen goedkope bank maar je krijgt wel waar voor je geld. Wil je meer weten over Bunq? Lees dan hier onze review of probeer Bunq hier een maand gratis uit.

Knab

Voor wie Bunq te duur is en N26 te eenvoudig is Knab een mooi alternatief in deze N26 review. Deze Nederlandse online bank, dochter van Aegon richt zich op spaarders en ZZP’ers. Standaard krijg je een klein beetje rente op de betaalrekeningen en je hebt relatief voordelige spaarrentes vergeleken met de grote banken.

Daarnaast speelt Knab in op de lage rentestanden door andere vermogensbeheerproducten aan te beiden. Zo kun je bij Knab eenvoudig je vermogen laten beleggen of investeren in Knab Crowdfunding. Hiermee kun je relatief laagdrempelig toch wat meer rendement halen op je vermogen.

Tot slot is Knab een goede keuze voor ondernemers. Met een zakelijke rekening voor 5 euro per maand en 1000 transacties per jaar gratis zijn ze de goedkoopste Nederlandse bank voor de kleine zakelijke gebruiker. Meer informatie over Knab vind je hier. Onze Knab zakelijke review vind je hier, onze particuliere Knab review staat hier.

We hopen dat je wat hebt gehad aan de informatie in deze blog. Als je vragen of opmerkingen hebt over deze blog laat dan gerust een reactie achter of bekijk hieronder de veelgestelde vragen.

Wat is N26?

N26 is een Duitse online bank die zijn diensten aanbiedt aan klanten in heel Europa

Wat kost N26?

Een bankrekening bij N26 is geheel gratis, je krijgt ook een gratis pinpas en prepaid Mastercard. Je betaald alleen extra kosten voor bijzondere diensten zoals een vervangende pas of betalen in vreemde valuta. Lees hier meer over de kosten.

Is N26 veilig?

N26 moet aan dezelfde Europese normen voldoen als Nederlandse banken. Bovendien valt N26 onder het Europese depositogarantiestelsel waarmee je geld tot € 100.000 euro gedekt is bij een faillissement.