Steeds vaker hebben banken een storing internetbankieren waardoor je soms een tijdlang helemaal niet bij je geld kunt. Lees in deze blog wat je kunt doen tegen een bankstoring.

Met internetbankieren loopt Nederland wereldwijd voorop. Uit dit artikel van het CBS blijkt dat in 2012 al 4 op 5 (jong)volwassen Nederlanders bankierde via het internet. De afgelopen jaren is dat alleen maar verder toegenomen.

Daarmee is ook de afhankelijkheid van internetbankieren sterk toegenomen. Zo hebben we steeds minder contant geld op zak en wanneer is de laatste keer dat je een papieren acceptgiro hebt ingevuld? Internetbankieren is handig en snel, maar door de steeds complexere systemen ook gevoeliger voor storingen, met vaak grote gevolgen…

Steeds vaker storing internetbankieren

storing internetbankieren ingUit een overzicht  van de website Allestoringen.nl blijkt dat het aantal bankstoringen de laatste jaren fors toeneemt. Zo was ABN AMRO in 2017 maar liefst 152 uur niet bereikbaar door storingsproblemen en in de maand Januari van 2018 maar liefst 54 uur.

Banken als ING en de Rabobank doen het iets beter, zo was de Rabobank in 2017 ruim 51 uur onbereikbaar en ING klanten konden een kleine 44 uur niet inloggen in hun bankomgeving. Kleinere banken zoals SNS, Bunq en Knab lijken het iets beter te doen. Waarschijnlijk doordat de systemen minder groot en complex zijn. BNR rapporteert overigens een verdere toename van storingen in 2018.

Gevolgen bankstoring zijn groot

De Nederlandse banken zijn dus vaker slecht bereikbaar door een storing internetbankieren en de gevolgen ALS er een bankstoring is zijn groot. Zo kun je vaak helemaal niet inloggen met internetbankieren en dus geen bankoverschrijvingen doen.

Daarnaast zijn er meerdere grotere storingen geweest waarbij ook pinautomaten in winkels en zelfs geldautomaten problemen geven. Hoewel dergelijke grote storingen nog niet heel vaak voorkomen heb je dan wel gelijk een groot probleem. Immers kun je dan vaak niet eens boodschappen doen of tanken.

Niet alleen banken zijn een risico

wifi iconOndanks dat banken absoluut gezien nog niet zo vaak storing hebben kunnen er ook andere oorzaken zijn. Zo is je telefoon maar ook alle pinautomaten en geldautomaten verbonden aan een GSM netwerk. Een flinke storing bij KPN of T-mobile zorgt er ook voor dat je digitale geld tijdelijk onbereikbaar is. Ook een wat grotere stroomstoring kan vergaande gevolgen hebben.

Dit soort problemen zijn in Nederland nog beperkt, maar de kans hierop neemt absoluut toe door de complexere systemen die ook steeds meer en sterker met elkaar verbonden zijn. Een voorbeeld hiervan is een kabelbrand in de Zuid Koreaanse stad Seoul in November 2018. Hierbij was de communicatie van honderdduizenden mensen totaal verstoord met veel chaos tot gevolg.

Nu is het niet gelijk nodig om voedselpakketten in te slaan. Maar een beetje voorbereiding op een storing internetbankieren kan zeker geen kwaad, aangezien veel mensen hier niet bij stilstaan.

Hou het hoofd koel

Wat altijd verstandig is bij een storing internetbankieren is het hoofd koelhouden. Twintig keer achter elkaar proberen in te loggen zorgt alleen voor extra belasting op de servers van de bank. Ook elke 2 minuten op internet kijken of storing is opgelost zal alleen maar frustratie opleveren.

Het beste is dan ook om bij een bankstoring rustig te blijven en liefst voor te blijven door het nemen van een paar simpele maatregelen. Met de tips hieronder kom je niet gelijk in de problemen bij een storing internetbankieren.

Altijd contant geld op zak

Het is misschien een open deur, maar de beste maatregel tegen een storing internetbankieren is contant geld. Neem simpelweg 50 euro op en vouw dit klein op in een achtervakje in de portemonnee. Vergeet dat je het bij je hebt, tot je het nodig hebt.

Heb je een keer last van een storing internetbankieren dan reken jij nog vrolijk een tas boodschappen af of een halve tank benzine af. Het lijkt misschien overdreven, maar de eerstvolgende keer dat je een flinke netwerk- of bankstoring meemaakt ben je dankbaar voor deze tip.

Neem een tweede bankrekening

n26 cardsEen andere goede maatregel tegen een storing internetbankieren is een tweede bankrekening. Immers is de kans dat twee verschillende banken exact tegelijk storing hebben al een stuk kleiner. Sowieso heb je minder kans op een bankstoring bij een kleinere banken.

Dit hoeft overigens helemaal niet veel te kosten. Zo open je bij N26 bank geheel gratis een bankrekening, inclusief betaalpas en prepaid creditcard. Ook handig voor op vakantie. Alternatief is de online bank Knab, die ook nog eens een uitstekende rente biedt op hun spaardeposito’s. Zo heb je een backup en een goede spaarrekening tegelijk.

Overweeg een tweede telefoon of provider

Deze derde tip is voor mensen die erg afhankelijk zijn van een storing internetbankieren. Bijvoorbeeld mensen die een eigen bedrijf hebben. In zulke gevallen is het de moeite waard om een tweede telefoon en/of internetprovider te overwegen.

Door twee verschillende internetproviders minimaliseer je niet alleen de kans op een storing internetbankieren maar ook de kans op een netwerkstoring. Daarnaast kan een fysieke tweede telefoon dienen als backup bij valschade of diefstal. Met twee telefoonproviders en twee verschillende banken ben je in principe beschermd tegen alles behalve een flinke stroomstoring.

Storing internetbankieren samengevat

Op een storing internetbankieren heb je als individu weinig invloed. Een bankstoring is dan ook eigenlijk niet te voorkomen. Wel is het belangrijk dat je je bewust bent van het risico dan zo’n storing nu en in de toekomst vaker voor zal komen.

Door het nemen van een paar simpele maatregelen kun je echter behoorlijk voorbereid zijn. Zo heb je met 50 euro contanten en een tweede bankrekening of telefoon al een behoorlijk antwoord op een storing internetbankieren. Daarbij is zeker de gratis bankrekening van N26 een voordelige en praktische oplossing.

Een storing internetbankieren is iets waar je niet graag bij stilstaat tot het zover is. Dat is zonde want de voorbereiding is heel makkelijk zonder kosten en scheelt je een hoop stress en frustratie, ook al is het nog niet zover.