Bij Qeld kun je als ondernemer snel en eenvoudig een zakelijk krediet afsluiten, maar wat zijn de voor en nadelen? Je leest in deze review over onze Qeld ervaringen.

Sinds de komst van fintech zie je steeds meer online financiële bedrijven die zich richten op eenvoudige zakelijke kredieten. Voorbeelden hiervan zijn Yeaz, New10, Funding Circle en nu dus ook Qeld. Een aanvraag doe je heel eenvoudig in een paar minuten online. Heel makkelijk dus, maar wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n zakelijk flitskrediet? Je leest het in deze blog over onze Qeld ervaringen.

Samenvatting voor de drukke ondernemers

Qeld is zeker de moeite waard voor ondernemers op zoek zijn naar een wat kleiner krediet tussen de € 1.000 en € 100.000 met een looptijd van maximaal 18 maanden. Bij onze Qeld ervaringen verliep de aanvraag bovendien erg eenvoudig en kregen we ook snel terugkoppeling over de goedkeuring.

Belangrijke pluspunten van Qeld ten opzichte van de concurrentie zijn vooral het lage minimum instapbedrag en de relatief soepele acceptatie-eisen. Bovendien hebben we de klantenservice van Qeld als erg prettig ervaren. Ze lijken meer te luisteren naar het verhaal van de ondernemer dan de meeste andere kredietverstrekkers.

De kredietkosten van Qeld zijn bovendien marktconform maar net als bij veel andere zakelijke kredietverstrekkers wel iets hoger dan consumentenkredieten. Nieuwsgierig geworden naar Qeld? Bekijk dan hier hun website of lees hieronder de volledige review.

Wie of wat is Qeld?

Laten we onze Qeld ervaringen beginnen met de vraag, wie of wat is Qeld? Qeld is een onderdeel van het Zweedse bedrijf Qred. Qred is opgericht in 2015 door de jonge Zweedse ondernemer Emil Sunvisson. Het is een jong fintech bedrijf wat zich richt op zakelijke financieringen voor kleinere ondernemers in onder andere Zweden, Denemarken, Nederland en Brazilië.

Qeld kenmerkt zich door laagdrempelige zakelijke kredieten. Zo kunnen ondernemers geheel online in slechts een minuut vrijblijvend een kredietaanvraag doen. Daarnaast lijkt Qeld een redelijk soepel acceptatiebeleid te hebben en een betrokken klantenservice waar je makkelijk terecht kunt met je vragen. Laten we eens kijken of de mooie woorden van de website van Qeld overeenkomen met onze Qeld ervaringen in de praktijk.

Bedrijfsleningen zonder gedoe

Qeld wil duidelijk een laagdrempelig en eenvoudig product zijn en dat zie je gelijk terug op hun website. Zo krijg je geen lange verhalen, onnodige plaatjes of ingewikkelde tabellen maar een simpel en strak design met slechts een enkele calculator.

Een bedrag lenen kan vanaf € 1.000 tot € 100.000 met een looptijd van 6, 12 of 18 maanden. Je betaalt bij Qeld geen opstart- of aanvraagkosten en de aanvraag is binnen 1 minuut online geregeld. Overeenkomsten kun je eenvoudig digitaal ondertekenen met behulp van iDin. Als alles goed verloopt kan het bedrag zelfs dezelfde dag nog op je rekening staan.

Kredietbeoordeling en de Qeld-score

Voor het zover is moet natuurlijk eerst een kredietbeoordeling plaatsvinden. Dit doe je door het aanvraagformulier in te vullen met je contactgegevens en je KvK nummer. Daarnaast vraagt Qeld wat je gemiddelde omzet is en wat het bestedingsdoel is van het krediet. Tot slot dien je de zakelijke bankafschriften van de afgelopen 3 maanden op te sturen.

Je hebt de mogelijkheid om op eigen initiatief extra gegevens te sturen zoals bankafschriften over een langere periode of bijvoorbeeld jaarrekeningen. Zo krijgt Qeld een beter beeld van je financiële situatie wat kan meespelen bij het maximale leenbedrag. Qeld hanteert overigens officieel geen minimum omzet-eis. Nadat je de gevraagde gegevens hebt verzonden controleer Qeld de aanvraag en toetsen ze je gegevens bij het BKR. Hierna krijg je een vrijblijvende offerte gebaseerd op je Qeld-score.

De maandelijkse prijs van je krediet

Deze Qeld score werd tijdens onze Qeld ervaringen gebruikt om het risico van onze aanvraag in te schatten. De score bepaalt het maximale leenbedrag (soms is dit lager dan de aanvraag) en bepaalt de maandelijkse prijs van je krediet. Qeld hanteert namelijk geen vaste rente maar een maandelijkse kostprijs per krediet. Deze is voor elke ondernemer verschillend.

Om toch een indicatie te krijgen heeft Qeld een calculator met richtprijzen op de website gezet. Bij bijvoorbeeld een leenbedrag van 10.000 euro met een looptijd van 12 maanden zijn de maandelijkse kosten van het krediet € 166 en de aflossing € 833. Daarmee komt de totale aflossing op € 11.992. Reken je dat om naar een rentepercentage zit je op iets meer dan 19% rente op jaarbasis, overigens kun je wel boetevrij vroegtijdig aflossen..

Is Qeld duur of goedkoop?

19% rente is behoorlijk wat vergeleken met particuliere rentepercentages maar voor zakelijke leningen is het niet ongewoon. Zo rekent concurrent Yeaz een vergelijkbaar percentage maar daar komt nog wel 20 euro per maand aan servicekosten bovenop. Bij concurrent Bridgefund is de rente iets goedkoper met 18%. De maandelijkse kosten van Qeld lijken daarom zeker niet onredelijk.

Vooral niet als je bedenkt dat Qeld naast Yeaz een van de weinige partijen is die geen minimum omzet-eis heeft en dat je al kunt lenen vanaf € 1.000. Bovendien kun je zonder boete vroegtijdig aflossen. Dit betekend dat ook kleinere ondernemers terecht kunnen en dat het beleid voor ondernemers die al wel omzet hebben wat soepeler is. Bij de concurrentie kun je vaak pas terecht vanaf een omzet van 50.000 tot 75.000 euro per jaar en zelfs dan nog ben je niet perse goedkoper uit.

Een fijne klantenservice

Naast de soepele acceptatie-eisen is onze Qeld ervaringen klantenservice een ander pluspunt van Qeld. Zo hadden wij bij concurrenten Bridgefund en Funding circle meermaals een erg onprettig gesprek. De medewerkers leken niet geïnteresseerd in onze situatie en wilde eventuele problemen of vragen rondom de kredietbeoordeling niet oplossen.

Het probleem is namelijk dat veel van deze online kredietverstrekkers kiezen voor een zo eenvoudig mogelijk aanvraagproces met alleen bankafschriften. Dit gaat natuurlijk ten koste de zorgvuldigheid van een kredietbeoordeling waardoor een onjuist beeld kan ontstaan en er soms ten onrechte en afwijzing is. Bij Qeld was er echter de mogelijkheid om aanvullende gegevens te sturen en werd hier ook daadwerkelijk naar gekeken.

Persoonlijk contact

Er werd duidelijk moeite gedaan om te luisteren naar ons verhaal en ook te kijken naar de persoonlijke achtergrond van de ondernemer. Dat betekend uiteraard niet dat Qeld elke aanvraag goedkeurt maar het laat wel zien dat ze meer aandacht hebben voor service dan de meeste concurrenten.

Dit zie je ook terug tijdens het aanvraagproces waar een medewerker standaard even telefonisch contact op neemt wanneer de aanvraag compleet is. Tijdens dit gesprek spreekt de medewerker kort de aanvraag door en heb je de gelegenheid om een en ander toe te lichten. Deze prettige service geeft Qeld in onze Qeld ervaringen duidelijk een streepje voor op de concurrentie.

Onze Qeld ervaringen samengevat

Tijd om onze Qeld ervaringen samen te vatten. We zijn redelijk enthousiast over Qeld, de website en de aanvraagprocedure zijn lekker simpel zonder onnodige of onduidelijke voorwaarden. Daarnaast heeft de klantenservice van Qeld ons prettig verrast en zetten ze net een stapje extra vergeleken met de concurrentie. Met grofweg 19-20% rente op jaarbasis is Qeld bovendien zeker niet duurder dan concurrenten zoals Yeaz of Bridgefund terwijl ze wel redelijke soepele acceptatie-eisen hanteren.

Toch moeten we wel benadrukken dat 20% een stevig rentepercentage is, wees jezelf hiervan bewust bij de aanvraag. Je moet niet alleen het krediet maar ook de bijbehorende rente kunnen terugbetalen van je bedrijfsinkomsten. Ben je echter overtuigd van de Return of investment op je investeringsplannen dan kunnen we een lening bij Qeld van harte aanbevelen.

Bekijk de website van Qeld voor meer informatie en om een aanvraag te doen. Heb je nog vragen op opmerkingen? Laat dan gerust een reactie achter. Wil je meer lenen dan de € 100.000 die Qeld biedt? Dan is Bridgefund het beste alternatief met een kredietlimiet tot € 250.000. Meer hierover lees je in onze Bridgefund ervaringen.