Swishfund verstrekt online zakelijke leningen tot € 500.000, is dit de moeite waard en wat kost het? Lees het in onze Swishfund ervaringen

Zakelijk lenen lastig

Zakelijk lenen is steeds lastiger geworden, eigenlijk al sinds de economie crisis van 2008. Sinds die tijd zijn voornamelijk grote banken zoals de Rabobank, ING en ABN AMRO terughoudender geworden. Hier een krediet aanvragen is voor consumenten maar vooral voor ondernemers een waar gedoe geworden.

Deels is dit natuurlijk te begrijpen, onzekere economische omstandigheden zorgen voor meer risico’s voor kredietverstrekkers. Maar ook een veranderende economie geeft kansen en kleine ondernemers zijn toch de motor van de economie. Het is dan ook moeilijk te begrijpen dat banken hier hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen. Gelukkig zijn er inmiddels alternatieven te vinden, in deze blog delen we onze Swishfund ervaringen.

Wie of wat is Swishfund?

Swishfund is een Amsterdamse fintech startup die is opgericht in 2016. Het was een van de eerste partijen in Nederland die financiële technologie combineerde met zakelijke kredietverstrekking. Door gebruik van slimme algoritmes claimt Swishfund sneller en efficiënter kredieten te kunnen beoordelen dan bestaande partijen.

In onze Swishfund ervaringen gaan we kijken of Swishfund deze uitspraak waar kan maken. Op het eerste gezicht klinkt het namelijk veelbelovend; een geheel online kredietaanvraag in slechts 10 minuten en beoordeling binnen 24 uur. Daarbij zijn er met kredietbedragen van € 3.000 tot maximaal € 500.000 mogelijkheden voor kleinere en grotere ondernemers. Kijk voor meer informatie ook op Swishfund website.

Belangrijkste acceptatiecriteria

Daarbij moet wel gezegd worden dat Swishfund er niet is voor alle ondernemers. Zo heb je een minimale omzet nodig van € 50.000 per jaar en moet je tenminste 1 jaar actief zijn ingeschreven bij de KvK. Starters en veel deeltijd ondernemers vallen daarmee buiten de boot. We raden die groep aan om eens te kijken naar Qeld waar je zonder omzet-eisen tot maximaal € 100.000 kunt lenen.

Voldoe je echter aan de minimum omzet dan stelt Swishfund verder geen ingewikkelde eisen. Zo hoef je geen compleet ondernemingsplan in te dienen of jaarcijfers maar alleen bankafschriften van de afgelopen 12 maanden. Daarmee lijkt hun aanbod op dat van Bridgefund. Deze informatie was voldoende om tijdens onze Swishfund ervaringen onze aanvraag te beoordelen.

Fijne klantenservice

Tijdens de testaanvraag van onze Swishfund ervaringen verliep alles redelijk soepel. Je hoeft niet veel bedrijfsgegevens in te vullen en je kunt bankafschriften gewoon van elke bank als MT940 bestand uploaden. Daarbij kregen we netjes binnen 24 uur te behoren wat de uitslag was van onze kredietaanvraag.

Fijn is daarbij dat als je toch vragen of opmerkingen je terecht kunt bij een fijne klantenservice. Swishfund is van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 18:00 bereikbaar en je krijgt vlot iemand aan de lijn. Daarmee zijn onze Swishfund ervaringen vergelijkbaar met onze Bridgefund ervaringen waar de telefonische ondersteuning hetzelfde was.

Wat kost het?

Het aanvraagproces werkt dus goed en de service onder ondersteuning zijn vriendelijk. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk, wat kost een krediet bij Swishfund? De exacte kosten verschillen per aanvraag en hangen af van het kredietscore die Swishfund jouw bedrijf geeft. Dit hangt weer af van de hoeveelheid cashflow op je rekeningen maar ook het gewenste kredietbedrag.

In de praktijk rekent Swishfund een maandelijkse premie van tussen de 0.7 en 2.3% per maand. Dit komt neer op een rente van 8,4 tot 27,6% op jaarbasis, wat aan de hoge kant is. Het is normaal dat de rente van zakelijke kredieten iets hoger is dan bij consumentenkredieten en percentages van 8 tot 18% zijn in onze mening nog enigszins behapbaar voor ondernemers.

Kortlopende kredieten

Percentages van boven de 20% zouden wij echter niet snel aanraden aan ondernemers. Zeker niet omdat de looptijd bij Swishfund maar 3 tot 12 maanden is. Dat betekend dat de relatief korte terugbetalingstermijn + de hoge rente kunnen zorgen voor een hele hoge maandelijkse kostenpost. Bridgefund is dan een beter alternatief met looptijden tot 24 maanden.

Vooral voor groeiende ondernemers maar ook ondernemers met een teruglopende omzet door bijvoorbeeld corona kan dit problemen geven. Daarbij lijkt Swishfund zich ook vooral te richten op kortlopende kredietbehoefte. Bijvoorbeeld de financiering van voorraad of investeringen die zichzelf snel terug kunnen verdienen zoals productiemachines of een effectieve marketingcampagne.

Swishfund alternatieven

Dat betekend dat Swishfund niet ideaal is voor alle soorten ondernemers. In onze Swishfund ervaringen is Swishfund vooral geschikt voor ondernemers die al een flinke omzet hebben en een investering willen doen die snel rendement geeft. In die situaties is een kortere looptijd geen bezwaar en geeft Swishfund vermoedelijk ook een relatief gunstig rentepercentage. Val je niet binnen de doelgroep van Swishfund hebben we hieronder een aantal alternatieven;

Vergelijkbaar aanbod bij Bridefund

Wil je het product Swishfund maar met een flexibelere en langere looptijd? Dan is Bridgefund een mooi alternatief. Kredietlimieten zijn hier wel beperkt tot 250.000 euro, maar daar staat tegenover dat je een looptijd hebt tot 24 maanden. Dit geeft veel meer mogelijkheden voor investeringen die pas op de langere termijn renderen terwijl Swishfund eigenlijk alleen bruikbaar is voor acute investeringen. Daarbij hanteert Bridgefund net als Swishfund een vlot aanvraagproces met alleen bankafschriften. Meer over Bridgefund lees je in onze Bridgefund ervaringen.

Spreiding van de kosten bij New10

Wil je een flink bedrag lenen maar een langere looptijd? Dan is New10 een goede keuze. Hier kun je zakelijk lenen van € 5000 tot € 250.000. Het grote voordeel is daarbij dat je kan kiezen voor een looptijd tot 120 maanden. Daarmee kun je de aflossingskosten veel beter verspreiden dan bij Swishfund. Ook de rentepercentages zijn met 2,9% tot 12,4% wat gunstiger dan bij Swishfund.

Het belangrijkste nadeel van New10 ten opzichte van onze Swishfund ervaringen zijn de strengere acceptatie-eisen. Zo vraag ook New10 minimaal € 50.000 euro per maand omzet maar moet je ook minstens 15 maanden ingeschreven staan bij de KvK en minstens 15 maanden aan bankafschriften aanleveren. Ook definitieve jaarcijfers zijn noodzakelijk. Wil je meer weten over New10? Bekijk dan de New10 website of lees onze New10 ervaringen.

Qeld voor de kleine ondernemers

Wil je graag een zakelijk krediet maar heb je nog geen € 50.000 omzet of hebben New10 of Swishfund je aanvraag afgewezen? Bij Qeld kun je eenvoudig tot € 100.000 lenen zonder omzet-eisen. Je dient wel minimaal een jaar bij de KvK ingeschreven te staan maar je hoeft maar 3 maanden aan bankafschriften aan te leveren voor de aanvraag.

Qeld is dus niet voor starters maar wel ideaal voor kleinere ondernemers. Lenen kan bij Qeld vanaf € 1.000 tot maximaal € 100.000 met een looptijd van 6, 12 of 18 maanden. De maandelijkse kredietvergoeding is afhankelijk van je Qeld-score en kun je eenvoudig uitrekenen op de Qeld website. Wil je meer weten over Qeld? Lees dan ook onze Qeld ervaringen.

Qredits voor starters

Ben je startende ondernemer of besta je minder dan 12 maanden? Dan is eigenlijk de enige keuze voor een zakelijk krediet Qredits. Met steun van het ministerie van economische zaken specialiseert Qredits zich in hoog risicodragende zakelijke kredieten voor ondernemers die nergens anders in aanmerking komen.

Qredits richt zich daarbij vooral op starters maar bedient ook het MKB met kredieten tot maximaal € 250.000. Fijn aan Qredits is dat een krediet echt maatwerk is en dat de rentevergoedingen marktconform zijn. Nadeel is dat door het verhoogde kredietrisico de aanvraagprocedure van Qredits extremee uitgebreid is met o.a. een financieel plan, een ondernemingsplan, inkomstenbelasting prive enzovoorts. Kijk voor meer informatie op de website van Qredits.

Swishfund ervaringen samengevat

Samengevat zijn onze Swishfund ervaringen over Swishfund redelijk positief. De kredietaanvraag werkt prettig en zonder gedoe met een nette telefonische klantenservice. Kredieten worden daarbij snel beoordeeld en snel uitbetaald. Alleen het rentepercentage kan in sommige gevallen te fors oplopen, bij een aanbod met meer dan 20% rente zouden we dan ook zeer terughoudend zijn. Tenzij het gaat om een zeer kortlopende verplichting.

Daarbij is Swishfund dus een prima product maar met de kanttekening dat het niet voor iedereen is. Vooral als je de aflosverplichtingen meer wilt spreiden kun je beter kijken naar een alternatief zoals New10. Wanneer je omzet te laag is of je aanvraag bij Swishfund wordt afgewezen kan Qeld een laagdrempeliger alternatief zijn. Meer weten? Kijk dan op de Swishfund website of laat hieronder je vraag of opmerking achter.