Finturi combineert de flexibele acceptatie van factoring met het gemak van een zakelijke lening. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Je leest in het in deze blog over onze Finturi ervaringen.

Zakelijke financiering lastig

Zakelijk lenen is zeker voor kleinere ondernemers tegenwoordig erg lastig. Banken nemen je helemaal niet meer serieus en veel zakelijke kredietverstrekkers zoals Qredits stellen strengen eisen. Vaak is er een minimum jaaromzet + bedrijfsplan vereist en dan nog is acceptatie niet gegarandeerd.

Er zijn inmiddels wel zakelijke kredietverstrekkers die wat flexibeler zijn zoals Qeld. Hier kun je lenen zonder jaarcijfers met alleen je zakelijke bankafschriften. Het nadeel hiervan is dat je door het hogere risico vaak wel wat meer rente betaald (lees meer in onze Qeld review). Kortom, zakelijk lenen is vaak duur of omslachtig.

Factoring als alternatief

Een sneller en goedkoper alternatief is factoring. Hierbij koopt het factoringbedrijf jouw factuur over en betalen ze deze gelijk aan jou uit. Het factoringbedrijf int de factuur vervolgens bij je klanten. Het voordeel hiervan snelle factuurbetalingen en betere cashflow. Echter het grote nadeel is dat jouw klanten moeten betalen aan het factoringbedrijf.

Dit kan soms voor verwarring of wantrouwen zorgen bij je klanten. Bovendien is niet elk factoring bedrijf even voorzichtig met jouw klantrelatie (het is immers niet hun klant) en zijn ze vaak wat agressiever met betalingsherinneringen en aanmaningen. Om die reden zijn veel ondernemers terughoudend met factoring. Finturi lijkt daar nu een oplossing voor te hebben met factuurfinanciering.

Verschil factoring en factuurfinanciering

Wij vroegen ons tijdens onze Finturi ervaringen af wat nu het verschil is tussen factoring en factuurfinanciering. In beide gevallen stuur je een factuur in waarvan je een deel van het bedrag direct krijgt uitbetaald. Factoring en factuurfinanciering werken dus op basis van facturen en niet op basis van omzet of een bedrijfsplan.

Het grote verschil is dat je bij factuurfinanciering zelf eigenaar blijft van de factuur. Eigenlijk is het gewoon een zakelijke lening met als bewijs van kredietwaardigheid een factuur in plaats van bankafschriften of jaarcijfers. Terwijl bij de factoring het factoringbedrijf juridisch eigenaar wordt van de factuur en dus ook de betaling van de factuur. Daarom betalen klanten bij factoring rechtstreeks aan het factoringbedrijf.

Onze finturi ervaringen

Finturi combineert dus het beste van factoring; een relatief soepele acceptatie maar je hoeft je klant niet uit te leggen waarom ze opeens aan een ander bedrijf moeten betalen. Tijdens onze Finturi ervaringen ging het aanvraagproces bovendien redelijk soepel. De eerste keer verifieer je je persoonsgegevens en bedrijfsgegevens.

Daarna is het een kwestie van een factuur indienen en binnen 30 minuten heb je uitsluitsel of je factuur is geaccepteerd. Als Finturi je factuur accepteert krijg je binnen 1 werkdag 80% van de factuur uitbetaald minus de Finturi kosten. Deze kosten bedragen 1 – 2% rente op maandbasis + een eenmalige succesfee van 0,65% per transactie. Er zijn verder geen verbogen kosten of kleine lettertjes. Kijk voor meer informatie ook op de website van Finturi.

Voor- en nadelen van Finturi

Hoewel factuurfinanciering een duidelijk voordeel heeft ten opzichte van factoring heeft Finturi helaas wel een aantal van de nadelen van factoring overgenomen. Zo kun je alleen een kortlopende lening van maximaal 3 maanden aangaan voor 1 factuur. Grotere bedragen lenen of terugbetalen over ene langere periode is niet mogelijk.

Daarmee is Finturi er vooral om je cashflow te geven om een opdracht uit te voeren en minder voor grote investeringen of bedrijfsuitbreiding. Ook moet je bij Finturi minimaal 2 jaar ingeschreven staan bij de KvK en worden alleen B2B (Business to Business) facturen geaccepteerd. Heb je dus een grote opdracht van een consument of particulier dan kun je deze niet voorfinancieren.

Niet goedkoop, niet duur

Finturi is wel iets goedkoper dan factoring met een maandpercentage van 1-2%. Factoringbedrijven rekenen vaak hogere percentages van 4-6%. Bovendien heeft Factoring vaak een maandabonnement of een voorwaarde dat je al je facturen moet laten factoren. In onze Finturi ervaringen was Finturi hierin veel flexibeler hoef je factuurfinanciering alleen toe te passen wanneer je het zelf wilt.

Als alternatief voor factoring is Finturi dus zeker de moeite waard, als zakelijk krediet zijn de mogelijkheden echter wat beperkt. In onze beleving is vooral de korte looptijd een nadeel. Finturi biedt wel de mogelijkheid om meerdere facturen tegelijk in te dienen zodat je factuurfinanciering kunt krijgen voor een wat groter bedrag maar dit is wel afhankelijk van je bedrijfsomstandigheden.

Zakelijk lenen als alternatief

In onze Finturi ervaringen kwam zakelijk lenen dan ook nog vaak naar voren als alternatief. Vooral als je een wat grotere investering wilt doen, zaken doet met particulieren of geen onbetaalde facturen op de plank hebt liggen. Helaas komen we dan wel terug op het eerste punt in deze blog dat zakelijk lenen vaak omslachtig en duur is.

Voor wie toch zakelijk wil lenen zonder gedoe is Qeld een goede optie. Een kredietaanvraag doe je bij Qeld tot 100.000 euro in een paar minuten met alleen je bankafschriften. De rente is wel iets hoger maar daar staat gemak en flexibele acceptatie tegenover. Kom je niet in aanmerking of ben je bereid om meer papierwerk te doen dan is Qredits een goede optie. Een kredietaanvraag doen is hier vrij omslachtig maar de acceptatievoorwaarden en rente zijn flexibel en ook bereikbaar voor starters.

Crowdfunding of investeerders

Wanneer de mogelijkheden van factuurfinanciering of zakelijk lenen allebei te beperkt zijn dan blijven er twee opties over. De eerste is een vorm van crowdfunding en de de tweede is het zoeken van een investeerder.

In theorie zijn dit de ideale opties omdat je vaak een wat groter bedrag tegen lagere rente of koste kunt krijgen. Echter het traject naar een succesvolle investering of crowdfundingcampagne is vaak langdurig en uitdagend. Een goed zakelijk sociaal netwerk is bovendien bijna een vereiste. Wil je meer weten over dit ontwerp? Lees dan ook eens onze blog over Crowdfunding.

Finturi ervaringen conclusie

Tijd voor een conclusie over onze Finturi ervaringen. We zijn in de basis erg te spreken over de factuurfinanciering die Finturi biedt. Het aanvragen en registeren werkt erg eenvoudig en Finturi is goedkoper en flexibeler dan Factoring. Vooral het feit dat je controle houdt over je klantrelaties is het grootste pluspunt.

Voor bedrijven die wel omzet en opdrachten hebben maar een tekort aan cashflow is Finturi ideaal. Je kunt zonder al te veel gedoe en al te veel kosten je cashflow aanzienlijk verbeteren en je riskeert geen al te grote terugbetalingsverplichtingen. Kijk voor meer informatie op de Finturi website.

Voor bedrijven die echter een serieuze investering willen doen om te starten of door te groeien is Finturi niet de oplossing. Onze tip is om daarbij eens te kijken naar Qeld (lees ook onze Qeld review hier) als je een kleinere ondernemer bent of als je kredietbehoefte wat groter is (tot € 250.00) om te kijken naar Bridgefund of lees onze blog over Crowdfunding. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter.