cscl-jupiter-westerschelde-ijscoman

Het was gisteren zelfs voorpagina nieuws; een gestrand schip op de Westerschelde in Zeeland. Maar wat misschien nog wel bijzonderder was dan het incident zelf was de gigantische mensenmassa. Gecombineerd met die ene kleine ondernemer die weet wat succesvol ondernemen is.

Zelf was ik toevallig ook in de buurt en als liefhebber van logistiek kon ik het niet laten om ook even te gaan kijken. Ik had een handvol mensen en fotografen verwacht. Echter toen ik halverwege de middag aankwam stonden er letterlijk honderden, misschien wel duizend mensen. Geheel verspreid over een flink stuk van de dijk. Uiteindelijk leidde dit zelfs tot een flinke verkeersopstopping en een forse aanwezigheid van de politie om de mensen uiteindelijk rustig en geordend te laten vertrekken. Dit was noodzakelijk toen er later op de avond gevaar bleek voor losschietende sleepkabels.

Kritiek op de toestroom mensen

Hoewel het natuurlijk een spectaculair uitzicht was, zo’n groot containerschip wat op het strand lag kwam er vanuit verschillende hoeken ook kritiek. Zo is de economische schade voor de rederij fors en moest ook de vaargeul enige tijd afgesloten worden voor scheepvaartverkeer. Dit alles kost natuurlijk veel geld.

Daarnaast waren er veel opmerkingen als ‘hebben deze mensen niets beters te doen’ gericht aan de massale toestroom op de dijk. Ik kan mij best vinden in deze kritiek. In economisch opzicht is dit natuurlijk een onwenselijk incident en van de toeschouwers die langer dan een half uur blijven staan denk je wel een klein beetje, hoe kom je aan zoveel vrije tijd.

Een kleine ondernemer profiteert

Toch wil ik het hebben over een leuk en positief zakelijk effect in deze blog; het kleine ijstentje helemaal rechts op de foto hierboven. Dit is iets waar ik echt van kan genieten. Deze ondernemer wist vanochtend vroeg nog niets van dit incident, maar las het wellicht in de krant, of is zelf eerst gaan kijken en zag hoe ontzettend druk het was. Hij heeft gelijk gedacht, de rest van de middag zet ik hier mijn ijstent neer. En op alle beelden is te zien hoe er een lange rij voor zijn ijskraampje staat.

Ik denk dat hij volledig uitverkocht was aan het einde van de dag en hoewel de winst van een ijsco kraampje niet opweegt tegen de kosten van het hele incident heb ik wel veel waardering voor dit soort ondernemerschap. Door alert te zijn en snel te handelen heeft deze ondernemer een topomzet gedraaid met zoiets simpels als ijs verkopen. Nu kun je zeggen ik heb geen ijskraam maar als je daar was gaan staan met een paar honderd blikjes frisdrank had je ook een leuke omzet gehad. Succesvol ondernemen is grotendeels kansen zien en daarop anticiperen.

Succesvol ondernemen op het juiste moment

succesvol ondernemen op de dijk

De boodschap van deze blog is dat dit praktijkvoorbeeld laat zien van ondernemen. En dat ondernemen helemaal niet heel ingewikkeld of moeilijk is in de basis. Een groot deel van het succesvol ondernemen wordt bepaald door het juiste idee op het juiste moment. In dit geval natuurlijk het juiste product op de juiste plaats.

Wil je meer artikelen lezen over ondernemen en investeren in jouw onderneming? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief onderaan de pagina. Zo blijf je op de hoogte van de meest recente artikelen op Geldburger.nl