Met de Peaks app is beleggen laagdrempeliger dan ooit. Je kunt zelfs automatisch beleggen met je wisselgeld. Maar hoe zit het met de beleggingsrisico’s? En is Peaks wel voordelig vergeleken met andere brokers? Je leest het in onze Peaks review.

Samenvatting voor de snelle lezer

In deze Peaks review hebben we de beleggingsapp van Peaks bekeken. Dit is het eenvoudigste beleggingsproduct dat we hebben gezien tot nu toe en dat heeft voor- en nadelen. Deze app is perfect voor wie laagdrempelig kennis wil maken met de mogelijkheden van beleggen. Zonder gedoe en zonder gelijk duizenden euro’s op het spel te zetten, beleggen kan al vanaf € 10,- per maand.

Daarbij zorgt de eenvoud echter wel voor beperkte mogelijkheden, met name op het gebied van ondersteuning en risicobeheer. Voor wie een stap verder wil met beleggen kan dan ook beter terecht bij een volwaardige beleggingsbank als Binck of voor pensioenbeleggen bij Brand New Day. Toch is Peaks zeker een leuk product waarmee met recht kan worden gezegd dat beleggen nu voor iedereen toegankelijk is. Bekijk voor meer informatie ook de Peaks website of lees de rest van deze review.

Beleggen in plaats van sparen

Beleggen zit in de lift en dat komt vooral door de aanhoudend lage spaarrentes. Zo krijg je zelfs op de beste (buitenlandse) spaardeposito’s zoals Bigbank of Raisin nog maar iets meer dan 1% rente. Dat is nog altijd een stuk beter dan de 0% bij ING of Rabobank maar rijk ga je er niet van worden.

Sommige banken zoals Triodos en ABN AMRO rekenen zelfs al negatieve rentes voor mensen met veel spaargeld. Bovendien lijkt het beleid van de Europese centrale bank dankzij de Coronacrisis voorlopig niet te veranderen. Kortom, sparen levert (bijna) niets meer op dus waarom dan niet beleggen?

Inzet van digitale technologie

Een belangrijk nadeel van beleggen is echter dat het lastig kan zijn. Immers om echt goed te kunnen beleggen moet je jezelf goed inlezen in aandelenkoersen, hefboomeffecten, obligaties en beleggingsfondsen. Daardoor was beleggen tot een paar jaar geleden vooral weggelegd voor beroepsbeleggers en enthousiaste hobbyisten.

Ook het laten beleggen van je geld was kostbaar omdat je daarvoor een dure adviseur moest inhuren. Echter met de komst van internetbankieren en moderne software is laten beleggen steeds laagdrempeliger geworden. Hierdoor kunnen grote banken efficiënt en goedkoop het vermogen van duizenden klanten g tegelijk beheren. Daardoor kun je inmiddels voor weinig geld je vermogen laten beleggen door een partij met professionele kennis van beleggen.

Peaks maakt beleggen makkelijk

Ondanks dat laten beleggen goedkoper is geworden is het nog niet overal even laagdrempelig. Vooral bij de grote banken zoals ING en ABN AMRO is laten beleggen (ook wel beheerd beleggen genoemd) vrij duur en omslachtig. Even je vermogen controleren via een app gaat niet zomaar om maar wat te noemen.

Professionele beleggingsbanken zoals Binck, Knab en Brand New Day doen dit een stuk goedkoper en beter met apps naast hun websites en lagere tarieven, maar echt eenvoudig is het uiteindelijk niet. Peaks probeert beleggen net zo makkelijk te maken als internetbankieren. Daarbij kun je alles regelen via de Peaks app en kun je (als je bank het ondersteunt) zelfs automatisch je wisselgeld beleggen.

Wie of wat is Peaks

Dat klinkt heel interessant maar hoe zit het met bijvoorbeeld privacy bij het delen van je transactiegegevens? En maakt Peaks beleggen niet TE gemakkelijk waardoor de risico’s en kosten onduidelijk blijven? Dat en meer bekijken we in deze Peaks review. Maar laten we eerste eens kijken naar wie of wat Peaks is.

Peaks is een Nederlands bedrijf opgericht door 3 ondernemers in 2016 en staat onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Marken). De naam is afkomstig van de ouderwetse piekenpijp spaarpot. Peaks heeft verder een aparte stichting (Stichting Derdengelden Peaks) waarin ze het belegde vermogen onderbrengen en ze werken samen met de Rabobank.

Peaks account openen

De basis lijkt dus zeker in orde en Peaks heeft met de Rabobank een bekende naam achter zich. Maar hoe innovatief en voordelig is Peaks nu? We begonnen onze Peaks review met het openen van een Peaks account. Dit begint met het installeren van de Peaks app op iOS of Android waarna je in enkele eenvoudige stappen een account aanmaakt.

Omdat het gaat om financiële dienstverlening ben je hierbij verplicht om jezelf te identificeren. Tijdens het aanvraagproces moet je daarom in ieder geval een iDeal betaling doen en een kopie legitimatie bij de hand houden. Voor de rest weinig bijzonders hier, met een paar minuten heb je een actief account.

Automatisch beleggen

Peaks promoot flink dat je met hun app je wisselgeld automatisch kan beleggen. Hoe dit werkt is dat je alle betalingen bijvoorbeeld afrond op hele euro’s, wanneer je dan een bak koffie koopt van € 2,50 beleg je automatisch € 0,50 in Peaks. Dit idee is heel mooi maar werkt in de praktijk toch iets minder lekker dan het lijkt.

Allereerst is automatisch beleggen alleen beschikbaar als je een bankrekening hebt van ABN AMRO, ING of de Rabobank. Heb je een rekening van bijvoorbeeld Bunq, Knab of N26 dan werkt automatisch beleggen niet. Daarnaast ben je verplicht om voor automatisch beleggen al je banktransacties met Peaks te delen, immers moet Peaks kunnen zien welke uitgaven je doet en namens jou die uitgave afronden op je rekening.

Makkelijk of moeilijk doen

Ondanks dat Peaks beloofd gegevens niet met derden te delen en je de toestemming elke 3 maanden moet vernieuwen kunnen we ons voorstellen dat je al bankgegevens delen een flinke stap is. Bovendien werkt het systeem niet altijd perfect, immers juist als je een dure maand hebt wil je misschien niet ook nog eens al je uitgaven afronden naar boven. Terwijl je in een goedkope maand misschien juist wat meer zou willen beleggen.

Gelukkig kun je bij Peaks ook een vast bedrag per dag, per week of per maand beleggen. Dit wordt dan als incasso van je rekening afgeschreven. Wij zijn hier groot voorstander van omdat je het beter is voor je privacy. Ook heb je zo meer controle over je uitgaven zodat je niet ongemerkt teveel inlegt. Tot slot zijn bij deze storingsmethode alle Nederlandse banken ondersteunt. Met een buitenlandse bankrekening zoals N26 of Revolut kun je helaas (nog) geen geld storten op Peaks.

Hippe presentatie van de risico’s

Hadden we eenmaal een account en een inleg bepaald in deze Peaks review moesten we een risicoprofiel kiezen. Dit wordt heel hip gebracht met 4 soorten pepers. Je kunt kiezen uit 4 smaken; mild, pittig, scherp of heet, waarbij meer pepers natuurlijk staan voor meer risico maar ook meer (potentieel) rendement.

Afhankelijk van het risicoprofiel maakt Peaks een schatting van het verwachte rendement, dit ligt tussen de 3,20% voor het mildste profiel en 6,50% voor het heetste profiel. Dat is een stukje meer dan de huidige spaarrente maar dit zijn natuurlijk wel schattingen van Peaks. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen en bij een slechte beurs kan je inleg ook minder waard worden.

Duurzaam en behoudend

Toch kies je bij Peaks zelfs met het heetste risicoprofiel voor een relatief behoudende vorm van beleggen. Zo belegd Peaks alleen in indexfondsen die weer bestaan uit honderden verschillende aandelen en obligaties verdeeld over alle sectoren en regio’s in de wereld. Het rendement hiervan is wel wat minder maar je vermogen is hierdoor heel goed verspreid.

Ook legt Peaks de nadruk op duurzame fondsen waarbij je niet belegd in controversiële zaken zoals tabak of wapens. De nadruk ligt op aandelen in duurzame bedrijven in Europa, Noord-Amerika en Azië en Europese obligatiefondsen. Daarbij is het grofweg zo dat hoe meer risico je neemt hoe meer je belegd in aandelen en minder in staatsobligaties en andersom.

Een kritische noot

Hoewel Peaks zijn zaakjes op orde heeft moeten we in deze Peaks review toch een kanttekening bij duurzaam beleggen met Peaks. Hier wordt erg de nadruk op gelegd terwijl het begrip duurzaam relatief is. Zo beleg je bij Peaks niet in Shell maar wel in bijvoorbeeld Pepsi. Dit is een stuk duurzamer bedrijf dan Shell maar nog steeds een bedrijf wat veel suiker en vet verkoopt en veel plastic afval realiseert.

Ook benadrukt Peaks niet te beleggen in kernenergie omdat hier een taboe op rust maar is het bijvoorbeeld wel mogelijk dat je belegd in biomassacentrales. Het is in de praktijk helemaal niet zo zwartwit en op de middellange termijn is de ene energiebron niet perse beter dan de andere. Dus hoewel Peaks pluspunten scoort met groene beleggingsfondsen zijn die niet zo ideaal als ze suggereren.

Hoe zit het me de kosten

Verder hebben we in deze Peaks review niet veel aan te merken Peaks. De app werkt goed, er is een AFM vergunning, een aparte stichting voor het belegde vermogen en een veilige beleggingsstrategie met de nadruk op indexfondsen. Wat Peaks maakt of breekt is dan ook vooral de kosten. Want de Peaks app is leuk, maar niet ZO leuk dat je veel meer wilt betalen voor je beleggingen dan bij Binck, Knab of Brand New Day.

Peaks hanteert gelukkig een eenvoudig kostenmodel. Zo betaal je een bedrag voor de diensten van Peaks afhankelijk van het belegde vermogen. Bij minder dan € 2.500 aan beleggingen betaal je € 1,- per maand, bij meer dan € 2.500 is dit 0,5% jaarlijks (ongeveer 0,042% per maand). Daarnaast betaal je fondskosten van 0,25 tot 0,033% per jaar. Tot slot betaal je transactiekosten elke keer dat je geld inlegt, opneemt of van portfolio wisselt, dit is ongeveer 0,03 – 0,05% per transactie.

Hoe duur is Peaks nu?

Hoeveel ben je nu kwijt onder de streep met Peaks? Wij rekenden het uit in deze Peaks review. Gemiddeld ben je tussen de 0,75 en 0,85% per jaar kwijt van je belegde vermogen. Alleen als je weinig belegd (minder dan 500 euro op jaarbasis) kan dit iets meer zijn omdat je procentueel gezien veel kwijt bent aan de maandelijkse kosten van Peaks van €1.

Hoe duur is dat nu vergeleken met andere beleggingsdiensten? Eigenlijk wel redelijk hetzelfde. Zo kun je bij Binck instappen met zelf Beleggen in Binck Forward tegen 0,76 – 0,79% per jaar aan jaarlijkse kosten. Er is ook een iets duurder plan van 1,08% tot 1,32% per jaar maar dan krijg je wel meer service dan bij Peaks zoals een actieve risicobeheersing. Ook kun je bij Binck meer extra beleggingsproducten afsluiten zoals Zelf beleggen of pensioenbeleggen en ondersteuning krijgen in de Binck Academy.

Elke dienst een eigen doelgroep

Knab is ietsje duurder met € 1 per maand aan kosten + 0,50% aan beheervergoeding maar wel relatief lage fondskosten van 0,19%. Daarmee is Knab vooral interessant voor wie wat meer wil beleggen. De kosten zijn dan zeer vergelijkbaar of zelfs lager dan die van Peaks.

Pensioenbank Brand New Day is vooral interessant als je wilt beleggen voor de lange termijn. Zo betaal je weliswaar eenmalige stortingskosten van 0,50% maar slechts 0,59% aan beheer- en fondskosten. Daarmee kost Brand New Day slechts 0,64 tot 0,69% als je dezelfde inleg 5 tot 10 jaar laat staan. Brand New Day focust zich dan ook niet voor niets op pensioenbeleggen rekeningen.

De grote banken zoals ING en ABN AMRO bieden het gemak dat je vaak niet hoeft over te stappen maar zijn wel relatief duur, vaak meer dan 1% beheerkosten en de gebruiksomgeving loopt achter op de ervaring van Binck en die van deze Peaks review.

Conclusie van deze Peaks review

De vraag waarmee we deze Peaks review afsluiten is natuurlijk, ‘is Peaks de moeite waard?’ Het antwoord is dat dit heel erg afhangt van wat voor belegger je bent. Wil je gewoon voor de lol een paar honderd of hooguit een paar duizend euro per jaar opzij zetten met beleggen? Dan is Peaks best een interessante keuze.

Het is super eenvoudig een laagdrempelig gemaakt en vooral geld overboeken van- en naar je Peaks is snel gedaan en je hebt er verder nauwelijks omkijken naar. Wil je echter wat meer gaan beleggen dan biedt beleggingsbank Binck al snel veel meer ondersteuning en inzicht in je beleggingen. Lees ook eens onze Binck Forward review. Wil je lange termijn of pensioenbeleggen dan is Brand New Day zeker de voordeligste keuze, zie ook onze Brand New Day review.

Samengevat in deze Peaks review is Peaks een prachtig, vlot product voor wie laagdrempelig kennis wil maken met beleggen. Wil je echter een stap verder zetten dan schiet de erg eenvoudige app al snel tekort. Meer weten? Bekijk dan hier de Peaks app en lees ook eens onze reviews over Binck beleggen, Knab beleggen en Brand New Day pensioenbeleggen.