In deze blog delen we onze Knab beleggen ervaringen. Is Knab gemaksbeleggen de moeite waarde vergeleken met concurrenten als Binck, Brand New Day of beheerd beleggen van Rabobank of ING?

Let op! Beleggen kent risico’s, u kunt uw inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen. Deze blog zou dan ook niet moeten worden geïnterpreteerd als enige vorm van financieel advies. Geldburger is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of verouderde informatie.

Knab gemaksbeleggen is toegankelijk

In deze blog gaan we specifiek in op Knab beleggen, wil je je meer weten over de Knab bankrekeningen? Lees dan onze Knab bankrekening review, vooral voor kleinere ondernemers en spaarders is Knab de moeite waard. Ook voor beleggers en investeerders heeft Knab echter interessante producten; Knab crowdfunding en Knab gemaksbeleggen. Daarmee meer mogelijkheden dan een grote bank om toch nog wat rendement te halen op je vermogen. Met de lage rentestanden van de laatste jaren is passief rendement op je vermogen maken namelijk steeds lastiger.

Vandaag kijken we dus naar Knab gemaksbeleggen, een laagdrempelige vorm van beleggen voor wie te weinig tijd of kennis heeft om zelf te beleggen. Met 1 euro per maand aan kosten en een inleg vanaf € 100,- per maand is het zeker toegankelijk. Maar hoe zijn de kosten en prestaties vergeleken met andere vermogensbeheerders? Lees hieronder verder over onze Knab beleggen ervaringen.

Wat korte achtergrond informatie over Knab

Knab is een online bank opgericht in 2012 als onderdeel van de Nederlandse investeringsmaatschappij AEGON NV die in 1983 is ontstaan na een fusie. Aegon was voorheen vooral internationaal actief met levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer.

Sinds 2012 proberen ze dus onder de naam Knab wat toegankelijker te worden voor de gemiddelde consument. Daarbij is Knab als online bank wat flexibeler en vernieuwender dan bestaande banken zoals ABN AMRO en ING. Ze richten zich als kleine bank met name op twee specifieke doelgroepen; spaarders en kleiner ondernemers.

Zo kunnen ondernemers relatief goedkoop een rekening afsluiten bij Knab, lees hier meer over onze ervaringen met Knab zakelijk. Spaarders profiteren van een spaarrente op de betaalrekening en extra’s zoals verzekerings- en hypotheekadvies en investeringsmogelijkheden zoals Knab crowdfunding en Knab gemaksbeleggen. Daarmee probeert Knab de bank van de spaarders te worden.

Knab gemaksbeleggen in het kort

knab beleggenUit onze Knab beleggen ervaringen blijkt dat Knab gemaksbeleggen een eenvoudig product is met de nadruk op gemak. Om gebruik te maken dien je wel een Knab rekening te openen, meer over een gewone Knab rekening kun je lezen in onze review.

Voor 1 euro per maand extra open je vervolgens een Knab beleggingsrekening. Dit begint met een vragenlijst waarin Knab met name vraagt naar je doelen en besteedbare vermogen. Hiermee wil Knab een beleggingsrisico toepassen wat past bij jouw profiel.

Tijdens onze Knab beleggen ervaringen blijkt wel dat Knab een minimum inleg vraagt om definitief te starten met Knab gemaksbeleggen. Inleggen kan vanaf € 100,-, maar Knab vraagt dat wel om dit minimaal 12 maanden te doen. Daarmee is de minimum inleg in de praktijk € 1.200,-. Een eenmalige inleg is ook mogelijk maar kan pas vanaf € 10.000,-.

Hierna start Knab automatisch met het beleggen van je inleg. Meer over de kosten en risico’s lees je hieronder.

Het rendement en risico van Knab gemaksbeleggen

Belangrijkste onderdeel aan beleggen is natuurlijk het rendement en vooral de balans tussen rendement en risico. Tijdens onze Knab beleggen ervaringen vonden we redelijk duidelijke informatie op de site. Al blijven het natuurlijk altijd verwachtingen en inschattingen.

Knab hanteert bij Knab gemaksbeleggen vier risicocategorieen. Defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. Bij defensief beleggen wordt vooral belegd in bedrijfsobligaties en staatsobligaties, die redelijk waardevast blijven. Naarmate de beleggingsstrategie agressiever wordt vooral belegd in echte aandelen zoals je uit kunt zien aan de grafiek hieronder.

Afhankelijk van de gekozen risicocategorie verschilt natuurlijk ook het verwachte rendement en het verwachte risico. Knab geeft hiervoor indicaties (verwachtingen) maar geeft bij telefonische navraag wel aan dat het gaat om standaarddeviaties. Met andere woorden, in extreme gevallen kan de winst of het verlies hoger of lager uitvallen dan wat ze zelf verwacht.

Een risico van 5 tot 15%

Bij een defensief profiel is de kans in ieder geval groot dat je vermogen tussen de 5,2 en 8,7% meer of minder waard wordt. Een neutraal risicoprofiel zorgt voor een daling of stijging van 6,5 tot 11,1 %. Een offensief profiel is dat 8,7 tot 13,8% en bij een zeer offensief profiel 11,1 tot 15,1%. In het meest extreme geval kun je dus 15% van je vermogen zien verdampen of je vermogen juist 15% zien groeien.

Overigens wordt het risicoprofiel bepaald op basis van je intake, je kunt dit dus niet zomaar zelf bepalen. Het rendement en het risico lijkt daarmee redelijk in lijn met vergelijkbare beleggingsproducten zoals Binck Forward of beheerd beleggen van de grote banken.

Wat kost beleggen bij Knab

knab kantoorHet laten beleggen van je vermogen bij Knab is in onze Knab beleggen ervaringen vrij voordelig. De beleggingsrekening zelf kost 1 euro per maand, daarbij komt 0,69 tot 0,81% aan beheer- en fondskosten. Ter vergelijking, alleen Binck Forward is met 0,72% totale kosten goedkoper. Andere aanbieders zoals Rabobank Beheerd Beleggen en ING Beleggen met beheer zijn allemaal een stuk duurder.

Extra voordeel van Knab is dat je 0,22% rente krijgt over het liquide saldo. Hiermee is Knab in de praktijk ongeveer even duur als Binck Forward. Probleem is echter dat je voor Knab gemaksbeleggen ook nog een Knab bankrekening nodig hebt, deze kost 5 euro per maand. Neem je die kosten mee dan is Knab toch gauw 0,50% duurder bij een inleg van 10.000 euro.

Daarbij staat of valt de vraag of Knab gemaksbeleggen voordelig is vooral met of je Knab voor meer gaat gebruiken dan alleen beleggen. Een knab rekening is prima voor je dagelijks bankzaken, met rente op de betaalrekening. Voor mensen met veel vermogen is een extra bank ook gunstig vanwege extra dekking middels het depositogarantiestelsel. Tot slot kan Knab crowfunding zeker interessant zijn voor wie zijn vermogen beter wil spreiden.

Samengevat

Knab gemaksbeleggen is in onze Knab beleggen ervaringen zeker de moeite waard. Hun tarieven zijn bijna gelijk aan Binck Forward, een van de goedkoopste aanbieders op de markt. De tarieven en voorwaarden zijn redelijk helder en als dochter van investeringsmaatschappij Aegon vertrouw je je geld toe aan een bekende partij.

Doorslaggevend bij jouw keuze zal echter zijn of je ook alle extra’s die een Knab rekening brengt gaat gebruiken. Wil je echt puur en alleen je geld laten beleggen dan is Binck wellicht een betere keuze. Ben je op zoek naar een partij waar je op meerdere manier je vermogen kan spreiden en laten groeien dan is Knab zeker de moeite waard om in het achterhoofd te houden.

Tip: Ben je speciaal op zoek naar een pensioenbeleggen rekening met belastingvoordeel? Overweeg dan ook eens Brand New Day, onze review lees je hier.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een bericht achter.

Disclaimer

LET OP! Geldburger is geen financieel dienstverlener of financieel adviseur. Deze Blog zou niet moeten worden geïnterpreteerd als beleggingsadvies. Aan beleggen zijn financiële risico’s gekoppeld. Geldburger is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige vorm van verlies of schade naar aanleiding van de informatie in deze blog.