Bij Pinmobile koop je voor weinig geld en pinautomaat met een laag, vast transactietarief voor pinpasbetalingen. Is Pinmobile daarmee de ideale pinoplossing? Je lees het in deze Pinmobile review.

Pinnen, ja graag

Dankzij de komst van internetbankieren en contactloos betalen blijft het aantal pinbetalingen maar groeien. Consumenten ervaren het als makkelijker en veiliger terwijl banken besparen op de kosten van het beheren van geld. Nadeel is wel dat je als ondernemer bijna niet meer zonder pinautomaat kunt. Maar pinbetalingen accepteren is vaak niet goedkoop, dus welke pinautomaat moet je dan kiezen als ondernemer?

Automaten van grote partijen zoals CCV zijn vaak erg duur in aanschaf en komen met hoge abonnementskosten. Prijsvechters zoals iZettle en Sumup zijn een stuk goedkoper in aanschaf maar rekenen procentuele transactietarieven. Zeker als je klanten grotere bedragen pinnen (meer dan 25 euro per keer) lopen die kosten hierbij flink op.

Pinmobile lijkt dan ook het ideale compromis; goedkoop in aanschaf maar wel met een vast, laag bedrag voor pinpastransacties. In deze Pinmobile review kijken we hoe Pinmobile werkt in de praktijk en hoeveel je bespaart met Pinmobile ten opzichte van andere aanbieders.

Wie of wat is Pinmobile

Pinmobile is een Nederlandse aanbieder van betalingsoplossingen gevestigd in Naarden. Net als concurrent iZettle leveren ze een scherp geprijsde kaartlezer. Zo kun je Xengo pinpaslezer bij Pinmobile al aanschaffen voor 29 euro exclusief BTW. Daarnaast betaal je € 0,14 per pinpastransactie, wat in veel gevallen aanzienlijk goedkoper is dan de 1,95% die iZettle rekent.

Het verwerken van de transacties doet Pinmobile niet zelf maar besteden ze uit aan Wordline, onderdeel van Atos. Dit Franse bedrijf verwerkt nationaal en internationaal betalingen, alleen al in de Benelux heeft Atos bijna 4000 medewerkers in dienst. Atos is genoteerd aan de Franse beurs Euronext in Parijs. Hiermee heeft Pinmobile dus een grote en bewezen partner voor betalingsverwerking en in de basis een interessant businessmodel.

Kaartlezer voor € 29,-

We beginnen het inhoudelijke deel van deze Pinmobile review met de kaartlezer. Via de Pinmobile website bestel je voor slechts € 29,- exclusief BTW een Xengo kaartlezer. Het grote verschil tussen deze kaartlezer en een ‘gewone’ pinautomaat is dat de je de kaartlezer koppelt aan je mobiele telefoon. Je kunt verder echter gewoon pinpas- en creditcardbetalingen accepteren net zoals met elke pinautomaat.

Door de koppeling met je telefoon is de kaartlezer echter een stuk goedkoper in aanschaf. De kaartlezer is alleen verantwoordelijk voor het versleuteld uitlezen van de pinpas en het invoeren van de pincode. De dataverzending van de (versleutelde) data, maar ook invoer van het bedrag en het versturen van een bon gebeuren via een app op de telefoon.

Compleet en eenvoudig

De Xengo kaartlezer wordt geleverd in een sobere kartonnen doos. In de doos vinden we de kaartlezer, een gebruikshandleiding en een 220 volt lader met kabel. Handig is dat de kaartlezer wordt opgeladen middel een micro USB aansluiting die ook te vinden is op veel smartphones. Hierdoor heb je altijd wel een lader beschikbaar.

Verder valt op dat de kaartlezer behoorlijk klein is, nauwelijks groter dan een pinpas en slechts anderhalve centimeter dik. Voorop vinden we een klein, monochroom scherm en een toetsenbord. Rechts zit de micro USB aansluiting en kun je de chip van een pinpas uitlezen. Bovenop zit de in Nederland nauwelijks gebruikte magneetlezer en onder de achterzijde zit een niet-verwisselbare batterij.

De bouwkwaliteit van de Xengo kaartlezer valt ons in positieve zin op tijdens deze Pinmobile review. Zo is de gehele kaartlezer gemaakt van stevig plastic met weinig speling. De toetsen zijn gemaakt van stroef, rubberachtig materiaal en geven een duidelijke klik bij het indrukken. Het gehele apparaat voelt alsof het tegen een stootje kan en geeft een eenvoudige maar professionele indruk.

Kaartlezer koppelen en instellen

Tijd om de kaartlezer in gebruik te nemen. Om de kaartlezer de eerste maal te koppelen moet je een aantal eenvoudige stappen doorlopen. Belangrijk is dat je hierbij de TID en UID codes bij de hand houdt, deze ontvang je apart per e-mail nadat je aanvraag is goedgekeurd. Eerst dien je de pinautomaat op te laden en via Bluetooth te koppelen aan je telefoon.

Daarna moet je de Xengo Mobile Pay app van Worldline installeren op je telefoon. In het instellingenmenu moet je vervolgens de benodigde gegevens invullen zoals TID, UID, terminal serienummer (te vinden op de achterzijde van de kaartlezer) en enkele bedrijfsgegevens. Hierna is de kaartlezer gelijk klaar voor gebruik. Tijdens deze Pinmobile review hadden we de kaartlezer met de bijgeleverde instructies in een paar minuten geactiveerd en gebruiksklaar, een dikke plus dus.

Betalingen accepteren

Ook betalingen accepteren gaat snel en eenvoudig via Pinmobile. Op onderstaande afbeelding zie je het betalingsproces via de app. Je start met een verkoop waarna je het bedrag invult (inclusief BTW). Na dat je klikt op versturen wordt de betaling gelijk doorgestuurd naar de kaartlezer.

Fijn is dat op de kaartlezer zelf ook duidelijk wordt aangegeven welk bedrag er wordt afgerekend zodat hierover geen twijfel kan zijn bij klanten. Nadat de transactie succesvol is afgerond door de klant zal de app dit aangeven en de mogelijkheid bieden om een bonnetje door te sturen. De combinatie van kaartlezer en app is erg eenvoudig maar daardoor ook makkelijk en snel in gebruik.

Transactiegeschiedenis en uitbetaling

Je kunt eenvoudig de meeste recente transacties inzien via de Xengo Mobile Pay app. Ook kun je hier instellen dat je dagelijks een e-mail krijgt met een transactieoverzicht. Voor een volledig overzicht kun je inloggen via de website van Wordline. Hoewel je kunt inloggen via je mobiel werkt deze website het beste via een computer of laptop.

Binnenkomende pinbetalingen worden automatisch zonder extra kosten binnen 3-4 werkdagen uitbetaald op je zakelijke bankrekening. De transactiekosten worden daarbij automatisch verrekend maar uiteraard wel weergegeven op je transactieoverzicht. Overzichten zijn natuurlijk ook eenvoudig te downloaden in excel of PDF formaat.

Prijsstelling is de kracht van Pinmobile

In de basis is Pinmobile prima maar het is nergens echt bijzonder. De kracht van Pinmobile zit hem dan ook vooral in de prijsstelling. Enerzijds heb je namelijk partijen zoals CCV die bijna 1000 euro vragen voor een pinautomaat met daarnaast nog flinke maandelijkse kosten. Dat is voor kleine ondernemers maar ook bedrijven die een groot aantal automaten nodig hebben simpelweg te duur.

Daarnaast heb je fintech bedrijven zoals iZettle en Sumup. Deze bieden net als Pinmobile voor een paar tientjes een kaartlezer aan zonder abonnement of andere kosten. Je betaalt alleen 1,95% van de betaling aan transactiekosten. Dat lijkt aantrekkelijk, maar als je even doorrekent ben je bij bedragen boven de 50 euro al meer dan 1 euro kwijt aan transactiekosten.

Wat kost Pinmobile?

Pinmobile is daarin een prima compromis met enerzijds een aantrekkelijk transactietarief en anderzijds lage investeringskosten voor de kaartlezer. De prijsstelling van Pinmobile is erg eenvoudig en bestaat slechts uit 3 belangrijke kosten. Allereerst heb je de aanschaf van de kaartlezer, die is € 29,- excl. BTW.

Daarnaast rekent Pinmobile wel abonnementskosten, maar dit is een bescheiden € 9,95 per maand en bovendien maandelijks opzegbaar. Tot slot betaal je natuurlijk transactiekosten. Voor pinbetalingen van Maestro en V Pay betaal je een vast, laag tarief van € 0,14 per transactie. Creditcardtransacties en buitenlandse pinpassen kosten 1,95% van het transactiebedrag.

Rekenvoorbeelden

Omdat in Nederland het overgrote merendeel van de transacties pinbetalingen zijn met Maestro of V Pay is het tarief van Pinmobile erg voordelig. Zoals ook te zien valt in onderstaand rekenvoorbeeld.

€ 1500,- omzet per maand (75 pinbetalingen van € 20,-)
Eenmalige kosten Abonnementskosten Transactiekosten Totaal p/m
Pinmobile € 29,- € 9,95 € 10,50 € 20,45
iZettle € 19,- € 19,50 € 29,25
CCV € 200 tot € 800 € 9,95 tot € 28,35* € 5,25 tot 11,25 € 21,20 tot € 33,60
Rabo Smartpin n.v.t.** € 11,- € 11,25 € 22,25
*jaarcontract, **zakelijke raborekening verplicht, huur pinautomaat inbegrepen in maandbedrag
€ 4000,- omzet per maand (40 pinbetalingen van € 100,-)
Eenmalige kosten Abonnementskosten Transactiekosten Totaal p/m
Pinmobile € 29,- € 9,95 € 5,60 € 15,55
iZettle € 19,- € 78,- € 78,-
CCV € 200 tot € 800 € 9,95 tot € 28,35* € 2,80 tot € 6,- € 15,95 tot € 31,15
Rabo Smartpin n.v.t.** € 11,- € 6,- € 17,-
*jaarcontract, **zakelijke raborekening verplicht, huur pinautomaat inbegrepen in maandbedrag

Hoewel de verschillen in maandelijkse kosten klein zijn is Pinmobile duidelijk de goedkoopste, zeker vergeleken met het procentuele tarief van iZettle. Vergeleken met CCV zijn daarnaast ook een eenmalige kosten een stuk lager en een extra voordeel ten opzichte van de Rabo Smartpin is dat je geen (relatief dure) zakelijke Rabobank rekening nodig hebt.

Service en contact

Wat betreft prijs en flexibiliteit is Pinmobile dus zeker de moeite waard, maar hoe zit het met service en ondersteuning? Als modern bedrijf heeft Pinmobile ervoor gekozen om niet standaard telefonisch bereikbaar te zijn. In de praktijk is deze beslissing een voordeel en een nadeel. De meeste ondernemers zullen het een fijn idee vinden dat ze iemand kunnen bellen bij een probleem of storing. Echter juist grotendeels online werken zorgt ervoor dat  Pinmobile de kosten laag kan houden.

Daarnaast zijn grote bedrijven zoals CCV or de Rabobank weliswaar telefonisch stukken beter bereikbaar maar je wordt vaak doorverwezen van het kastje naar de muur. Neem je per mail contact op met Pinmobile krijg je vaak snel en duidelijk antwoord omdat je een echte klant bent en geen nummertje in een grote organisatie. Overigens stelt Pinmobile voor klanten wel een mobiel nummer beschikbaar voor noodgevallen.

Pinmobile review conclusie

Dan onze conclusie van deze Pinmobile review. Het is allereerst indrukwekkend hoe een relatief klein bedrijf toch een betalingsoplossing neer kan zetten die voordeliger is dan de grote jongens. Ondanks dat Pinmobile niet telefonisch bereikbaar is konden we de persoonlijke service die je krijgt waarderen. Dat is iets wat je tegenwoordig veel te weinig ziet.

Bovendien is de Pinoplossing van Pinmobile gewoon goed. De pinautomaat werkt eenvoudig, oogt professioneel en betalingen worden zonder gedoe gestort op je zakelijke rekening. De overzichtelijke prijsstelling zorgt er bovendien voor dat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan.

Als we toch een kritiekpuntje moeten hebben is het dat de Pinmobile app wel erg basic is, zonder extra functionaliteit of instelmogelijkheden. Bijvoorbeeld vooraf bepaalde producten, prijzen of BTW tarieven. Los daarvan zijn ze echt een aanrader voor elke kleinere ondernemer die voordelig en vooral eenvoudig pinbetalingen wil accepteren. Nieuwsgierig naar Pinmobile? Bezoek dan hier hun website.