In deze blog bekijken we de gloednieuwe Sumup 3G Kaartlezer. Is deze standalone kaartlezer de moeite waard of zijn er betere alternatieven op de markt? In dit artikel gaan we specifiek in op de nieuwe Sumup 3G Kaartlezer en de directe concurrent de myPOS Go van mijnPIN. Ben je nog niet bekend met iZettle, Sumup of mijnPIN? Lees dan hier onze vergelijkende review waarin we deze aanbieders naast elkaar zetten en meer uitleggen over de vernieuwende pinoplossingen die ze aanbieden.

Waarschuwing Sumup

Let op! We plaatsen niet graag een waarschuwing bij onze blogs, maar in dit geval hebben we zoveel problemen ervaren met Sumup dat we iedereen zouden afraden klant te worden bij Sumup.

Zo is ons meermaals een review exemplaar beloofd maar die is nooit verstuurd. Ook hebben we herhaaldelijk problemen gehad met betalingen die niet goed werden verwerkt en was er regelmatig ernstige miscommunicatie met medewerkers van Sumup. Zulke zaken horen niet bij een bedrijf waar je je betalingen aan toevertrouwt.

Nederlandse ondernemers kunnen beter kiezen voor het bijna identieke product van iZettle of mijnPIN. Voor Belgische ondernemers is iZettle helaas niet beschikbaar, die zouden we ook mijnPIN aanraden. Uiteraard staat het iedereen vrij alsnog klant te worden van Sumup, maar een gewaarschuwd ondernemer telt voor twee.

Kaartlezer als pinautomaat

sumup 3g kaartlezerSumup is een aanbieder van pinoplossingen voor ondernemers. Ze zijn vooral bekend van hun goedkope kaartlezer de Sumup Air die vaak in de aanbieding is voor 19 euro ex. BTW. Deze kaartlezer is qua functie en prijs erg vergelijkbaar met concurrent iZettle.

De kaartlezers van iZettle en Sumup komen zonder abonnement en moeten gekoppeld worden aan een mobiele telefoon en een app om pinbetalingen te kunnen accepteren. Dit maakt ze ideaal als goedkope pinoplossing voor ZZP’ers maar minder geschikt voor bijvoorbeeld ondernemers met personeel.

Daarom kondigt Sumup nu een gloednieuw apparaat aan, namelijk de Sumup 3G kaartlezer. De naam is enigszins verwarrend want het is geen kaartlezer maar een volledig zelfstandige pinautomaat. Daardoor is geen app of telefoon benodigd en hij komt zelfs met een ingebouwde simkaart met onbeperkte data. Hierdoor kun je zonder extra kosten locatie onafhankelijk betalingen accepteren.

Dit klinkt natuurlijk erg interessant, maar hoe goedkoop ben je nu uit met dit nieuwe apparaat van Sumup als je ook de transactiekosten meeneemt? In deze blog zetten we de nieuwe Sumup 3G kaartlezer naast haar belangrijkste concurrent, de myPOS Go van mijnPIN.

Variabele transactietoeslag valt tegen

Sumup en iZettle proberen de markt van pinautomaten te veroveren met een nieuw soort prijsstelling. Waar je bij bestaande aanbieders zoals CCV en Sepay veel geld betaald voor een pinautomaat. Denk aan hoge maandelijkse abonnements- en servicekosten doen deze twee nieuwkomers het anders.

Je betaald geen vaste kosten per maand, geen servicekosten en geen activatiekosten. In plaats daarvan betaal je eenmalig een laag bedrag voor een simpele, moderne kaartlezer en een variabel bedrag per transactie. De gedachte is dat je hiermee uitsluitend betaald voor gebruik en dat het aanschaffen van een betaalautomaat laagdrempeliger wordt.

De nieuwe Sumup 3G Kaartlezer komt dan ook voor een bescheiden bedrag van 99 euro ex. BTW. Hiermee krijg je dus een volwaardige pinautomaat inclusief ingebouwde simkaart met onbeperkte data. Simpelweg een bedrag invoeren op het groene vinkje drukken, klant betaald en 1 werkdag later wordt het bedrag op je bankrekening gestort.

Dit klinkt als een goede deal, ideaal voor veel ondernemers. Echter het probleem van Sumup is dat ze een variabele transactietoeslag rekenen. Afhankelijk van je maandelijkse omzet betaal je 1,5 tot 2,75% van het gepinde bedrag. Bij een pinomzet van 2.000 tot 4.000 euro per maand betaal je 2,5% per transactie, dat is 50 tot 100 euro per maand aan transactiekosten. Dat valt nog best tegen voor een prijsvechter.

Goedkoper alternatief

Een rechtstreekse concurrent en goedkoper alternatief voor de Sumup 3G Kaartlezer is de myPOS Go. Net als de Sumup 3G Kaartlezer is de myPOS mini een volwaardige pinautomaat en heb je geen app of smartphone nodig.

Daarnaast kost de myPOS mini 70 euro minder dan de Sumup 3G Kaartlezer 29 euro ex. BTW eenmalig en hanteert ook mijnPIN geen abonnements-, service- of activatiekosten. Je betaalt net als bij Sumup uitsluitend een tarief per transactie.

Het grote verschil naast de aanschafprijs is dat je bij mijnPIN kan kiezen uit een variabel of een vast transactietarief. Zo heb je als ondernemer keuze uit een variabele toeslag van 1,8% of een vast transactietarief van 13 tot 25 cent afhankelijk van je aantal maandelijkse transacties.

Bij een pinomzet van 2.000 tot 4.000 euro per maand van gemiddeld 80 tot 160 transacties betaal je bij mijnPIN dus 1,8% of 25 tot 17 cent per transactie. (er geldt een goedkoper tarief vanaf 150 transacties in de maand).

Daarmee zijn bij myPOS je totale transactiekosten 36 tot 72 euro met het variabele tarief en 20 tot 27,20 euro met het vaste tarief. Daarmee bespaar je op een relatief kleine omzet en aantal transacties al 30 tot bijna 75 euro in de maand! Bij een grotere omzet wordt dit bedrag natuurlijk alleen maar groter.

Conclusie

De nieuwe Sumup 3G kaartlezer is een prachtig apparaat om te zien en te gebruiken. De prijs van 99 euro is, zeker wanneer we de Sumup 3G kaartlezer vergelijken met de myPOS Go meer dan redelijk te noemen. Ook de ingebouwde datakaart is een fijne feature waardoor ondernemers niet meer hoeven te rommelen met prepaid kaartjes, beltegoed of natuurlijk een losse smartphone met app.

Het is dan ook extra jammer dat de tariefstructuur van Sumup zo ongunstig uitvalt voor veel ondernemers. In eerste instantie lijkt Sumup heel goedkoop maar wanneer je gaat doorrekenen valt dat in de praktijk erg tegen. mijnPIN doet dat een stuk beter door ondernemers de keuze te geven tussen een vaste of een variabele toeslag en dat zie je gelijk terug in de kosten.

Sumup lijkt ons dan ook alleen echt interessant voor de hele kleine ondernemers. Echter die zullen kiezen voor het goedkopere model, de Sumup Air kaartlezer die vaak maar 19 euro kost. Zelfs wanneer je maar een paar transacties per jaar accepteert kun je het daarvoor niet laten.

Ondernemers die meer dan een paar honderd euro per jaar aan pintransacties accepteren zijn simpelweg beter af met de myPOS Go van mijnPIN, de Sumup 3G kaartlezer blijft voor nu dan ook een prachtig apparaat om te zien, maar niet om te gebruiken.

Meer informatie

Wil je meer weten over Sumup en hun app, lees dan hier onze uitgebreide Sumup (video)review. Een (video)review van het bijna identieke iZettle kun hier vinden. Ook van de automaten van mijnPIN hebben we een uitgebreide (video)review. Wil je weten welke pinaanbieder het goedkoopste is voor jou onderneming? Met onze pinautomaat prijsvergelijker vergelijk je maar liefst 8 aanbieders van pinautomaten.