Nederlandse klanten kunnen bij de N26 bank een gratis online rekening openen met prepaid creditcard. In deze review bekijken we of een online rekening openen bij N26 een volwaardig alternatief is voor je huidige bank.

Update: N26 heeft nu een tijdelijke actie waarbij Nederlandse klanten niet alleen de bankrekening maar ook de pinpas en debit Mastercard de eerste 5 jaar geheel gratis krijgen. Optioneel kun je ook kiezen voor een N26 Black card van 5,90 euro per maand met aankoop- reis- en ongevallenverzekering – uniek voor een debitcard. Voor meer informatie over deze actie klik hier (opent in een nieuw venster).

Samenvatting voor de snelle lezer

Ben je op zoek naar een online rekening openen? Dan is de online bank N26 zeker de moeite waard. Een online rekening openen bij N26 is niet alleen gratis maar gaat ook supersnel. In 8 minuten kun je vanuit je luie stoel een rekening openen (wel je paspoort bij de hand houden).

De basisfuncties, een bankrekening, pinpas en internetbankieren werken verder prima. De prepaid Mastercard is een leuke extra voor wie zonder kosten toch gebruik wil maken van een creditcardnummer. Een gratis rekening open je op de website van N26. Lees hieronder meer over onze ervaringen met een online rekening openen bij N26.

Wie of wat is de N26 bank?

online rekening openen bij n26De N26 (voluit Number26) is een Duitse bank die in 2013 is opgericht als fintech project. In april 2016 werd in een investeringsronde meer dan 10 miljoen aan kapitaal opgehaald door Valar Ventures.  Dit bedrijf is mede opgericht door Peter Thiel, die weer medeoprichter is van het wereldwijd bekende Paypal.

Met behulp van deze investeringen kreeg N26 medio 2016 een eigen banklicentie van de Duitse financiële autoriteit Bafin. Hiermee valt de bank ook onder het Europese depositogarantiestelsel waarmee (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt is door de Duitse centrale bank.

Eind 2016 maakte N26 bekend dat het basis account, een online rekening beschikbaar kwam voor 17 landen in Europa, waaronder Nederland. Het basisaccount kenmerkt zich door een gratis (Duits) IBAN rekeningnummer gekoppeld aan een prepaid mastercard.

Online rekening openen bij een Duitse bank?

iban-logoEen online rekening openen bij een buitenlandse bank lijkt misschien wat vreemd. Naast wat praktische problemen (niet alle Nederlandse bedrijven accepteren bijvoorbeeld een Duits bankrekeningnummer) zijn veel mensen wat wantrouwig. Een jonge startup zonder fysieke kantoren met een klantenservice in het buitenland lijkt geen ideale plek om je spaargeld weg te zetten.

Toch is het aanbod wel degelijk interessant. Dankzij de dekking van het depositogarantiestelsel is je (spaar)geld gegarandeerd veilig tot 100.000 euro. N26 is net als het Nederlandse Bunq een internetbank, alle bankzaken vinden plaats in de bijbehorende app.

Een online rekening openen bij N26 is geheel gratis, naast een pinpas krijg je daarbij zelfs een prepaid creditcard. Deze kost normaal € 2,90 per maand maar is momenteel voor onbepaalde tijd gratis om nieuwe klanten te trekken. Daarnaast promoot N26 haar bankrekeningen met gunstige kosten voor koerswisselingen in vreemde valuta. Ook zijn er gepersonaliseerde bestedingsrapporten en een aanmeldproces van slechts 8 minuten voor een online rekening openen.

8 minuten later een rekening met debit creditcard

Eerlijk is eerlijk, het aanmeldproces verloopt bijzonder soepel. Na het invullen van een reeks gegevens moet je een kort videogesprek voeren om je identiteit te bevestigen. Zodra dit is gebeurd is de rekening actief en kun je de gratis prepaid creditcard bestellen.  Deze ontvang je enkele dagen later per post in huis.

Ondertussen kunnen we de app alvast wat beter bekijken; het bankkantoor van N26. De app kenmerkt zich door strakke vormgeving, inloggen kan met een patroon, wachtwoord of vingerafdruk. Na het inloggen zie je het saldo en de meest recente transacties. De functionaliteit van de app is verder net als het basis account simpel beperkt maar duidelijk.

n26-login-account-balanceIn het thuisland Duitsland bied N26 namelijk al extra diensten zoals een premium Mastercard met aanvullend verzekeringen en opties tot beleggen of het nemen van een krediet. Nederlandse klanten moet het voorlopig doen met enkel een online rekening openen. Wel krijg je daarbij alle functionaliteit die je nodig hebt.

Instellingen & extra’s

Zo kun je instellingen uitgebreid zelf beheren. In de app kun je onder andere limieten van de creditcard aanpassen en buitenlandse betalingen in- en uitschakelen. Daarnaast kun je uiteraard persoonlijke gegevens en notificaties wijzigen. Mocht je toch met vragen zitten is er in de app een uitgebreide kennisbank met indien nodig ondersteuning van de klantenservice per e-mail of telefoon.

n26-kennisbank-creditcard-settings

Een van de weinige maar hele leuke extra’s is het statistics menu. Hierbinnen wordt op een hele strakke overzichtelijke manier je bestedingspatroon weergegeven. In 1 oogopslag zie je wat je hebt uitgegeven aan zaken als brandstof, boodschappen en uitjes. Het systeem herkent transacties bijzonder goed en een uitgave staat slechts zelden in de verkeerde categorie.

n26-statistics-uitgaven

Ook kent het systeem tags toe aan uitgaven, een hamburger op zaterdag bij het meest bekende hamburgerrestaurant van Nederland resulteert in de tags #Food #Weekend. Als je hier dan weer op klikt krijg je alle andere transacties te zien waarop deze tags van toepassing zijn.

Uitzonderlijk snel online rekening openen

Niet alleen een online rekening openen bij N26 gaat snel, ook is N26 zeer snel in het verwerken van transacties. De app geeft standaard een melding als je een uitgave of pinbetaling doet, voor je gevoel komt deze melding eerder binnen dan dat je de pincode hebt ingetoetst.

Ook inkomende betalingen worden snel verwerkt, een betaling in de ochtend vanaf een Nederlandse bankrekening staat nagenoeg zonder uitzondering ’s middags op de rekening van N26. Dit kan haast niet beter, desondanks blijft voor Nederlandse klanten Ideal wel een groot gemis. Wellicht dat dit in de toekomst toegevoegd zal worden, ik hoop daar in ieder geval op.

Prepaid creditcard zorgt voor meerwaarde

N26 is nog een jonge bank met een eenvoudig bankproduct zonder al teveel extra’s. Toch heeft een online rekening openen bij N26 zeker voordelen. Het grootste voordeel is dat je standaard een prepaid Mastercard krijgt, iets wat veel Nederlandse banken niet bieden.

Daarbij zijn de tarieven van N26 zo scherp dat zelfs als je al een creditcard hebt, N26 nog steeds voordelig is. Zo kost een contant geld opname bij N26 in vreemde valuta bijvoorbeeld 1.7% van het opgenomen bedrag. Bij een Rabobank creditcards is dit 2% + 4,50 euro. Dat scheelt dus al snel 5 euro per opname.

Blijf je binnen de eurozone dan mag je met de N26 mastercard zelfs 5x per maand gratis geld opnemen in euro’s. Rabobank vraagt daarvoor 4,50 euro per opname. Ook als je online besteld in Ponden of Dollars kun je besparen bij N26 ten opzichte van de Rabobank.

N26 is ideaal als tweede rekening

Andere extra voordelen van de N26 prepaid creditcard. Geen BKR toetsing of registratie, geen jaarlijkse kaartbijdrage en geen onhandige aparte overzichten. De N26 mastercard werkt gewoon hetzelfde als een pinpas en afschrijvingen zie je direct terug op je N26 bankafschrift.

Daarmee is een online rekening openen bij N26 ideaal en kostenbesparend als je wel eens aankopen doet in het buitenland, of dat nu op vakantie is of via een webshop als Amazon of Aliexpress.

Dit maakt N26 ideaal als vakantierekening of tweede rekening. De lage kosten, de dekking van het depositogarantiestelsel en de prima internetbankieren omgeving zijn alles wat je nodig hebt. Meer informatie over een online rekening openen bij N26 kun je vinden op www.n26.com

Wel of geen N26 online rekening openen?

N26 is geen volwaardig alternatief voor een Nederlandse bank. Net zoals het Nederlandse Bunq dat (nog) niet is. Zo biedt de bank momenteel geen beleggingsproducten, kredietproducten of mogelijkheden tot het storten van contant geld.

De debit creditcard heeft echter een hoop voordelen en een online rekening openen was nog nooit zo snel en makkelijk. De klantenservice is bovendien prima, maar simpelweg niet zo toegankelijk als een ING of ABN kantoor.

Toch ben ik zeer te spreken over N26. Hoewel de dienstverlening (op dit moment) nog beperkt is, is wat ze bieden meer dan uitstekend. De app ziet er goed uit, overboekingen werken snel en de statistics werken beter dan menig betaald alternatief bij de Nederlandse banken.

Op het moment van schrijven is het aanbod van een online rekening openen + gratis prepaid Mastercard nog steeds gratis. Voor dat bedrag heb je een uitstekende 2e bankrekening en help je mee om het banklandschap te veranderen, iets wat in mijn ogen helemaal niet verkeerd is.  Concurrentie is goed voor de consument en een beetje innovatie is meer dan welkom. Zeker in de financiële wereld waarin anno 2019 nog niet eens geld wordt overgeboekt in het weekeinde. Al gaat dit hopelijk wel komen dit jaar, lees hier meer over sepa instant transfers.

Bekijk www.n26.com voor meer informatie, op zoek naar alternatieven voor de N26 debit creditcard? Bekijk dan ons artikel over zakelijke debit cards.