Een tweede bankrekening openen bij een online bank? Bekijk in dit artikel de voor- en nadelen ten opzichte van een traditionele bank.

Soms kan een tweede bankrekening openen handig zijn. Probeer bijvoorbeeld deze gratis bankrekening van N26 of Openbank. Bijvoorbeeld voor het delen van huishoudelijke bestedingen of het overzichtelijk maken van persoonlijke uitgaven. Ook kan het soms gunstig zijn om bankproducten van twee verschillende banken te combineren.

Maar bij welke bank moet je die tweede bankrekening dan openen? Vaak zitten mensen al jarenlang bij dezelfde bank omdat overstappen vaak erg lastig is. Daarnaast is de keuze voor zoiets belangrijks als een bank vaak persoonlijk en weloverwogen. Je gaat immers niet zomaar met elke partij in zee als het aankomt op bankzaken.

Internetbanken in Nederland

iban-logoDe meeste mensen denken bij een tweede bankrekening openen aan de meest bekende banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank. Daarnaast zijn er nog kleinere banken zoals ASN Bank en Triodos die zichzelf met name onderscheiden met milieuverantwoord beleggen.

Toch zijn er de laatste jaren meer banken bijgekomen zoals Knab en Bunq. Maar ook het Duitse N26 wat op de Nederlandse markt actief is. Dit zijn banken zonder kantoor die alle bankzaken afhandelen via een website of app. Daarnaast is er natuurlijk wel een klantenservice die telefonisch of per mail bereikbaar is.

Deze zogenoemde internetbanken profiteren net als webshops van de technologische ontwikkelingen. Zo is het anno 2017 niet perse meer nodig om een fysiek kantoor te hebben waar klanten contant geld kunnen opnemen of storten. Immers klanten kunnen 24/7 digitaal bankieren en ook makkelijk met hun mobiele telefoon contact hebben met de klantenservice.

De belangrijkste verschillen

Het grootste verschil tussen bijvoorbeeld Bunq en ING is natuurlijk dat Bunq geen fysieke kantoren heeft. Daarnaast verstrekt Bunq geen kredietproducten zoals een hypotheek of doorlopend krediet. Ook een creditcard met gespreid betalen service is niet mogelijk.

Dat gezegd hebbende is Bunq net als Knab en N26 gewoon een volwaardige bank. Je krijgt een IBAN nummer, een goed werkende internetbankieren app of website en ondersteuning voor IDEAL. Ook gaan deze banken steeds meer de samenwerking aan met andere partijen. Zo kun je bij Knab in samenwerking met American Express een creditcard bestellen. Bunq en N26 bieden in samenwerking met Mastercard een prepaid creditcard aan, gekoppeld aan het saldo van je rekening.

Dit zijn kleine extra’s op dit moment maar het laat zien dat veel internetbanken steeds volwaardiger worden in het aanbieden van hun diensten. Een tweede bankrekening openen bij een bank waar je niet eens een krediet af kunt sluiten lijkt misschien ongunstig. Echter het is niet voor niets je tweede bankrekening dus dergelijke belangrijke zaken zullen vaak al geregeld zijn bij de eerste bank.

De voordelen van een internetbank

n26-future-of-bankingBovenstaande laat zien dat internetbanken nog zeker geen volwaardige alternatieven zijn voor bestaande banken. Toch hebben ze al zeker voordelen als tweede rekening. Allereerst zijn ze vaak goedkoper dan bestaande banken zoals de ABN. Zo betaal je bij N26 bijvoorbeeld helemaal niets voor het basispakket, dat is dus gewoon een gratis rekening. Bij concurrent Knab krijg je rente op je betaalrekening, weliswaar niet veel maar meer dan bij de grootbanken.

Het tweede argument is dat internetbanken vaak vooruitstrevend zijn met de functionaliteit van internetbankieren. Zo kun je bij zowel Bunq, Knab als N26 zeer uitgebreide en interessante rapporten krijgen over bestedingspatronen. Ook kun je makkelijk een rekening delen of bijvoorbeeld een bericht toevoegen aan een overboeking. Deze apps zijn gelijkwaardig, zo niet beter als die van bestaande banken. Bovendien zijn ze door hun kleinschaligheid vaak minder storingsgevoelig.

Het laatste argument is dat je als consument een stukje innovatie steunt. Het banklandschap zag er jarenlang hetzelfde uit en zelfs zoiets simpels als in het weekend betalingen verwerken is nog niet mogelijk op dit moment. Een tweede bankrekening openen bij een internetbank zorgt voor een stukje steun richting die banken. Hierdoor kunnen ze sneller vernieuwingen doorvoeren en een volwaardig alternatief worden van bestaande banken. Daarbij is marktwerking en concurrentie nooit slecht voor de consument, zeker niet in de bankensector.

Afwegingen voor een tweede bankrekening openen

Voorop staat dat wij voorstander zijn van een tweede bankrekening openen bij een internetbank. Echter nog belangrijker is natuurlijk je eigen afweging; waarom wil je een tweede bankrekening openen? Is het om geld te kunnen storten wat de lokale vereniging ophaalt? Dan kun je beter kiezen voor ING, Rabobank of ABN AMRO met een breed netwerk aan stortingsautomaten.

Ben je echter vaak in het buitenland dan is N26 een hele interessante bank. Met de gratis bijgeleverde Mastercard rekent deze bank een van de meest gunstige tarieven voor geld opnemen en besteden in vreemde valuta. Zoals een bijzonder voordelige koersopslag.

Wil je echter meer sparen met je tweede rekening dan is Knab een goede keuze vanwege de relatief hoge rente op zowel betaal- als spaarrekeningen. Daarnaast biedt Knab ook leuke en vooruitstrevende  opties om spaargeld te investeren zoals de samenwerking met een crowdfund platform.

Conclusie

Informeer jezelf goed als je overweegt een tweede bankrekening te openen en bekijk daarbij zeker alle opties. Er is veel verandering en innovatie in het huidige banklandschap. Onze persoonlijke tips zijn Knab voor de spaarders en N26 voor wie een geheel gratis bankrekening wil openen.

Ook hebben wij een review geschreven over N26 met meer informatie over hun diensten en de werking van hun app.