Binck laten beleggen is een vorm van automatisch beleggen. Ideaal beginnende beleggers of mensen met weinig tijd, maar levert het ook wat op? Lees het in deze blog.

Let op! Beleggen kent risico’s, u kunt uw inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen. Deze blog zou dan ook niet moeten worden geïnterpreteerd als enige vorm van financieel advies. Geldburger is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of verouderde informatie.

Automatisch beleggen is in opkomst. De overheid verwacht meer zelfredzaamheid van de burger en bovendien is de spaarrente al jaren bijzonder laag. Toch ziet niet iedereen het zitten om te gaan beleggen vanwege de risico’s en de benodigde kennis en tijdsinvestering.

Vermogensbeheerders zoals Binck, Zwitserleven of Robeco maar ook banken zoals de ABN AMRO of Knab spelen hierop in eenvoudige beleggingsproducten. Dankzij de inzet van moderne technieken en digitalisering kan zelf een klein bedrag automatisch beleggen al interessant zijn.

In deze blog leggen we kort uit hoe automatisch beleggen werkt en kijken we naar een van de meest populaire producten in dit segment, Binck laten beleggen. Wat zijn de voor- en nadelen van Binck laten beleggen en vooral, wat staat er in de kleine lettertjes over je investeringsrisico?

Wat is automatisch beleggen

Het uitgangspunt van automatisch beleggen is natuurlijk simpel. In plaats van dat je zelf belegd doet een bedrijf dat voor je. Toch is het op de achtergrond complexer dan het lijkt. Producten zoals Binck laten beleggen werken complexe algoritmes en computermodellen. Hierdoor zijn ze in staat om zeer goed in te schatten wat de risico’s zijn van bepaalde aandelen.

Twee grote verschillen tussen zelf beleggen en Binck laten beleggen zijn schaalgrootte en marktkennis. Een bedrijf als Binck is 24 uur per dag bezig met de aandelenhandel, ze beheren immers miljoenen aan portefeuilles. Hierdoor zijn ze altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op de markt.

Groot inkopen

Een tweede voordeel is dat ze groot kunnen inkopen. Waar je als eigen aandeelhouder met 100 euro een paar aandelen koopt van 1 fonds of 1 bedrijf kan Binck dit beter spreiden. Die kopen voor miljoenen aan aandelen in een gebalanceerd beleggingspakket en verdelen dit weer over de klanten waarvoor ze vermogen beheren. Daarbij is 100 euro belegging bij Binck laten beleggen feitelijk in kleine stukjes verdeeld over een heel pakket aan fondsen en bedrijven. Daardoor heb je veel meer risicospreiding.

Ondanks dat een bedrijf jouw geld gaat beleggen betekend dat niet dat je geen invloed hebt op wat er met jouw vermogen gebeurd. Twee belangrijke factoren bij automatisch beleggen zijn het risicoprofiel en je doelstellingen.

Belangrijk bij automatisch beleggen, het risicoprofiel

Bij automatisch  beleggen kun je natuurlijk niet zelf besluiten wanneer je een aandeel wilt kopen of verkopen. Maar je wilt natuurlijk niet dat een vermogensbeheerder zoals Binck onnodige risico’s neemt. Of juist te weinig risico’s waardoor je vermogen bijna niet groeit.

Daarom bieden alle aanbieders zoals Binck laten beleggen maar ook Knab beleggen of Robeco keuze in een zogenoemd risicoprofiel. Hiermee kun je aangeven hoeveel risico de vermogensbeheerder moet nemen met jouw vermogen. Grofweg heb je daarbij 3 keuzes;

Een laag risicoprofiel

Dit is het risicoprofiel met het minste risico, ook wel defensief beleggen genoemd. Bij deze vorm van automatisch beleggen wordt je vermogen met name belegd in Bedrijfsobligaties en staatsobligaties. Obligaties zijn overal het algemeen relatief waardevast en dus een veilige vorm van beleggen.

Binck laten beleggen (Binck Forward) geeft bij een laag risicoprofiel de weging risicovol van 22,5%. Dit betekend dat 22,5% van je vermogen zal worden belegd in risicovolle aandelen. Het rendement van automatisch beleggen bij Binck laten beleggen was 2,94% in totaal over de laatste 3 jaar.

Knab beleggen formuleert bijvoorbeeld dit weer anders en spreekt alleen over een verwacht risico. Bij een laag risicoprofiel verwacht Knab dat je vermogen tussen de 5,2 tot 8,7% meer of minder waard wordt. De verschillende manieren waarop vermogensbeheerders dit uitleggen maakt vergelijken lastig maar het komt op het zelfde neer.

Gemiddeld risicoprofiel

Een gemiddeld of neutraal risicoprofiel is in principe de beste balans tussen risico en rendement. Je wilt immers een zo hoog mogelijk rendement maar ook een zo laag mogelijk risico. Bij Binck laten beleggen investeren ze bij een gemiddeld risicoprofiel 45% van je vermogen in risicovolle beleggingen of aandelen. Het totale rendement bij Binck Forward was 5,88% over de laatste 3 jaar bij een gemiddeld risicoprofiel.

Hoog risicoprofiel

Een hoog risicoprofiel heeft vanzelfsprekend de meeste risico’s maar ook het hoogste potentiële rendement. Voor wie net begint met automatisch beleggen of laten beleggen overweegt is dit risicoprofiel niet aan te bevelen, omdat de risico aanmerkelijk hoger zijn.

Binck Forward belegd bij een hoog risicoprofiel bijvoorbeeld 90% van je vermogen in risicovolle beleggingen, daardoor hadden beleggers na 3 jaar wel een totaal rendement van 11,65%. Ter vergelijking rekent Knab bij een hoog risicoprofiel of offensieve vorm van beleggen met een kans van 8,7 tot 13,8% dat je vermogen meer of minder waard wordt.

Bij al deze cijfers gaat het natuurlijk om verwachtingen of resultaten uit het verleden. Toch heb je met deze risicoprofielen een aardig beeld en enige sturing over de risico’s van automatisch beleggen.

Binck laten beleggen, wat is het doel

binck laten beleggenHet tweede belangrijke punt bij automatisch beleggen naast het risico is het doel. Natuurlijk is het een prima idee om te beleggen om je spaargeld te laten groeien maar het blijft ook een bepaald risico houden. Daarom is het verstandig om na te denken over doelen en of die het risico waard zijn.

Wil je bijvoorbeeld sparen voor een vakantiewoning of een wereldreis? Wellicht wil je sparen voor de toekomst van je kinderen. Bij bijvoorbeeld Binck Forward is het mogelijk om een doel in stellen zoals een bepaald rendement. Binck laten beleggen zal dan toewerken na dat doel en op het moment dat het is bereikt automatisch je portfolio afbouwen.

Spreid je vermogen

Ook als je geen specifiek doel hebt maar simpelweg je vermogen wilt laten groeien kan het geen kwaad meerdere doelen te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld als doel hebben om met beleggen je vermogen te laten stijgen naar een bepaald niveau waarmee je er meer rendement mee kan halen op andere gebieden. Bijvoorbeeld door te investeren in vastgoed.

Zeker bij een groter vermogen is het altijd verstandig je vermogen te verspreiden. Zet niet al je geld weg alleen weg bij laten Binck laten beleggen maar verspreid je vermogen over verschillende vermogensbeheerders. Indien mogelijk verspreid je je vermogen ook weer over verschillende soorten investeren zoals automatisch beleggen, investeringen in vastgoed en investeringen in crowdfunding achtige fondsen.

Zorg er in ieder geval voor dat je gericht bezig bent met automatisch beleggen en een duidelijke motivatie en reden hebt om je vermogen bloot te stellen aan bepaalde risico’s.

Wat kost automatisch beleggen

De laatste vraag waarmee we deze blog afsluiten is niet onbelangrijk, de kosten van automatisch beleggen. Wanneer je gebruik gaat maken producten zoals Binck laten beleggen (Binck Foward), Knab beleggen of investeringsfondsen zoals Robeco heb je natuurlijk altijd wat kosten.

Gelukkig zijn deze door de groei van deze producten en automatisering minder hoog dan vroeger. Toch is het zeker iets om rekening mee te houden omdat de kosten altijd in rekening worden gebracht, of je vermogen nu is gegroeid of niet.

We hebben de kosten van Binck laten beleggen (Binck forward) en enkele belangrijke concurrenten op een rijtje gezet:

Binck laten beleggen (Binck forward)

Minimale inleg: € 1,-

Kosten: 0,50% servicekosten + 0,28% fondskosten

Totale kosten: 0,78% kosten per jaar (meer informatie)

Knab Beleggen

Minimale inleg: 12 maandtermijnen van € 100,- (€ 1200,-)

Kosten: € 1,- p/m servicekosten + 0,50% beheervergoeding  + 0,19% – 0,31% fondskosten

Totale kosten: € 12,- per jaar + 0,69 – 0,81% kosten per jaar (meer informatie)

Extra voordeel: 0,22% rente op liquide saldo (tot 500.000 euro) (niet meegerekend hierboven)

Robeco (Robeco ONE)

Minimale inleg: € 1,-

Kosten: 0,56 – 0,96% servicekosten + 0,65 – 0,81% fondskosten

Totale kosten: 1,21 – 1,66% per jaar (meer informatie)

ASN Doelbeleggen

Minimale inleg: € 1,-

Kosten: 0,30% servicekosten (maximaal € 300,- per jaar) + 0,7 – 0,9% fondskosten

Totale kosten: 0,9 – 1,2% of € 300,- + 0,7 – 0,9% (meer informatie)

ABN AMRO begeleid beleggen

Minimale inleg: € 50,-

Kosten: 0,25% servicekosten + 0,56 – 0,9% fondskosten

Totale kosten: 0,81 – 1,15% (meer informatie)

Automatisch beleggen en Binck laten beleggen samengevat

Voor wie wat meer rendement wil op zijn vermogen zonder teveel tijdsinvestering en risico is automatisch beleggen een goede keuze. Inleggen kan bij veel aanbieders al vanaf 1 euro en je hebt voldoende mogelijkheden om te bepalen hoe jouw vermogen moet worden belegd.

Zoals je ziet zijn daarnaast de servicekosten niet bijzonder hoog en maakt het op basis van kosten niet heel veel uit welke aanbieder je kiest. Beter is het om te kijken naar de service en mogelijkheden die worden geboden.

binck laten beleggenZo is Binck Forward niet alleen interessant omdat het de goedkoopste vorm van laten beleggen is. Ook staat Binck in toenemende mate bekend als een ervaren, betrouwbare en vooral innovatieve partij. Waar partijen zoals Zwitserleven of ABN AMRO toch bekend staan om wat tragere besluitvorming. Omdat beleggen al kan vanaf 1 euro kun je natuurlijk altijd een klein bedrag inleggen bij Binck Forward en gewoon eens kijken of het aanvraagproces en de service bevallen.

Het meest interessante alternatief voor Binck laten beleggen is Knab gemaksbeleggen. Knab beleggen is namelijk onderdeel van Knab Plus wat betekend dat je ook gelijk een extra bankrekening hebt. Wanneer je beschikt over veel vermogen is het sowieso niet onverstandig om je vermogen te verspreiden over meerdere banken.

Daarnaast biedt Knab met Knab crowfunding en spaarrente op de betaalrekening meer interessante mogelijkheden voor spaarders. Ook bij Knab is laten beleggen al mogelijk vanaf € 1,- en een bankrekening bij Knab open je eenvoudig online in een paar minuten. Wie geïnteresseerd is in automatisch beleggen kan zeker Knab en Binck overwegen.

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een bericht achter.

Disclaimer

LET OP! Geldburger is geen financieel dienstverlener of financieel adviseur. Deze blog zou niet moeten worden geïnterpreteerd als beleggingsadvies. Aan automatisch beleggen en aandelen zijn financiële risico’s gekoppeld. Geldburger is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige vorm van verlies of schade naar aanleiding van de informatie in deze blog.