In dit artikel 4 alternatieven voor een banklening om toch startkapitaal te kunnen aantrekken voor jouw onderneming.

Sinds de economische crisis zijn de traditionele banken zoals ABN AMRO, ING, Rabobank een stuk terughoudender geworden in het verstrekken van kredieten. Dit geldt voor zowel consumenten als zakelijke klanten. Zeker voor startende ondernemers maar ook bestaande ondernemingen in sectoren met krimp zijn de kansen voor het krijgen van een lening erg klein geworden.

Soms is dit natuurlijk terecht omdat de vooruitzichten voor een bepaalde onderneming of bedrijfstak simpelweg te ongunstig zijn geworden. Echter het komt ook vaak genoeg voor dat herstellende bedrijven of enthousiaste en innovatieve ondernemers de deur wordt gewezen. Middels deze blog hoop ik wat alternatieven te geven vanuit mijn eigen praktijkervaring.

Qredits, microfinanciering Nederland

qredits-logoLaten we beginnen met het meest voor de hand liggende alternatief waar ook alle banken naar verwijzen; Qredits Nederland. Deze stichting zonder winstoogmerk is in het leven geroepen om startende en groeiende ondernemers te helpen met hun investeringsvraagstuk. Ze werken intensief samen met bijna alle grote banken van Nederland en het ministerie van economische zaken.

Qredits bied startende ondernemers een startkapitaal tot 50.000 euro, het MKB kan een bedrag van maximaal 250.000 euro aanvragen. Naast het verstrekken van kredieten zet Qredits de laatste jaren meer in op coaching en e-learning. Dit om de ondernemer verder bij te staan en natuurlijk te zorgen dat het verstrekte krediet goed benut wordt.

Doordat Qredits een onafhankelijke stichting is hebben ze meer aandacht voor financieringsaanvragen en coaching waardoor de kans op toekenning van een kredietaanvraag groter is dan bij een bank. Uit persoonlijke ervaring weet ik echter dat Qredits alsnog redelijk lijkt op een bank qua handelswijze.

Bij bijvoorbeeld weinig eigen vermogen of een bedrijfstak waarvan ze weinig kennis of ervaring hebben zal vrij snel een negatief oordeel volgen wat, als je zo hun site doorneemt niet helemaal is wat ze beloven. Dat gezegd hebbende ben ik een groot voorstander van initatieven als Qredits, ik zou elke ondernemer dan ook aanraden om een aanvraag te doen maar zeker ook te kijken naar andere alternatieven hieronder.

Crowdfunding & Startkapitaal

crowdfunding-illustratie

Door een aantal mensen wordt crowdfunding gezien als het wondermiddel voor investeringsproblemen. Dat is het natuurlijk niet maar het kan voor sommige producten en ondernemingen zeker een interessante optie zijn. Mits je weet waar je aan begint.

Mijn eerst tip is om bij crowdfunding je idee voor te leggen aan familie, vrienden en kennissen. Hiervoor zijn twee redenen; allereerst is dit een heel goed klankbord om te zien of jouw onderneming of product interessant genoeg is. Je zult straks immers afhankelijk zijn van heel veel consumenten of private investeerders die allemaal op basis van een campagnepagina in jou moeten gaan investeren. Daarnaast heb je je eigen sociale netwerk nodig om jouw crowdfunding campagne te spreiden en de eerste paar donaties binnen te halen.

De tweede tip is om goed na te denken over welke doelgroep je wilt laten investeren. Amerikaanse platformen zoals Kickstarter bieden wat vaker technische start ups met een product. Als je als consument investeert is het natuurlijk heel leuk om zo’n product als eerste te krijgen maar een zakelijke investeerder zal daar niet voor warm lopen.

Geen consumenten maar investeerders

Hetzelfde geld als jij bijvoorbeeld een pand wilt financieren om een administratiekantoor te beginnen, hiervoor zullen consumenten niet warm lopen maar zakelijke investeerders des te meer. Overigens zijn dit soort zakelijk georiënteerde campagnes in Nederland het meest populair. Je ziet veel initiatieven voor een bedrijfsovername, financiering bedrijfspand of middelen waarbij meestal als tegenprestatie gewoon rente op de investering wordt geboden.

Een derde tip is uiteraard een stukje zekerheid, hoeveel zekerheid of garanties kan jij bieden dat het bedrag terug betaald gaat worden. Crowdfunding is niet altijd pure noodzaak maar kan ook als aanvulling gebruikt worden op bestaand bedrijfskapitaal, dit maakt het risico aanzienlijk kleiner en dus aantrekkelijker voor investeerder. Denk met name goed na over het overtuigen van je investeerder dat het risico acceptabel is.

Dit zijn enkele belangrijke tips om crowdfunding te overwegen. Binnenkort komt er ook een uitgebreid artikel over crowdfunding waarin we meer in zullen gaan op de verschillende platformen, de risico’s van een internationale campagne en meer praktische vraagstukken over voorwaarden en presentatie om de campagne succesvol te maken.

Business Angel

business-angelIn het verlengde van crowdfunding kan een business angel interessant zijn, met name voor bedrijven die een innovatief idee of concept hebben. Een business angel is een vermogend persoon die zijn geld meestal heeft verdient met succesvol ondernemerschap. Vaak gaat het om grotere bedragen en wil de investeerder persoonlijk betrokken zijn bij het bedrijf, vaak in de vorm van aandelen.

Het grote voordeel van een business angel is dat die vaak grotere bedragen zal investeren tegen maatwerkcondities (bijvoorbeeld een deel van de aandelen). Daarbij zijn de investeerders vaak op de hoogte van het risicokapitaal, het marktsegment en zijn de verwachting realistisch. Je krijgt vaak ook zeer waardevol stuk ervaring en advies van een dergelijke ondernemer.

Voornaamste nadeel is dat het lastig is om in contact te komen met business angels, rijke mensen zijn goed in het beschermen van hun privacy. Daarnaast moet er een klik zijn met jou als ondernemer en zal de investeerder bijna altijd affiniteit of ervaring willen hebben met het marktsegment waar jij in gaat opereren.

Zeker bij minder ervaren ondernemers kan tot slot meespelen dat de business angel jouw bedrijf wil gaan besturen. Dit is zeker niet iets waar iedereen mee kan omgaan. Overweeg je een investeerder denk dan goed na over wat je wilt inleveren. Via angel.co kun je overigens een groot aantal investeerders terugvinden die openstaan voor investeren  van startkapitaal + informatie over hun voorkeuren.

Bijstand en subsidieregelingen

Tot slot zijn er nog de nodige regeling vanuit de Nederlandse en Europese overheid. Voor zowel startende als gevorderde ondernemers zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om investeringen of startkapitaal aan te trekken. Zoveel zelfs dat we ons in dit artikel beperken tot de meest belangrijke;

Bijzondere bijstaand zelfstandigen (BBZ)

Ondernemers in financiële problemen of met heel weinig vermogen kunnen aanspraak doen op de BBZ. Deze regeling helpt bestaande en startende ondernemers met behulp van een renteloze lening als startkapitaal of aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau. De acceptatievoorwaarden zijn (een stuk) soepeler dan die van Qredits maar de Gemeentes hanteren bijstandsnormen als harde eisen. Je mag dus niet meer verdienen of meer vermogen hebben dan de bijstandsnorm. Dit wordt ook zeer uitvoerig getoetst.

Stimuleringsfonds

Het stimuleringsfonds is een subsidie instelling voor de creatieve sector. Voor diverse vakgroepen zoals architectuur, vormgeving, digitale cultuur en talentontwikkeling worden meermaals per jaar subsidies verstrekt. Het gaat daarbij bijna altijd om projecten. Ben je of wil je actief worden in de creatieve sector bekijk dan zeker de site van het stimuleringsfonds eens.

Algemene subsidies

Via de rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) en het kennisinstituut Digitale cultuur zijn overzichten te vinden van de belangrijkste nationale en internationale subsidieregelingen. Het zijn er erg veel en op het eerste gezicht is het wat ontmoedigend. Maar het loont zeker de moeite om eens een middag te gaan zitten om een en ander door te nemen. Subsidies zijn namelijk vaak ongezien terwijl het toch om aanzienlijke bedragen gaat die regelmatig deels als gift worden verstrekt.

Tot slot

Ik hoop dat deze blog nuttige informatie of tips bevat. Vooral voor ondernemers die op zoek zijn naar alternatieven voor een zakelijk krediet. Als er vragen, opmerkingen of feedback zijn laat dan gerust een reactie achter of neem contact op.