Ben je op zoek naar de kosten zakelijke rekening? In deze blog bekijken we de tarieven van maar liefst 8 verschillende banken. In tegenstelling tot privé bankieren is zakelijk bankieren kostbaar, de kosten zakelijke rekening kunnen tussen de verschillende banken dan ook sterk oplopen.

Zo betaal je bij veel banken niet alleen de kosten zakelijke rekening maar rekenen ze ook vaak extra kosten voor geldopnames, incasso’s en zelfs bij- en afschrijvingen. Alles bij elkaar kun je honderden euro’s per jaar besparen door je zakelijke bank zorgvuldig te kiezen en te letten op de kosten zakelijke rekening. Ben je ook op zoek naar de goedkoopste zakelijke lening? Bekijk dan eens dit artikel over zakelijk crowfunden.

Samengevat

calculator iconDe kosten zakelijke rekening lopen flink uiteen. Zowel de kosten van de rekening zelf (10 euro per maand bij BUNQ en de Rabobank tot geheel gratis bij N26) als de kosten per transactie. Die zijn bij N26 wederom geheel gratis en bij SNS en KNAB krijg je maar liefst 1000 transacties per jaar gratis. In scherp contrast staat de Rabobank die maar liefst 15 cent rekent om een bedrag bij te schrijven op je rekening.

Wil je supergoedkoop kies dan voor de Europese bank N26, hierbij mis je wel iDeal. Wil je graag iDeal dan is de goedkoopste keuze de Aegon dochter en internetbank KNAB. Toch liever bankieren bij een gevestigde bank zoals ABN AMRO of ING vanwege de fysieke kantoren of omdat je er privé al bankiert? Overweeg dan een 2e zakelijke (en gratis) rekening bij N26 om te besparen om te besparen op je kosten zakelijke rekening (met name de transactiekosten). Dan nu de kosten zakelijke rekening van alle banken op een rijtje;

ING (19,90 euro p/m)

Een zakelijke rekening met pinpas kost bij ING 9,90 euro per maand. De kosten zakelijke rekening zijn daarnaast 10 cent per bij- of afschrijving en 11 cent voor een automatisch incasso. Geld storten kost 3 euro per keer met 0,1% commissie over het gestorte bedrag en ook voor acceptgiro zijn er extra kosten. De kosten zakelijke rekening bij ING komen met 100 transacties per maand uit op 19,90 euro per maand.

Voor dat bedrag krijg je overigens slechts 1 betaalrekening en 1 betaalpas. Wil je extra passen, extra rekeningen of bijvoorbeeld een creditcard dan ben je extra kosten kwijt. Het voordeel van ING is wel dat ze met een landelijk dekkend netwerk aan kantoren mogelijkheden bieden voor geld storten. Desodanks zijn de kosten zakelijke rekening van ING relatief hoog.

Rabobank (19,35 euro p/m)

De zakelijke bankrekening van de Rabobank kost 9,95 euro per maand. Hiervoor krijg je een pinpas, zakelijke rekening en toegang tot Rabo Internetbankieren. De kosten zakelijke rekening zijn bij de Rabobank talrijk. 8 cent voor een overboeking, 15 cent voor een bijschrijving, 11 cent voor een incasso. Contant geld opnemen kost 25 cent.

Bij 100 transacties per maand (20 bijschrijvingen en 80 afschrijvingen) zijn de kosten zakelijke rekening bij de Rabobank 19,35 euro per maand. Hiermee zijn de kosten bijna hetzelfde als voor een zakelijke rekening bij de ING, ook het pakket is vergelijkbaar. Daarmee behoren de Rabobank en ING wat betreft kosten zakelijke rekening tot de duurste banken.

ABN AMRO (17,12 euro p/m)

De website van de ABN AMRO is enigszins misleidend wat het lijkt alsof digitale overboekingen bij de meeste pakketten geheel gratis zijn. In werkelijkheid krijg je slechts 200 overboekingen per jaar gratis. De bankrekening met pas kost 9 euro per maand. Bij en afschrijvingen kosten na de eerste 200 keer respectievelijk 0,08 en 0,15 cent. Geld opnemen kost 0,25 cent en geld storten kost 2,50 + 0,25% commissie over het bedrag.

Met 84 betaalde transacties per maand (de eerste 16 zijn gemiddeld gratis) zij de kosten zakelijke rekening bij ABN AMRO ongeveer 17,12 euro per maand. Daarmee zijn de voorwaarden en kosten van een ABN AMRO rekening iets goedkoper en voordeliger dan de Rabobank en ING. Toch blijft ook de ABN AMRO met meer dan 200 euro per jaar aan kosten voor kleinschalig gebruik niet goedkoop.

SNS (9,20 euro p/m)

De SNS bank is al een stukje goedkoper dan de ‘grote 3’. Een betaalrekening met pinpas kost 7,50 per maand en daarbij zijn de eerste 1000 transacties gratis. Ook geldopnemen binnen Europa kost niets extra’s. Boven de 1000 transacties betaal je 5 cent per afschrijving en 14 cent per bijschrijving. Daarmee betaal je bij SNS in ons rekenvoorbeeld hooguit 17 transacties per maand. Deze kosten gemiddeld 10 cent per transactie. Daarmee zijn de kosten zakelijke rekening bij SNS met 9,20 per maand bijna 2x zo goedkoop als ‘de grote banken’.

Update 2019: Sinds kort kun je met het ZZP pakket van SNS niet meer boven de 1000 transacties komen. Zodra je meer dan 1000 transacties gebruikt op jaarbasis wordt je overgezet op een zeer duur pakket voor grootgebruikers. Hiermee is SNS qua kosten zakelijke rekening alleen interessant als je zeker weet dat je weinig transacties gaat hebben. Anders bespaar je jezelf een hoop gedoe door te kiezen voor een andere bank.

KNAB (6,70 euro p/m)

knab cardBij online bank KNAB, onderdeel van Aegon betaal je 6 euro per maand voor een zakelijke rekening. Hierbij krijg je net als bij SNS de eerste 1000 transacties gratis. Na de 1000e transactie betaal je 10 cent. Contant geld opnemen binnen Europa is gratis, voor extra diensten zoals spoedoverboekingen en buitenlandse transacties rekent KNAB net als alle andere banken extra kosten.

Uitgaande van 17 betaalde transacties per maand komen de kosten zakelijke rekening bij KNAB uit op 7,70 per maand! Daarmee is Knab verreweg de goedkoopste Nederlandse bank wat betreft zakelijke bankieren. Mooi meegenomen is dat je bij Knab ook rente krijgt op de gratis zakelijke spaarrekening.

N26 (Gratis)

n26 cardsTot slot hebben we de online bank N26, deze Duitse bank is een van de eerste ‘Europese banken’ die hun diensten aanbieden aan klanten door heel Europa. Met hun ZZP rekening (niet bedoeld voor het MKB) kun je geheel gratis bankieren. De bankrekening is geheel gratis en ook transacties kosten geen extra geld. Een Maestro debitcard en pinpas kosten normaal 2,90 euro per maand maar zijn nu de gehele looptijd van 5 jaar gratis voor nieuwe klanten.

Daarmee is N26 met 0 euro aan kosten per maand en bovendien een gratis debit creditcard van Mastercard een verrassend interessante en vooral goedkope keuze. Er kleeft wel 1 nadeel aan N26, doordat het om een Duitse bank gaat. Je krijgt dan ook een Duits bankrekeningnummer zonder ondersteuning voor iDeal. Mocht iDeal belangrijk zijn is N26 dus geen volwaardige vervanger voor een Nederlandse bank. Al is met de komst van instant Sepa transfers dit een minder groot probleem.

N26 is echter super interessant als 2e zakelijke rekening. Vooral kleine ondernemers die niet in aanmerking kunnen komen voor een creditcard kunnen zo toch (online) creditcardbetalingen verrichten. Daarnaast kun je een deel van je transacties via N26 laten lopen.  Zo bespaar je op de kosten bij bijvoorbeeld ABN of ING.

Kosten zakelijke rekening samengevat

Ik hoop dat deze blog je wat meer inzicht heeft gegeven in de kosten van een zakelijke rekening. Wil je goedkoop en heb je geen iDeal nodig? Kies dan voor N26. Toch iDeal nodig kies dan voor KNAB. Wil je liever bij een bank zitten met een fysiek kantoor en een gevestigde reputatie? Kies dan bijvoorbeeld voor de ABN AMRO bank in combinatie met N26. Dit is qua kosten zakelijke rekening eigenlijk alleen interessant als je afhankelijk bent van een stortingsautomaat.