Een bedrijfspensioen of met andere woorden een pensioen voor werknemers afsluiten is een belangrijke beslissing. In deze blog een eenvoudige uitleg van belangrijke wetten en regels en de beste opties voor een bedrijfspensioen. Ben je ZZP’er? Lees dan deze blog over een pensioen voor jezelf.

Samenvatting voor drukke ondernemers

Een hoop bedrijven zijn in Nederland verplicht een bedrijfspensioen af te sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds (bpf). Val je onder een bedrijfstak of CAO waar dit verplicht is en heb je nog geen pensioenregeling? Regel dit dan zo snel mogelijk. Een overzicht alle pensioenfondsen met verplichtstelling kun je hier vinden.

Heb je geen verplichting maar wil je toch graag een goed pensioen voor werknemers? Overweeg dan een pensioenregeling bij een premiepensioeninstelling (PPI) in plaats van je bedrijf aan te sluiten bij een pensioenfonds. PPI’s hebben namelijk strengere regels en kunnen niet gekort worden in tegenstelling tot een pensioenfonds. Een goed voorbeeld van een PPI is de online pensioenbank Brand New Day, download hier hun informatiebrochure of plan een belafspraak in (opent in een nieuw venster). Wil je meer weten over alle ins- en outs van een bedrijfspensioen? Lees dan verder.

Opbouw voor later

Veel werknemers zijn vaak nog niet zo bezig met hun pensioen omdat het nog ver weg is. Toch is een pensioen naast de loonbetaling een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Volgens onderzoek van Indeed zelfs de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Het garandeert immers dat een werknemer na een periode van werken in loondienst kan genieten van welverdiende rust.

Een goed bedrijfspensioen regelen is dan ook een belangrijke verantwoordelijkheid van de werkgever. Echter welke regels en voorwaarden komen er kijken wanneer je een pensioen voor werknemers wilt afsluiten? Soms is een pensioenregeling namelijk verplicht, soms ook niet. Ook heb je als werkgever een zorgplicht en zijn er soms fiscale gevolgen, veel pensioenpremies zijn bijvoorbeeld aftrekbaar. Genoeg dus om over te lezen en in deze blog vatten we de belangrijkste zaken duidelijk samen.

Bedrijfstakpensioenfonds (Bpf)

De eerste belangrijke stap bij het afsluiten van een bedrijfspensioen is controleren of je bedrijf onder een bedrijfstakpensioenfonds (bpf) valt. Als dat namelijk zo is ben je verplicht om je werknemers een pensioen aan te bieden via het pensioenfonds van jouw bedrijfstak. Doe je dat niet loop je financieel risico en kun je later verplicht worden alsnog met terugwerkende kracht premies te betalen.

Een overzicht van alle bedrijfstakken die onder het bedrijfstakpensioenfonds vallen kun je vinden op deze website. In sommige gevallen is vrijstelling mogelijk en kun je alsnog een eigen pensioenregeling aanbieden. Meer informatie hierover vind je op de site van jouw bedrijfstakpensioenfonds. Controleer ook goed of de verplichte regeling geldt voor alleen vaste medewerkers of ook voor flexwerkers en uitzendkrachten, dit verschilt per bedrijfstak.

Beroepspensioenfonds

Let erop dat er een verschil zit tussen bedrijfstakpensioenfonds en een beroepspensioenfonds. Een beroepspensioenfonds kan verplicht zijn als je een bepaald beroep uitvoert, bijvoorbeeld als je huisarts bent. Je bent dan verplicht jezelf aan te sluiten bij in dit geval de Stichting Pensioenfonds Huisartsen.

Echter zo’n beroepspensioenfonds geldt alleen voor jezelf en niet voor eventueel personeel wat je bijvoorbeeld aanneemt in je huisartsenpraktijk. Het kan zijn dat je medewerkers ook weer onder een verplicht Bedrijfstakpensioenfonds vallen maar het kan ook zijn dat voor je medewerkers geen verplicht bedrijfspensioen van toepassing is. Dit hangt af van de bedrijfstak van je onderneming. Bel bij twijfel je bedrijfstakpensioenfonds of informeer bij een erkend pensioenadviseur. Een volledig overzicht van alle Nederlandse pensioenfondsen kun je hier vinden.

Verplicht bedrijfspensioen in de CAO

Valt je bedrijf of beroepsgroep niet onder een verplicht bedrijfstakpensioenfonds of beroepspensioenfonds? Dan hoef je jezelf en je medewerkers niet verplicht aan te sluiten bij een bepaald pensioenfonds. Echter je kunt alsnog wel wettelijk verplicht zijn om een bedrijfspensioen af te sluiten voor je medewerkers op basis van CAO afspraken.

Controleer dus of jouw bedrijf valt onder een bepaalde CAO (Collectieve Arbeids Overeenkomst) en wat er over pensioen wordt gezegd. Vaak zijn CAO’s voorzien van een actueel premieoverzicht voor pensioenen en mag je wel zelf bepalen waar je het pensioen afsluit. Een volledig overzicht van alle CAO’s in Nederland kun je vinden via deze website van het Ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid.

Wel of geen pensioen voor werknemers

Als je niet valt onder de CAO verplichting ben je in principe vrij om te bepalen of je pensioen voor werknemers gaat aanbieden en hoe je dat doet. Sommige werkgevers kiezen ervoor om geen pensioenregeling aan te bieden maar er zijn veel redenen om hier toch wel voor te kiezen.

Allereerst geef je je werknemers een stukje zekerheid en waardering. Daarnaast zijn er diverse fiscale voordelen waardoor een pensioenregeling helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Zo is er een eigen bijdrage mogelijk van werknemers en zijn pensioenpremies bijvoorbeeld aftrekbaar van de winst. Een pensioenregeling bieden is vaak voordeliger dan extra loon of bonussen. Over pensioen betaal je als werkgever namelijk geen sociale werkgeverslasten en ook de werknemer betaalt minder belasting over pensioen.

Zelf een bedrijfspensioen regelen

Wil je graag vrijwillig een pensioen voor werknemers regelen of mag je van de CAO zelf een pensioenaanbieder kiezen? Dan is natuurlijk de vraag, hoe regel je een goed bedrijfspensioen? Je hebt daarvoor drie belangrijke opties die we hieronder kort bespreken.

Een ondernemingspensioenfonds oprichten

De meeste complexe optie is om zelf een ondernemingspensioenfonds op te richten. Dit is echter een zeer duur en langdurig proces waarbij voldaan moet worden aan veel regels onder toezicht van de Nederlandsche Bank. Voor de meeste ondernemers deze vorm van bedrijfspensioen dan ook niet haalbaar. Wil je toch meer informatie? Kijk dan op de website van de Nederlandsche Bank.

Aansluiten bij een Algemeen pensioenfonds (APF)

De tweede optie is om je bedrijf aan te sluiten bij een algemeen pensioenfonds. Dit werkt in grote lijnen hetzelfde als een bedrijfstakpensioenfonds. Het pensioenfonds int de premies van jou en je werknemers en gaat die beleggen. Bij de pensioengerechtigde leeftijd keert het pensioenfonds de premies + rendement uit.

Een bedrijfspensioen bij een PPI regelen

Een derde optie is om een pensioen bij een PPI te regelen. Het concept is hetzelfde als bij een pensioenfonds; de PPI ontvangt de premies, belegt deze en keert vanaf de pensioengerechtigde leeftijd uit. Het grote verschil tussen een pensioenverzekeraar en een pensioenfonds is de dekkingsgraad.

Verschil pensioenfonds en een PPI

Zowel een pensioenfonds als een pensioenverzekeraar beleggen je bedrijfspensioen in de hoop dat dit meer waard wordt. Het grote verschil zit hem echter in de wet- en regelgeving. Een pensioenverzekeraar mag wettelijk gezien de pensioenen niet verlagen. Ze moeten garanderen dat het oorspronkelijk afgesproken pensioen wordt uitgekeerd.

Ze mogen er alleen ervoor kiezen om de jaarlijkse inflatiecorrectie niet toe te passen. Je bedrijfspensioen stijgt dat niet mee met de inflatie maar je bent er wel zeker van dat je pensioen voor werknemers in hoogte gelijk blijft.

Dekkingsgraad is een risico

risico iconEen pensioenfonds hoeft de hoogte van een pensioen namelijk niet te garanderen. Zij hoeven alleen een bepaalde dekkingsgraad aan te houden. Het probleem is dat zij daarmee mogen rekenen met toekomstige winsten uit beleggingen. Dus stel ze moeten een werknemer over 10 jaar 2000 euro uitkeren maar ze verwachten de komende 10 jaar nog 500 euro rendement uit beleggingen dan hoeven ze nu maar een dekkingsgraad van 1500 euro te hebben.

Het probleem is natuurlijk – zeker nu met de nasleep van de coronacrisis – dat er geen garantie is dat ze 500 euro kunnen verdienen. Ze kunnen ook minder verdienen of zelfs verlies maken met beleggingen. Dan ontstaat er een tekort in de dekkingsgraad en mogen pensioenen verlaagd worden. Iets wat de laatste jaren al meermaals is voorgekomen. Met een pensioenfonds heb je dus feitelijk geen enkele zekerheid dat de pensioenen waarvoor je premie betaald daadwerkelijk worden uitgekeerd.

PPI is altijd beter

Een PPI is dus altijd beter, maar welke zou je moeten kiezen? Een voorbeeld van een verfrissende PPI is de online pensioenbank Brand New Day. Deze Nederlandse online bank met een volwaardige bankvergunning van de Nederlandsche bank  specialiseert zich in laagdrempelige spaar- en beleggingsproducten.

Particulieren kunnen bij Brand New Day sparen en beleggen maar werkgevers kunnen terecht voor een scherp geprijsd no-nonsense bedrijfspensioen. Voordeel is dat Brand New Day een fijne en toegankelijke klantenservice heeft met een moderne inlogomgeving voor je werknemers zodat ze zelf hun pensioenontwikkelingen kunnen volgen. Download voor meer informatie geheel vrijblijvend de informatiebrochure van Brand New Day op hun website.

Wat is verder nog handig om te weten?

  • Je kunt je werknemers laten meebetalen aan hun pensioen, soms is hiervoor een maximum eigen bijdrage afgesproken in de CAO. Soms hebben werknemers recht op een aanvullend pensioen, ook dit staat in de CAO of in de pensioenregeling van het bedrijfstakpensioenfonds. (Bij een pensioenverzekering is dit meestal niet van toepassing)
  • Het aandeel wat het bedrijf betaalt in pensioen voor werknemers telt als loonkosten en mag afgetrokken worden van de winst.
  •  Zorg dat je je werknemers goed informeert over hun pensioen bij indiensttreding en uitdiensttreding. Let erop dat je een bedrijfspensioen of pensioenregeling niet zomaar mag aanpassen of stopzetten.
  • Tot slot, informeer jezelf goed, download de informatiebrochure van Brand New Day of plan een vrijblijvend adviesgesprek. Informeer ook eens bij je boekhouder of een onafhankelijke pensioenadviseur.

Pensioen voor werknemers samengevat

Een bedrijfspensioen afsluiten is niet iets wat je zomaar doet, het is belangrijk om jezelf goed te informeren. We hopen dat met deze blog over pensioen voor werknemers de belangrijkste zaken duidelijk zijn. Als je valt onder een verplicht bedrijfstakpensioen en dat nog niet hebt geregeld is het erg belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Een overzicht van alle bedrijfstakpensioenfondsen vind je hier.

Heb je geen verplichte pensioenregeling maar wil je toch graag een goed pensioen regelen voor je werknemers? Overweeg dan een PPI in plaats van een pensioenfonds. Door de strengere regels geeft een PPI meer zekerheid aan jou en je werknemers dat het pensioen zijn waarde behoudt.

Een goed startpunt is de gratis bedrijfspensioen brochure van Brand New Day. Ook kun je een gratis adviesgesprek inplannen en het is zeker de moeite waard om ook even met je eigen boekhouder om tafel te gaan.

Heb je nog vragen op opmerkingen over deze blog? Laat dan gerust een reactie achter.