Zelden is over een onderwerp zoveel onzin geschreven als over beginnen met beleggen. Terwijl het in de basis zo eenvoudig is, je moet je verstand gebruiken en niet geloven in dingen die te mooi klinken om waar te zijn.

Let op! Beleggen kent risico’s, u kunt uw inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen. Deze blog zou dan ook niet moeten worden geïnterpreteerd als enige vorm van financieel advies. Geldburger is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of verouderde informatie.

Beginnen met beleggen is een populair onderwerp waar al veel tegenstrijdigs over is gezegd. Logisch want geld maakt geld en waar geld is valt ook wat te halen. Of dat nu de belegger is die winst wil maken, een broker is die winst wil maken of een beursgenoteerd bedrijf is wat winst wil maken. Echter zijn natuurlijk de belangen van deze partijen niet hetzelfde en dat is waar de misinformatie ontstaat.

Zet jouw eigen belang voorop

Immers zullen broker en bedrijf altijd hun eigen belang voorop zetten en nooit dat van jou als (doorgaans) relatief kleine belegger of investeerder. Dat betekend niet dat je geen geld kan verdienen met beleggen, maar het betekend wel dat je zorgvuldig en goed voorbereid moet beginnen met beleggen.

Bijna al die sites over online beleggen die je tegenkomt met tips, gratis advies, bonussen en demo omgevingen zijn maar gericht op 1 ding. Jou zo snel mogelijk overtuigen om een impulsieve beslissing te nemen om daadwerkelijk geld te storten bij een broker of beleggingsbank zonder dat je goed weet wat je doet. Voor je dat doet kun je beter eerst deze blog lezen.

Succesvol beleggen samengevat in 1 alinea

Beginnen met beleggen is eenvoudiger dan je denkt en tegelijk moeilijker dan veel websites je laten geloven. In de basis koop je bij beleggen een aandeel in iets met je eigen vermogen. Dat kan geld zijn zoals euro’s en dollars, een grondstof zoals goud of olie of een investering in een bedrijf.

Vervolgens is het idee dat deze beleggingen meer waard worden en je deze op termijn weer kunt verkopen en de winst in je zak steekt. Vaak is die winst hoger dan bijvoorbeeld de spaarrente die je zou krijgen op je vermogen. Wat beginnen met beleggen wat minder tastbaar maakt is dat de handel vaak online gebeurd en dat je alleen formeel eigenaar wordt van het aandeel. Je krijgt immers geen vat olie thuisgestuurd als je een aandeel Brentolie koopt.

Maar in wezen is het concept hetzelfde als het kopen van een zeldzame fles wijn of een schilderij en thuis opbergen in de hoop dat ze meer waar worden. Het verschil met beginnen met beleggen in een online omgeving is vooral dat je veel meer keuze hebt in beleggingsmogelijkheden en dat het veel sneller gaat. Hierdoor kun je sneller winst maken, maar ook sneller verlies.

Beleggen komt neer op slechts 2 factoren

Echter ook online blijft de basis van beginnen met beleggen zeer eenvoudig. Je koopt een aandeel naar keuze en verkoopt dit op een later moment weer. Daarbij zijn er maar twee factoren echt van belang;

Het aandeel zelf – Wat ga je kopen of waarin ga je investeren?

De marktomstandigheden – Welke externe factoren kunnen de waarde van het aandeel beïnvloeden?

Natuurlijk kun je niet precies weten wat de markt over een maand of een half jaar doet maar er is genoeg informatie te vinden. Niemand weet bijvoorbeeld hoe de Brexit gaat verlopen maar zelfs als je gaat beginnen met beleggen weet je dat je op dit moment voorzichtig moet zijn met aandelen van Britse bedrijven. Puur door het kijken van het 8 uur journaal of het lezen van een krant.

Zo is er natuurlijk veel meer nieuws te vinden over economie, politiek en milieu. Al dit soort berichten kunnen informatie of een indicatie geven over de waarde van bepaalde aandelen, grondstoffen of valuta. Daarmee is marktkennis en algemene kennis de belangrijkste succesfactor bij beleggen.

Kennis is de sleutel tot succesvol beleggen

Natuurlijk ben jij niet de enige belegger die het nieuws leest maar je hoeft dan ook niet de allerbeste te zijn. Je wilt horen tot de groep beleggers die hun aandelen doorgaans met winst verkopen en dan is de top 10-20% prima. Die top kun je bereiken door eenvoudigweg een bovengemiddelde kennis te hebben van de markt en je aandelen.

Daar begint dan ook de uitdaging van beginnen met beleggen. Immers bij veel beginnende beleggers is die kennis er niet of onvoldoende. Veel mensen die beginnen met beleggen vertrouwen dan ook op automatische adviezen van slimme beleggingssoftware of hefboomeffecten om toch snel winst te maken zonder al te veel moeite.

Zoals je misschien al kunt raden is dat geen goede start van beginnen met beleggen. Immers behoor je dan tot de middenmoot die verlies maakt en niet tot die top 10-20%. Die 10-20% maakt beslissingen op basis van hun eigen kennis of experts die ze daar persoonlijk voor inhuren. Aangezien de meeste mensen die beginnen met beleggen geen geld hebben voor hun eigen beleggingsexpert begin hier het harde werk.

Studeer aandelenhandel en het nieuws

Wil je beginnen met beleggen en ook succesvol zijn dan zul je veel tijd moeten investeren. Teveel mensen zien online beleggen nog steeds als een soort methode om slapend rijk te worden. Je kunt zeker rijk worden met beleggen maar alleen als je het serieus neemt. Zie het als een echte baan in loondienst. Daarvoor moet je ook hard werken en daar heb je ook niet altijd zin in.

Wel heeft beleggen bepaalde voordelen. Zo kun je zelf je tijd indelen en kan beleggen, mits je je huiswerk goed doet en je een beetje geluk hebt een stuk meer opleveren. Feitelijk is beleggen een vorm van ondernemerschap waarbij de aandelenhandel je hoofdactiviteit is en je spaargeld je product.

Beginnen met beleggen begint met (als je dat nog niet deed) dagelijks de krant openslaan. Lees met name over politieke en economische ontwikkelingen maar vergeet ook het milieu niet. We leven in een tijd dat milieu in toenemende mate een sector kan maken of breken. Raadpleeg bij voorkeur verschillende nieuwsbronnen (online of in papieren vorm) om een zo objectief mogelijk beeld krijgt van het nieuws. De tweede stap is oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Online oefenen met beleggen

Het nadeel van de vele online beleggingstools is keuzestress en misleiding. Het grote voordeel is dat een aantal beleggingsplatformen een zeer goede gratis demo omgeving aanbieden om jou als klant te overtuigen. Hierin kun je met nepgeld onbeperkt oefenen in het kopen en verkopen van aandelen of andere opties.

Dit is een ideale manier wanneer je wilt beginnen met beleggen om zonder risico gevoel te krijgen bij online beleggen. Het is namelijk niet alleen een kwestie van kennis en beschikbaar vermogen. Je moet het ook kunnen volhouden om dagelijks geconcentreerd bezig te zijn met beleggingssoftware. Want laten we eerlijk zijn, voor veel mensen zal beleggen niet de leukste of meest spannende bezigheid zijn (tenzij je net die klapper gaat maken).

Gratis demorekening

Een ideale demo omgeving om te oefenen is Plus500. Wie wil beginnen met beleggen kan beter geen echt geld in Plus500 steken. Plus500 biedt namelijk een complex aandelenproduct aan waarbij 80,6% van de beleggers verlies lijdt. Ze zijn echter wel een wereldwijd bekende partij en hebben veel geld en tijd gestoken in hun demo omgeving. Deze is van hoge kwaliteit en geheel gratis te gebruiken, ideaal om te oefenen dus.

Een demorekening is een prima manier om affiniteit te krijgen beleggen maar omdat het gaat om nepgeld kijk je er toch anders tegen aan. Je koop makkelijker aandelen in en geeft (onbewust) minder om verliezen. Bij beginnen met beleggen van echt geld moet je echter vaak al gelijk een wat groter bedrag storten. Daarom is een ideale tweede manier om te oefenen naast een demorekening online pokeren.

Beginnen met beleggen, ga online Pokeren

Dit is misschien een onverwacht advies maar er zit meer logica achter dan het lijkt. Zo kun je bij online poker voor 25 echte centen al een spelletje spelen. Voor 25 euro speel je dus 100 potjes poker met echt geld tegen gemotiveerde, menselijke tegenstanders. Daarnaast bevat Poker enkele verrassende overeenkomst met beginnen met beleggen.

Zo is Poker net als beleggen feitelijk een kansspel want je kunt beïnvloeden door kennis. Bij beleggen is dit kennis van de markt en de aandelen zelf. Bij Poker zijn dit je eigen kaarten, de kaarten op tafel en het gedrag van je tegenstanders.

Net als bij beleggen moet je bij Poker bovendien veel geduld oefenen. Je moet wachten tot het juiste moment om groot in te zetten (aandelen te kopen) en bovendien zuinig zijn op je bankroll (je saldo echt geld). Het is heel verleidelijk om gelijk of na een paar keer winst al je gestorte geld in te zetten op 1 hand in de hoop op een grotere winst. Echter zal dit meestal leiden tot meer verlies.

Pokeren en beleggen vullen elkaar aan

Zeker wanneer je gaat beleggen met grotere bedragen is het heel belangrijk dat je jezelf weet te beheersen. Je moet nooit meer beleggen dan wat je financieel kunt missen. Ook niet als je bijna overtuigd bent van rendement. Poker is een prima manier voor beginnen met beleggen om hierin meer beheersing te krijgen.

Een laatste voordeel van Poker is het dat het wat toegankelijker is dan beleggen. Veel mensen hebben nog nooit aandelen gekocht meer wel eens een potje poker gespeeld. Ook is het voor mensen die beginnen met beleggen makkelijker om hun aandacht te houden bij de eenvoudige cijfers op speelkaarten dan de vele cijferreeksen van aandelen.  Een prima manier dus om te wennen aan het idee om online geld te investeren op basis van cijfers.

Onderschat een goede voorbereiding niet

Het lijkt misschien overdreven om beginnen met beleggen zo te benaderen. Echter de meeste mensen gaan niet beleggen met een paar tientjes. Een goede voorbereiding is noodzakelijk als je een goed rendement wilt behalen en bovendien nog leuk ook. Maak jezelf niet te afhankelijk van anderen of software en zorg dat je zelf weet wat je doet.

Wil je beginnen met beleggen maak het jezelf niet al te moeilijk. Als je bovenstaande oefeningen te omslachtig vind of juist niet genoeg vind kun je ook zelf een klein bedrag reserveren om te oefenen met beleggen in echt geld. Zie dit bedrag als leergeld en ga er gewoon vanuit dat je dit verliest. Belangrijker is dat je leert van je leergeld dan dat je er wat aan over houdt.

Een laatste tip

Probeer je in eerste instantie te richten op 1 sector die niet al te competitief is. Sectoren als valuta, goud en olie zijn bijvoorbeeld zeer competitief en de waarde kan ook beïnvloed worden door een zeer groot aantal factoren. Het is lastig hierbij een gunstige prijs te krijgen en op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

Slimmer is om te investeren in aandelen van bedrijven. Door te kiezen voor een specifieke sector of bedrijfstak kun je bovendien gerichter zoeken naar informatie in het nieuws of online. Dit maakt het zeker bij beginnen met beleggen eenvoudiger om met voldoende kennis een beslissing te maken.

De Plus500 demorekening is hierbij een mooi uitgangspunt om te oefenen. Wanneer je wilt beginnen met beleggen in echt geld is zelf beleggen van Binck een mooi instapproduct.

Alternatieven voor zelf beleggen

Wellicht ben je na het lezen deze blog razend enthousiast over beginnen met beleggen. Maar het zou ook kunnen dat je toch nog twijfels hebt over de risico’s van beleggen. Hieronder twee alternatieven waarmee je rendement maakt op je vermogen tegen een beperkter risico en tijdsinvestering.

Laten beleggen

binck laten beleggenEen alternatief voor beginnen met beleggen is laten beleggen. Er zijn verschillende organisaties zoals Binck die tegen relatief lage kosten de mogelijkheid bieden om jouw vermogen te beleggen. Het rendement is uiteraard lager dan bij zelf beleggen (anders zou iedereen het wel zo doen). Maar de tijdsinvestering en het risico zijn ook een stuk kleiner.

Een extra voordeel is dat je wel enig inzicht en kennis krijgt in beleggen. Al moet je het beleggen van een groot beleggingsfonds als Binck niet al teveel vergelijken met wat je zelf zou doen als kleine onafhankelijk belegger.

Investeren in een crowfundingplatform

Er zijn tegenwoordig steeds meer platformen waarbij je kunt investeren in een project of krediet. De rentes zijn niet zo hoog als bij beginnen met beleggen tegen een hoog risico maar daar staat tegenover dat het risico dan ook kleiner is.

Verschillende crowdfunding sites bieden goede inzichten in het te verwachten rendement, het risicoprofiel en de terugbetalingsperiode. Aanvullend voordeel is dat je, net zoals bij laten beleggen weinig tijd kwijt bent aan je investering en toch profiteert van een aanzienlijk hogere rente dan op een (spaar)bank.

Disclaimer

LET OP! Geldburger is geen financieel dienstverlener of financieel adviseur. Deze Blog zou niet moeten worden geïnterpreteerd als beleggingsadvies of investeringsadvies. Aan beleggen en investeren zijn financiële risico’s gekoppeld. Geldburger is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige vorm van verlies of schade naar aanleiding van de informatie in deze blog.