Bij zowel Binck als deGiro kun je eenvoudig online beleggen tegen lage kosten. Maar wat zijn nu de verschillen in mogelijkheden, tarieven en beleggingsrisico’s? In deze blog een uitgebreide vergelijking tussen Binck vs DEGIRO. Wil je meer weten over de specifieke gebruikservaring en service van Binck en DEGIRO lees dan onze Binck review en onze DEGIRO review.

Let op! Beleggen kent risico’s, u kunt uw inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen. Deze blog zou dan ook niet moeten worden geïnterpreteerd als enige vorm van financieel advies. Geldburger is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of verouderde informatie.

Snelle samenvatting voor drukke beleggers

Ben je een ervaren belegger die graag de tijd neemt om zich te verdiepen in specifieke aandelen en fondsen? Iemand die dagelijks het laatste beleggingsnieuws leest? Dan is DEGIRO een hele goede keuze. Je zult niet snel een betrouwbaarder platform vinden waar je tegen zeer scherpe prijzen zelf kunt handelen in aandelen, fondsen en future’s. Dat is dan ook gelijk het enige nadeel van DEGIRO, het is alleen geschikt voor mensen die zelf willen beleggen en daar ook de tijd voor hebben. Meer weten over DEGIRO? Lees onze DEGIRO ervaringen.

Heb je geen tijd of zin om je (altijd) te verdiepen in de aandelenhandel? Dan is Binck een laagdrempeliger keuze. Ook bij Binck kun je zelf beleggen maar je hebt hierin net wat minder vrijheid dan bij DEGIRO. Daar staat tegenover dat je bij Binck kunt kiezen uit zelf beleggen, laten beleggen of fondsbeleggen. Zo kun je naar wens een deel of zelfs je gehele portefeuille laten beheren door Binck. Daarbij geeft Binck net wat meer ondersteuning dan DEGIRO met een toegankelijke klantenservice, een kennisbank en Binck Academy waar je de fijne kneepjes van beleggen kunt leren. Lees voor meer informatie de rest van deze blog of onze Binck review.

Sparen levert niets meer op

Sparen levert al jaren bijna niets meer op, een reden voor steeds meer mensen om te kijken naar online beleggen. Beleggen kent immers meer risico’s dan sparen maar daardoor ook meer rendement. Bovendien is beleggen eenvoudiger dan ooit, zo kun je bij talloze bedrijven in enkele minuten een online beleggingsrekening openen.

Vanzelfsprekend kan dit bij de grote, relatief dure banken zoals ABN AMRO, ING en de Rabobank. Maar ook kleinere, goedkopere banken zoals Knab, Binck, Triodos en Brand New Day bieden tegenwoordig een beleggingsrekening aan. Tot slot heb je ook allerlei andere bedrijven zoals verzekeraars, bijvoorbeeld Centraal Beheer en brokers zoals DEGIRO die meeliften op het succes van online beleggen.

Balans tussen Risico’s en mogelijkheden

Het is niet voor niets dat zoveel bedrijven een online beleggingsrekening aanbieden, het is namelijk een winstgevend product. Immers ongeacht of jij verlies of winst maakt op je belegging zul je toch beheer- en servicekosten moeten betalen. Daar staat tegenover dat een beleggingsplatform jou dankzij kennis en automatisering mogelijkheden kan bieden die je als zelfstandig belegger niet hebt.

Veel platformen zijn zelfs zo geavanceerd dat banken laten beleggen of beheerd beleggen services aanbieden. Hierbij wordt jouw vermogen grotendeels geautomatiseerd belegd tegen zeer lage kosten. Het resultaat is een vaak acceptabel rendement en bovendien een zeer geringe tijdsinvestering. Beleggen is dan ook veel meer dan sparen een balans tussen risico en mogelijkheden.

Beleggen is meer dan rendement onder de streep

Belangrijk is daarbij om te beseffen dat online beleggen meer is dan het gemiddelde rendement onder de streep. Je hebt ook te maken met de kosten van het platform. Daarnaast is er de eigen tijdsinvestering, ga je zelf beleggen zul je veel meer tijd kwijt zijn dan bij beheerd beleggen. Heb je die over of kun je die tijd elders beter of efficiënter besteden?

Maar denk ook aan ethische kant van beleggen, wil je koste wat kost het hoogste rendement of investeer je juist in een duurzaam fonds tegen een iets lagere winst? Dit zijn allemaal zaken die kunnen meespelen bij de vergelijking tussen Binck vs DEGIRO. Want hoewel beiden online beleggingsrekeningen aanbieden is de opzet behoorlijk verschillend.

Wat achtergrondinformatie

Laten we beginnen met wat korte achtergrond informatie over Binck vs DEGIRO. Binck bestaat sinds 2000 en is Nederlandse bank die actief is in een groot aantal Europese landen. Sinds 2019 is Binck onderdeel van de Deense Saxo bank. Binck richt zich volledig op online beleggen maar geeft wel keuze uit verschillende mogelijkheden zoals zelf beleggen, laten beleggen, fondsbeleggen of pensioenbeleggen.

DEGIRO is een eveneens Nederlandse onderneming die is opgericht in 2008, toevallig genoeg door 4 oud medewerkers van Binck. Net als Binck is DEGIRO inmiddels actief in een aantal Europese landen. In tegenstelling tot Binck is DEGIRO echter geen volwaardige bank maar een beurshandelaar (broker). Ze richten zich dan ook volledig op zelf beleggen, het is bij DEGIRO dus niet mogelijk om je vermogen te laten beleggen zoals dat bij Binck wel kan.

Binck vs deGiro

Het grote verschil tussen Binck vs DEGIRO is dan ook vooral dat Binck is gericht op een breder publiek. Bij Binck kun je immers kiezen voor alle mogelijke vormen van online beleggen, waarmee Binck geschikt voor de beginnende én de gevorderde belegger. De goede klantenservice van Binck en de gebruiksvriendelijke beheeromgeving helpen daarbij zeker mee.

DEGIRO is niet perse duurder of slechter dan Binck als het aankomt op zelf beleggen. Maar voor beginners of mensen die niet het hele jaar door elke dag hun beleggingen in de gaten willen houden zijn veel beter af met beheerd beleggen of laten beleggen bij Binck of eventueel een andere bank zoals Knab of Triodos. Maar wat is de beste keuze voor de gevorderde belegger? Binck vs DEGIRO?

Gratis beleggingsrekening

In de basis zijn Binck vs DEGIRO erg vergelijkbaar. Zo kun je bij beide partijen een geheel gratis beleggingsrekening openen. Daarbij is het handig dat bij Binck je onbelegde tegoeden vallen onder het depositogarantiestelsel omdat Binck een echte bank is. Hiermee is (spaar)geld tot 100.000 euro gedekt in het geval van een faillissement. Actieve beleggingen en investeringen in aandelen worden natuurlijk niet gedekt door het depositogarantiestelsel.

Ook het aanvraagproces is erg vergelijkbaar. Je kunt merken dat zowel Binck vs DEGIRO flink hebben geïnvesteerd in hun online omgeving. In een aantal eenvoudige stappen open je een online beleggingsrekening en krijg je toegang tot zeer doordachte beheermenu’s waar je snel en eenvoudig al je beleggingen kunt inzien.

Aandelen en opties

Ook wat betreft mogelijkheden hebben Binck en DEGIRO goed naar elkaar gekeken. Bij beide partijen kun je kiezen uit diverse aandelen en opties. Beheren kan bij beide partijen eenvoudig via een beknopte app op je telefoon of een zeer uitgebreide handelsomgeving op je laptop of computer. DEGIRO maakt verder geen onderscheid in hun pakketten of prijzen.

Binck hanteert drie soorten pakketten voor zelf beleggen; Binck Green, Blue en Black. Het grootste verschil zit hem daarbij in de service fee en de transactiekosten. De duurdere pakketten hebben een hogere servicefee maar lagere kosten per aandeel, future of optie. Het goedkoopste pakket begint bij 3,50 euro  per maand aan vaste kosten, dus dit is goed te overzien.

Meer keuze of zelf kiezen

De verschillende pakketten van Binck maken de totale kosten wat minder transparant. Toch merkt je ook hier weer dat Binck zich meer richt op een breder publiek. Zo heb je met het goedkoopste pakket minder mogelijkheden en keuzes in aandelen en ontbreekt de protrader waarmee je zeer uitgebreid kunt beleggen.

Dit lijkt een nadeel maar maakt zorgt er juist voor dat Binck Green goed behapbaar is voor de wat minder ervaren belegger. Wil je meer mogelijkheden of lagere kosten zoals bij DEGIRO kies je simpelweg voor een pakket hoger zoals Binck Blue of Binck Black. Zeker Binck Blue is goed te vergelijken met het aanbod van DEGIRO hoewel niet alle beurzen exact hetzelfde zijn.

Maandelijkse kostenvergelijking

Daarmee is de keuze voor minder ervaren beleggers eenvoudig; kies voor Binck. Ben je een gevorderde belegger dan zal de vergelijking Binck vs. DEGIRO vooral aankomen op de kosten. Daarbij is DEGIRO onder de streep iets goedkoper dan Binck.

Allereerst heeft DEGIRO geen vaste maandelijkse servicefee terwijl Binck hiervoor bij Binck Blue € 8,25 p/m rekent + 0,015% van de portefeuillewaarde (tot € 400.000, hierboven is geen servicefee). Dit komt bij 50.000 euro portefeuille neer op een totale servicefee van € 15,75 p/m.

Transactiekosten per aandeel

Daarnaast is Binck vs DEGIRO ook iets duurder in transactiekosten, al hangt dit ook erg af van de transactiehoogte. Zo rekent DEGIRO € 2,- + 0,038% voor een Nederlands aandeel, maar voor een Europees aandeel loopt dit al op tot € 4,- + 0,058%. Binck rekent daarentegen voor alle beurzen met Binck Blue € 1,- + 0,1%.

Bij een aandeel van 1000 euro is dit dus € 2,- aan kosten bij Binck en € 2,38 tot € 4,58 bij DEGIRO. Koop je echter een aandeel van 50.000 euro dan kost dit bij Binck € 52 euro en bij DEGIRO slechts € 19 tot € 29,-. Ook hier merk je dus weer dat DEGIRO meer is gericht op de gevorderde belegger en dat Binck zich meer richt op wat kleinere, particuliere beleggers.

Onder de streep

Daarbij kun je je natuurlijk afvragen hoeveel het onder de streep eigenlijk echt uitmaakt. Stel je belegt 400.000 euro dan bedragen de totale service fee en tarieven bij Binck ergens tussen de 1000 en 1500 euro per jaar. Bij DEGIRO kan dat een stuk goedkoper met 250 tot 500 euro aan tarieven per jaar.

Dat lijkt absoluut gezien nog een aardig bedrag maar procentueel gezien heb je het over minder dan 0,25% van de portefeuillewaarde. Bovendien staan tegenover de hogere kosten weer andere extra’s. Zo krijg je bij Binck bijvoorbeeld een persoonlijke accountmanager en de mogelijkheid om met Binck Black exclusieve Masterclasses op locatie te volgen. Niet iedereen heeft hier behoefte aan maar het zijn mogelijkheden die DEGIRO niet biedt, die scoren puur op lage kosten voor de grootbelegger.

Conclusie Binck vs DEGIRO

Het is lastig om in korte blog een duidelijke vergelijking te maken tussen Binck vs. DEGIRO. We hebben er ook bewust voor gekozen om niet specifiek in te gaan op de softwaremogelijkheden van Binck en deGiro. Hiervoor kun je beter onze Binck review en onze DEGIRO review lezen.

Hopelijk heb je echter wel een beeld gekregen van de verschillen tussen DEGIRO en Binck. Samengevat is Binck laagdrempeliger voor zowel de beginnende als de gevorderde belegger. Ook krijg je bij Binck meer extra’s en wekt Binck met een volwaardige bankvergunning ook wat meer vertrouwen.  Daar staat tegenover dat Binck wel ietsje duurder is dan DEGIRO.

Ben je een ervaren belegger (dan heb je deze blog wellicht niet nodig) of ben je heel vermogend en wil je voor de laagst mogelijke prijs zelf beleggen? Dan heb je aan DEGIRO een zeer voordelige en betrouwbare partij. Bekijk voor meer informatie ook de websites van Binck en DEGIRO.

Vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder deze blog.